Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. szeptember 22. csütörtök

Felhőben dolgozni 4. | Vettem egy Qnap TS251+ típusú NAS-t

nas

Mielőtt belefognék, fontos írni arról, hogy mire is való illetve mi tette számomra annyira kívánatossá? Jobbára vállalati környezetben találkozni velük, bár az átlag munkavállaló igazából nem is tudja, hogy amikor elment valamit, azzal igazából mi is történik. Mi védi az adatait, hogyan tud hozzáférni otthonról a céges anyagaihoz…stb? A NAS csak az egyik a sokféle hálózati szolgáltatást tudó hardver közül. Mivel még nincs minden háztartásban, talán érdekesek lehetnek a tapasztalatok.

Mire is jó?

Háttértár

Fotók, fájlok tárolása, de beállítható úgy is, hogy a számítógépen lévő anyagaink ott legyenek tükrözve és persze szinkronizálva, amit aztán távolból, felhőből el is érhetünk illetve erre adhatunk bárkinek jogosultságot. Nem kell külső winchesterekkel bajlódnunk, és mivel ráköthető a LAN hálózatra, bárhonnan elérhető.

Lényegében egy privát felhőt hozunk létre és nem vagyunk az ingyenes szolgáltatóknak kiszolgáltatva, mert mondjuk nem elég a 15 vagy 50 GB tárhely. Akkor tárhelyünk lesz, amekkorát veszünk magunknak HDD-k formájában.

Adatmentés

A tükrözés mellett használhatjuk pusztán sima adatmentésre is, ekkor pl. egy számítógépes összeomlás után visszaállítható egy teljes rendszer. Egy kisvállalati körben számos számítógép adatmentése megoldható egyetlen gépen.

Adatbiztonság

ha már legalább kétlemezes típust veszünk, akkor a lemezek RAID1-be köthetőek, így az egyik HDD meghibásodása esetén a másokon, az adattükrözés miatt még mindig elérhetőek az adatok. Ennek hátránya, hogy hiába van mondjuk 2* 3TB vinyónk, csak kb. 2,85 TB-nyi adatot tudunk tárolni rajtuk.

Megbízható op. rendszer

A NAS-okban általában linux fut, az erre kifejlesztett speciális op.rendszerrel.

A NAS egy számítógép

Pontosabban egy linuxus számítógép és szinte mindent tud, amit egy számítógép is. Futtatható rajtuk pl. böngészők, office alkalmazások, csatlakoztatható hozzá egér, billentyűzet, usb-s pendrive, külső tárolók, kamera stb.

Futtatható rajta virtuális operációs rendszer

Igen, a QNAP NAS-ai képesek virtuális op rendszereket futtatni, magyarul telepíthető rájuk linux, sőt windows is. Hogy ez miért érdekes, majd később szó lesz róla.

Bárhonnan hozzáférhető

mivel a LAN-on keresztül csatlakozik az internetre, így bárhonnan elérhető számítógéppel, tablettel, mobillal. Dedikált alkalmazások gondoskodnak, hogy pl. külön képnéző programmal lehessen megnézni az ott tárolt fotókat iOS, Android vagy Windows-os mobileszközről.

Médiaközpont

képes filmeket, zenei összeállításokat kezelni, rendszerezni és lejátszani. Képes rá, hogy távolról akár mobileszközről is lejátszunk videókat, zenéket, ha kell átkódolja őket, hogy streamelni lehessen őket.

Ráköthető a TV-re, házimozirendszerre és onnan lehet lejátszani zenét, videót, filmet, miközben az egészet mobileszközről vagy épp a számítógépünkről menedzselhetjük.

Távolról kezelhető

Távolról, akár egy mobilról kezelhető, hálózaton keresztül „altatható” illetve „felébreszthető” a rendszer.

Nem folytatom, mert úgyis szó lesz majd az alkalmazásoknál, mire is jó.

***

Szóval NAS-t akartam venni és kerestem hozzá fórumokat, tapasztalatokat, de nem nagyon találtam. Így jutottam el MaXX oldalára, a NASológiára és örömmel fedeztem fel, hogy gyakorlatilag ugyanazt a gépet néztük ki, csak ő a 4 lemezes változatot vette meg én pedig a 2 lemezest, a QNAP TS251+ típust. A kérdéseimmel elkezdtem bombázni a bloggazdát, mígnem felajánlotta, hogy írjam meg a tapasztalataimat. Meghívott szerzőnek, amiért köszönet neki!

  • Melyik gyártó?
  • Mennyi legyen a RAM?
  • Milyen HDD legyen a NAS-ban?
  • 2 lemezes vagy 4 lemezes?
  • NAS-on kívüli extra tárhely
  • A telepítés

Aki kíváncsi a válaszokra, a NASológia nevű blogon elolvashatja az írásomat:

nasologia

a Felhőben dolgozni sorozat további írásai

Hozzászólások (1): megnézem

TECH
Felhőben dolgozni 5. | mivel irányítsuk a NAS-t?

az előzőekben tisztáztuk, hogy a NAS egy számítógép, amit irányítani kell. Amíg ezt egy számítógépről végezzük, akár távolból, addig nincs gond, de ha ott állunk a nappaliban és a TV alatti NAS-sal akarunk kezdeni valamit, pl. irányítani, akkor felmerül, hogy mivel is? Adnak hozzá egy távirányítót, de 5 perc próbálgatás rá kell jönnünk, ez a […]

Felhőben dolgozni 5. | mivel irányítsuk a NAS-t?
2016. szeptember 27. kedd
TECH
Felhőben dolgozni 2. | Elszakadni az asztaltól

Jó ideje tönkre ment a notebookom, ezért komolyan felmerült bennem, hogy ha veszek is egyet, akkor milyet. Mivel szinte csak (vonaton) utazáskor használom, így nem létszükséglet. Ha viszont nem az, a teljesítménye sem érdekel, lévén vonaton úgy sem lehet komoly munkát végezni (gondolok itt pl. az ArchiCAD-re), nem vágok full HD videókat, nem készítek animációkat, […]

Felhőben dolgozni 2. | Elszakadni az asztaltól
2016. április 13. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább