Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. augusztus 17. szerda

Kétlakásos családi ház Pécs-Gyükésen

369-latvanyterv-1

Pécs magaslati területén egy üres telekre készült az alábbi kétlakásos családi ház terve. A terep igen erősen emelkedik, az utca amihez csatlakozik nagyon keskeny, ezért a telek alsó 5 m-es sávja kisajátításra vár, beépítésnél nem lehet figyelembe venni (ez a sraffozott terület a helyszínrajzon). A helyi előírások szerint ide csak max. 300 m2 összes nettó szintterületi épület emelhető. A nagy lejtés mellett kiindulási paraméter a kiváló panoráma (tájolás K) a lejtő irányába. Dél a rajzokon alul található. Mivel így a két lakás közül az egyik hátrányba kerülne, így csak egy eltolás tudott ezen segíteni. Mivel erősen lejtős a telek, ezért az eltolás függőleges eltolással is jár.

További lényegi paraméter, hogy a HÉSZ szerint 4,5 m a max. épületmagasság, szerencsére a HÉSZ – ezen a területen – a lejtő felöli oldalon nem határoz meg épületmagasságot.

369-helyszinrajz

A nagy lejtés miatt gyakorlatilag csak az épület mögött lehet kialakítani egy nem túl nagy teraszt, így maradtak a tájolásnak és a panorámának is megfelelő nappali előtti-melletti teraszok.

Egy ilyen szigorú adottságokkal megterhelt telken meglehetősen szűkösek a lehetőségek, hiszen minden mindennel összefügg (beépíthetőség, oldal határ, előkert, épületmagasság, 300 m2.) Mindezt úgy, hogy közben autóval megközelíthető maradjon. Támfal garázs nem jöhetett szóba különféle előírások miatt, ezért kerültek be az épület alá. Ez az alsó épületnél (B) elég komoly rámpát jelent.

369-alaprajz-pince

A tereplejtésből adódóan a személybejárás is csak lépcsőkön keresztül biztosítható. A beruházói szándék szerint a lakások eladásra kerülnek, így a belső kialakítások inkább csak a lehetőségeket mutatják, mintsem konkrét igényeket.

369-alaprajz-fszt

Észak felül található

369-alaprajz-emelet

369-alaprajz-metszet-1

369-latvanyterv-4

369-latvanyterv-5

369-latvanyterv-6

369-latvanyterv-0

Hozzászólások (47): megnézem

  • meregzsakk

    2016. augusztus 18. csütörtök 09:07

    #111452

    Nekem tetszik! Nem fogja olcsón adni, de ritka az a kivitelező, aki rendes (nem tesco gazdaságos) építészt bíz meg és egy átgondolt tervet készíttet. Jó látni, hogy vannak ilyenek, talán a kivitelezés minőségére is figyelni fog.

  • Varga Peter

    2016. augusztus 18. csütörtök 16:04

    #111457

    Logikusabb lenne a legfelső szintre tenni csak a nappali-konyha étkezőt, a hozzájuk kapcsolódó terasszal pazar lenne, az alatta lévő szinten elkerülhető lenne ez a kissé modoros hegyesszögű erkélyecske.

  • Varga Peter

    2016. augusztus 18. csütörtök 16:16

    #111458

    Ráadásul akkor a metszeten lévő (B?) egy kis sűllyesztéssel kedvezőbb kocsibehajtót kapna, a középső szint vége teljesen föld alá kerülne, az emelet viszont kertkapcsolatossá válhatna hátul… belső szinteltolások nélkül… A középső (háló) megszabadulna a sokszögű geometriától… nem csak azért, hogy legyen a tvnek helye 🙂

  • Varga Peter

    2016. augusztus 18. csütörtök 16:37

    #111459

    Bocs. De ha a a lejtő felől nézem, ott cca 9 m legalább a homlokzat magassága. (mert a hátrahúzott zárószint homlokzata közelebb van 12 m-nél, így a homlokzat (F)-be beleszámít a legfölső és a garázsszint látszó homlokzata is, épületmagasság számításakor mintha azzal kellene számolni… Oldalról a konzolok alatt nem számít, azt értem, ott lehet kb 4,5 m, hátul is látszik a kiemelt zárószint, tehát ott sem nagyon 4 m alatti… Biztosan jó ez az épületmagasság számítás így?

  • Pető János

    2016. augusztus 18. csütörtök 19:13

    #111467

    Összességében tetszik, kivéve a csúcsos teraszt, ami kissé nehezen is „bútorozható”, használható.
    A felette lévő terasz viszont az alsó háromszögletű-, nappalihoz kapcsolódóhoz képest túlzottan nagy.
    Az ‘A’ lakás emeleti szobájának északi oldalára is lehetne ablakot tenni, hacsak a megrendelő kifejezett kérésére maradt el.
    Szép terv.

  • Varga.péter

    2016. augusztus 18. csütörtök 19:39

    #111471

    Megpróbálom az utolsó kérdést :):
    A bruttó hasznos területnél miért nem számoljátok a garázsokat?

  • Tóth Szilveszter

    2016. augusztus 18. csütörtök 20:49

    #111477

    Nekem kicsit a külseje még nyers, de alapvetően csak a félszinteltolás nem tetszik a lakásokon belül – persze értem, hogy itt mindent a 450-nek vetettél alá, nekem is van épp egy tök hasonló telekre csak egy szimpla házam, az sem volt egyszerű, pedig kétlakásost sokkal szorosabb ilyenre tervezni, mert nem lehet, hogy az egyik lakás csak szívjon.
    Ilyen telkeknél én mindig azt szorgalmazom amúgy, hogy a pinceszinten legyen a bejárat, még ha itt talán szűk is lenne hozzá a hely, mert úgyis fel kell sétálni, akkor már bent sétálok fel, ahol úgyis van lépcső, no meg felszabadul egy csomó földszinti hely és homlokzat, ahova – az inkriminált terasz helyett – ki tud fordulni a nappali. Itt pl a kevésbé jó, felső lakáson tudna dobni és egy ilyen bejárat tuti beleférne, ha mindkettő nem is. (bár ha a szaggatott vonalak azt jelentik, amit gondolok, akkor sima ügy lenne a pinceszinti bejárat mindkét esetben)

  • Laikus

    2016. augusztus 19. péntek 14:43

    #111503

    Lesz itt földmunka meg vízszigetelés rendesen 🙂
    Amúgy a látványterv kicsit félrevezető, mert a kocsibeálló melletti terület biztos nem lesz zöld. Most olyan, mintha sövény lenne, de oda valamilyen támfal vagy flóra kosár kell, ami nem biztos hogy olyan esztétikus. Ráadásul érdekes szigetek alakulnak ki a kocsibejárók mellett, amiken jó móka lesz füvet nyírni.

  • ger82

    2016. augusztus 19. péntek 21:25

    #111510

    Miklos, Bravo! Nagyon tetszik!

    A haromszog erkrly miert nem a sarok pontoktolmindul, miert csaka feletol. Talan meg jobb lenne az oszhang, nem lenne annyira „odarakott”

    A jovoben a terveim kozott van egy ilyen kinyulo teraszos haz epitese ?

  • Kutasi Jenő

    2016. augusztus 19. péntek 21:35

    #111511

    korrekt házikó,
    a csücskös terasz mondjuk nem tetszik, kicsit erőltetettnek érzem így nyerni plusz másfél nm teraszt, meg ezek a fajta tű hegyes szögben falhoz simuló lemez dolgok általában remek táptalajul szolgálnak a kivitelezői gányolásnak…
    Ami még nem tetszik, hogy bejárati és belső közlekedők összecsúszak, zavarosak. Egy gond, hogy nincs előszoba, égre nyílik a ház, benyit valaki, és a huzta bevágja a szoba ablakát, ha épp szellőztetnek… A nagyobb gond, hogy a garázsból sáros bakanccsal egy belső közlekedőtérbe érkezünk. Én biztos úgy próbáltam volna gyurmázni a lépcsőt, hogy az előszobába érkezzen fel a pincéből a lépcsőkar, és félszintre meg már eggyel beljebb induljon felfelé a másik…
    Arra nagyon kiváncsi leszek, hogy megépül-e végül… elképzelni nem tudom, hogy egy ilyen kétlakásos társasház rentábilis lehet… főleg így, hogy a látványterven ilyen elképesztően nagyvonalú, arról nem is szólva, hogy eleve maga a terep is drágít mindent, pl. csak a két külső lépcső sok millió forint többletköltséget jelent… minden esetre drukkolok neki…

  • Ramkin

    2016. augusztus 20. szombat 13:56

    #111541

    Az ilyen házaknál fűtik a lépcsőt egyébként? Mert ha nem, akkor havas, esős, ónosesős időben tiszta életveszély lesz látogatást tenni náluk vagy gyalog jönni-menni valahova. Még egy lapos, de túl hosszú gyalogút is csak bosszúsággal jár télen, na de egy hosszú lépcső? Én inkább otthon maradnék, minthogy takarítsam. Pedig tényleg nagyon szép. Nekem a csúcsos terasz is tetszik. A csúcsot nem bútorozza, az igaz, de vagy odaáll, vagy ott kikerül valamit. Zavarni biztos nem fogja az embert pluszban az a kis terület, de hiányozni meg lehet hiányozna.

    • Tóth Szilveszter

      2016. augusztus 20. szombat 14:26

      #111542

      úgy hívják a megoldást, hogy térkő – nem csúszik, mert tök érdes a felülete. ettől még tök nem szerencsés egy ilyen külső lépcsőorgazmus, viszont aki ilyen területen vesz lakást, házat, az vállalja ezt! mert enélkül nem lehet megoldani. ahogy azt is vállalja, hogy csak SUV-val tud majd télen felmenni, meg meg kell tanulnia letolatni egy 17fokos rámpán is télen – az se egyszerű.
      de cserébe ott a kilátás és a minden bizonnyal sokkal több napsütéses óra.
      ennyi erővel azt is fel lehetne hánytorgatni, hogy „dehát hol fognak tudni focizni a gyerekek” – hiszen egy deka sík udvar nem jutott egyiknek sem.

      • Ramkin

        2016. augusztus 22. hétfő 00:15

        #111557

        Kivéve, ha a garázs szintjén van a bejárat ugye.

  • Pető János

    2016. augusztus 20. szombat 17:13

    #111543

    Miklós, a falszerkezet rétegrendjére rákérdezhetek?
    Miért van más színnel jelölve a nappaliknál a fal?
    Ezen kívül az emeleti részen a lépcsőház melletti közös szakasznál igen érdekesek a váltások, bár a két lakás szintkülönbsége miatt ezt ebben a formában nehéz ábrázolni. Egy metszet itt felvéve biztos megmagyarázná a kivitelezőnek is.

    • Tóth Szilveszter

      2016. augusztus 20. szombat 18:05

      #111544

      vasbeton fal, mert konzol?

  • Szabóbácsi

    2016. augusztus 21. vasárnap 13:50

    #111556

    Klassz!!! Inkább az A lakás kellene (ablakos konyha), de gyakorlatilag sikerült patikamérlegen két egyenlő félre osztani az adottságok előnyeit.
    A konyhák, megy ilyen kíválóan hőszigetelt épületeknél biztos nem hagyják ki a központi hővisszanyerős szellőztetést. Ehhez, meg a bejáratnál egyebekhez egy kamraféle talán jó szolgálatot tehetne.
    (Az összenyitott társasházi két lakásomba is most indul a beépítése)

  • Szabóbácsi

    2016. augusztus 22. hétfő 16:25

    #111567

    +
    Mivel kéményt nem látok, remélhetőleg ezek is hőszivattyús fűtésűek lesznek. Feltételezem levegő-víz, ámbár nem látom a helyét. Nem rossz oda ahol a levegő könnyen „elmegy” hogy helyett adjon a következő adag hűtendőnek :-). Meg esetleg oda vezetni a szellőzőhálózat kidobó vezetékét. Kis plusz, de az is valami.
    Egy kád szépen elférne, miért zuhanyzóval feltüntetett minden fürdőszoba?

  • Kub(ik)us

    2016. augusztus 23. kedd 13:57

    #111596

    Kiváncsi vagyok, hány év alatt mennek át a „divatjamúlt-vérciki” kategóriába ezek az arctalan-egyen-minimál-kockák, hasonlatosképpen a 90-es évek zimmerfrei-organikusához és a ma szintén divatos – e blogon is sokat ekézett – magyiterránhoz. Mindegyik tájidegen itt Magyarországon, ráadásul semmilyen nemzeti sajátosságot nem hordoz. Ezek a házak ugyanúgy néznek ki Los Angelesben, Malmöben és Pécsett, és ugyanúgy néznek ki, ha a nevenincs kezdő vagy ha az ünnepelt sztár tervezi őket. Voltaképp a semmilyen egyéni arculatot nem hordozó, a világ minden szegletében egyforma üveg-acél-beton irodaházak és felhőkarcolók kistestvérei ezek. Értem, hogy ma ez a divat, ez a megrendelői igény, de az építészeknek igenis lenne, lehetne befolyása a megrendelők ízlésére is. Fel kellene tudni mutatni alternatívát, el kellene tudni mondani, hogy másként is lehet modern egy ház, nem csak úgy, ha beáll ebbe a nemzetközi uniformitásba. Ráadásul – főleg magyar viszonylatban – házat az ember nem 1-2, de még csak nem is 5-10 évre épít. Ezek a minál-kubusok pedig remélhetőleg 1-2, max. 5-10 éven belül úgy kimennek a divatból, mint a huzat.

    • kritizator

      2016. augusztus 24. szerda 16:20

      #111628

      másként is lehet modern egy ház:

      lehetne mutatni egy modern, sokáig el nem avuló/évülő házat?
      Mi is most építkezünk és megy a hezitálás melyik állja ki az idők próbáját?

      • Kub(ik)us

        2016. augusztus 24. szerda 18:25

        #111629

        Ezt majd az építészek megmondják. 😉 De teljesen laikus véleményem szerint a „ház formájú” házak azok, amik időtállók – esztétikailag és műszakilag is. Valószínűleg nem véletlen, hogy 1000 év alatt milyen házformák, tájolások, beépítési módok kristályosodtak ki itt a Kárpát-medencében. Érdemes meríteni a népi építészetből, mert a „józan paraszti ész” kikísésérletezte, hogy mi az, ami gazdaságosan építhető és fenntartható a mi éghajlatunkon. Az sem véletlen, hogy a hagyományos házforma és beépítési mód országonként, tájegységenként eltérő. Például egy sváb faluba sváb jellegű házat építeni se esztétikailag, se a fenntarthatóság szempontjából nem lesz rossz döntés. És természetsen nem a modern technológiák ellen vagyok, hiszen azok használata nem formafüggő. Csupán úgy érzem – ismétlem, teljesen laikusan – egy épületnek jót tesz, ha minél jobban illeszkedik a környezetébe – esztétikailag és műszakilag is. Talán ez a 21. században sem megvalósíthatatlan…

        (Bocsánat, hogy még mindig névtelenül, de most már ez így marad…)

        • Tóth Szilveszter

          2016. augusztus 25. csütörtök 00:45

          #111633

          Kedves Kubikus. Nagyon közkedvelt érvelést rittyentett arról, hogy a józan paraszti ész… felhívnám a figyelmét arra az apró momentumra, hogy azok a házak, amiket tervezünk legtöbbször olyan embereknek készül, akik élete a los angelesben, malmöben dolgozó hasonló beosztású emberek életével rokon. sokkal-sokkal inkább, mint a nagyapjukéval, akik esetleg még kádárkockában éltek, vagy dédapjukkal, akik háromosztatú parasztházban.
          az ugyanis, hogy egy tájegységre milyen ház volt jellemző NEM A TÁJ HANEM AZ OTT ÉLŐ EMBERÉLETEK lenyomata! a kiabálás (caps lock, kb 3 milliárd ember gesztusa…) nem véletlen. ez rettentő fontos! bár magam sem ezt tanultam az egyetemen – olyanoktól, akik maguk sem úgy terveztek, hanem életek köré -, de valójában a tájnak, környezetnek, klímának sokkal kisebb hatása volt és van és lesz is mindig a kor építészetére, mint annak az életnek, ami köré azt az épületet körétervezték, tervezzük vagy fogják. nem mondok példákat, emelejen le egy építészettörténet könyvet és tekintsen rá így, hamar megérti.

          tehát megváltozott az élet, megváltozik a forma. úgy hívják ezt amúgy, hogy erkölcsi avulás, bár ez a név rettentő pejoratív. De higgye el, nem úgy értik.

          sajnos a bukolikus könnyes szemű távolba révedés sokkal könnyebb út, simábban járható…

        • Tóth Szilveszter

          2016. augusztus 25. csütörtök 00:53

          #111634

          még az előző hsz-hez gyorsan annyit hozzáteszek (bár ez lehet előbb jelenik majd meg a spamszűrő miatt), hogy attól, hogy más az élet és ezért szükséges a másik forma az még lehet divatmajom és lehet művészi értéket képviselő(de épp ezért csupán egyedi), meg lehet csak átlagosan jó, ami követhető.
          Ami nem lehet: olyan, mint a régi. És mivel nem lehet olyan, mint a régi, ezért másmilyen lesz és így szükségszerűen kihívás a „maradi ízlésnek”.
          mindezt nem ennek az ikerháznak a védelmében mondom, hanem az Ön fenti érvelését árnyalandó csupán.

        • Nagy Károly építész

          2016. szeptember 5. hétfő 23:22

          #111899

          Kedves névtelen Kub(ik)us!
          Csak pár kérdést és egy-két gondolatot tennék hozzá a többiek véleményéhez:
          „Érdemes meríteni a népi építészetből, mert a “józan paraszti ész” kikísérletezte, hogy mi az, ami gazdaságosan építhető és fenntartható a mi éghajlatunkon.”
          A mi éghajlatunk
          A mi éghajlatunk Ön szerint ugyanaz, mint 100, vagy ötven év múlva? És az lesz vajon újabb 20-30-50 év múlva is?!? Mert ez bizony komoly befolyással van a tájolásra, nyílászárókra, anyaghasználatra. Ami gazdaságosan építhető és fenntartható
          Az vajon ma is a vályogház? A zsúpfedés? A kemence? A döngölt föld, vagy deszkapadló? Nyilván nem, és nem is szeretne ilyet a nagy többség. Egyetértek, legyen gazdaságosan megépíthető és fenntartható. De ma ez egészen mást jelent, mint amit Ön felemleget, főleg fenntarthatósági szempontból. A passzívház például fenntartható.
          A józan paraszti ész
          Vajon a józan paraszt (akiből nyilván ma is olyan sok van, mint hajdanán, ellentétben a szolgáltató szektorral, az ipari dolgozókkal, a tanárokkal, stb., akik egyébként nyilván nem gondolkodnak józanul) ma is úgy tájolja a házát, hogy a hajnali nappal keljen, mert délután és este úgyis mindegy, hiszen lefekszik aludni? Vagy éppen délután és este szeretne még valamennyi természetes fényt, mert akkor van otthon a család?
          A ház formájú ház
          Ami azért volt hosszú és keskeny, mert akkor biztonsággal ekkora gerendákat tudtak készíteni, és a vályogfal ezt bírta el. (A keskenység mondjuk az, aminek még ma is volna értelme, a természetes bevilágítás miatt.) A padlás üres volt és átszellőztetett. Ma a „ház formájú” házak többségében beépítik és jobb-rosszabb módon hőszigetelik, de valójában épp azt veszítik el, ami az értelme. Ma nem 2 helyiség nyílik a pitvar két oldalán, szükség van mellékhelyiségekre, saját szobákra, gépészetre. Ez más térkapcsolatokat, közlekedőket jelent, plusz térigénnyel.

          Csak egyetlen mondatát idéztem, és megannyi kérdést vetett fel.
          Mint mondta, Ön nem építész. Ez látszik is a hozzászólásaiból. Higgye el, a jobb szándékú építészek, csakúgy mint más szakmák gyakorlói, igyekeznek tudásuk legjava alapján, a legjobbat kihozni az adott feladatból. Tanultak mindarról, amiről Ön írt. És tapasztaltak is ezt-azt. De sok minden mást is megtanultak és megtapasztaltak. Mindezek, mint tanulságok határozzák meg azt, hogy merre megy az építészet.
          Egyetlen dologban nagyon egyetértek Önnel: az építész feladata a közízlés formálása is.
          DE!!! Az a jó, ha a közízlés nem archaizál, nem egy letűnt kort akar megidézni!
          Tanulmányozza az építészettörténetet! Rá fog jönni, hogy amit Ön állandónak gondol, az is csak egy adott kor lenyomata. De hisz le is írja: „amit kikísérletezett”. Nincs állandó, végleges érték. Az is egy folyamatos fejlődés eredménye volt, és az élet túllépett rajta. Ahogy változnak az emberek, az életkörülmények, a TECHNOLÓGIA!!!, úgy változik az építészet is, meg az oktatás, az élelmiszerek, a ruházat. A baj ott kezdődik, amikor ez nem így van. Ezt hívják múltba révedésnek (tévedésnek).

    • Szabóbácsi

      2016. augusztus 30. kedd 13:28

      #111788

      Érdekes észrevétel az egyéni karakter hiánya. Igazából szinte az összes egyéni karakteres ház nagyon is nagy számban fellelhető máshol, szóval az is tipizált.
      Nincsenek csodák, hallatlanul egyéni sorsok, életek. Nagyon is szabványosítható egy életvitel és az azt kiszolgáló dolgok sokasága, mint pl. egy lakóépület is.
      A „józan paraszti ész” meg azt jelenti hogy a mai követelményeknek és lehetőségeknek arányosan megfelelő épület szülessen. Ma egy ideje gyakorlatilag ez a stílus és építés jellemzi azt, aki a mának és a viszonylag közelebbi holnapnak tervez. A holnapután nem megjósolható.
      Csak analógia, szinte minden autó szappanformájú. És egyformán kezdtek gömbölyödni, most élesedni, de szinte mind, egytől-egyig. Nem lehet ott sem számonkérni a mai gyártókon az ezerötös Lada, vagy hetvenes évekbeli Lincoln Continental vonalait.
      A felhánytorgatott egyediség valójában a paloták kiváltsága jórészt. Ott lehet függetlenedni a gazdaságosság és praktikum szűk kereteitől. Pl. Berlinben passzívház technológiával építenek meg újra egy gyönyörű barokk palotát.
      Végezetül. Egy jól megtervezett modern ház használata után más gyakorlatilag csak sajnálja az ember azon társait akiknek ez sajnálatosan nem adatik meg és kívánja hogy minél előbb részesülhessenek a fejlődés eme előnyeiből.

  • Varga Péter

    2016. augusztus 24. szerda 21:20

    #111630

    „A praktikus, stílus nélküli kis házakat családiháznak hívják.” (Esterházy Péter: Hrabal könyve)

  • Pető János

    2016. augusztus 25. csütörtök 09:52

    #111641

    A régi építészeti formákat nyilvánvalóan a praktikum, és a fellelhető építőanyagok sajátosságai határozták meg. Ebben a térségben ahol mi lakunk ezért voltak vastag vályogfalak (hőszigetelés) és faszerkezetű magastetők (csapadék elleni védelem)

    Idővel másfajta építőanyagok is „fel lettek találva’, illetve elérhetővé váltak. Csak a tetőnél maradva, a lapostető is ki tudja már elégíteni a funkcionális igényeket. Ez már a múlt század első felében is így volt, elég jó a magyar Bauhausos felhozatal.
    (Most nem arról beszélek, amikor a hatvanas- hetvenes években épült négyemeletes házakra magastetőt tettek később, mert az volt a mondás,hogy nem tudunk rendes vízszigetelést készíteni)

    Szóval a formák változhatnak, az viszont igaz, hogy egy háznak illik a környezetéhez illeszkedni.

    Ezért szépek a régi települések, mondjuk Prága, vagy vagy egy csomó egyéb város, de faluk is vannak ilyenek, amelyekre felülről egy hegyről rátekintve gyönyörű piros tetőket látni, ahol valóban zavaró ha már akár az egyik is zöld cserép, vagy lapostető.

  • Joci

    2016. augusztus 26. péntek 22:25

    #111682

    Tájidegeeen? vérciki? Inkább formabontó,újstílusú,modern. Végre valami pofás. Az atomerőmű Pakson! Na az tájidegen!! Az amerikai indiánnak talán tájjellegű Las Vegas 🙂 Szivesen kortyolgatnám a reggeli kávémat azon a teraszon.

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább