Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. szeptember 28. szerda

Passzívházak 2016 | Kiléptem a PAOSZ-ból …

Legutóbb arról írtunk, hogy az un. „passzívház szövetség”, (mint a honi passzívházak korábban annak vélt egyik szervezete) immáron egy éve már nem létezik az eredeti céljának megfelelően. Itt lett volna az alkalom, hogy a másik szervezet, a PAOSZ aktivizálódjon, de sajnos nem így lett. Csak annyi történt, hogy a Mapasz kiestével átnevezte magát Passzívház Magyarország Egyesületnek. Ez lenne a kisebbik baj, a nagyobb az, hogy a szervezet gyakorlatilag nem működik két közgyűlés között vagy ha mégis, azt olyan rejtve teszi, hogy még a tagok sem tudnak róla.

Az egyesület keretében, ösztönzésében, szervezésében nem készülnek támogató anyagok, nem állítanak össze tervezési segédleteket, nem rendeznek vitákat, nem jelennek meg a médiákban, nem próbálják az építtetők látóterét szélesíteni. 

Számos honlap, blog foglalkozik ezzel a témával, de még csak meg sem próbálták ezeket összefogni, szemlézni a cikkekből, közösen porondra lépni, egyesíteni az erőket.

Nem készültek felmérések és összehasonlítások a tényleges építési és üzemeltetési költségekről, pedig semmi sem volna ennél fontosabb az építtetők tájékoztatásában. Pedig az összes, ezzel foglalkozó tervező személye ismert, elég lenne megkérdezni őket.  A legtöbb tervező ugyanis nem tud valós statisztikai átlagot számolni, mert jó esetben tervezett eddig 4-8 ilyen (nem minősített) passzívházat, de mondjuk 200-400 épület esetében már igenis lehetne komolyabb következtetéseket levonni, összehasonlítani megoldásokat, szerkezeteket keresni, kiemelni.

Tovább megyek. Nem gyűjtik a megbízható kivitelezőket, építőanyag beszállítókat. Nincsenek nyilvántartva a magyarországi passzívházak, se a minősítettek, se az anélküliek.

Annak ellenére, hogy a PAOSZ meghatározó tagjai tartják a passzívháztervező képzést, nincsenek adatbázisba szedve a végzett minősített passzívház tervezők. Így aztán, aki laikusként keresgélni kezd, leginkább mindig ugyanazt a pár tervezőt fogja megtalálni. Becslésem szerint ma Mo-on cca egy-két tucat olyan tervező lehet, aki kizárólag ebből meg tud élni, de legalábbis komolyabb bevétele lehet. Őket bármiféle együttműködés nyilván nem hozza lázba.

Vagy az lenne a cél, hogy mindenki maga küzdjön, keressen egyedül megfelelő termékeket, megoldásokat, partnereket vagy éppen kivitelezőket, aki meg ismer ilyeneket, az gondosan titkolja, nehogy megtudja a többi (mert elveszti az „előnyét”)?

A magyar sajnálatosan messze földön híres arról hogy nem képes az összefogásra, ez különösen igaz az építésztársadalomra. Tudom, mert megpróbáltam, többször is. Nem itt, más témában. Még kicsiben sem működött.

Mire volna való egy szakmai egyesület, ha nem erre?

Ráadásul mára a PAOSZ egyedül maradt, már nem kell kivel konkurálnia. Egyedüli magyar tagja az IPHA-nak (Nemzetközi Passzívház Szövetség). Együtt van a szakmaiság és a kizárólagosság (amire minden ilyen szervezet vágyik).

Szabad a pálya.

Amikor a felvezető cikk egyik hozzászólásában azt írtam, hogy „Itt az a módi, ha valaki megfelelő pozícióba kormányozza magát, akkor azzal megelégszik”, nos ezt leginkább erre értettem. Bástyák elfoglalva, hátradőlhetünk.

Az előző cikkben épp arról írtam, hogy az un. „passzívház szövetség” nincs többé. Azonban nagyon úgy tűnik, hogy e másik szervezet is jobbára csak a cégbírósági iratokban fedezhető fel, – a novemberi Passzívház Nyílt Hétvége kivételével – a köz- illetve szakmai életben nem lelhető.

Passzívházak 2016 sorozat további írásai.

Hozzászólások (6): megnézem

  • Niczki Péter

    2016. október 14. péntek 09:05

    #112775

    Olvastam egy cikket. Nem értek hozzá, de nagyon kíváncsi lennék hozzáértők véleményére.
    https://valasz.hu/vilag/a-passzivhaz-kiserlet-legnagyobb-tanulsaga-az-emberek-ossze-vissza-szelloztetnek-120702

    • Tóth Szilveszter

      2016. október 14. péntek 11:16

      #112781

      Kedves Péter! nekem fura a cikk, de fura a német eredetije is. a 15kwh energiafelhasználásban a szellőztető levegőt mozgató elektromos rendszerek energiafelhasználása is benne kellene, hogy legyen. De amúgy nem kell atomfizikusnak lenni, hogy rájöjjünk, ha a felhasználó nem takarékoskodik, akkor csak őt kényszerítve lehetne takarékoskodni. A legegyszerűbb példa az autó: akármilyen kis fogyasztású autóval el tudok puffogtatni 10litert autópályán is, van aki meg városban is hozza a négyfelet egy családi autóval. ezt lehet, hogy ugyanolyan kultúráltsági kérdésnek tekinteni, mint hogy szemetelünk-e az utcán vagy nem.

      A német eredetiben amúgy van egy érdekesség: a simán energiatakarékos házban is volt olyan lakó, aki 8,41kWh/m2év-re takarékoskodta a lakását, ami fele a passzívház követelménynek! A passzívház felében a legtakarékosabb lakó 5,54 volt, ami már tényleg az a szint, hogy kis túlzással szellőztetni kell egy komolyabb porszívózás után, mert túlmelegszik a lakás :p
      ezek az extrémen takarékoskodó lakók nyilván kötöttek kompromisszumot, nyilván nincsen a lakásban csecsemő, nem fürdik nagy kád melegvízben a családfő az alsónadrágban, nyitott ablak mellett is izzadva végignézett meccs után…
      8-10kWh/m2év: elgondolkodtató, hogy felelős viselkedéssel mennyit tehetnénk, nem csak a fűtési energiacsökkentés felé vezető úton.

      ui.: szeretnék én olyan épületeket látni itthon, mint egy német „csak takarékos”

  • Tóth Szilveszter

    2016. október 14. péntek 11:21

    #112782

    van még egy komoly csúsztatás a német cikkhez képest: azt írja a magyar, hogy 70ezerrel drágább a passzívház négyzetméterenként. Ez a magyar 160.000 forint/m2 köztudatban élő értékhez képest egy brutális 50%os érzetet kelt, de a német eredetiben 1850 vs 2100 euró van, ami 13-14%

TERV KRITIKA
Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben

Kedves Miklós! Még az év első felében találkoztunk, hogy egy Pest megyei családi ház tervezéséről egyeztessünk. Akkor nem Önt választottuk tervezőként, viszont most szeretnénk tervkritikára beküldeni az elkészült terveket. A kiviteli tervcsomag építészeti része közel végleges állapotban van, most a gépészeti/elektromos/statikai tervezésnél tartunk, ezeket januárban szeretnénk befejezni. Az építkezést ez év őszén szeretnénk megkezdeni. A […]

Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben
2018. január 24. szerda
SZAKMA
Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …

A Passzívházak 2016 sorozat eddigi írásaiban csupa rossz dolog került szóba, itt a végén kerüljenek szóba a jók is. A passzívházak Németországból kerültek hozzánk, közel 20 éves késéssel. A jelentőségük és különösen a hatásuk elvitathatatlan. Szélesebb körben való elterjedését, a szakmai közbeszédbe való bekerülését azonban nem a mérnök, szorosabban véve az építész társadalomnak köszönhetjük. Az építtetők […]

Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …
2016. december 8. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább