Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Huszti István
2016. szeptember 15. csütörtök

SEGÉDLET | Mikor kell statikus az egyszerű bejelentés alapján épülő lakóház tervezéséhez?

statika

A válasz egy szóban is meg lehet adni – MINDIG! A címbeli kérdés mégis azért jogos, mert mind az építtetők, mind az építész tervezők nem tudják értelmezni a kialakult helyzetet. A következőkben megpróbálom rendszerezni és értelmezni a feltételeket.

A szakági tervezőkkel kapcsolatban kialakult két kérdés összekeverése – mikor kell szakági tervező közreműködése, ill. mikor kell szakági terv? A szakági tervező közreműködése mind az építtető, mind az építész tervező érdekében a józanész szerint szükséges. A közreműködés nem azt jelenti, hogy feltétlenül szükséges szakági terv, hanem azt, hogy a tervezés feltételei, szakági elvárásai szakszerűen legyenek meghatározva. Ez alapján lehet eldönteni, hogy valóban kell-e szakági munkarész.

A 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a szakmai kamarákat hatalmazta fel arra, hogy meghatározzák az egyszerű bejelentés építészeti dokumentációjának tartalmi követelményeit. A szakági tervezők közreműködése nem csak a józanész, hanem a szabályzat szerint is elengedhetetlen.

A tartószerkezeti munkarésszel kapcsolatban a magyarázatok részletesen, a MÉK-MMK szabályzat 4.8. pontja szerint.

„4.8. Tartószerkezeti tervek

Magyar Mérnöki Kamara Küldöttgyűlése által elfogadva (18/2016.VIII.5.) Tartószerkezeti kiviteli terv készül az épület összetettségéhez és jellegéhez illeszkedő darabszámban, a tervező által szükségesnek ítélt léptékben és a 191/2009. (IX.15.) Korm. rendelet 1. melléklet II.2. pont szerinti részletezettséggel, ……”        

Építészek részéről fogalmazódott meg a kérdés – Számomra nem derül ki egyértelműen, hogy a tartószerkezeti terv mit jelent, milyen jogszabály alapján kell összeállítani (esetleg a 191/2009(IX.15)Korm. rendelet alapján)?”. Pedig a szabályzat és rendelet is egyértelműen fogalmaz. Amennyiben a továbbiakban felsorolt kritériumoknak nem felel meg a tervezett épület, akkor a 191/2009. (IX.15.) Korm.rendelet (Épkiv.) 1. melléklet II.2. pont szerint, különben a 312/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 8. melléklete szerinti – az itt idézet szabályzatrész zárómondata szerint, lásd később. A jobb követhetőség érdekében bemásolom ide mind a két rendelet vonatkozó melléklet részletét.

            (Épkiv.) 1. melléklet II.2. pont.

            „2. Tartószerkezeti munkarész

2.1. A tartószerkezet (teherhordó szerkezet) olyan építményszerkezet, szerkezeti elem, amelynek feladata az erőhatások felvétele és továbbítása (pl. a talajra). A tartószerkezet az építmény erőtani vázát alkotja, ezért erőtani (statikai) tervezéssel az egyensúly megtartására úgy kell méretezni, hogy a várható és az előírt rendkívüli hatások (terhek), és a geotechnikai hatások következtében állékonyságvesztés és törés, valamint a megengedett mértéket meghaladó mértékű elmozdulás, repedés, folyás, rezgés ne keletkezzék.

2.2. Elemei különösen:

2.2.1. tartószerkezeti műszaki leírás,

2.2.2. erőtani számítás,

2.2.3. tartószerkezetek tervei.

2.3. A tartószerkezetek tervei tartalmazzák az építmény bármely anyagú és funkciójú teherhordó szerkezetének, minden tartószerkezeti részének, szerkezeti elemének erőtani méretezéssel (számítással) a hatályos szabványok előírásai szerint (vagy azzal egyenértékű módon) meghatározott alakját, méretét, kapcsolatait, anyag és egyéb jellemzőit, szükség esetén technológiai leírását, mindezek megvalósítását lehetővé tevő rajzi, illetve írásos meghatározásával.”

Ez a leírás egy tartószerkezeti tervező részére egyértelmű, a dokumentáció elkészítésére ő jogosult, így ebben az esetben az építészek az összeállításra vonatkozó kérdése okafogyott, nem az ő feladatuk, a statikus pedig tudja.

R2 8. melléklet vonatkozó része.

„1.3. Tartószerkezeti műszaki leírás

1.3.1. Az engedélyezési döntés megalapozásához szükséges kidolgozottsággal tartalmazza az építmény megvalósításához szükséges, a tartószerkezetek kialakítására és megépítésére hatással bíró kiinduló adatok ismertetését, így különösen a tervezési programból és a technológiai igényekből adódó terhek, hatások és követelmények ismertetését, figyelembe vett értékeit, megjelöli az alkalmazott szabványokat.

1.3.2. Az elvégzett erőtani számítások alapján ismerteti az építmény tartószerkezetének rendszerét, az alkalmazott fesztávokat, a fő teherhordó elemek kialakítását, jellemző fő méreteit, a betervezett anyagok, gyártmányok minőségi és teljesítmény követelményeit, szükség esetén kitérve a megvalósíthatóságot biztosító technológiai leírásokra.

Az „erőtani számításokelvégzése kizárólag statikus joga és feladata. Az Épkiv. és R2 rendeletek mellékletei alapján már itt igazolódik a bevezetésben megadott válasz, statikus MINDIG kell. A különbség az, hogy az Épkiv. esetkörben tartószerkezeti kivitelezési dokumentáció kell, míg az R2 körben csupán tartószerkezeti műszaki leírás.

Nézzük meg a két esetet eldöntő feltételrendszer pontjait.

„a) a tartószerkezet támaszköze 5,4 méter vagy azt meghaladja”

Ez látszólag elég egyértelmű, de tervek átvizsgálása során gyakran tapasztalni, hogy például az építész tervező a falközt 5,39 méterre tervezi, vagy mondjuk, egy 6-7 méteres méretű alaprajzot megoszt belső teherhordó fallal mondván ezzel „megspórolja az építtetőnek a statikai terveket. Az építésznek tudnia kellene, hogy a támaszköz nem azonos a falközzel, annál nagyobb, és illene az esetleg építészetileg és tartószerkezetileg sem indokolható plusz fal költségeit (alapozással, járulékos munkákkal együtt) bemutatni az építtetőnek. Ekkor ugyanis kiderülhetne, hogy a „statikust spóroló” megoldás építési költsége a tartószerkezeti terv díjánál akár nagyságrenddel nagyobb. Ilyen viselkedés az építtető kárára történő etikátlan magatartás.

„b) az épület tartószerkezete vagy annak elemei monolit vasbeton, kivéve az 5,4 m-es fal- vagy oszlopköznél kisebb előregyártott födémszerkezethez csatlakozó vasbeton koszorút;

„c) az épület egynél több szintet tartalmaz;

A feltétel megítélése igazából nem igényel különösebb szakirányú tudást, de a hozzá köthető tervezési feladat elvégzése szükséges ahhoz, hogy biztonságos és gazdaságos megoldás szülessen.

„d) a tartószerkezet konzolt tartalmaz;

Szintén könnyen megítélhető pont, de kicsit lehetne pontosítani. A szabályozás írójának – bevallom nekem sem – bizonyára eszébe sem jutott a magas tető 60 cm-es ereszét konzolnak tekinteni, de az élet rácáfolt. Itt kérem főleg a hatósági kollégákat, hogy a konzolt kellő önmérséklettel értékeljék.

e) a falszerkezet vagy pillér megtámasztatlan magassága 3,0 méter, vagy azt meghaladja (a koszorú nem számít megtámasztásnak);

Példával szemléltethető az eset. Egyre gyakrabban terveznek fafödémet és az esetek jelentős részében a fa gerendákkal párhuzamos falhoz nem kötik be a födémet. Ekkor, még egyszintes épületnél is – pl. gerendával párhuzamos oromfal – kialakulhat 3 méternél magasabb megtámasztatlan fal. A kapcsolat hiányát az alábbi ábra mutatja. Ez jelentősen csökkenti az épület merevségét, később repedésekhez, károkhoz vezet.

„f) 1,50 m-nél magasabb földmegtámasztó szerkezet készül;”

Jellemzően támfal, de ide kell érteni azt, amikor pl. lejtős terepen a ház fala 1,5 méternél mélyebben a földbe kerül.

g) az egyszerűsített földrengés elleni védelem kritériumai nem teljesülnek

Ez az a pont, ami körül a legnagyobb zavar van. A feltétel megítéléséhez egyértelműen statikus kell. Általános tapasztalat, hogy építész tervezők ezeket a kritériumokat nem ismerik, igazából nem is az ő feladatuk itt a döntés, de az épület alaprajzi tervezésénél, tömegalakításánál ezeket már figyelembe kellene venni. A legnagyobb gond, hogy nem csak kritériumokat nem ismerik, hanem azok fellelési helyét sem. A Magyar Mérnöki Kamara honlapján erről megjelent tájékoztató, ezt nem csak célszerű ismerni az építészeknek, hanem alkalmazni is kell a jogosultságuk mértékéig.

(MMK Tájékoztató a földrengés elleni tervezésről – https://mmk.hu/tudastar/dokumentumtar/segedlet_kezikonyv)

Példaként a tájékoztatóból egy rész mutatnék itt be.

„Előregyártott szerkezetek csomópontjaiban a szeizmikus erőhatások továbbításához a súrlódási erő nem vehető figyelembe. Az előregyártott szerkezetek kapcsolatait méretezett vasalással kell megoldani, és a jó kibetonozási lehetőségeket biztosítani kell.”

Vasalást méretezni ugye csak statikai számítások alapján lehet, nem előregyártott szerkezetekhez pedig az előzőkből következően szintén kell statikai terv.

h) az építési terület nem az 1-3 földrengési zónába esik;

            Az előző pont értelmezése után ezt a feltételt már okafogyott vizsgálni.

i) foghíjbeépítésről van szó;

Amennyiben az építkezés a szomszédos, csatlakozó épület állékonyságára kihat, nem kérdés a tartószerkezeti terv szükségessége, építtető legfőbb érdeke. Ezt a pontot annyiban érdemes lenne pontosítani, hogy nem csak foghíjbeépítés esetén, hanem ha a tervezett épület környezetében lévő épületre/építményre hatással van.

j) az épület a 3. geotechnikai kategóriába tartozik.

Ezt itt nem részletezném, erről előzőleg bátorkodtam összeállítani egy segédletet, bárki használhatja, remélem hasznos: .

A szabályzat pontjának befejező mondata, előzőleg értelmezve.

„Amennyiben a fenti kritériumok nem teszik szükségessé tartószerkezeti kiviteli terv készítését, akkor a 312/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 8. melléklete szerinti tartószerkezeti dokumentáció készül.”

Végezetül szabad legyen megkérdőjelezni azt, hogy van-e értelme ilyen szabályzat megfogalmazásának. Véleményem szerint nem, sokkal tisztább helyzetet teremtene annak kijelentése, hogy szakági tervező kell – itt szándékosan már nem csak a tartószerkezeti tervezőt nevezem meg – és a jogosult tervezőre bízni azt, hogy felelősséggel milyen mélységű és részletezettségű tervet fog készíteni. Meggyőződésem és tapasztalom, hogy a mérnökök kellően felkészültek, olyan terveket készítenének (és amúgy készítenek is), amik az építtető érdekeit, a gazdaságos, jó műszaki minőséget képviselik.

Hozzászólások (9): megnézem

  • Szabóbácsi

    2016. szeptember 15. csütörtök 08:41

    #112105

    Egy alapozási tervhez meg talajmechanika kell, legalább két fúrással.

  • Tóth Szilveszter

    2016. szeptember 15. csütörtök 12:08

    #112109

    Kedves István! azon túl, hogy köszönjük az összefoglalót, kicsit vitatkoznék az utolsó bekezdéssel: kell írott szabályozás arra nézve, hogy mikor kinek és milyen mélységben kell foglalkoznia egy ház tervezésével. nem a mostani szabályzatot védve ezzel, hanem csak úgy általában. sőt! sokkal egyértelműbb, körültekintőbb és részletesebb szabályozás kell, de fontos lenne, ha a megrendelők számára csak valóban értelmes, hasznos munkarészek íródnának elő, mert az ellenkezőjétől (semmiresemjótervezőiművezetés) hiteltelen lesz az egész.
    sajnos ezt a szakmai munkát nem ússzuk meg, csak tolhatjuk magunk előtt még évtizedekig.

    a fő ok: egész egyszerűen azért, mert a szakma éles árversenyt folytat. sajnos nem igaz az, hogy a mérnök majd felelősen eldönti, mert ha eldönti, akkor nem kap munkát. az egész szakma egy nagy bátorságpróbává válik, ha nincsenek keretek: aki a legkevesebb befektetett munkával, megrajzolt tervvel alá meri írni, az lesz a legolcsóbb és a legfoglalkoztatottabb. számtalan példát látok erre a megközelítésre.
    és nem az árverseny letörése a megoldás, hanem a szabályok korrekt, egyértelmű lefektetése. persze ez nem megy úgy, hogy decemberben karácsony és szilveszter között átírják a fél építőipart egy másfél oldalas jogszabállyal, majd nyolc hónap múlva is még csak foltozgatjuk.

    • Huszti István

      2016. szeptember 16. péntek 08:23

      #112117

      Kedves Szilveszter! Szerintem nincs közöttünk véleménykülönbség, valóban kell „szabályzat”, de nem ilyen. Nem akarom nagyon részletezni, de nem finoman szólva nem nagy gondolat leírni, hogy legyen alaprajz, vagy metszet. Ha ezt egy tervezőnek mondani kell, ott „gáz” van, szerencsére a tervezők felkészültebbek annál, mint azt a szabályzat feltételezi.
      Tartalmi elvárásokat kell megfogalmazni és ahhoz módszertanokat mutatni. Szerintem az MMK ezt megteszi a tartószerkezet területén biztosan, az egyszerű bejelentés közös szabályzatát nem sorolom ide. Illusztrációként érdemes ezt megnézni, amúgy is hasznos építészeknek is – várhatóan az egyszerű bejelentés ki fog terjedni bővítésekre is.
      https://mmk.hu/tudastar/dokumentumtar/segedlet_kezikonyv
      TSZ 01 2013 Erőtani vizsgálat és tervezési elvek Műszaki Szabályzat

      • Tóth Szilveszter

        2016. szeptember 16. péntek 12:00

        #112119

        nem, egyáltalán nincsen véleménykülönbség köztünk, de a megfogalmazásod és az én véleményem között volt 😉 abban tök igazad van, hogy nem kell nagy ész ahhoz, hogy leírjuk, kell alaprajz, de nem az a baj, hogy ez le van írva, hanem az, hogy itt véget is ér a tudomány. a kedvenc példám a 312 – a helyszínrajzról még nagyjából le van írva egy vázlat, hogy mi kell, az alaprajzról már kevesebb, aztán a következő pontokon egyre jobban látszik, hogy az író fárad és már csak felsorol. pont, mintha egy szuszra írta volna meg.
        a jelenlegi szabályozásnak az az egyetlen előnye, – amit Miklós egyáltalán nem tart előnynek, kezdem érezni, hogy jogosan – végre nem egy merev jogszabályi környezetbe kell szakmát belecsempészni, hanem egy kamarai szabályozást kellene tudni megváltoztatni. viszont úgy tűnik ez sem a párbeszédről fog szólni szakmát irányítók és művelők között.
        abban viszont nagyon egyetértek, hogy a lényeg nem az, hogy kilóra meglegyünk a tervlapokkal, hanem az, hogy abból a megfelelő épület épüljön. így persze sokkal könnyebb lenne a célokat megfogalmazva összegyűjteni, hogy mikor mi kell. de ez már csak módszer.

  • atus

    2016. szeptember 15. csütörtök 13:30

    #112110

    A helyzet -véleményem szerint- cifrább, több szempontból is.
    1. Egyszerű bejelentésről van szó, de semyelyik szereplő (jogalkotó, szakmai kamara, jogalkalmazó) nem így cselekszik. Alapvetően családiházakról van szó, amelyek (az esetek többségében) nem bonyolulut szerkezetűek.
    2. A Mérnök Kamara feltalálta a természetes műtrágyát. A kormány rendelet azon részére hivatkozik ami nem az egyszerű bejelentésre vonatkozik.
    3. A helyzet úgy áll, hogy mára nem találok statikust egy 6 lakásos társasház kiviteli tervéhez decemberi leadással, mert mindenki elfoglalt…

  • Lestyán Mária

    2016. szeptember 16. péntek 06:34

    #112113

    Kedves Kollégák!

    Egy fontos elem még kimaradt, a statikusnak kell tűzteherre méretezni a szerkezeteket és meghatározni azok tűzvédelmi teljesítmény jellemzőit, sok esetben nem csak beton, de tégla szerkezetek esetében is, és a műszaki leírásában igazolni, milyként teljesíti az épülettel szemben támasztott alapvető követelményeket (pl. tűzvédelem. Sajnos ez el szokott maradni…

    Üdvözlettel:

    Lestyán Mária

    • Huszti István

      2016. szeptember 16. péntek 08:10

      #112116

      Kedves Mária!
      Igazad van, tűzteherre méretezni kell, meg merevségre, meg földrengésre, stb., de ez az összeállítás arról szólt csupán, hogy mikor kell statikus, nem, hogy mit kell csinálnia. Sajnos valóban gyakran elmaradnak fontos munkarészek, de ennek nem az az oka, hogy nem kötelező és nem az, hogy nincs szakanyag. Az MMK honlapján több útmutató van, léteznek MMK kiadványok – szerintem méltányos áron forgalmazva – pl. tűzteherre való méretezésről is, én évek óta használom.
      Jelenleg készítek egy anyagot, arról, hogy tervekből milyen munkarészek maradnak el és ennek milyen következményei vannak. Tűzterhelés területén szívesen veszem segítségedet, ha gondolod küldj emailt (huszti55@gmail.com).

  • Tancsics Róbert okl ép. üzemm.

    2018. január 21. vasárnap 11:27

    #117040

    Okl. építész üzemmérnök vagyok az Ybl Miklós Építőipari Műszaki főiskolán végeztem magasépítő szakon. Statikát Dr. Bárczi István tanár Úr tanította, hozzá teszem ez volt a legerősebb szelektáló tantárgy annak idején az Ép.szerk. mellett. 1981-ben 6,00 m fesztávolságig kaptunk jogosultságot. Ezt a jogosultságot megvonták ” valószínű amiatt hogy a követelmények színvonala csökkent ”
    Lassan nyugdíjas leszek, de égész pályafutásom a szerkezet építéshez – beton, vasbeton acélhoz kötődik – a kapható statikai, betongyártó programokat megvettem és használom. Nem értem miért nem tervezhetek meg pld. AXIS 12 programmal egy tartót 6,00-ig. / MSz – En , MSZ -ENV / vonatkozó előírásai alapján. Miért kell ahhoz külön statikus, ha egyszerű vb. gerendás, panelos, Porotherm födém készül, hozzá teszem az acél méretezése sokkal tisztább és az igénybevételek precízebben számíthatóbbak.
    A vasbeton szerkezeteknél minden esetben be kell tartani a gyártó kivitelezési útmutatóját. Egyedi esete kivéve!, amihez magasabb szintű tudás, tapasztalat kell.
    Köszönöm ez ki kívánkozott belőlem.

SZAKMA
Padló MI 01:2017 műszaki irányelv

Az év elején nyomtatott kiadványként megjelent PADLÓ MI 01:2017 MŰSZAKI IRÁNYELV (Esztrich padozatok) pdf változata a múlt héten felkerült a honlapunkra, és regisztráció nélkül letölthető a követkwző címről: https://www.burkolastechnika.org/letoltes.php Az irányelv olyan jellemzőket ad meg az MSZ 04-803 szabványsorozatban megadott követelmények kiegészítéseként, amelyek megkönnyítik az aljzatok (esztrichek) és burkolóanyagok kiválasztását, méretezését és kivitelezését. Ilyenek például […]

Padló MI 01:2017 műszaki irányelv
2018. december 28. péntek
SAJÁT
Az első egyszerű bejelentéses családi házam

2018 közepén mond még valakinek is bármit a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet?  Ez vezette be az un. egyszerű bejelentéses – nem – eljárás módot. Erről szólt egy írásom, mely a megjelenése óta több mint 36.800 olvasásnál tart. 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet | Megerőszakolták az építési törvényt Ezt csak azért írom, mert a most bemutatandó […]

Az első egyszerű bejelentéses családi házam
2018. augusztus 3. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább