Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. november 27. vasárnap

Tervkritika 165 | korszerű és átgondolt családi ház

tervkritika-165-3d

Kedves Miklós!

Szeretném véleményét kérni leendő családi házunkról a tervkritika rovatban. Telkünk egy majdnem sík, négyzet alakú saroktelek a falu szélén, jelenleg még csak egy szomszéddal. A beépítés módja szabadon álló, de a HÉSZ max. 7mes oromfal szélességet és magastetőt szab meg.

Fontosabb szempontjaink, hogy legyen egy kb. 120 m2es házunk világos, jól kialakított nappalikonyha résszel, a hálórész különüljön el és legyen egy nyáron is jól használható terasz. A garázst nem tartottuk fontosnak, igaz a jelenlegi terveken még egy fedett beálló sem fér el szabályosan a ház elé. Kamra nincs, nem is tudnánk hűvös helyiséget kialakítani. A fürdőben szándékosan nincs kád, sosem használnánk. A telken belül nincs gáz, ebből következett, hogy fűtsünk hőszivattyúval és ehhez igazítottuk a ház szigetelését, gépészetét is. Ezeket azért soroltam fel, mert sok döntést vissza tudok vezetni a tervkritikában olvasottakra, kíváncsi vagyok, hogy ez látszik-e az eredményen. Azt is hozzáteszem, hogy építészünk nélkül nem tudtunk volna az alaprajzi vázlatnál sokkal tovább jutni. Végül szerintem egy egyszerű, arányos és logikus kialakítású ház terve készült el, de nagyon kíváncsi vagyok az Ön véleményére.

Ritka az olyan alkalom, amikor nem vázlattervet, hanem kiviteli terveket kapunk. Ebből következőn érthető az is, ha valaki még egy plusz megerősítést kap külső helyről. A beküldő bizonyára nem számít arra, hogy egy ilyen kidolgozottságú tervnél majd olyan javaslatokat fog kapni, ami miatt kezdődhetne újra a tervezés.

Ugyanakkor öröm olyasmit olvasni, hogy egy tervezénél korábbi tervkritikák szempontjai, tanulságait is figyelembe vették és beépítették a tervezés során.

tervkritika-165-helyszinrajz

Előre bocsátom, rövid leszek, mert szükségtelennek tartom a túl részletes elemzést, hiszen elsőre az látszik, hogy egy átgondolt tervezés eredményét látjuk. Jók a funkciók szétválasztása és a helyiségkapcsolatok is.

A rossz tájolási adottságú telken sikerült egy optimális elrendezést kialakítani.

tervkritika-165-alaprajz

Szívesen idemellékeltem volna a teljes kiviteli tervet, mert kiváló minta lehetne, hogy miképpen kell egy valódi kiviteli tervet elkészíteni. Nyilván nem az volt a cél, hogy a kamarai szabályzatban megadott minimumot elérje a terv részletezettsége, hanem a kellően részletes kidolgozás a megvalósítást segítse.

Külön ki kell emelni az energiahatékony tervezési metódust, ami megjelenik a termikus burok átgondolt, hőhídmentes kialakításéban, az ablakok beépítésében és mág számos részletben. Öröm ilyen tervet látni.

Mindez összefügg azzal , hogy az építtető egy minősített passzívháztervező választott, akitől elvárás már az ilyen kidolgozottságú tervek készítése.

tervkritika-165-homlokzatok tervkritika-165-metszet1 tervkritika-165-metszet2

Összefoglalás | Remélhetőleg módjuk lesz a tervek szerint megépíteni házukat, aminek a terveihez csak gratulálni tudok!

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (17): megnézem

  • Tóth Szilveszter

    2016. november 28. hétfő 15:30

    #113465

    Kedves Beküldő, tisztelt Építész! Szerintem ehhez a házhoz már csak gratulálni kell. Még több ilyet!

  • Bornemisza Béla

    2016. november 28. hétfő 15:31

    #113466

    Nekem az alaprajz nem tetszik.ekkora háznál kicsi az előszoba, a hálók ajtaja falra nyilik, berendezhetetlen. Az amerikai konyha pedig magyarországon agyrém

    • Cseri Balázs

      2016. november 30. szerda 10:33

      #113480

      „Az amerikai konyha pedig magyarországon agyrém” Miért is?

      • Bornemisza Béla

        2016. december 4. vasárnap 06:12

        #113510

        [szerk. kéretik a témához hozzászólni, a hozzászólás törölve]

  • Bornemisza Béla

    2016. november 28. hétfő 15:40

    #113467

    De a terv korrekt és alapos.

  • Ács János

    2016. november 29. kedd 22:14

    #113477

    Kedves Építtető!

    Lehet kissé bal lábbal keltem reggel, de a beküldött tervel kapcsolatban mégiscsak látok pár kérdéses részletet. Az elrendezés valóban egyszerű és nagyszerű, de ha ezt tekintjük minimumnak, akkor szinte semmi olyan megoldás nem szükségeltetett, amitől ezt különösebben ki kellene emelni. Viszont mivel két lábam van – és az egyik jobb – elismerem, alapvetően szép rendezett az alaprajz.
    Hogy érvényesüljön a bal lábam is: (és innentől kezdve szigorúan észrevételek és személyes preferenciák következnek)
    – a gardrób egyszerűen integrálható lenne a hálószobába, úgy hogy a folyosó falra is jutna egy gardrób szekrény – így összességében bőven több pakolótér keletkezne (amennyiben a két gyerekszoba csak alibi, akkor nem szükséges, mivel akkor nincs erre szükség)
    – és itt vissza is kanyarodnék a tervezési koncepcióhoz… a közölt levélből nem derül ki, hogy kinek készül a ház. Azt értem, hogy 120 m2, meg világos, de kinek, két kamaszlánynak meg a szülőknek? vagy kinek? A tervnek a változásokra is gondolnia kell… főleg az előre jól láthatóakra. A gyerekek megvannak és senki nem szereti a kádat, vagy csak ők se szerethetik majd, ha elég nagyok lesznek hozzá. Lányok vagy fiúk? Nem lehet indokolt még egy fürdőszoba megkönnyítve a reggeleket? Hely bőven van hozzá, pl. az említett gardrób átrendezésével
    – a magam részéről nem szeretem – az ámerikaikonyhát, mert ételszagú lesz minden, még a legjobb páraelszívó esetén is
    – a magam részéről nem ülnék szívesen a kanapéra háttal egy óriási térnek – nem jó érzés
    – a konyha hűtős falát a nappaliba betolva nagyobb előszoba/előszoba szekrény lenne kialakítható
    – a konyha szentháromság (hűtő-tűzhely-mosogató) távolsága túl nagy, a konyha berendezését mindenképpen előre meg kell tervezni – bár hozzáteszem, itt csak a konyhát használó szava számít
    – az ajtók tényleg falra nyílnak, ami valóban csökkenti a bútorozhatóságot
    A leírtakon túl még egy dolog fogalmazódik meg bennem, olyan jó érzés a helyszínrajzra ránézni, valahogy otthonosságot sugall, zárt, játékos, de tényleg egyszerű. Fontolják meg alaposan, hogy az apróságok amiket írtam Önöknek fontosak-e, és használják egészséggel jövendőbeli házukat!

    • Beküldő

      2016. november 30. szerda 00:38

      #113478

      Kedves János!

      Köszönöm a sok észrevételt, próbálok pár választ is adni.
      A gardrób esetében majdnem a javaslata szerinti változat került a tervre, azért választottuk mégis ezt a kialakítást, mert gyakran egymástól eltérő időben kelünk és így nem fogjuk zavarni egymást reggelenként, ez döntött.
      A házat hárman fogjuk lakni. A második gyerekszoba valójában egy dolgozószoba, de ez az a helyiség ami kiszolgálhatja esetleg a változásokat.
      A kád tényleg nem kell, más családnál alapvető, ez van.
      A magam részéről nem tudom elképzelni, hogy azt aki az egész családnak ételt készít, jól zárjuk be egy konyhába. Sőt. Hétköznapokon leginkáb vacsora környékén látjuk egymást. Hol legyünk ha nem egy közös térben legalább ilyenkor? De mondok meredekebbet. Jelenleg is egybekonyha-nappalink van és még szagelszívónk sincs (nyílt égésterű kazán miatt) és mégsem jön szóba más kialakítás. Azt remélem egyébként, azon túl, hogy a szagelszívó a zsíros gőzöket elviszi majd, hogy a központi szellőzőgép még segít majd a levegő gyors felfrissítésében, bár tapasztalatom nincs.
      A kanapé tényleg nem jó így, elfordítjuk az északkeleti fal felé és itt még van dolgunk a bútorozás kialakításával, tudom.
      Az előszoba a jelenlegihez képest jóval szélesebb és a gardróbszekrény is nagyobb. Valóban lehetne még nagyobb, de leginkább az jut eszembe, hogy minek? Hárman simán elférünk egyszerre.
      A konyhát valóban alaposan meg kell tervezni, de azért túl nagy távolságokat nem látok, nincs az egész 10nm.
      A falra nyíló ajtókat nagyon el akartam kerülni, de egyszerűen nem jött ki. A hét méteres oromfal szélesség egész sok kötöttséget jelent, ennél nagyobb alaptarületet pedig már nem szeretnénk (értsd: tudunk megfizetni).

      • Szabóbácsi

        2016. november 30. szerda 13:35

        #113482

        Kedves Beküldő. A három hálóból kettőnél látni helyet, hogy a falsaroktól elhúzható lehessen az ajtó.
        Egyébként az egész hálórész klassz, a gardrób különösen ötletes.
        A konyha… olyan amilyen. Jó az elrendezése, szerintem konyhatechnikailag használható.
        Inkább elmélkedem: Lehet eltérés használatok között ami az egyiknél zavaró, a másiknál nem. A terv alapján úgy vélem, nem kap a főzés különösebb hangsúlyt itt a mindennapokban.
        Meggondolandó hogy tévézés, beszélgetés közben búgjon a hűtő, edények csörögjenek, vagy aki főz, mindenképp kíváncsi-e a tévére? Nyilván közös nevezőre is lehet hozni a „száműzetés” jelzőt alkalmazva, de az is egyértelmű hogy erős alkalmazkodást kényszerít ki valamelyik fél részéről, ami idővel összeadódva nem biztos hogy szerencsés kimenetelű.
        Viszont a központi szellőzőrendszer nagyon hatásos lesz, tapasztalatból írom. Bűn kidobni a főzéssel, sütéssel járó hőmennyiséget, arra valóban elegendő egy belső szagelszívó és az abból kijövőt meg lekezeli a szellőzőgép. Nekünk is bevált, de jópénzért a helyiségenkénti önszabályozós tényleg nagyon kellemes komfortot biztosít. Sőt, ilyen rendes szigetelésű háznál egyszerűen megkerülhetetlen, kötelezővé kellene tenni.
        Meggondolandó:
        1: az egyterű nappali. Itt-ott, ez-az-amaz lerakva mint egy üzletben, vagy a jobb alsó sarokban még az sem. Igazából nincs térélmény, áramló terek, kissé raktárszerű benyomást kelt.
        2: az előszobarész darázsderéxerűen összehúzott volta. Szerintem felesleges többletköltség, megnövelt lehűlő felület és „előnye” mindössze az ott jelentkező szűkösebb keresztmetszet. Normál T alak esetén a nappali rész akár 1-2m-el rövidebb is lehetne picit jobb optikai funkciószétválasztással.
        Fűtés. Úgy látom, nagyon helyesen, nem épül kémény. Gondolom a hőszivattyúnak is részei a bal fölső sarokban a kockák, tartály. Azonban a talaj és kútszondás üzem mára a múlt. Drága, gazdaságtalan. Csakis levegő-vizeset.
        A terv egyébként tényleg klassz, gratulálok.

      • Ács János

        2016. november 30. szerda 20:50

        #113490

        Kedves Beküldő!

        A válaszai alapján már kerek a kép, érthető, hogy miért nincs szükség nagyobb gardróbra, kádra, meg két fürdőre, elfogadom és megértem – sőt mélységesen megértem, hogy miért szeretne együtt lenni a családdal, mikor erre egyébként is kevés az idő. Szóval összességében rendben van a terv és láthatóan gondoltak mindenre.
        Nekem még kettő ötletem van hozzá:
        – amint azt legutóbb is írtam, az előszoba jobb oldali falát el lehetne tolni a nappali főfal síkjáig. Ezzel kettő dolog módosulna: 1. a konyha bútorozását egybefüggően kellene elkészíteni (ehhez lehet az ablakot is mozgatni kéne), 2. az előszoba tágas lenne, tiszta átlátássál a kertre, ami igazán hangulatossá tenné a megérkezést
        – ha második gyerek nincs tervben, csak eshetőség, akkor a bal oldali szoba méretét 50-60 cm-el növelném a dolgozó kárára, ezzel élhetőbb, bútorozhatóbb szobát varázsolva a gyereknek, akinek később a szobája a nappalija is lesz. A dolgozószoba esetében pedig kezelhető az ebből fakadó hátrány.
        Természetesen az is érthető ha ezekhez nem akar hozzányúlni, hiszen Ön messze pontosabban ismeri a saját igényeit. Öröm egyébként a válaszban olvasni, hogy a dolgok okkal lettek úgy kialakítva ahogy vannak, látszik, hogy nem megmagyarázza azokat. A tudatos tervezés a jó ház kulcsa, gratulálok!

      • Ács János

        2016. november 30. szerda 20:56

        #113491

        Még egy megjegyzés. A hét méteres oromfara vonatkozó HÉSZ előírást szerintem nem kell betartani a jelenlegi szabályozás szerint.

    • Bornemisza Béla

      2016. december 4. vasárnap 06:18

      #113511

      Szerintem az első házuk,…..majd rájönnek. Én 2 hét után lefalaztam a konyhát.

  • kritizator

    2016. december 1. csütörtök 10:04

    #113492

    az északi (ÉK-i) terasszal kapcsolatban senkinek nincs megjegyzése?

  • Endre

    2016. december 1. csütörtök 11:09

    #113494

    Terasz pont jó helyen van. déli-nyugati terasz nyáron nagyon nem jó. Rejtett ereszcsatornát semmiképpen nem építenék. Extra költségek, plusz hibaforrások. A termikus burokba is belemetsz. Egyébként szép ház lesz.

  • Kurcsics Imre

    2016. december 10. szombat 19:12

    #113541

    Kedves Beküldő!

    Nekem, mint leendő építtető nagyon tetszenek a tervek, nekünk is hasonló tájolású telkünk van.
    Mi még csak vázlatkészítés, építési igényink megfogalmazásánál tartunk, de következő évben már szeretnénk a kiviteli terveket elkészíttetni.
    Szeretném Öntől az építészének az elérhetőségét elkérni.
    kurcsics.imre@gmail.com

  • Németh Csaba

    2017. március 5. vasárnap 11:09

    #114557

    Tényleg jó terv. Egy olyan megjegyzésem lenne, amit még mások nem tettek, de én optimalizálnék rajta. Persze lehet le fognak hurrogni, mert nem lesz egy vonalban egy fal.
    A bejárati ajtó falát délebbre tolnám, pl a beugrás megfelezésével. Teret nyernék vele így az előszobának, miközben kisebb lenne a tartófal beugrás, és a szigetelés anyagigénye. Vagyis alapterületet növeltem költségcsökkenéssel.

    • Pallagi Árpád

      2017. november 8. szerda 10:35

      #116682

      Kedves olvasók, a fentivel, a beugró csökkentésével én is teljesen egyetértek. Egyébként az északkeleti oldali terasz körülzártságát hasonló okokból csökkenteném. Az adott ház már talán előrehaladott állapotú, és amúgy sem az én véleményem számít, de mégis leírnám amit gondolok, hátha valaki még egyetért. Úgyis a hűvös oldalon van a terasz, ami előnyös, talán nem kell annyira körülzárni. A nappali/étkező/konyha blokk nyugati (rajzon átlós) irányú eltolásával a ház integráltsága is nőhetne, (jobban közelítve szimpla L alakot), mindkét beugró méretét csökkentve, mindezt a tágasabb közlekedő, beépített szekrény stb javára. Az előszoba egyébként tágas, nem is kell tovább növelni, tehát a rajz szerinti „oldalirányú” mérete az említett átlós eltolással csökkenthető, miközben a „függőleges” irányban nő, a beugró kitolásával.
      Télen a terasz nincs használatban, csak a port/faleveleket gyűjti össze a szélben, talán jobban öntisztuló, ha csak két oldalról zárt. Szerintem 😉
      A rajz így is nagyon tetszik, remélhetőleg kellemes életteret nyújt a lakás!

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább