Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. szeptember 4. vasárnap

Az e-naplóban csak egy építtetőt lehet feltüntetni, no de mit csináljanak a házaspárok?

a minap az alábbi levelet kaptam egy egyszerű bejelentéssel épülő családi házzal kapcsolatban, amit én terveztem:

Kedves Miklós, Fundamenta-hitelt tervezünk beadni és a hitelreferens azzal az dilemmával állt  elő, hogy az e-naplóban miért csak F Cs az építtető? Én nyitottam meg az e-naplót, Cs (a feleség) ügyfélkapuján, saját névben. Nem emlékszem, hogy fel lehetett volna vinni még egy építettőt, bár lehet, és akkor elmaradt.

Láthatóan nem ellenőrzi ezt senki, mert a terveken mindenhol K V szerepel. Az ép.hatóság kiértesített, mint tulajdonost az e-napló indításáról. A kérdésünk, hogy most akkor hivatalosan ki az építtető? Mindkettőnknek kéne lennie… (Mellékesen megjegyzem, a hitelreferenst nem értem, hiszem házasokként, Cs adóstárs a hitelben…)

Mivel magam ilyen mélységben nem ismerem az e-naplót és így nem tudtam segíteni, az építtető írt az e-naplo helpdesknek, rövid időn belül kapott rá választ:

Dátum:

Feladó:

enaplohelpdesk@e-epites.hu

Tárgy:

[e-napló helpdesk – Hiba #xxxxx] (Új) kérdés – egyszerű bejelentés

Címzett:

 

Tisztelt … !

Tájékoztatjuk, hogy az e-építési napló alkalmazásban jelenleg nincs mód több építtető feltüntetésére, s ezért a lakóépületek egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdése szerint Társaságunk által előállítandó, a készenlétbe helyezett e-napló adatainak feltüntetését tartalmazó PDF formátumú visszaigazolás sem tartalmazhat egynél több építtetőt.

Véleményünk szerint az irányadó jogszabályok (az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet, a lakóépületek egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet stb.) nem tartalmaznak olyan rendelkezést, hogy az e-naplóban a családi otthonteremtési kedvezményt együttesen igénylők építtetőként mindannyian feltüntetésre kerüljenek.

Az ingatlan tulajdonjogát a közhiteles és nyilvános ingatlan-nyilvántartás tartalmazza, az abban foglaltakat mindenkinek, így a pénzintézetnek is el kell fogadnia. Az e-napló az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésétől annak befejezéséig vezetett, a szerződés tárgya szerinti építőipari kivitelezési tevékenység jellemzőit tartalmazó dokumentum, amely tulajdonjogot nem keletkeztet, annak tartalmát sem érinti. Ezért az e-napló semmiképpen nem alkalmas sem a tulajdonjog igazolására, sem a családi otthonteremtési kedvezményekre való jogosultság igazolására.

Fentiekre tekintettel – álláspontunk szerint – a pénzintézet nem kérheti annak igazolását, hogy az e-naplóban a családi otthonteremtési kedvezményt együttesen igénylők építtetőként mindannyian feltüntetésre kerüljenek, mivel erre fizikailag nincs mód.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jogértelmezés a jogalkalmazó mindenkori feladata és felelőssége. Jelen válasznak semmiféle jogi relevanciája nincs, nem minősül hivatalos jogértelmezésnek. Minderre figyelemmel a válaszban foglaltak nem használhatóak fel peres vagy közigazgatási eljárás során sem állásfoglalásként, sem jogértelmezésként, sem pedig szakvéleményként.

Üdvözlettel: Elektronikus Építési Napló Ügyfélszolgálat

…………………………..

Kollégákkal próbáltuk megbeszélni e fenti problémát és az alábbi vélemények születtek:

Az önmagában furcsa, hogy egy ilyen szolgáltató rendszer nem a technikai lehetőségekről  és annak a jogszabályoknak való megfelelőségéről illetve annak esetleges  javításáról beszél, hanem belemegy jogszabály értelmezésbe, ilyet ritkán szoktak megtenni, tehát kuriózum, igaz a végén le is írják, hogy a válaszuknak nincs relevanciája, tehát bizonyára nem műszaki-informatikai szakember írta, hanem valami jogász.  (olyan is)

„én így oldottam meg, megjegyzésbe került a házastárs („Férj”). Csatoltam egy napló fotót .A banknak megfelelt-eddig legalábbis”

E-napló fotó

Hozzászólások (25): megnézem

  • atus

    2016. szeptember 4. vasárnap 16:21

    #111873

    Ez a trükk két személy esetén járható, viszont egy húszlakásos társasház esetén már nem!
    És vannak olyan csókosok akik csak lakást vesznek…
    Az e-napló a jogutódlást sem tudja kezelni…
    …vagy a kivitelező nem teljesitésse esetén a szerződésbontást (FMV nyilatkozat)…

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2016. szeptember 5. hétfő 06:23

    #111881

    Az e -napló Helpdesk hónapos kommunikációs közzel reagált korábban a felvetésekre. Aztán így az ember kedve el is megy tőle…A lényeg, hogy most egyetlen személynek van hely a naplóban. Ugyanakkor mindenféle dokumentumot fel lehet tölteni, tehát ha nem képesek a naplót módositani. Én több építtető esetén egy adatlapra összesíteném az építtetőket, és csatolnám. További nagy gond sztem, hogy a bankba nem lehet az elektronikus dokumentumokat egyszerűen eljuttatni.
    Én egy Google drive linken küldtem el a tulajdonosnak az összes feltöltött anyagot. A bankba viszont ezt nem tudta eljuttatni a bank biztonsági rendszere miatt. Az ügyfél végül letöltötte, majd 5-6 mailben juttatta el a bankba…Miért nincs a banknak egy megfelelő E-napló hozzáférése? Csak ahhoz, amihez köze lehet. Végül is pár millióval beszáll a sztoriba..Ja, és még nyilatkoznom kellett, hogy azt küldtem el a banknak, amit a tárhelyre feltöltöttem. Ez az egyszerű bejelentés..

  • Cser Eszter

    2016. szeptember 8. csütörtök 18:43

    #111991

    Meghatalmazottként nyitottam naplót az építtetőknek, feltöltve mindkét meghatalmazást. Amikor élesítve lett a napló és meghívtam a kivitelezőket, akkor mindkét építtetőt is meghívtam a naplórészekbe, mint építtetőt. Így tudtam őket úgymond felvenni a naplóba.

    Ma viszont egy adminisztrációs problémával szembesültem. Megnyitottam egy naplót a múlt héten, a helyrajzi számot, az utcanevet, a házszámot, és az irányítószámot helyesen írtam be, de a Budapest-kerület párosításnál véletlenül mellé nyomtam, és egy kerülettel arrébb helyeztem a telket. Nem vettem észre, a naplót megrendeltem.
    A másik kerületi előadó jelezte, hogy nekik ilyen nevű utcájuk nincs.
    Hosszas keresés után rájöttem a hibára, kértem az e -napló Helpdesk-et, hogy legyenek szívesek javítani, mert adminisztrációs hiba történt (még nem írt senki a naplóba). Pár napon belül kaptam a választ:
    Készenléti állapotban lévő e-napló esetében a napló alapadatainak (ide tartozik az építési helyszín címe, helyrajzi száma is) módosítására nincs lehetőség. Az e-napló alapadatain módosítani nem lehet, korrigálni csak egy új e-napló készenlétbe helyezési kérelem benyújtásával lehet.
    Nem akarom elhinni, hogy a mai világban a rendszergazda nem tud javítani egy kis adminisztrációs hibát.

    • Saci

      2016. szeptember 26. hétfő 15:38

      #112334

      Van erre opció, hogy meghívj építtetőket?
      Mi is jogutódlással szenvedünk a banknak. A hivatal nem mond semmi érdemlegeset, mi meg nézünk ki a fejünkből, hogy mit is kéne tenni. Írjunk szerződést? Nyilatkozatot? Az E.napló Helpdesk nekünk is azt mondja, hogy újat nyissunk. De ikerház és mi a férjemmel ketten kéne szerepeljünk, pont, mint a cikkben. Szörnyű….

      • Péter

        2017. május 5. péntek 13:34

        #115104

        Mi is szembenéztünk ezzel a problémával. Építtetőként nyitottam az e-naplót és bizony nálunk is felmerült a kérdés, hogyan kerül bele a feleségem is építtetőként. Sok mindenkit megkérdeztünk, míg egy kedves gépészmérnök elmagyarázta, hogyan is kell csinálni. („Hát te ezt honnan tudod?”-kérdeztem. „Egy gépészmérnök mindent tud!”- válaszolta büszkén )
        Pontokba szedem, hogyan zajlott ez nálunk:
        1. A lényeg, hogy az, akit fel szeretnél felvenni, rendelkezzen ügyfélkapu regisztrációval.
        2. Az, akit szeretnél felvenni lépjen be az ügyfélkapujával az e-napló felületén. https://enaplo.e-epites.hu/enaplo/
        3. Amikor a rendszer beengedte a jobb sarokban a neve mellett megjelenik a NÜJ száma. Ezt jegyezze fel. (Ezzel a számmal tudja majd meghívni az e-napló rendszerébe az, aki megnyitotta a naplót)
        4. A másik fél pedig ezzel a NÜJ számmal tudja őt meghívni a naplóba. (Új szerep felvitele, beírni a NÜJ számot, szerepkörnél pedig ki lehet választani: „építtető”, kódolás, elfogadás stb…)
        Az így felvett fél az e-napló rendszerében „egyéb építtető”-ként lesz feltüntetve.
        Remélem segíthettem

        • H.Péter

          2017. augusztus 31. csütörtök 21:09

          #116407

          Szia

          Ezt a 4. lépést én sem találom….
          Melyik fázisban lehet beírni?

  • István

    2017. július 9. vasárnap 11:38

    #116005

    Kedves Péter!

    „Mi is szembenéztünk ezzel a problémával. Építtetőként nyitottam az e-naplót és bizony nálunk is felmerült a kérdés, hogyan kerül bele a feleségem is építtetőként. Sok mindenkit megkérdeztünk, míg egy kedves gépészmérnök elmagyarázta, hogyan is kell csinálni. („Hát te ezt honnan tudod?”-kérdeztem. „Egy gépészmérnök mindent tud!”- válaszolta büszkén )Pontokba szedem, hogyan zajlott ez nálunk:1. A lényeg, hogy az, akit fel szeretnél felvenni, rendelkezzen ügyfélkapu regisztrációval.2. Az, akit szeretnél felvenni lépjen be az ügyfélkapujával az e-napló felületén. https://enaplo.e-epites.hu/enaplo/3. Amikor a rendszer beengedte a jobb sarokban a neve mellett megjelenik a NÜJ száma. Ezt jegyezze fel. (Ezzel a számmal tudja majd meghívni az e-napló rendszerébe az, aki megnyitotta a naplót)4. A másik fél pedig ezzel a NÜJ számmal tudja őt meghívni a naplóba. (Új szerep felvitele, beírni a NÜJ számot, szerepkörnél pedig ki lehet választani: „építtető”, kódolás, elfogadás stb…)Az így felvett fél az e-napló rendszerében „egyéb építtető”-ként lesz feltüntetve.Remélem segíthettem”

    Ez az üzenet keltette fel az érdeklődésem, nálunk ez most történt meg ami a fent levélben pontokba van szedve. Viszont nekem a bank felé el kell küldenem a feltöltött dokumentumokat, de egyikben sem szerepel „egyéb építtető” csak az „építtető XY saját nevében”. A kérdésem, az, hogy merre találok olyan letölthető dokumentumot, amiben szerepel a feleségem, mint egyéb építtető..?

    Köszönöm!

  • Krisztián

    2017. július 22. szombat 18:58

    #116079

    Kedves Péter,
    A 4. pontban említett „Új szerepkör felvitelét” hol találom meg a rendszeren belül?
    Köszönöm!
    Krisztián

    • Vásár ZSoltné

      2017. szeptember 30. szombat 07:05

      #116542

      Kedves Krisztián!
      Kapott választ, hogy hol található ez az „új szerepkör”? Mert nem találom én sem.
      Köszönöm
      Vzsné

      • Tóth Szilveszter

        2017. október 1. vasárnap 11:20

        #116544

        van az e-napló, az alá tartozik több főnapló (fővállalkozónként egy), az alá meg alnaplók láncolata. no a főnaplókhoz lehet rendelni szerepköröket. tehát egy szinttel lentebb, mint ahol értelmes volna keresni.
        ez persze azt is jelenti, hogy ha mondjuk a kőművesmunkát más fővállalkozó végzi, mint mondjuk az ácsmunkát, akkor ők két főnaplót kapnak, tehát mindkét főnaplóhoz hozzá kell venni második építtetőként a házastársat.

        (a jogban mindenki fővállalkozó, aki közvetlenül az építtetővel szerződik, még az a kőműves is, aki egyéni vállalkozóként csak mondjuk egy egynapos, terasz mellvédfal építésére szerződik külön, közvetlenül a leendő lakóval)

  • K.SZ.Ágota

    2017. október 16. hétfő 18:51

    #116607

    Kedves Mindenki!
    Új szerepkör itt található:

    Kezdjük az elején!
    Főmenü fejléc így néz ki: E-naplók, Saját adatok, Készenlétbe helyezések, Visszaigazolások
    Válaszd az E-naplók fület, katt rá aztán megjelenik egy megnyitható file, ami az e-napló alap adatokat rejti magában.Na itt nem mindegy hova kattintunk, ugyanis az elején is van 2 piktogram és a végén is, plusz még a szövegre is lehet kattintani és mind más oldalra irányít át. Nekünk a legelső piktogram kell ami így néz ki : „>” erre a kis csőrre kell kattintani.
    Ha ez megtörtént, akkor előbújik az almappánk. Itt mindegy hova kattintunk ugyan az fog történni, ugyanaz az oldal fog betöltődni.
    Itt ne a szerkesztésre hanem kicsit lejjebb található az E-főnaplóhoz rendelt szerepkörökön belül az „Új szerep felvitele” szövegre kell kattintani………
    és akkor helyben vagyunk.

    Sok sikert és kitartást, nekünk a párommal 2 napi agyhalál volt mire rájöttünk 🙂 !
    Voltunk az önkormányzatnál, onnan átküldtek az építésügyi és örökségvédelmi osztályra, ott közölték hogy egy pillanat alatt tudnák módosítani, de nem fogják, mert már konkrétan elegük van belőle, hogy a pénzintézmények miatt, halomra járnak a nyakukra. Ezt követően bemutattak egy törvényt, amiben nincs benne, hogy házastársi jogviszonyban mind a két fél neve fel kell, hogy legyen tüntetve az E-naplóban….
    Pénzintézményben javasolták, hogy az E-napló megnyitásakor vesszővel elválasztva tüntessük fel az építtetők nevét

    UI: Pénzintézmények így el szokták fogadni, vagy van ahol elég egy nyilatkozat is….
    legutolsó infónk az, hogy az év végéig javítják az E-napló elektronikus felületét és több építetőt is meg lehet jelölni majd.

    üdv:KSZÁ

    • Krisztián

      2017. október 27. péntek 20:10

      #116642

      Tisztelt Ágota.
      Sehol nem találok ilyen opciót. Esteleg egy fotót tudna küldeni rola hogy hol van ez? keresztes.k@yahoo.com
      Köszönöm

    • L. Dávid

      2018. március 22. csütörtök 10:26

      #117584

      Kedves Ágota!

      A pénzintézet nálunk is hasonlóképpen szeretné a feleségem nevét is a naplón látni.
      Nagyon szépen köszönöm a részletes válaszát, de nekem sincs „> ” piktogramm.
      Meg kell várni a 15 napos határidőt?
      Vagy nyitni kell új e-főnaplót?

      (Látva a írásában a reakciót a hivatal részéről:
      „Voltunk az önkormányzatnál, onnan átküldtek az építésügyi és örökségvédelmi osztályra, ott közölték hogy egy pillanat alatt tudnák módosítani, de nem fogják, mert már konkrétan elegük van belőle, hogy a pénzintézmények miatt, halomra járnak a nyakukra. Ezt követően bemutattak egy törvényt…”
      Hát, könnyeket csalt a szemembe.
      Fantasztikus, hogy ebben az országban soha senki nem tudja hogyan is kell csinálni a hivatalos dolgokat, egyik felelős szerv sem ad írásbeli tájékoztatást, és úgy általánosságban soha, senki nem vonható felelősségre semmiért, csak a magánemberek. Egyszer a helyi építésügy az illetékes, egyszer a járási építésügyi osztály, aztán most megint a helyi. A járási egyszer szóban mond egy dolgot, majd rá két hónapra a szöges ellentétét. Én meg érezzem rosszul magam…Ugyan kérem…

      Úgy látszik nem éltem még itt eleget, mert ezt még a mai napig nem tudom megszokni.)

      Válaszát előre is köszönöm!

      L.Dávid

  • K.SZ.Ágota

    2017. október 16. hétfő 18:53

    #116608

    Kedves Mindenki!
    Új szerepkör itt található:

    Kezdjük az elején!
    Főmenü fejléc így néz ki: E-naplók, Saját adatok, Készenlétbe helyezések, Visszaigazolások
    Válaszd az E-naplók fület, katt rá aztán megjelenik egy megnyitható file, ami az e-napló alap adatokat rejti magában.Na itt nem mindegy hova kattintunk, ugyanis az elején is van 2 piktogram és a végén is, plusz még a szövegre is lehet kattintani és mind más oldalra irányít át. Nekünk a legelső piktogram kell ami így néz ki : „>” erre a kis csőrre kell kattintani.
    Ha ez megtörtént, akkor előbújik az almappánk. Itt mindegy hova kattintunk ugyan az fog történni, ugyanaz az oldal fog betöltődni.
    Itt ne a szerkesztésre hanem kicsit lejjebb található az E-főnaplóhoz rendelt szerepkörökön belül az „Új szerep felvitele” szövegre kell kattintani………
    és akkor helyben vagyunk.

    • Mátics-Oczkó Henriett

      2018. január 6. szombat 11:08

      #116977

      Ezt készenlétbe helyezés után is meg lehet csinálni? Vagy csak akkor, ha már nyitottunk egy új főnaplót?
      Most ugyanis az e-naplók fül alatt nekem egy olyan sor van, amiben dátum, elnevezés, cím, hrsz és zárójelben a nevem van. Előtte egy könyv szeri piktogram, a végén pedig egy ember alak és egy ház piktogram.
      > ilyen nincs.
      Aktív az új e-főnapló létrehozása gomb. Itt tudom megadni az e-főnapló alap adatokat. Lehet, hogy ezzel is kész kell lenni ahhoz, hogy ezt meg tudjam tenni? És ezt megtehetem abban a fázisban mikor még nincs kiválasztott kivitelezőm?
      Köszönöm a segítséget!

    • Veronika

      2018. március 12. hétfő 20:45

      #117486

      Kedves Ágota! Mi a helyzet abban az esetben, ha már lezártuk ezt az almappát és “Új szerep felvitele” már nem kattintható?

  • Kada Gic

    2017. november 14. kedd 08:41

    #116710

    Tegnap szerttem Volna megnyitni az e -naplót. Már a saját személyes adatok bevitele el visszadobott a rendszer. A saját cím város megjelölésenel a legördülő menüből kiválasztottak „Budapest 05.ker.”-t viszont amikor a mentésre kattintanék a rendszer visszadob, és ezt a sort hibákért mejleölve kötelez, hogy újra töltsék ki.
    Kitölteni nem lehet, csak a legördülő listából választani.
    Fogalmam sincs mi lehet a baj. Van valakinek ötlete. Ennélkül még tovább lépni sem enged.

  • Vásony Sándor

    2018. február 26. hétfő 13:00

    #117395

    Egész életemben építkeztem, házilagosan építettem a házaimat. Villamosmérnökként, semmiféle OKJ-s bizonyítványom nincs. Csak egyszerűen értek hozzá.

    Most kezdeném tavasszal a következő építkezésemet.

    Van-e valakinek javaslata, hogy miképpen lehet ma, Magyarországon egy családi házat saját, házilagos módon felépíteni?

    Azt az egyszerű választ, hogy sehogy, nem szeretném hallani.

    Esetleg segít-e egy kőműves vizsga letétele?

    Minden építő javaslatot köszönettel várok.

  • Juhász Hajnalka

    2018. november 5. hétfő 15:53

    #118936

    Kedves Miklós!

    Nekem egy olyan problémám lenne, hogy kezdő naplóvezetőként az egyik kivitelezésnél ahol dolgoztunk mint kivitelező cég, nem osztottam szerepkört az FMV-nek! Ez sajnos senkinek nem tűnt fel csak most, amikor szeretnék lezárni a naplót. Ezen az épitkezésen augusztusban dolgoztunk utóljára.
    Az a kérdésem, hogy felvehetem e utólag az FMV-t úgy, hogy ebből senkinek ne legyen problémája? Sem nekünk mint kivitelezőnek sem az FMV-nek?!
    Köszönöm megtisztelő válaszát!
    Tisztelettel: Hajnalka

  • Óbanyai Jozsef

    2018. december 14. péntek 15:54

    #119122

    Akkor már csak a jogutódlásra kellene valami megoldás! Naplónyitas és a kivitelezés megkezdése után tulajdonos/építtető váltás történt! Mi az eljárás?

SAJÁT
Az első egyszerű bejelentéses családi házam

2018 közepén mond még valakinek is bármit a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet?  Ez vezette be az un. egyszerű bejelentéses – nem – eljárás módot. Erről szólt egy írásom, mely a megjelenése óta több mint 36.800 olvasásnál tart. 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet | Megerőszakolták az építési törvényt Ezt csak azért írom, mert a most bemutatandó […]

Az első egyszerű bejelentéses családi házam
2018. augusztus 3. péntek
SZAKMA
Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre

Az egyszerű bejelentési eljárás előtti időkben, amikor a helyi építéshatóságok bírálták el az építési engedélyeket és végezték el a szükséges ellenőrzéseket, többnyire minden területnek ’volt gazdája’, azaz egy-egy építéshatósági előadó egy-egy területre ügyelt. Ma, amikor az erősen lecsökkentett létszámú járási építésfelügyeleti hatóságok végzik az építéshez kapcsolódó ellenőrzések többségét csak és kizárólag azt tudják ellenőrizni, ami […]

Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre
2018. március 25. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább