Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. július 29. péntek

Tervkritika 156 | építész ilyet nem rajzolhatna le

Jó napot kívánok.

Szeretnénk az ingyenes tervkritikát igénybe venni de az oldalon rákattintva névtelen nem írható oldal jön be , ezért próbálkozunk ezen az email címen. Mellékletben csatoljuk az alaprajzot, egy öt fős családnak tervezzük, plusz dolgozószobával. Az étkező, konyha -dolgozó közötti rész 30 cm-es szinteltolással tervezzük. Észrevételeit, véleményét kíváncsian várjuk.

Bevezetésképpen idemásolom  – immáron sokadszorra – a Tervkritika főoldalán írottakat:

Ugyanakkor a Tervkritika célja nem az, hogy az építtetők által készített terveket, vázlatokat bírálja el,sem az, hogy egyfajta gyorstalpaló keretében megtanítsunk bárkit is a tervezésre, ezért kérem ilyen rajzokat, terveket ne is küldjenek nekünk. Sokan bizonyára elismerésre méltó dolognak tartják, ha egy laikus megpróbál különféle programokkal terveket készíteni, de ez maradjon meg a programadás, a tervezési feladat meghatározásának a szintjén, magát a tervezést hagyják meg azoknak, akiknek ez a foglalkozásuk. Ha egy építészt csak arra tartanak jónak, hogy az építtető ötleteit pusztán lerajzolja (és adja hozzá a tervezési jogosultságát), akkor abban mi nem tudunk partnerek lenni (többek között erről írtunk a 2. hiba | amit az építész elkövethet c. írásunkban is). 

amennyire sikerült kiderítenem, az alaprajzot az építtető házaspár készítette, amit aztán elvittek egy építészhez, hogy rajzolja le. És amilyen építészt találtak, ő képes volt és le is rajzolta.

Nem az a baj, hogy egy laikus nem tudja, hogyan kell egy jól működő lakás alaprajzát összerakni, nem kell ismernie a hatályos jogszabályokat, de ha belép egy jogosultsággal rendelkező építész, akkor nem hivatkozhat arra, hogy ezt várják el tőle a megrendelői. Aláfeküdt az építtetői akaratnak és ebből a nézőpontból teljesen mindegy, milyen volt az eredeti javaslat, csak az számít, hogy mit adott ki a kezéből.

Hát ezt.

tervkritika-156-alaprajz-fszt

Nem fogok végigmenni minden hibán, csak a leglényegesebbeket érintem:

1./ nem tiltja semmiféle jogszabály, hogy egy lakás 4 hálószobája a nappali négy oldalára kerüljön, de aki egy kicsit is végiggondolja rájöhet, hogy nincs rosszabb diszpozíció, mint amikor a nappali, az étkező és a konyha minden zaja közvetlenül is hallatszik az összes (gyerek) szobában.

2./ hiába van alapterület arányos ablakfelülete a nappalinak, ha a benapozás mégsem biztosított és a helyiség nagyobb része egész évben teljesen sötét lesz.

3./ nem véletlen, hogy nincs berajzolva a nappali és az étkező bútorzata, mert akkor egyből kiderülne, hogy hiába a méret, ha nem lehet rendesen berendezni, részben a temérdek ajtó, kiszögellés miatt, részben az innen nyíló helyiségek megközelítése miatt.

3./ még ennél is rosszabb az étkező helyzete, mert ugyan ennek is van látszólag természetes megvilágítása a teraszajtón át, azonban eléraktak egy 4,5 m mély (!!!!) fedett teraszt, ami kizárja, hogy egyetlen napsugár is valaha eljusson az étkezőbe, ergo egész évben lehet lámpát használni.

4./ miféle konyha az, aminek mindössze csak egy 0,4 m2-nél nem nagyobb, 180 cm parapetű ablaka lehet?

5./ nem kaptam helyszínrajzot, de annyi azért látszik, hogy az épület mellett készül egy gigantikus (burkolt) autóbejáró, fordulóval és egyebekkel. Ha elég nagy a telek, talán bele is fognak férni az előírt zöldterület arányba.

… nem folytatom

Összefoglalás | Nem írtam le elégszer, hogy persze mindenkinek jogában áll rossz és csúnya házat építenie magának, hiszen ez igazából magánügy. Innen nézve látszólag „jó tervezőt” választottak, hiszen minden elképzelésüket lerajzolta, de sajnos ezzel csak magukat csapták be. 

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (17): megnézem

  • meregzsakk

    2016. július 29. péntek 00:57

    #111114

    Az az előtér… Nagy és kényelmes, majd egy 90-es ajtónyíláson kell bepréselődni az élet-térbe. Innen még egy gardrób is nyílik! Egy másodéves hallgatóval is többre ment volna az építtető. Még nincs késő újratervezni.

  • Kelemen Zsolt

    2016. július 29. péntek 08:41

    #111116

    Csak egy hozzászólással egészíteném ki Miklós gondolatkísérletét:
    -olyan sok a főfal, és a különböző fesztávolság, hogy sem a falazás, sem a födém készítése nem lehet gazdaságos, szinte nincs is válaszfal az épületben!

  • Anplan

    2016. július 29. péntek 08:52

    #111117

    Sokszor keresnek meg minket is, hogy „csak rajzolni kell, mert minden ki van találva”. Ilyenkor azt mondom az építtetőnek, hogy az alapján készítek egy általunk kitalált verziót, ingyen, és ha nem tetszik, hát elválnak útjaink. Ilyenkor persze gyökeresen megváltozik az alaprajz, de szinte kivétel nélkül már az első verzióra igent mondanak. Az elmúlt években egyetlen egy ügyfél mondta, hogy nem tetszik a mi verziónk, így máshoz ment. Mondjuk ő előtér nélküli wc-t akart nyitni közvetlenül a nappaliba, szemben az étkezővel. Nagyon remélem, hogy meg is építtette, és most a vasárnapi ebédre egy komolyabb szagot is rá tud nyitni. Vannak speciális emberek.

    • Beküldő

      2016. július 30. szombat 09:50

      #111147

      Kedves Tervkritikusok, ha önök ennyi helyiségből álló és ilyen széles házat jobban meg tudnának rajzolni, akkor legyenek szívesek legalább elindulásnak egy alaprajzvázlatot közzétenni.
      Szívesen várjuk az ötleteket!

      • Ramkin

        2016. augusztus 3. szerda 15:51

        #111210

        Ha fizet nekik, akkor biztosan nagyon szívesen megcsinálják. Azért nem gondolja komolyan, hogy ez így működik, hogy valamit ingyen rajzolnak, amit aztán lemásoltat pénzért egy tök másik építésszel? Esetleg előtte még belerajzol ön is, mert úgy is jobban tudja.

  • Pető János

    2016. július 29. péntek 11:28

    #111121

    Rendkívül zavaros és fura alaprajz, sajnos nem tudom átlátni a mögöttes elgondolást, amit lehet nincs is. Érdemes lenne a homlokzatokat is megnézni, bizonyára azon is lenne valami meghökkentő.
    Az előzőekben már mások által leírtakon kívül egyet jegyeznék meg, ami számomra egy újdonság:
    Ez a feltehetően terepszinten lévő épület nappalijából nyíló loggia. Na, ez nagy találmány!

  • Németh Klára

    2016. július 29. péntek 17:49

    #111125

    Ez az új magyarországi építészet 10 +10 millióból?!?
    Kiegészíteném Miklós véleményét ” mindenkinek jogában áll rossz és csúnya házat építenie magának” de azt tegye saját pénzből és ne a befizetett adóból!!! Ha netán ez mégsem csókos ház lesz akkor persze elnézést kérek az építtetőtől, de sajnos kétlem, hogy tévednék. Ugyanis rendre ilyen házakat látok épülni az új „építési szabályoknak” és a legtöbbször nem rászorulóknak osztogatott 10 milliókból. Elvileg gyerektámogatás címén adják a 10+10 milliós csokokat, de a megépülő új házak legtöbbjében a garázs nagyobb mint a gyerekszobák területe összesen! Arról már nem is beszélve, hogy egy 42 négyzetméteres garázs már akkora mint egy átlag, keményen és tényleg becsületesen! dolgozó diplomás fiatal pár lakása! Akinek van ilyen garázsra pénze annak meg minek plusz állami támogatás??
    Az ilyen terveknél meg nem is hiszem hogy igazából szakmai véleményre vágynának, mert akkor nem becsülnék le előtte az igazi tervezői munkát, hanem inkább dicsekedni vágynak, hogy lám, ők milyen és mekkora házat építenek! Ha még legalább jó lenne! De így?
    A kertkapcsolatról meg annyit, hogy az ilyen ház tulajdonosok biztos nem a kertészkedés és a szép kert hívei, hanem inkább gyönyörködnek a lebetonozott téren álló hatalmas „bömöseikben”, CLA-ikban vagy más sötét és nagy kedvenceikben. Persze ez is szívük joga.
    Én meg szomorú szívvel gyönyörködöm a szomszédos országok pl. Ausztria, Szlovénia, rendezett, szép, praktikus és nem kivagyi házaiban és kertjeiben, miközben arra gondolok, haj, lehetne ez Magyarországon is így….

    • Beküldő

      2016. július 29. péntek 18:53

      #111128

      Kedves Klára!

      Képzelje el megpróbáljuk saját erőnkből föl építeni a házunkat nem dicsekvés képen szerettük volna a tervkritikára fölrakni a tervünket hanem azért, hogy véleményezzék, és javíthassuk a hibáinkat!
      Ha pedig a CSOK-ot igénybe vesszük ugyanúgy fölneveljük a gyermekünket mint bárki más! Mi is adófizetők vagyunk és keményen becsületesen megdolgozunk azért amink van ! Jó hogy felnyitotta a szemünket így már mi is megpróbáljuk igénybe venni a CSOK-ot. Képzelje el Klára hogy elég hosszú a telkünk és így is lesz bőven hely a kertészkedésre. Ismeretlen építtetőt inkább ne kritizáljon, hanem koncentráljon a tervek kritizálására.

      • Kutasi Jenő

        2016. július 29. péntek 20:53

        #111134

        Kedves Beküldő,

        A személyeskedést engedjék el… de a terv tényleg borzasztó rossz.
        Fogják fel ezt a fenti hozzászólsát úgy, hogy annyira kétségbeejtően rossz, hogy képes ennyire dühös is kommentet generálni.
        Ja, és sajnos cselekedeteink sajnos általában soha nem tudnak tisztán 100%-iga magánügyek lenni. Hogy mást ne mondja, elég komoly nemzetgazdaségi probléma, hogy a magyar épületállomány olyan, amilyen. Ha elherdálják a tőkéjüket egy értéktelen épületre, akkor amellett, hogy maguknak rosszat tesznek, a nemzetgazdaságnak is rosszat tesznek…

  • Tóth Ákos

    2016. július 29. péntek 20:34

    #111132

    Kedves Beküldő!

    Klára talán elvetette egy kicsit a sulykot és indokolatlanul eresztette ki magán a fáradt gőzt, de ettől még a tény az tény marad… A ház szar… és mondhatunk százan százegyféle javaslatot, ebből az alapból kiindulva sosem lesz jó ház.
    Csak hogy én is írjak a problémákról… 30 cm felmegyünk az étkezőbe, csak azért hogy az étkezőből , a fedett teraszon át lemehessünk 15+45 cm-t a garázshoz? WTF??? Minek? Miért? Az étkezőből a teraszra kivezető egy fellépős lépcsőfok eleve nagyon balesetveszélyes, csak botlóperemnek való, főleg hogy a kilépő szélessége nagyon szűk, legalább 90 cm széles kilépőnek kéne lennie… Egyébként ilyen L alakú lépcsőfokot sem látott még a világ basszus, ez kész életveszély…
    Ja, a kazánhelyiségbe tervezett 2,40 parapetű ablakot meg majd a Shaquille O’neal fogja kinyitogatni? És még lehetne sorolni oldalakon keresztül sajnos.

    Tényleg…Ha szeretné az élete munkáját jelentő házat jól megcsinálni, akkor keressen egy új tervezőt, és hagyja azt megdolgozni a pénzéért.

    Remélem az új verziót is láthatjuk majd, hogy akkor tényleg már csak az esetlegesen javítandó apróságokról keljen beszélgetnünk…

  • Beküldő

    2016. július 29. péntek 23:32

    #111140

    Tisztelt terv kritikusok .
    Köszönjük az észrevételeket először Koós úr észrevételeire reagálva szeretnék egy pár dolgot leírni. A telek nem nagyon enged szélesebb házat ha 4 szobát elszeretnénk helyezni nembiztos hogy a konyha is előtérbe tud kerülni. A 4 szobából ha jobban megnézzük 2 közlekedőből nyílik attól hogy nem neveztük annak. Az épület tájolását a válasz emailban megírtuk, a képen nézve bal oldalon van nyugat az első bejárat, az utca felől, ezért a nappali ablakát szinte egész nap éri a fény. A telek alakja miatt nem akartuk előre a garázst, az őszi téli terepviszonyok miatt pedig kénytelenek leszünk szilárd burkolatot csinálni ha kiakarunk mozdulni az udvarról. A házat csak minimális bútorozással tervezzük így az ebédlőbe csak asztal és székek kerülnek a nappaliba pedig a fürdő felőli falat szeretnénk egy tv-s szekrénnyel és egy u alakú kanapéval berendezni plusz virágok. A többiek észrevételeire is néhány gondolat. A férjem vágya ha építkezünk legyen a nappaliból szint különbség ezt így gondoltuk megoldani, a hátsó bejáratból nem gondoljuk hogy egy 90 cm széles ajtón préselődve kelljen bemenni a házba. A hátsó (É) ablakokat mi szerettük volna kívülről esztétikusan egy síkban látni de valóban átgondolást igényel. A hátsó mosókonyha, zuhanyzó elsősorban férjem miatt lett kialakítva hogy munka után ne kelljen koszosan bemenni a házba. A teraszt viszont nem szeretnénk 45 cm felé emelni de az építész szerint a küszöbnél ne legyen szintkülönbség mert úgy balesetveszélyes ezért lett ez a pici lépcső hogy viszont a teraszból ne vegyünk el nagy helyet. A beépítettség aránya megfelelő mivel a telek 1300 m2 nagyságú.

  • Enyedimre

    2016. július 30. szombat 09:13

    #111146

    A személyi bejárat rossz helyen van. Csak azaz lehet rendezni a tervet. Oldalról kell. Klára érdekes dolgot írt, ami a két állásos garázsoknál valóban szembetűnő = Az autók jobb, kellemesebb helyen vannak, mint maga a Tulajdonos / Építtető a saját hálószobájában / Nappalijában. Ez általános gond.

  • Daidalos

    2016. augusztus 1. hétfő 21:30

    #111179

    Hú. Ez egy firka. Nem érdemes boncolgatja, mert aki ezt kitaláltál, annak azon kívül, hogy láthatólag nem tanult róla, semmiféle érzéke nincs a térhez. Kedves Építtető, bízza ezt építészre!

  • Katrin

    2016. augusztus 15. hétfő 18:42

    #111386

    Az jutott eszembe, vajon ha már ennyi szobára szükség van, nem volna-e gazdaságosabb kettőt belőle+fürdőt a tetőtérbe helyezni?
    Van valakinek erről tapasztalata, hogy a tetőtér kiépítése mennyivel dobná meg a költségvetést?

  • Szabóbácsi

    2016. augusztus 17. szerda 11:10

    #111425

    Mint egy daganatburjánzás. A legbölcsebb dolog azonnal elvetni.

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább