Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. augusztus 5. péntek

Tervkritika 155 | egy túlságosan is tágas ház

Tisztelt Koós Miklós !

Nekünk a tervünk egy napos,tágas, energiahatékony,modern elrendezésű ház volt.Több tervező,és hosszas tervezés után ez a terv született.Szeretném ha elmondaná Ön mit gondol róla.

Érdekes volna megtudni, hogy úgy általában ki mit ért „energiahatékony” és „modern épület” meghatározásokon. Egy biztos, a 30+10 cm-es falszerkezet, a tagolt homlokzat és a lakóépülettel egybeépített óriási garázs nem ezt mutatja. Ha pedig a „modernség” a mindent egy légtérbe való elhelyezése jelenti, akkor azt hiszem téves ez a megközelítés. De vegyük is sorjában.

A rossz alaprajz egyik ismérve a zegzúgos közlekedő, amit úgy próbálnak oldani, hogy  a közlekedő sarkában betesznek egy 45 fokos válaszfalat. Ugyancsak fontos ismérv, hogy helyiségen belül olyan helyeken is megjelennek viszonylag nagy kiváltások, amik csak azért kerültek oda,mert nem sikerült igazán a funkciók és a tartófalak fesztávolságainak a koordinálása. Ha megnézzük az oldalhatárra kerülő mellékhelyiségek kialakítást, elrendezést, akkor teljes káoszt látunk. Felfedezhető az az igény, hogy lehetőleg minden helyiségnek legyen ablaka, bár ez ennyi helyiség esetén igencsak nehezen kivitelezhető.

A nagyobb gond, a teljes nyitottság. Mit is fognak hallgatni TV nézés közben:

Valaki a konyhában tejturmixot készit, megy a mosogatógép, centrifugálás közben ugrál a mosógép, valaki zuhanyozik és áriázik a fürdőben, valaki lehúzza a WC-t (+ az ülőgarnitúrából látni, hogy már megint nem hajtották fel a WC deszkát), a hálószobában pedig éppen horkol valaki.

Klassz dolog az egyterű lakás, de nem ekkora méretben és nem így. Ha semmi sincs szeparálva, az előbb vagy utóbb nagyon idegesítő lesz. Persze mindenki úgy rendezi be az életét, ahogy akarja. egy ajtót még mindig lehet nyitva hagyni, leemelni, ha nincs rá szükség, de egy nem létező ajtó becsukni sem lehet.

tervkritika-155-alaprajz-fszt2

Van azonban ennél sokkal nagyobb baj is, az pedig az egész kialakítást érinti. Helyenként annyira tágas belül, hogy már a funkció rovására megy, másutt meg annyira szűk, hogy szintént gondot okoz. A legrosszabb, amikor ez egyszerre egy helyen van jelen (Mellesleg, amikor először ránéztem az alaprajzra, akkor csak annyi jutott eszembe, hogy ezt egy irányba egyszerűen csak össze kellene nyomni. Persze ennél azért mélyebb a probléma.). A konyha meglátásom szerint túl van méretezve. 8-9,5 m konyhapult hosszra legfeljebb egy házi kifőzdében lehet igény, ami csak azért gond, mert a sarokba beszorított étkező és a konyha között épp csak el lehet menni. Az étkező konkrétan belelóg a az ajtóba.

A 760 m mély helyiségről pedig – benapozásvizsgálat nélkül is – megállapítható hogy garantáltan sötét lesz. A nappalinál a „tágasság” leginkább feleslegesen betervezett m2 -ket jelent, hiszen az ülőgarnitúra és a TV közötti terület leginkább csak közlekedő, méghozzá indokolatlanul széles. Ráadásul ez a terület is teljes évben sötét lesz, így ide funkciót sem lehet tenni. Csak ránézésre itt legalább 10-12 m2 terület felesleges, de mondhatom úgy is, hogy 12*250.000 = 3 millió Ft-ot már itt kidobnak az ablakon. Ugyan részletkérdésnek tűnhet, de pont a túl nagyra tervezett nappaliból adódik, hogy így nem fogják a TV-t sem nézni, hacsak nem vesznek egy projektort vagy egy 250 cm átmérőjű televíziót. 6 m távolságból ugyanis nem lehet TV-t nézni.

A fentiekhez képest még pár apróság:

  • a bejárat melletti szoba remélhetőleg nem állandó használatú hálószoba, csak mert ebben az esetben fürdőtúrát kell szervezni minden este és reggel az itt alvóknak, olyan messze került a fürdő.
  • sokat javulna a szeparálhatóság, ha a TV két oldalán fal zárná le a nappalit
  • indokolatlan méretű a garázs, 550*550 méret is elégséges a legtöbb autó számára
  • fontos volna a garázst kivenni a termikus zónából, sokat javulna az emlegetett energiahatékonyság

Összefoglalás | Nem ismertek a beépítés paraméterei, így nem írhatom le, hogy ha mélyebb házat terveztetnének, akkor a fenti anomáliák jelentős része megoldódna. Így csak annyi marad, hogy ez a ház nincs megtervezve, vagy ki rajzolta, gyorsan túl akart lenni rajta. Attól pedig nem lesz modernebb, ha ezt a sok tagolást még tetővel is le akarják követni. Egy biztos, egy tetőfedést forgalmazó cégnek ez a ház aranybánya lesz, mert ennyi élgerinccserepet, vápa tartozékot 2-3 házhoz szoktak eladni.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (10): megnézem

  • laikus

    2016. augusztus 5. péntek 07:49

    #111234

    A tervkritikai kategóriàkba való besorolàst nem értem néhàny tervnél..újra kell tervezni de nem kapott a tervkritikàra NEM – et…..

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2016. augusztus 5. péntek 08:11

    #111236

    A tetőn 8 darab él, és 4 darab vápa. Semmi gond ezzel, ha lesz rá pénz és akarat tisztességesen megépíteni. De ha ezt elnagyolják, akkor érdemes már most pár vödröt beszerezni…. Amit viszont én sem hagyok szó nélkül, az a lakással szinte egylégterű wc helyiség. Ezt sajnos a legkvalifikáltabb építtetők sem érzik. A WC MELLÉKhelyiség, nem kell a nappaliból vagy a konyhából nyílna…Sőt, ne is nyíljon onnan! Azt elképzelte valaki, hogy a postásnak esetleg a fél alkáson át kell sétálnia klozettig?

  • Tóth Ákos

    2016. augusztus 5. péntek 08:39

    #111237

    Egyetétek Miklóssal mindenben.
    Elsőre nekem is a tető kivitelezőbarát mivolta tűnt fel. A tisztelt építtető majd csak sírni fog, amikor a harmadik, negyedik, ötödik raklap cserepet is széjjelvagdosták 5 cm-es darabokért a vápák és élek lefedéséhez…
    Akkorák a hálószobák, hogy csak na, de az ajtók csak a sarkokba kerültek, hogy még véletlenül se lehessen berakni egy szekrénysort… a gardrób vb. kiváltója már megint egy szerkezeti öröm, megoldahtó, de jó szerkezettel ilyet nem igazán kell csinálni. Azt megint nem értem, hogy miért kell oda a 60×60-as ablak…csak hogy ne lehessen a gardróbba 60 cm széles beépített bútort rakni ???
    A mellékhelyiség kombó az egybe nyíló wc-vel és kamrával WTF??? Ez most akkor hogy??? A gazdasszony a konyhából több mint 7m-t szalad a hozzávalókért (meg visszatevésükért is), és a wc-szaggal találja magát szemközt…nyami…
    A kivállóan méretezett fedett teraszról már nem is beszélve… máshol csak ömlenek a felesleges m2-ek, itt meg az asztal épp hogy csak befér…a nappali fallal egybehúzva már meg is oldódna a probléma, persze akkor megszűnne a kiugró nappali homlokzat…
    Ugyanakkor nem gondolom hogy ezt az alaprajzot kellene javítgatni, hisz fundamentálisan rossz a kialakítás, rossz tartószerkezeti rendszerrel, rossz helyiségcsoportokkal…itt nem elég a m2 optimalizálás, ez nálam egy újratábla….
    A formai kialakítás meg minden csak nem modern, inkább olyan tüzépbarokkos a borzasztó ívecskés külső lépcsőkkel… külön szomorú tény, hogy állítólag már több tervező elfogyasztása után jött ez ki…

  • Pető János

    2016. augusztus 5. péntek 13:00

    #111240

    Az előttem szólókkal egyetértve csak az javasolható, hogy ha ilyen méretű házra van szükségük, akkor tényleg olyan házat kell terveztetni, ami valóban tudja mind azt, amit egy ekkora lakásnak tudnia kell, vagyis „újratervezés”.

    Három dolgot említenék csak.
    Az étkező szinte használhatatlan, mert sikerült úgy elhelyezni, hogy a bejövőknek át kell gyalogolni a táplálkozókon.
    Az íves lépcsőről még annyit, hogy nekünk annak idején az oskolában azt mondták, ha ilyet vagy csak három oldalra lefutó lépcsőt rajzolt valaki, hogy ez nem vidéki patika. Persze lehet ilyennek is létjogosultsága, csak ez nem az a helyzet.
    Attól én is megőrülök – nem csak tervek nézegetése közben, hanem a gyakorlatban is – ha egy lakásban úgy van elhelyezve a WC, hogy mindenki tudja, hallja érzi, mi történik odabenn.

  • zeugma

    2016. augusztus 5. péntek 13:39

    #111241

    A zeg még mindig nem zúg 😉
    Amúgy a kritikával egyetértek, nagyon nem szívesen laknék ilyen házban. És még kevésbé szívesen fizetném ki a sok feleslegesség megépítésének költségeit…

  • Kutasi Jenő

    2016. augusztus 5. péntek 15:04

    #111242

    Totálisan lépték- és aránytévesztett ház. Arról sem győzött meg, hogy a megrendelő tisztában van-e azzal, hogy mit is akar…
    Ez egyáltalán nem tágas, csak van benne egy hihetetlenül közlekedő. Egy vicc, hogy a ház közepén van egy 35nm-es üres tér, miközben az étkező, ami egyébként a ház közeponti eloszóttere kéne hogy legyen, 6 négyzetméterre van beszorítva sarokba… gyakolratilag fele akkora, mint a konyha. A szobák sem passzolna ehhez a nagyvonalú csűrhöz, ha egy nm-el kisebb lenne, akkor már ún. félszobának hívnák ezeket… Az egyetlen rendesebb méretű háló meg egy ilyen L alakú valami… Így egyben béna, gardróbank leválasztva meg elég kis hitvány hazsnavehetetlen zug lesz…
    Meg egyáltalán… szobát a szélfogóból nyitni…?
    Tisztára olyan, mintha fogtak volna egy már eleve minden szempontból gyenge minőségű házat, kb ami nem rég volt is itt kritikán, fogtak volna egy nagy injekciós tűt, beledöfték volna jó mélyen, és benyomtak volna 40 négyzetmétert… ami valahogy szétfeszítette belülről az amúgy is rossz amőboid házat, tök véletlenül éppen így.
    Meg az a jelenség sem először van már itt, hogy leírják a levélben, hogy szeretnénk egy korszerű, modern stb… a tervlapokon meg egy 90-es évek eleje-közepi legalja színvonalú ákombákom van…

  • Szabó Adrienn

    2016. augusztus 5. péntek 16:15

    #111245

    Az egyetlen helyiség, aminek nincs ablaka, a mosókonyha. Pedig erre sokkal inkább kellene, mint pl. a gardrobra.

  • Szabóbácsi

    2016. augusztus 17. szerda 11:50

    #111431

    Nyolcvanas-kilencvenes évekre jellemző öreges hódvár. Drága, rossz, hatékonysága gyenge, belül sötét.

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább