Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. november 29. kedd

Tervkritika 167 | ez még csak tervezési program

Jónapot kívánok. Családiház építése előtt állunk.Tervrajzunk kezdeti állapotban van ,de már bizonyos dolgok körvonalazódtak. A telek 22m széles és 100m hosszú, a ház az utcától kb 20re fog elhelyezkedni, a bejárat felől van az úttest és ez a Nyoldal. A ház az Éi oldalhatártól 50cmre épülne.

Elképzeléseik egyszerű,letisztult ház napos konyhaétkező+nappali lehetőség szerint D-i fekvéssel, a szobák egymáshoz közel és a gépház külön bejárattal rendelkezzen, hogy később a gépészeti újdonságok, fejlesztések könnyen kivitelezhetők legyenek. 

A tetőszerkezet még kérdés ,mert nyeregtető is megfelelne nekünk,(KNYlejtésü) csak a későbbiekben napelem felszerelésénél megfelelő lenne e? A ház 2 felnőt,3 gyerek mindennapi szükségleteit hivatott kiszolgálni. A nagy szoba későbbiekben szétválasztás lehetőségét szerettük volna megteremteni. Előre köszönöm a véleményezést.

A kapott rajz igazából még valóban tervezési program stádiumban van. Sajnos még az sem tudható, hol található észak (remélhetőleg 9 óránál).

Ez így valóban egy faék egyszerűségű alaprajz, de azért még így is volna pár átgondolandó részlet. A hosszú előszoba elbírna egy kis szélesítést, mert így alkalmassá válna magába fogadni egy gardrobszekrényt.

A fürdő nagyon távol van a konyhától, ami miatt a konyhai melegvízről majd külön kell gondoskodni.

Egy ilyen egyszerű téglalap alakú épületnél felmerül egy födém nélküli megoldás szeglemezes, előgyártott nyereg (és nem kontrollt) tetővel. Ebben az esetben elképzelhető, hogy a középfőfal kikerülhetne az alaprajzból. Persze ez méretezés kérdése és ellenőrizni kell az épület merevségét is, amiről sokan megfeledkeznek, pedig fontos egy merev födém nélküli épületben.

tervkritika-167-alaprajz

Összefoglalás | ez még túlságosan is korai változat, de jó alap lehet egy takarékos alaprajz (és persze épület) megtervezéséhez.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (13): megnézem

  • Bornemisza Béla

    2016. november 29. kedd 06:54

    #113470

    Előszoba méltatlanul keskeny, panellakásba elmegy.a wc uralja a házat, a gépészet rovására áthelyezném. A vizesblokk tényleg nagyon távol van.a kisszobán a két ajtó fölösleges, még ha el akarom választani , akkor is.

    • kritizator

      2016. november 29. kedd 14:09

      #113472

      És akkor hogy választod el őket, ha nincs ajtó?

    • kritizator

      2016. november 29. kedd 14:11

      #113473

      A vizesblokk rengeteg terven messze van a vételezési helyektől.

      Ld. 165 sz. tervkritika stb.

  • Kovács Béla

    2016. november 29. kedd 13:02

    #113471

    Ez tervkritika?

    • Tóth Szilveszter

      2016. november 29. kedd 21:14

      #113476

      ez terv?

  • Daidalos

    2016. november 29. kedd 14:40

    #113474

    Megoldható a kontyolt is szeglemezessel, és az alaprajzi arányokat elnézve talán jobban állna a háznak…

  • Szabóbácsi

    2016. november 30. szerda 13:48

    #113483

    A tárcsahatás miatt nem egyszerű/olcsó színtisztán fával sem a térlefedés.
    Meggondolandó a konyha és nappali felcserélése. Bejárattól jobbra. Plusz oda még egy wc, kamra.
    Felesleges sormintaszerűen elpötyögtetni ablakokat. Pár nagyobb, kisebb, rendesen meg kell tervezni a bútorozhatóság, tájolási igények figyelembevételével.
    Bejárattól balra meg a fürdőszoba, mosókonyha/gépészet. A fürdő most feleslegesen nagy.
    Kémény, gáz, szintén felesleges pénzkidobás. Helyette padlófűtés+levegő-víz hőszivattyú. Kihagyhatatlan a központi hővisszanyerős szellőzőhálózat, tripla üvegezésű ablakok.
    Vékonyabb fal bővel elegendő (25-30cm) de vastagabb hőszigeteléssel: 20cm GEPS.
    Kár lenne eleve elavult házat építeni. Ez húsz évvel ezelőtti szint. Jó, szakmaiatlan kezdő vázlat 🙂

  • Tóth Ákos

    2016. december 1. csütörtök 20:22

    #113498

    Ránézek erre az alaprajzra és egyből a „készházépítő” honlapok mintatervei ugranak be…
    Nem lehet hogy ez egy olyan „készterv” szolgai átvétele, mert azok szoktak ilyen kialakításokkal operálni…

    • kritizator

      2016. december 2. péntek 06:45

      #113500

      készház-készház
      De, mi a baj vele? 🙂

      • Tóth Ákos

        2016. december 2. péntek 09:11

        #113501

        Az ilyen készházterveknél (félreértések elkerülése végett, vannak kifejezetten jók is) az egyszerűség és olcsóság miatt nagyon sokmindent feláldoznak.
        Pl.: A nem túl elegáns, középen van egy setét folyosó amire elpotyogtatjuk a helyiségeket azt jól van alaprajzi kialakítás, a nem szép térkapcsolatok. (pl.: tényleg a wc, ami mondjuk nem felel meg az OTÉK-nak sem, mert egy légtérben van a konyha-nappali-étkező kombóval)
        Pl.: A használhatatlan előszoba, ahova nem lehet lerakni egy normális akasztós szekrényt és mindig a felakasztott kabátoknalk nekidörgölőzve lehet majd csak közlekedni… (Az megvan, hogy a bejárati ajtó kilincse a falat fogja szétverni? De cserébe legalább a kilincset is lehet majd javítani…)
        Pl.: A wc tényleg… Mért ott van. ennek nincs semmi értelme. Vendégvécének nem használható, mert végig kell menni a privát részen hozzá, mellette meg ott van 2m-re egy másik wc a fürdőban. Ennek a wc-nek a helye az előszobánál lenne…
        Pl.: A nem igazán jól bútorozható szobák, a szülői háló kivételével sehová nem leht normális szekrény-íróasztal-ágy kombót berakni, csak úgy hogy a szekrény viszonylag kicsi lesz. Nem lesz elég tárolóhely.
        Pl.: A megfelelő mennyiségű tárolókapacitás hiánya, mivel sehova nincs bejelölve egy normális méretű beépített szekrény, ezért aztán a kazánhelyiség lesz a tároló, ami nem mindig megfelelő…
        Pl.: A rosszul elhelyezett wc miatt a fürdő 2-3 m2-el nagyobb annál, mint ami a bejelölt bútorozáshoz kellene. Egy olcsóságra kihegyezett háznál ez lazán 450-600 ezer ft, ami azért máshova is elkölthető lenne.
        Pl.: Bezzeg a tető ereszvonala az ferde lesz mert az kell… hogy drágább legyen, de legalább úgy nézzen ki mintha elrontották volna…

        Sajnos a készház tervek 95%-a ilyen alapszintű hibáktól hemzseg…

  • Sziklai Ákos

    2016. december 2. péntek 13:27

    #113504

    Miklós írásait, kritikáit nagyon szívesen olvasom mindig, és ezt ezúttal meg is köszönöm:
    Kedves Miklós, köszönöm, hogy „fenntartod” ezt az oldalt! Az összes lényeges -engem érintő hírt- ezen az oldalon találom meg elsőként, és ezen az oldalon MEGTALÁLOM. (stb.)
    A tervről:
    Megpróbálom a kérdést a beküldő szemszögéből megközelíteni. Vajon mit szűrhet le az eddigi véleményekből? Nem valószínű hogy azt, hogy ez egy praktikus, jó elrendezésű, jó tájolású, értelmes szerkezetű-szerkesztésű, gazdaságosan (olcsón) kialakítható és gazdaságosan üzemeltethető ház. Pedig az.
    A tervező maradéktalanul megvalósította azt, amit megbízói tőle elvártak. Még az is lehet, hogy volt „kockás papír” és ez volt a szerkesztési alap. Ezt nem tudjuk. Ettől még a további részletek kialakítása fontos kérdés. A következő javaslataim és észrevételeim lennének: (Lehet, hogy ismétlésekbe fogok bocsátkozni, de ez elkerülhetetlen.)
    -A ház terve valóban nem részletes, de nagyon jól értékelhető, hiszen pontosan méretezett alaprajzilag, és metszetileg sem érhet bennünket meglepetés. A ház lényegében ez alapján a terv alapján akár építhető is lenne. Erre persze senkit sem bíztatok, sőt inkább arra, hogy -ahogy ezt Miklós is tanácsolja- készítsünk kiviteli tervet, és művezessünk amilyen gyakran csak lehet! Nagyon-nagyon sok múlik a részleteken mind műszakilag, mind pedig esztétikailag!
    -A napelemek kérdésére a levélíró itt nem kapott választ. Bár nem ehhez a kérdéshez tartozik, de összefügg vele, -ezért itt jegyzem meg,- hogy a ház tömege jobb lesz, ha a kontyolt formát választják. Ebben az esetben a déli oldalon (-ez az oldal az ideális-) el lehet helyezni jó pár napelemet. A bejárati oldali (nyugat) tetőfelület is egységesebb lesz így.
    -A WC elhelyezkedése praktikus. Távol van a nappali élettértől, így „nyugodtan” lehet használni. Javasolnék egy üveges ajtót a folyosó elejére az éjszakai zóna és a nappali zóna jobb elválasztására, „hangszigetelésére”. Egyébként jogszabály tiltja, hogy a WC belenyíljon az étkező légterébe, de ez nem „fontos” (-csak jogi-) kérdés.
    -A folyosó 120 cm széles. (Ezt a WC ablak -60 cm- és a WC alapterületből derítettem ki, na meg egy kicsit méregettem a rajzon….) Ez már elég jó méret, de nyilván jobb lenne 140-150 cm. De megéri-e a szobák rovására növelni a szélességet? Ezt döntsék el az érintettek.
    -A nappali terét megpróbálnám megnövelni. Ehhez talán a WC-ből is, a fürdőből is, és a megosztható szobából is elvennék 20-20-10-10 cm-t. Esetleg 30-40-10-10-et? Így lenne + 40, vagy akár + 60 cm-ünk.
    -Az előszoba tényleg szűk….. Amúgy ez nem is előszoba, mert akkor egy „szoba” lenne. Ez egy szélfogó, ahol igencsak bajos a „nyugodt megérkezés”, pedig szerintem ez is fontos lenne…. Az ember, amikor megérkezik a házába, ne egy „öltözőszekrényben” találja magát! Én nem vagyok „szélfogó” párti. A gyakorlat azt mutatja, hogy egy jól záró bejárati ajtóhoz nem feltétlen szükséges még egy ajtó. Én nem is alakítanék ki ilyen elzárt előszobát. Esetleg egy rövidebb falat, vagy részben áttört térelválasztást alkalmaznék. A fogas, cipők, esernyők, stb. egy ilyen megoldás mellett is elférnek. (Kicsit mindenképpen szélesíteném az előtéri részt, még ebben az esetben is.) Az előszoba funkciót használók így nem éreznék magukat bezsúfolva, mert a lakótér felé is könnyen „elmozoghatnának”. A lényeg, hogy a házba megérkezve néhány „szabad lépés” után feltáruljon a belső tér, ami valóban fogadja az embert. (A mostani „előszoba” nekivisz a falnak.)
    -A tervezőt dicséri, hogy gondolt a szobáknál az ajtók mögé helyezendő szekrényekre is. Az elválasztható szobánál ugyan nem így helyezte el az ajtókat, de erre gondolom van berendezési magyarázat.
    -A később elválasztható szobánál fontosnak tartom a két ajtó megvalósítását.
    -A külső megjelenésről: A ház alapvetően arra készül, hogy „belülről” használják. Tehát a belsőnek kell elsősorban jól használhatónak, szépnek, nyugodtnak lennie. Ezzel lehet kicsit szembe menni, ha a külső így kívánja, de nem szabad „önmegvalósító” építészettel a megbízókat megnyomorítani. Tervező -helyiségenként- szépen középre helyezte az ablakokat, ahogy az ideális. A lakótérnél törekednék az összefüggő -akár földig érő, vagy csak 50 cm-es ablakpárkány magasságú- nyílások kialakítására. Ezt a külső és a belső szempontjából is így látom jónak. Például szép lehetne a nappali sarkának a feltárása egy nagyobb üvegfelülettel. A főhomlokzat szebb megjelenéséért egységesíteném a fürdő és a megosztható szoba ablakait. (Azonos méretű ablakok egyenletes ritmusban.)
    -Ez már végképp beledumálás lesz, de felvetem: A keleti fény a fürdőben előnyösebb lenne, mint a nyugati. Megcserélhető-e a gépészeti tér a fürdővel? Sejtem, hogy a tűzifa betáplálása miatt ez nem jó ötlet… , de hátha…

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább