Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. január 29. vasárnap

Az országban hol épülnek új lakóházak?

lechner.terkep-lakasok

Érdekes interaktív térkép került fel a Lechner Tudásközpont honlapjára, amely a lakóingatlanok korösszetételét mutatja (a legsötétebb zöld a legújabb). Jól látszanak hol épültek az utóbbi években lakások:

  • Budapest agglomerációja
  • Balaton, kiemelten Siófok környéke
  • szombathelyi agglomeráció
  • győri agglomeráció

A világos színű területeken  háború előtti lakások, családi házak a jellemzőek. Ebbe néhol komplett megyék tartoznak bele

lechner

A hazai települések megoszlása a lakásállomány leggyakoribb építési időszaka szerint 2014-ben. Forrás: Lechner TK

Az interaktív térképhez kapcsolódó elemzés a Lechner Tudásközpont   weboldalán  olvasható, többek között az alábbiak:

Városaink és falvaink csaknem felét még mindig az 1946 előtti lakásállomány uralja. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden második hazai településen kizárólag II. világháború előtti lakóépületekkel találkozhatunk, ám a 70 évnél idősebb lakások napjainkban is meghatározók arculati szempontból.

Ilyen lakás-korösszetételű települések alkotják a Dunántúl közép-nyugati és déli, valamint az Alföld déli területeit, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részét és a Közép-Tisza-vidéket is (szürke színnel ábrázolva a térképen). A jellemzően kis lélekszámú, aprófalvas térségek mellett megyei jogú városok is említhetők, például műemlékekben második leggazdagabb városunk, Sopron (a lakások 24%-a épült 1946 előtt), illetve Hódmezővásárhely (27,4%). A háborút megelőző építészeti örökség azonban Budapest műemléki környezetű V., VI. és VII. kerületeiben a legmeghatározóbb, ahol az 1946 előtti lakások aránya 90% körüli.

Egy jellemző lakásösszetétel:

Képernyőfotó 2017-01-29 - 11.02.46

És a végére egy kis ingatlanpiaci elemzés a hvg-ből:

A legalább kétlakásos társasházakra kiadott engedélyek száma 232 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Ez a második legmagasabb érték az európai rangsorban, de az értékeléshez tartozik, hogy nagyon alacsony szintről mindig látványosan lehet növekedni.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint 2016-ban az új lakások iránti kereslet már 31 százalékkal volt magasabb, mint 2015-ben. Ezzel párhuzamosan 76 százalékkal több újépítésű lakást hirdettek meg eladásra 2016-ban, mint 2015-ben. “Az idei év első hetében is több mint 10 ezer új lakás szerepelt a kínálatban, ám ezek között vannak olyanok, amelyek még csak tervezőasztalon szerepelnek, vagyis az építésük még el sem indult” – mondja.

Az ingatlan.com előrejelzése szerint 2018 végéig 15-20 ezer új lakás átadása várható, de a fejlesztések első hulláma várhatóan már 2017 utolsó negyedévére elkészül.

Hozzászólások (1): megnézem

  • Kepes József

    2017. január 29. vasárnap 18:25

    #114298

    Apró kiegészítést tennék, a Balaton déli partján egyértelműen több a zöld, új építés, de az északira ez nem jellemző, mert Keszthely-Hévíz-Cserszegtomaj hármast talán inkább a középső, azaz Hévíz fejlődése húzta magával.
    Paloznak-Lovas-Felsőörs pedig egyértelműen Veszprém agglomerációjához tartozik, mint ahogy Márkó és még kettő zölddel jelzett település is.
    Érdekes ebből a szempontból Felsőörs, amely épületállománya 43%-a (29+14) a rendszerváltás után épült. Ennek ellenére Felsőörsön végig autózva ez nem feltűnő.

HÁZ-TERV
Helyi értékek országos online térképen

Kápolna, harangláb, pincesor és tűzoltószertár is megjelenik a Lechner Tudásközpont által fejlesztett Helyi Művi Értékvédelmi Kataszter elnevezésű interaktív térképén. A nyilvántartás segítségével megismerhetjük a környezetünkben rejlő különböző helyi védettség alatt álló értékeket, legyen az lakóépület, szobor, vagy éppen utcabútor. Könnyen érthető piktogramokkal és egyszerű, letisztult kezelőfelülettel nyit a november 23–án élesedett Helyi Művi Értékvédelmi Kataszter […]

Helyi értékek országos online térképen
2018. december 10. hétfő
SZAKMA
BIM | 7 . A Lechner féle BIM kérdőív eredményei

A Lechner Tudásközpont felmérést végzett a BIM magyarországi alkalmazásának jelenlegi helyzetéről. Az építőipari szereplők részvételével tárták fel a BIM-mel kapcsolatos véleményeket, tapasztalatokat. A felmérést 2017 végén publikálták. A BIM az építőipari folyamatok és módszertanok új megközelítése. Lehetővé teszi az építmények létrehozásában érdekelt szereplők számára a szakági munkarészek kölcsönös figyelembevételével történő koordinált térbeli tervezést és releváns […]

BIM | 7 . A Lechner féle BIM kérdőív eredményei
2018. november 18. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább