Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. július 23. szombat

Tervkritika 149 | ismét a tervkritikán

Kedves Miklós! Küldtem Önnek egy terv kritika kérelmet anno, mely meg is jelent 123. sorszámmal. Tanácsait nagyon köszönjük megfontoltuk – megfogadtuk.
Egy teljesen új koncepció született azóta. Nagyon megtisztelne, ha az új verziót is véleményezné. Köszönettel:

2015. január 29. Tervkritika 123 | oldalhatár + rossz tájolás

tervkritika-123-alaprajz

A korábbi tervért nem lelkesedtem és megvallom őszintén ezért a változatáért se túlságosan, mert itt is szinte ugyanazokat az észrevételeket kell tegyem, mint a korábbinál.

A fő gondom a bejárat megoldása és a gyerekszobák szeparálatlansága volt. Az új alaprajz teljesen lineáris alaprajzi szervezést követ, vagyis a bejárattól kezdve szinte minden ugyanarról a közlekedőről nyílik. Ha a bejárat – mint itt is – a gyerekszobák közötti folyosóra esik, akkor ez a rész sohasem lesz zavartalan, különösen nem, hogy a fürdőszoba és a hálók átellenes oldalon találhatóak.

Ezt a problémát az előző változat is tartalmazta, mégis abban talán könnyebben lehetett volna megoldani, csak nem azzal a diagonális megközelítéssel. A jó bejárat a lakás súlypontjához legyen minél közelebb, akkor rövidek lesznek a közlekedők és jól lehet szeparálni a háló és nappali funkciókat.

Jelen esetben ez vagy az étkező és a háló közé vagy sokkal inkább a konyha és a szülői háló közé képzelhető el. Ez utóbbi esetben az oldalkertben lehetne bejönni

tervkritika-149-alaprajz

Az előbbi változatnál is szóvá tettem és itt is meg kell említeni, hogy minden tervezés alapja a tiszta, egyszerű szerkezeti séma felállítása. Ez itt megint elmaradt. Pedig ez nagyon fontos, mert így lehet feleslegesen túlbonyolítani és megdrágítani egy egyszerű épületet is.

A nappalinál közel 8 m-es fesztávolsággal kell kalkulálni, úgy hogy a középfőfal helyett csak egy válaszfal található. Az étkezőnél ez még szélesebb, a gyerekszobánál pedig már bekerült egy közbenső alátámasztás lehetősége egy igencsak komolyabb fesztávolságú kiváltó beiktatásával. ez nekem azért szúr szemet, mert a kiváltó nem terek összekötését hivatott szolgálni, hanem a tartófal helyére egy kiváltó és válaszfalak kerültek. Miért jobb ez így?

Persze ha itt nem szilárd födém lesz, hanem valamilyen rácsos-tartós fedélszék gipszkarton térelhatárolással, akkor nem gond.

Végül egy apróság. Egy adott helyiségbe úgy kell berajzolni a bútorokat, ahogyan azokat használni fogják és nem úgy, ahogy az étkezőnél látni. Ez a helyigény akkor érvényes, ha a padló felmosásához felrakjuk a székeket az asztalra. Úgy kell megrajzolni, hogy a székek igenis ki vannak húzva az asztal alól- mert hiszen használatkor ott lesznek és így kell megnézni, hogy elfér-e így az étkező és körbe lehet-e járni az asztalnál ülőket. Ha nem, akkor kicsire lett méretezve.

Összefoglalás | Sajnálatosan nem látni érdemi javulást az alaprajzon, pedig igazán nem kellene sok hozzá.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (4): megnézem

  • Laikus

    2016. július 24. vasárnap 10:14

    #111041

    A sokat emlegetett amőba forma.
    Kívül 12 sarkot számoltam, a gyerekszobákban pedig 6-ot. A konyhában már csak 5 van. Úgy tűnik, a tervező szereti a sarkokat és a ferde nyílászárókat, mert az előző terv is hemzsegett ezektől.
    A háztartási helyiségből egy óriási zuhanyzó nyílik? Kicsit munkásfürdő fílingje van, mert tényleg kell még egy zuhany, de akkor kéne mellé mosdó meg tükör is, hogy teljes értékű fürdőszoba legyen.

  • Szabóbácsi

    2016. július 24. vasárnap 14:32

    #111046

    Ezzel a 45 fokkal egyet egyszerűsít, hármat bonyolít. Fönt jól elkezdi azzal a két traktussal. Azt kéne a nappali fölső szélességével levinni a terv aljáig és szépen 90 fokban berendezni. Semmi ferdeség. Egyből modern, célszerű, gazdaságos, elegáns lenne. Ilyen egyszerű. Üdv.

  • Kutasi Jenő

    2016. július 27. szerda 21:52

    #111102

    Csak ötlet gyanánt, mint egy mellesleg, itt ez a szép Mondriane festmény…
    https://s31.postimg.org/bp27iz1i3/mndrn.jpg

  • Tóth Ákos

    2016. július 29. péntek 20:38

    #111133

    Lemásolt egy alaprajzot és eladta festményként? Ügyes… mondaná Kohn bácsi…:)))

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább