Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. január 14. szombat

Mi valósult meg a építészetpolitikából? | 2.3. kötelező tervezői művezetés bevezetése

2015. szeptemberében jelent meg az építésügy átalakítását célzó 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat, amely jelentős részben előrevetítette azokat a jogszabály változásokat, amikre 2016 során annyira rácsodálkoztunk. E sorozat keretében a 2015-ös építészetpolitikai elképzeléseket vetjük össze a ténylegesen megjelent jogszabályokkal illetve az ezek nyomán kialakult gyakorlattal. 

 

2. A tervező szerepe, jogai és kötelezettségei

2.3. Meg kell határozni a tervezői művezetés kötelező jellegű bevezetésének eseteit és az építőipari kivitelezés tervezői felügyeletét, illetve annak szabályait be kell építeni az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendeletbe, illetve az egyéb érintett jogszabályokba.

 

A fenti előirányzatból/javaslatból egyelőre az egyszerű bejelentéshez, mint formához kapcsolták a kötelező tervezői művezetést. A később tárgyalandó „Építészeti, Mérnöki Tervezési és Szolgáltatási Rendszer (ÉMTSzR)” vagy TSzR úgy általában (vagyis mindenfajta kivitelezéshez) a teljes megvalósításhoz kötné a tervezői művezetést. A nagy beruházásoknál a tervezői művezetés kötelező előírás nélkül egyébként is megvalósul. Ami újdonság volt, az, hogy ez pont a családi házaknál vezették be kötelező jelleggel.

A jogszabályalkotó ennek részletes szabályozását a mérnöki kamarákra bízta. Az eredmény egy meglehetősen ellentmondásos és féloldalas, közös MÉK-MMK szabályzat elfogadása lett, ami viszont kizárólagosan csak az építész tervezőkre hárít kötelezettségeket és ezzel önmagában megkérdőjelezi, hogy mindehhez az MMK-nak miért is kellett csatlakoznia.

„E szabályzatban tervező alatt építész tervezőt kell érteni”

Anélkül, hogy e szabályozás egyéb elemeire kitérnénk, nézzük meg, hogy az elvek szintjén mindez mit eredményezett a tervezői művezetésben. A szabályzat az alábbiakban határozza meg a tervezői művezető feladatát:

Tervezői művezető feladata a terv szerinti megvalósítás elősegítése, a terv szerinti
megvalósítást gátló vagy segítő tényezőkre való javaslatok, figyelemfelhívások
megtétele, a kivitelezési tervdokumentációtól való eltérés megállapítása és rögzítése.

Tervezői művezető a művezetése során tapasztalt, a kivitelezési dokumentációtól
eltérő kivitelezést köteles – felelősséggel – az e-építési naplóban rögzíteni. A
bejegyzést a tapasztaltakat követően 24 órán belül köteles megtenni.

Tervező művezető a kivitelezést lezáró utolsó művezetése során köteles minden, a
végleges (minden esetleges közbenső módosítást is tartalmazó) kivitelezési tervtől
való eltérő megvalósítás tényét és mértékét az e-építési napló lezáró nyilatkozatában
rögzíteni, még abban az esetben is, ha ezeket korábban már jelezte és a kivitelezés
további folyamatában nem kerültek kijavításra.

Tervezői művezető, ha művezetése során a kivitelezési tervtől eltérő, emberi életet
veszélyeztető kivitelezést tapasztal és azt a figyelmeztetése ellenére sem szűntetik
meg rögtön, köteles azonnal az építésfelügyeletet értesíteni.

A tervezői művezető a kivitelezési folyamatot nem ellenőrzi, sem műszaki ellenőri, sem felelős műszaki vezetői feladatokat nem lát el, ilyen jellegű felelősséget nem vállal át.

A fentiek – a különösen az utolsó bekezdés – alapján kijelenthetőek az alábbiak:

  • a kivitelező szempontjából ez egy olyan funkció, amit e kötelezettség nékül is biztosítani kell egy építész tervezőnek, ha a terve esetleg hibás, vagy hiányos (nem megoldott szerkezeti csomópontok, tisztázatlan épületszerkezetek…stb)
  • az eredeti tervektől való eltérés esetén a korábbi jogszabályok értelmében is tervezői hozzájárulás volt szükséges
  • a kötelező tervezői művezetés nélkül is a tervek szerinti megépítés kizárólagos felelőse továbbra sem a tervező, hanem az FMV, aki ezért teljes körű felelősséggel tartozik (függetlenül attól, hogy az esetleges tervtől való eltérést a tervezői művezető a helyszínen észreveszi-e vagy sem)
  • ha nincs generálkivitelező, akkor ráadásul a kötelezően alkalmazandó műszaki ellenőr hatáskörébe is tartozik a terv szerinti megvalósítás ellenőrzése
  • a 6 alkalom a megvalósítás több száz napjához viszonyítva értékelhetetlenül kevés
  • az eltakart szerkezetekkel kapcsolatos kötelezettség továbbra is fennáll, így ha a 6 alkalom egyikén sem veszi észre az esetleges szabálytalanságot, akkor hiába fizeti az építtető a tervezői művezetőt, mert nem lehet abban biztos, hogy a terveknek való megfelelés valóban ellenőrizve lett.
  • az építtető nem kap többlet szolgáltatást, mert a tervező művezető maximálisan 6 alkalommal köteles ellenőrizni a terveknek való megfelelést, viszont semmi máshoz nincs joga (A tervezői művezető a kivitelezési folyamatot nem ellenőrzi, sem műszaki ellenőri, sem felelős műszaki vezetői feladatokat nem lát el, ilyen jellegű felelősséget nem vállal át.)
  • az építtetőt olyan – hatóságilag maximált – tervezői művezetési díjjal terhelik (ez 2016-ban közel 180 eFt/6 alkalom, amihez nem feltétlenül kapcsolódik valódi szolgáltatás
  • a tervezői művezetés kötelezettsége kizárólagosan csak az építészre vonatkozik és mivel a tartószerkezeti és épületgépészeti kivitelezést megfelelő jogosultság hiján egy építész nem ellenőrizheti, így ezen munkafázisok teljességgel ellenőrzés nélkül maradhatnak
  • ezek közül különösen az esetleges tartószerkezeti hibák rejtve maradása jelentenek kiemelt kockázatot
  • a tervező kénytelen kijárni a kivitelezésre (a szabályzat szerint)

A szabályzat olyan pongyola módon került megfogalmazásra, hogy a kamara felügyeleti szervétől, a minisztériumtól kellett állásfoglalást kérni az alkalmazhatóságát tekintve. Az állásfoglalást a következő képre kattintva lehet elolvasni.

 

Minisztériumi állásfoglalás a MÉK-MMK egyszerű bejelentés szabályzatával kapcsolatosan

 

 

A minisztériumi állásfoglalás  (és az azóta megjelent jogszabály módosítások is) megerősítették, hogy a kötelező tervezői művezetést a műszaki ellenőr is végezheti egy személyben, ha a műszaki ellenőrnek van tervezési jogosultsága. Ez sok esetben sokkal költségkímélőbb megoldást eredmnyez

A MÉK-et és közvetlenül a MÉK vezetőségét több levélben is megkerestük a szabályzat visszavonása, átdolgozása ügyében, de válaszra sem méltattak.

A egyszerű bejelentés kötelező tervezői művezetéséről ezekben a cikkekben írtunk

(az egyszerű bejelentéshez kapcsolódó MÉK-MMK szabályzat kötelező tervi minimumáról, a kötelező felelősségbiztosításról illetve MÉK által javasolt minimális tervezési díjról külön írásokban ejtünk majd szót. Ezeket ne itt keressék!)

A teljes sorozatot itt tudja nyomon követni

 

 

[poll id=”66″]

Hozzászólások (2): megnézem

  • Tóth Szilveszter

    2017. január 14. szombat 20:16

    #114184

    a kötelező tervezői művezetés tulajdonképpen egy építésfelügyeleti ellenőrzés, amit az állam a megrendelővel és az építésszel fizettet ki: (=bürokráciacsökkentés !!! 😀 ) az építész kimegy és ha geometriailag eltértek a tervtől, azt észre kell vennie és 24 órán belül be kell írnia a naplóba. ezt aztán az építésfelügyelet távolról ellenőrzi és ha azt írod be, hogy a tervtől eltértek, akkor már megéri kijönni, mert tuti lehet büntetni. ez a forma erre jó, ez ebben a formában erre való, ez az egyetlen valódi, értelmes működése és állítom, hogy ezért is hozták létre…

  • #114205

    […] Mi valósult meg a építészetpolitikából? | 2.3. kötelező tervezői művezetés bevezetése […]

SZAKMA
A kötelező tervezői művezetés kérdései

Azon kívül, hogy a sok tervezési munka mellett a kötelező tervezői művezetés egy nyűg számomra, nagyon sok szakmai, etikai, kamarai etikai, emberségi kérdést és kétséget vet fel a gyakorlatban. Az eddigi tervezői művezetéseim során pár kérdés/kétség felmerült bennem, melynek kapcsán szívesen meghallgatnám a kollégák véleményét/gyakorlatát. eset: Meglévő lakóépület bővítése 1 db szobával. A tervezői művezetés […]

A kötelező tervezői művezetés kérdései
2018. május 21. hétfő
JÓTANÁCS
Horrortörténetek építészekről | 1. Mi az a kötelező tervezői művezetés?

Azzal hívott fel egy építtető, hogy olvasott a kooseptar.hu-n a kötelező tervezői művezetésről, de amikor erre rákérdezett a tervezőjénél, az csak annyit mondott, hogy még soha nem hallott róla (a telefonbeszélgetés időpontja valamikor nyáron volt). Azért is hívott fel, hogy akkor most tényleg kötelező vagy sem? Most tekintsünk el attól, hogy magát a kötelező tervezői […]

Horrortörténetek építészekről | 1. Mi az a kötelező tervezői művezetés?
2018. január 4. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább