Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. október 8. szombat

Tervkritika 161 | luxusvilla a tervkritikán

tervkritika-161-homlokzat1

Ritka alkalom, hogy egy luxusvilla kerüljön a tervkritika boncasztalára, ezért kéretik nem azon sopánkodni, hogy mekkorák a helyiségek és mennyi lehet az összterület. Ez a végeredményt tekintve, a tervkritika szempontjából most nem lényeges.

A méretek valóban szokatlanok, ha a legtöbb itt megjelenő épületekhez hasonlítjuk, ergo ezt a tervet is helyén kell kezelni, ha úgy tetszik, a saját pályáján. Itt láthatóan nem kellett a beépítettséggel tükrözni és a helyiségekből azért farigcsálni, hogy beleférjenek a büdzsébe. Egyetlen cél lehetett, hogy minden az elképzelések szerint legyen megtervezve és minden akkora legyen, mint amekkorának lennie kell az építtető szerint.

A Mit nevezünk luxusvilláknak című írásban azt írtam:

A hazai luxusingatlanok elsősorban a külsejükkel és persze a méretükkel próbálják eladni magukat. Megvallom engem az sem zavarna, ha valaki 20 éve épült barokkos kastélyt szeretne magának, de akkor legyen annyira tökös, hogy az valóban barokk  hatású legyen, méretében, arányrendszerében, nyílászáró osztásában. Merjen 4,5 méteres belmagassággal operálni, legyen rajta míves oszlopdísz, lehetőleg kőből kifaragva és nem gipsz öntőmintában (nopláne habanyagból kivágva), legyen a lépcsője tömör márványből és ne stokkolt műkőből, vagy ami még rosszabb greslappal burkolt.

Szóval akkor adjuk meg  módját. Nem mondom, hogy nem épült hasonló, magam is láttam párat, ahol elbizonytalanodtam, hogy egy jól sikerült műemléki felújítást látok vagy egy ügyes replikát. Tisztában vagyok, hogy 2015-ben nem barokk kastélyt kell tervezni, de hiába, ha minden korban találunk olyanokat, akik másra vágynak.

Itt szerencsére nem egy legújabbkori barokk kastély replikát látunk, hanem nagyon is modern épületet, amelyik nem szégyell nagynak kinézni. Alapvetően jó méretekkel és arányokkal és a mi a legfontosabb, hogy jó helyiségkapcsolatokkal. Látható, hogy az alaprajzi koncepció tiszta elrendezést eredményezett.

tervkritika-161-alaprajz-fszt

Igazából egyetlen észrevételem volna, hogy mivel az alaprajzon balra található észak, így talán szerencsésebb lett volna, ha tükröződne az alaprajz és északra nem az étkező, hanem a wellness blokk WC-je nézne. Mivel azonban nem ismerem a telepítési paramétereket, azt kell feltéteznünk, hogy szándékos volt ez az elrendezés.

 

tervkritika-161-alaprajz-emelet

Nemcsak a földszint nagyvonalú, hanem az emelet is. Talán túlságosan is nagy az emeleti terasz, de ez itt csak a máshoz szokott szemnek szokatlan.

tervkritika-161-homlokzat3 tervkritika-161-homokzat2

Összefoglalás | Úgy vélem jól sáfárkodott a tervező ezzel a ritka alkalommal, ahol láthatóan teljesen szabad kezet kapott s ahol jószerivel nem nagyon voltak korlátok. A tiszta szerkezeti rend mellett a ház nagyvonalú, jó funkcionális elrendezésű, jó a tömege és a megjelenése is. Ez már az a kategória, ahol a házba integrálódott garázs hőtechnikai következményei már másodlagosak. Gratula hozzá!

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (9): megnézem

  • Laikus

    2016. október 9. vasárnap 16:41

    #112687

    1. Az emeleten a társalgó melletti szobát komolyan gondolták így? Az egy dolog, hogy szerintem a vékony a fala a társalgó felé, de a hálórésszel egy légtérbe raktak egy mosdót, egy zuhanyt, meg a sarokba még egy WC-fülkét?
    2. Ami még érdekelne, hogy a másik 3 emeleti WC-ből hogy lehet levinni úgy a szennyvizet, hogy az étkezőt ne zavarja. Esetleg elviszik nyugat felé és ott le?
    3. Az emeleten egyébként 3,90-nek van jelezve a szint, de a homlokzati jelölések alapján az csak 3,60.
    4. A földszinten meg az északi helyiségek szintje van 0,30-on, ami szintén nem felel meg a homlokzati jelöléseknek.
    5. A gépészeti helyiség szerintem túl messze esik a ház közepétől, szerintem a gépész sokat fog szenvedni emiatt a csövezéssel, kábelezéssel (főleg ha légtechnika is lesz).
    6. A mosókonyha hozzáférése szerintem kicsit nehézkes, még akkor is, ha mosólányt alkalmaznak. Ilyen léptékű háznál szerintem már az emeletre is dukálna egy mosókonyha, hogy ne kelljen átcipelni a szennyest a házon.

  • Tóth Ákos

    2016. október 9. vasárnap 22:39

    #112689

    Üdv!

    Amennyiben ez egy luxusról szóló épület, akkor szvsz megérdemelt volna egy kicsit nemesebb homlokzati kialakítást, mert a drywit vakolat minden csak nem extra… Legalább a színes betétek lehetnének másból… Rengeteg gyönyörű modern látványvilágú, nagytáblás kőburkolat van, vagy fa, esetleg modern fémlemez burkolat… Szóval vmi ami egy kicsit talán nemesíti ezt az épületet. Felhívnám a figyelmet a a szabálytalan tetőhágcsókra (leesés elleni védelem) ;)))
    Aztán asszem az OTÉK szerint nem lehet lakótérbe közvetlenül wc-t nyitni…bár ez konzekvensen végigmegy az egész terv összes mellékhelyiségén…
    Az ágy a nappali bútorozásban…LOL! AVE CEZAR!!! :)))

    Még egy dolog, az emeleti jobb oldali háló, az egyenesen sírni való… Borzasztó… Rettenetes…
    A bejárat miatt az ágy felcsúszott az ablakba, és így középen van egy 2,5-3 m széles táncparkett, míg az ablak melletti ágyrész 80cm szélességben közelíthető meg. Ezt egy luxusingatlannál eléggé kényszeredett dolognak érzem. Értem a szándékot, hogy a vizes részt csak paravánként funkcionáló falakkal zárják le, de a kialakítás rettentően inkonzisztens, nem kapcsolódnak a dolgok. A zuhanyt takaró fal vonala nem megy végig, a wc (ÓÓÓÓÓ…) be van baszva a sarokba (már elnézést de ezt nem lehet szebben mondani), teljesen egy toi-toi fülke érzetét keltve, mellé meg véletlenszerűen beszúrva egy mosdókagyló, persze a paravánfal vonala azt gondosan keresztbe veri (PUFF NEKI KONCEPCIÓ…). Ez még egy panelben is ciki kialakítás lenne, nem egy „luxusingatlanban”. Hát ebben a szobában lesz dolga a belsőépítésznek…

    Őszintén szólva az első pontokon át is tudnék ugrani, de ez a szoba, ez betette nálam a kaput.

    • Tóth Ákos

      2016. október 9. vasárnap 22:50

      #112690

      Elég lenne a wc-t elforgatva a vízszintes falsíkra tenni, szűkebb falnyílással a paravánfalban, ami takarja a wc ajtót, a ki-be járást, így megoldva a kulturált használatot, és nem a wc kagylót bámulja az ember az ágyból premier plánban, valamint az elfordítás miatt rögtön lenne hely elhelyezni a mosdót a wc mellett a vizes blokkban. A kialakuló plusz sarokban, a mostani mosdó helyén elhelyezhető egy sminkasztalka…vagy bármi más…
      A tervezési díjról lemondok…:)))

    • Ramkin

      2016. október 10. hétfő 23:14

      #112714

      Ki tudja, talán táncparkett is lesz abban a szobában. Nekem az első gondolatom az volt, hogy oda annyira nagyon jól elférne a táncrudam. 😀

  • Niczki Péter

    2016. október 9. vasárnap 22:57

    #112691

    Elnézést, hogy beleszólok. Nem vagyok igazán hozzáértő, csak mi is most építünk egy szerény kis házat és annak tervezése során sok mindent végiggondoltunk.
    Nekem bizony nagyon nem tetszik ez a ház. Legfőbb gondom a lépcső és annak a helye. Egy ilyen egykarú, pihenő nélküli lépcső nagyon kényelmetlen tud lenni, pláne ilyen belmagasság mellet ami ekkora terekhez jár. Ráadásul nem is elegáns. Elhelyezése szerintem kényelmetlenné, alkalmanként kínossá teheti a lakók életét. Nem hiszem, hogy minden esetben kellemes az emeleten lakó fiatalságnak végigvonulni a szülők által fogadott vendégek között az egész nappalin. Lehet, hogy életkorom teszi, de én ekkora költségvetésbe megpróbálnék belekalkulálni egy felvonót is. Adódnak olyan élethelyzetek amikor nagyon hasznos, és ha telik rá miért ne.

  • Tóth Ákos

    2016. október 10. hétfő 02:05

    #112693

    hm, hm….
    eltűnt a hozzászólásom….

  • Tóth Ákos

    2016. október 10. hétfő 02:06

    #112694

    mégis megvan…sorry

  • Szabóbácsi

    2016. október 10. hétfő 14:08

    #112705

    Érdekes megelőző hozzászólások. Szerintem érdemes lenne mégegyszer nekiugrani. Jó a terv, de pár alvással még lehetne rajta dobni.
    1, lépcső. Valóban csúnya és balesetveszélyes az egyenes egykarú lépcső. Egy pihenő mindenképp indokolt. Tényleg a nappaliból kell indítani? Ha ott valaki tévét néz, főz, mosogat, minden közvetlenül fölhallatszik a hálószobákba. Ez szerintem a luxus fordítottja.
    1b, felvonó. Újzélandi ismerősem ennél kisebb egyemeletes lapostetős házukba beépítették. És nem lépcsőliftet, rendes, külön helyiséges felvonót. Ekkora méreteknél ez minimum.
    2, a kétautós garázs sovány. Lehet hogy van máshol is zárt beállás? Legalább 3, de inkább 4 autónak kellene hely.
    3, vizes helyiségek. Rendkívül szétszórtak. Oké, belefér a költségvetésbe, de sokal nagyobb a dugulás, egyéb hibák valószínűsége. És ha könnyebben bekövetkezik a hiba, az nem luxus.
    4, mintha csak 10!!!cm hőszigetelést látnék a falakon. Hacsak nem vákuumpanel, akkor ez már gagyi vastagság. A közelünkben már 5-6 éve 30cm-t raktak egy luxusházra!
    5, nyílászárók. Mint egy nagyranőtt kis ház. Kisstílűek az ablakok. Ekkora léptéknél a szokásos „tüzép” méretek helyett nagyvonalúbb homlokzati arányokkal volna célszerű operálni. Pl. függönyfallal.
    6, Dryvit mindenütt. Sehol kő, fa vagy fémburkolat. Ez továbbra is egy felfújt kis épület.
    7, Kert, kertkapcsolat, mindenféle víz, medence, vízesés. Szinte kihagyhatatlan rongyrázó kellék.
    Talán jobb lenne több luxust belevinni a méreteken fölül.

  • Kutasi Jenő

    2016. október 17. hétfő 14:46

    #112858

    Egy csomó mindennel az előttem szólók közül nem értek egyet, de egy egészen biztos:
    Közlekedés egyszerűen nem oké. Az emeltre való feljutás nem jó, sőt, a központi tér egyszerűen nem lett megtervezve. Sehogy sem elfogadható, hogy az emeletre való feljutáshoz kilométreket kelljen gyalogolni, a nappali távoli sarkából indított lépcsőkar egyszerűen rossz.
    Külön kiemeli, hogy van egy hatalmas légüres tér a ház közepén, ahová hirtelenjében az építész sem bírt berajzolni, miközben a nappal zsúfolt, sőt, kapaszkodjon meg mindenki: szűk. Ez így nem egy elegáns nappali, hanem három panellakás-nappali egymás mellé tolva.
    Azt vélelmezem, hogy a megrendelőnek volt valami homályos vágya egy elegáns egykarú lépcsőt illetően, ami a központi tér dísze, ahogy az a katalógusfotókon van. Csak aztán vagy az építész béna, vagy nem tudta a megrendelő mégsem elég jól, hogy mit is akar igazán, de ez így nagyon-nagyon nem adja ki. Olyan, mintha valami tetőtérbeépítéses szükségmegoldást felnagyítottak-nyújtottk volna. (Lift építésével nem feltétlen értek egyet, de mint lehetőséget feltétlenül érdemes figyelembe venni, ha 10év múlva kell, akkor telepíthető legyen.)
    Szerintem itt sokakat megtéveszt (beleértve a megrendelőt is), hogy a ház nagy, és ezért viszonylag jól el lehet kenni a zavaros dolgokat, a kis tervezetlenségek nem okoznak látványos szorulásokat, nem verik ki úgy a szemet. Egy „luxusvillánál” viszont különösen bántóak ha valami nem szükségből meg kompromisszumból lesz nyomingerebb a kelleténél, hanem egyszerű hülyeségből…
    Nézzük tehát:
    Van egy nehezen védhető légüres közlekedőtér a ház közepén, az ebédlőnek viszont nincs kertkapcsolata, szép kilátása. ( a magas parapetű ablaksor valami szűk oldalkertre, szomszéd falára néz… ugye kitaláltam?). Miért az ebédlőből nyílik a vendégszoba, ha az ebédlőt itt most kivették a központi elosztó tér szerepből?
    Inkább terjengős, mintsem nagyvonalú a térszervezés, különösen az emelten látszik, ott mintha az építész nem is tudott volna már mit kezdeni a sok térrel, hát sebtében berendezett egy reptéri business várót.
    Ennek megfelelően a tömegformálás is kissé tejrengős, és elég esetleges.
    A homlokzatok is inkább az esetlegességről árulkodnak, nem az alapos tervezésről.
    Nézzük a nyugatit, hogy született: „aszondja ittenvan középen az ebédlő oldalbevilágítója. 1,20-as a parapet, hogy magasan is legyen, mert nincs látnivaló, de azért még valamennyire ablkakszerű maradjon. Az emeleti vizesesek lyuk-ablakait akkor viszont vonjuk egybe optikailag, hogy az is ilyen csíkszerű legyen így pont fölötte. Kell lent a fürdőnek is, tiszta sor, eföött viszont nincs semmi, ajjaj. Na sebaj, lukasszuk ki az emelti szoba falát is, hogy így már tényleg frankón megismétlődjön a lenti sorminta fent is, hehe. Aztán szépen összekötjük a kettőt vizuálisan, így ni, mintha valami egybefüggő kétszintes egység lenne ott. Nem is tudom, talán egy kis szimmetria kéne még, meg nagy is ez fehér felület… A megrendelő mindig jön, hogy legyen minimál, aztán amikor emglátja a nagy egybefüggő szigorú felületek, meghátrál, és kéri a díszítéseket, meg hogy legyen szimmetrikus… Jajjaj de nemjó, az emelti háló még oké. de a kamrára viszont csak nem kéne már egy ekkora ablakot odatenni… Na sebaj, szépen berajzolok ide egy nagy barna foltot, egyszerűen odefestik az ablakok tükörképét, aszt kész. Pipa, Nyugati oldal  letudva.”
    De a kerti oldal is tök esetleges, nehezen védhető erkélyek árnyékolnak be, ennek okán tök esetleges a pillérrend. Azokat az erkélyeket egyébként is ki és mire fogja használni egyáltalán? Árnyékoló-hővédő szerepük nincs a keleti oldalon, cserébe kitakarják az égboltnak egy jó részét. A kívánatos egybefüggő homogén üvegportál helyett lesz egy esetleges nyílásosztás lent, amibe radom beleállnak a pillérek. Nem elegáns. Aztán ha a közpinti tér egyik fala üveg, akkor a nappali sarkában egy magát az emeletivel együtt valami kétszintmagas objektumnak hazudó kis ablakocskák minek kellenek? Nem erőltetett, csak azért hogy úgy ott legyen valami építészeti izé?
    Konyhának miért nincs közvetlen kapcsolata a terasszalés a kerttel? Azt hinné az ember, hogy kifejezetten ezért lett így kirakva L betűbe, és alaposabban szemügyre véve kiderül, hogy mégsem..
    Más példa: emeleti hálók vizes blokkja: Tisztességes négyzetméter rendelkezésre állna, de csinálnak belőle két és fél hitvány fürdőt. Ha csak ránéz valaki, azt hinné, valami resti vizesblokkját látja: fiúvécé, lányvécé, plusz rokkantwc pelenkázóval… Az feltűnő, hogy elég görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy minden hálónak legyen saját wc-je, meg akor kell külön ius, de az is látszik, hogy ezen túl nincsenek még jól átgondolva a dolgok. Az emeleten a szoba sarkából lekerített budi pedig egy nagyon csúnya hitvány részlete a háznak. Kézmosó nélkül meg aztán pláne: ugye illene úgy berendezni a reterátot, hogy gyakorlatilag a wcdeszkán ülve el lehessen érni egy vízvételi pontot…
    Mosókonyha is elég kieső helyen van. Amcsiknál nem véletlenül divat a nagy házakban, hogy a gardróbból szennyescsúszdán le lehet górni a ruhát a mosókonyhába, pedig hát építészetileg amúgy elég alantasak bírnak lenni, cserébe van egy pragmatikus hozzáállásuk bizonyos dolgokhoz… Persze lehet mondani, hogy gazdagéknál a szerecsen mosónő elintéz mindent, csak akkor képzeljük oda a csinos LaKeysha Brownt is ahogy a nappalikon keresztül szaladgál a lavór ruhákkal…
    Én sokkal inkább azt látom, hogy alapvetően nem sikerült jól összeszervezni a házat, belezavarodtak a rendelkezésre álló térbe és lehetőségekbe. Ezt ennél azért lényegesen jobban kellene megcsinálni.

    Amúgy az előző hsz-re is reagálva, azt ezért nem mondhatjuk, hogy a nyílászárók kicsik, de az nekem is feltűnt, hogy rendszerint be van rajzolva valami 90-es kis nyíló teraszajtó az üvegfalba olyan helyekre is, ahová minimum egy három méter széles emelőtoló szárnyat várna az ember… Van egy hangulata, ha balzsamos nyári estéken egybe lehet nyitni az egész házat a kerttel, még ha után intézkedni is kell a betévedt bogársereg lemészárolásáról… A „rongyrázó” burkolatok hiányának számonkérését meg nem is értem, pláne ameddig ennyire kisiskolás az egész, meg ilyen „ablakfoltok” felfestésében látja az építész a homlokzatok „megoldását”, elég felesleges dolog drága anyagokat feldobálni csak úgy l’art pour l’art a házra, ha meg közben az alapok meg nincsenek rendben.

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább