Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. január 26. csütörtök

A műemlékvédelem már a saját tervtárát sem tudja megvédeni

258-hungaropharma

A műemlékes munkák jobbára elkerültek engem, amire vissza tudok emlékezni az egy Budapest, Király utcai, műemléki védettség alatt lévő épület homlokzatfestése volt, amit engedélyeztetni kellett 2008-ban. Akkor még létezett a KÖH (Kulturális Örökségvédelmi Hivatal) a Várban, a Mátyás templommal szemben. Egy ilyen feladatnál nincs semmi tervezni való, gyakorlatilag az egész csak egy adminisztrációs feladat volt. Kétszer jártam a KÖH-nél és elég macerás volt annak ellenére, hogy egy sima festésre volt csak szükség (a műleírásban az összes használatos festék, lazúr, alapozó összes paraméterét le kellett írni + a kivitelezés megkezdése előtt próbafestést is előírtak).

Ez most annak kapcsán jutott eszembe, hogy még január legelején számoltunk be arról, hogy a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ (Forster Központ ) 2016. december 31. napján jogutódlással megszűnik. 2017. január 1-jétől feladatait a Miniszterelnökség, a Magyar Művészeti Akadémia, illetve a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. látja el.

Itt a folytatás:

Egy mai hír szerint a (papíron nem, de a valóságban) magára hagyott műemlékvédelem egyik legértékesebb részét, a költöztetés előtt álló (kiebrudalt) tervtárat víz lepte el :

A Miniszterelnökség szerint sikerült minden dokumentumot megmenteni, műemlékvédelmi szakemberek viszont név nélkül egészen mást mondtak az Indexnek. Ők úgy tudják: van, ami menthetetlennek látszik. A kihajtható régi tervrajzok és a tekercsben lévő pauszrajzok például ilyenek.

A beázott alagsorban az ötvenes évek után, főleg a hatvanas-hetvenes években keletkezett iratok, tervrajzok és fotópozitívok voltak. A legértékesebb, XIX. századi anyagokat az emeleten tárolták, így azoknak nem lett bajuk. A kár azonban így is komoly, mert olyan papírok is megsérülhettek, amelyeket nem digitalizáltak.

Mit lehet ehhez hozzátenni?

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy hatalmas kastélyfelújítási program indul, 33 Mrd Ft-os támogatási összeg kiosztásával. Így nyilván fontossá vált a lehető legrövidebb póráz, hiszen a műemléki szempontok messze túlmutathatnak egy komolyabb felújítás egyébként is magas költségein. Nem véletlen, hogy a pécsi Zsolnay gyár körüli huzavona is ehhez kapcsolódik. A kastélyfelújítás során igen jelentős megrendelésekre számíthat az építési kerámiákat is gyártó Zsolnay gyár és lássuk be, közel sem közömbös, hogy ki a tulajdonosa.

[frissítés 2017. január 26-án]

„Bár korábban a Miniszterelnökség tagadta, a mai sajtótájékoztatón elismerték, hogy valóban visszavonhatatlanul károsodtak műemlékvédelmi dokumentációk a várbéli csőtörés miatt. A kár a mai bejelentés szerint szerencsére nem olyan jelentős, mint aminek eredetileg kinézett, de 200 dokumentáció így is menthetetlen. Így sem bontották ki a teljes igazságot: információink szerint emberi mulasztás van a háttérben, és az egész a szakszerűtlen költöztetési tervekkel függ össze.”

… Az Index birtokába jutott információk szerint az egész csőtörés emberi mulasztás eredménye lehet, és közvetlenül összefügg az intézmény elköltöztetésével. Mint megtudtuk, a cső azért durrant szét – mint most kiderült, egyszerre több helyen is –, mert az épület fűtését a költöztetéssel összefüggésben) az ősszel szakszerűtlenül kapcsolták le. Elmaradt a víztelenítés, a fűtés lezárását nem is jelezték a Főtávnak sem, így a főelzárók is nyitva maradtak. Emiatt végül nem csak az épületben lévő (már nem a Főtávhoz tartozó) csövek, hanem maga a hőközpont is szétment. Nem igaz tehát, hogy a csőtörés olyan vis major volt, amit nem lehetett előre látni.

 

 

Megszüntették Magyarországon az intézményes műemlékvédelmet

 

Hozzászólások (0): megnézem

SZAKMA
Végleg lefejezték a hazai műemlékvédelmet

A hazai műemlékvédelem – ha több lépcsőben is – úgy tűnik végleg megszűnt, pontosan ellehetetlenült. Már rég elvesztette a hatósági jogköreit, különféle főosztályok és helyettes államtitkárságok megtűrt munkatársi nagy részének épp most mondtak fel.  Műemlékvédelem híján pedig nincs, aki a legminimálisabb mértékben is ellenőrizzen védendő épületek felújítását, átalakítását. 2008-ban egy Bp. Király utcai műemlék épület homlokzati […]

Végleg lefejezték a hazai műemlékvédelmet
2018. november 17. szombat
OFF
Ez se nem autóbuszmegálló, se nem szabadtéri színpad…

… hanem felújított vagy éppen felújításra váró kőszobrok várják, hogy visszahelyezzék őket a felújított kastély homlokzatára… (Potsdam, 2015)

Ez se nem autóbuszmegálló, se nem szabadtéri színpad…
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább