Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. december 16. péntek

A MÉK 2016. december 2-i küldöttgyűlésén elfogadott anyagok

dav

idézet a MÉK honlapjáról:

„… A 2016. december 2-án a Fuga Budapesti Építészeti Központban megrendezésre kerülő küldöttgyűlésen Dr. Hajnóczi Péter elnök úr rövid megnyitóját követően elsőként a MÉK 2017. évi költségvetésének tervezete került bemutatásra, amelyet a Felügyelő Bizottság ajánlását követően a küldöttek megszavaztak.

Ezt követően Füleky Zsolt építészetért és építésügyért felelős helyettes államtitkár nyújtott tájékoztatást az aktuális jogszabályi változásokról valamint a szaktárca további szabályozási elképzeléseiről.

Előadását követően bemutatásra került az Építészeti, Mérnöki Tervezési és Szolgáltatási Rendszer (ÉMTSZR) koncepciója valamint a MÉK 300 m2-nél kisebb hasznos alapterületű új építésű lakóépület építészeti tervezésére vonatkozó díjszámítási ajánlása. Mindkét téma nagy érdeklődésre tartott számot a küldöttek között, akik a kérdéseikre kapott válaszok ismeretében mindkét anyagot nagy többséggel elfogadtak. Végezetül a MÉK Etikai-fegyelmi Bizottsága bemutatta az Etikai-fegyelmi szabályzat módosításának koncepcióját.
A küldöttgyűlést követően megnyitásra került a Heves Megyei Építész Kamara „Metszetek Heves megye építészetéből” című kiállítása…”

Letölthető anyagok (forrás):

 

Hozzászólások (9): megnézem

  • Tóth Ákos

    2016. december 16. péntek 20:23

    #113552

    aha…
    Szóval ha vkinek lenne élménye mit mond első körben a megrendelő egy 140 m2-es csház építész tervezésének 1,8MFT+ÁFA árához, az legyen olyan kedves ossza meg velünk is, hogy mi is röhöghessünk…

    • Daidalos

      2016. december 22. csütörtök 23:25

      #113718

      136 m2 nettó egyszerűsített kiviteli terve, villamos terv és geodézia nélkül (ezeket ismerőseinél rendelte és fizette) btto, 1,5 MFt. A megrendelő elégedett mind az árral, mind pedig a munkánkkal.

  • #113567

    […] A MÉK 2016. december 2-i küldöttgyűlésén elfogadott anyagok […]

  • Sziklai Ákos

    2016. december 17. szombat 12:23

    #113568

    Ha már Állam Bácsi -„felnőttként kezelve az építészt” (Ezt az arcátlanságot!)- szép lassan kibújik a tervek előzetes ellenőrzésének nehéz terhe alól….. (Vajon miért is?! Nem hinném, hogy „népgazdasági érdek” az építésben részt vevő felek egymásnak uszítása, a büntetés-és-bontatás…. Ja, hogy csak gazdasági érdek, bizonyos köröknek? Á! Nem hinném.) Szóval, mi lenne ha a kamarai díjba az is beleférhetne, hogy alakulna megyénként egy terv-ellenőrző szakértői testület, amelyik egyszer „ingyen és bérmentve” átvizsgálná -jogszabályi szempontból- a „benyújtás” előtt álló tervet, vagy átvizsgálásonként -a terv volumenének megfelelő nagyságrendben- átvizsgálási díjat számolna fel? Mi lenne, ha csak a kamara által átvizsgált tervet lehetne „kivitelezésbe vinni”? Mi lenne, ha a „szakértői testület” által átvizsgált tervben maradt hibákért a kamara vállalna felelősséget? Mi lenne, ha a kamara kötne felelősség-biztosítást? (Például a kamara köt biztosítást egy olyan biztosítóval, amelyik vállalja, hogy -a kamara által átvizsgált és kijavított tervek tekintetében- a tervhibából keletkezett kárt a károsultnak kifizeti.) Mi lenne ha valaki a saját vagyonával felelne abban az esetben, ha a kamarai észrevételek ellenére sem javítja ki a tervet? Mi lenne, ha nem lenne ebben az esetben kötelező a biztosítás? Az lenne, hogy úgy érezném, hogy a kamara csinál is valamit az 50 ezer Forintomért. Hány bírósági pert spórolnánk meg?! Egy szakértőkből álló testület, amelyik a jogszabályi környezetet naprakészen ismeri, feltételezhetően nem hibázna, ellentétben a magában jogászkodó, kiszolgáltatott „magántervezővel”. (Ó, csak nem ezeknek a szabadon garázdálkodó, „független” építészeknek a felszámolása a cél? Áh, ezt nem hinném, és ez különben is „összeesküvés-elmélet”!) Végül is, tényleg olyan nagy baj, ha a kivitelezésben részt vevő felek békében és egyetértésben működnek együtt?!
    Érhet engem a vád, hogy miért itt „pampogok”, miért nem „cselekszem”? Egyrészt vagy dolgozom, vagy szervezkedem, és lázadok. A kettőre együtt időm sem lenne, és amúgy sem látom értelmét a szélmalom harcnak, és még a családomat is el kell tartanom. Viszont, ha valaki alakítana egy „igazi kamarát”, akkor abban szívesen részt vennék.

  • Enyedimre

    2016. december 20. kedd 14:21

    #113662

    Ákos 10 pont !!!
    Ez lenne a megoldás.

    • Daidalos

      2016. december 22. csütörtök 23:32

      #113719

      Igen, csakhogy az új kamarának először a régit kellene legyőznie. Szerinted mekkora esélye van ennek?

SZAKMA
MÉK választások 2017 | 5. rész – Mi lehet az új MÉK vezetés programja?

A MÉK-ben 2017-ben választások lesznek, ennek kapcsán a kamara jelölő bizottsága felkérte a tagságot, hogy mondja el, milyen kamarát szeretne. Nem kell új javaslatok után keresgélni, nem kell feltalálni a spasnyolviaszt, ha már egyszer készen van szinte a teljes program: „… Meg kell fordítani a kamarák működésének irányát!… A jelenlegi MÉK > területi kamara (küldöttek) > kamarai tag […]

MÉK választások 2017 | 5. rész – Mi lehet az új MÉK vezetés programja?
2017. július 30. vasárnap
SZAKMA
MÉK választások 2017 | 4. rész – Mit kritizáltak és mit ígértek a MÉK elnökjelöltjei 2013-ban?

A MÉK-ben 2017-ben választások lesznek, ennek kapcsán a kamara jelölő bizottsága felkérte a tagságot, hogy mondja el, milyen kamarát szeretne. Újabb javaslatok helyett úgy vélem 4 év elteltével érdekes olvasni arról, hogy 2013-ben a tisztújításon mit kritizáltak és mit ígértek a MÉK elnökjelöltjei ? ” … Hajnóczi Péter elnökjelölt „belügyekre” és „külügyekre” osztotta a tennivalókat. A belügyek terén szerinte a […]

MÉK választások 2017 | 4. rész – Mit kritizáltak és mit ígértek a MÉK elnökjelöltjei 2013-ban?
2017. július 28. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább