Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. július 10. vasárnap

Tervkritika 150 | első vázlat

tervkritika-105-alaprajz

észak: balra fent

„Kedves Koós Miklós!

Elérkeztünk ahhoz a pillanathoz,hogy egy véglegesnek mondható alaprajzunk van.(  3d tervek, metszetek készülnek)
 Köszönjük , hogy élhetünk a tervkritika  lehetőségével, kíváncsian várjuk a véleményét.

A telek amire építkezünk, 780 m2, az utcafront 21.5m, 36.5m a telek hossza.
Beépíthetősége 30% , szabadon álló beépítés.
Elképzelésünk  egy energiahatékony, gazdaságosan megépíthető, élhető otthon.
Egyszintes, fafödémmel, egyszerű, visszafogott, nem túl nagy épület.
Három gyermekünk van ezért 3 gyerekszobát szerettünk volna egy fürdővel + egy szülői hálót zuhanyzóval.
A nappali étkező legyen egyben és kertkapcsolattal, a konyha „picit” elszeparált.
Az autónak csak egy gépkocsibeállót ami fedett lesz majd polikarbonát lemezzel.
A terasz is egy egyszerű napvitorlát kapna és  fákkal árnyékolnánk, az ablakokra beépíthető alumínium szigetelt redőnyt szeretnénk.

Egy fiatal kedves építész ismerősünk vetette papírra a gondolatainkat”

a következőek volnának az észrevételeim:

előszoba

Ugyan 3 helyiségként vannak feltüntetve, igazából ez egy helyiség és ha összeadjuk őket, már elég nagy alapterületre jönnek ki. A nagyobb baj inkább az, hogy a kialakítása rettenetesen zeg-zúgossá lett kitalálva, vagy csak így sikerült. Nem tudom. Ez egy egyszerű funkció, aminek a lényege, hogy egymástól elkülönülő funkciók innen érhetőek el (háztartási, szülői háló, nappali blokk). Nem igazán értem ezeket a ki és beugrásokat, leginkább azt próbálja elrejteni, hogy rossz helyen van a bejárat. Jobb lenne a bejáratot talán valahol a kazánház helyén megoldani,mert igy nem igazán szerencsés, különösen azért, mert a gyerekhálók, csak a nappalin keresztül érhetőek el.

gyerekszobák

a három szoba közül 2 ÉNy-ra tájolt, ami azt jelenti, hogy még nyáron is csak a lemenő nap fog oldalt besütni egy rövid ideig. Ez nem jó. A gyerekszoba a legérzékenyebb a jó tájolásra. Itt nincsenek jó helyen. Nem ragozom

szülői hálóblokk

a hálóhoz vezető igencsak szűkös és indokolatlanul összevissza vezetett közlekedő keskeny, az odatervezett gardrob szekrényekben  maximum nyakkendőket lehet majd tárolni, olyan keskenyek. Nem mintha a hálóban lévő sokkal mélyebb volna, Nem értem ezt. Egy használható gardob 60 cm mély, ha ezen spórolnak, akkor használhatatlan lesz.

Összefoglalás | Célszerű volna ennek újra nekiugrani, immáron egy hozzáértő bevonásával

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (17): megnézem

  • Laikus

    2016. július 10. vasárnap 20:25

    #110806

    Én a gépészeti helyiséget is nagynak tartom, túl sok hasznos helyet vesz el fontosabb helyiségektől, ráadásul a ház közepén.
    A másik kitolás a gyerekekkel, hogy 3 gyerekre csak egy fürdőszoba jut, ráadásul úgy, hogy az egybe van a WC-vel, így reggelente nem is tudják majd közösen használni a helyiséget. Ilyen kis házban nagy luxus egy fürdőszobát a szülői hálóhoz kötni, mert a gyerekek így teljesen ki vannak zárva onnan.
    A konyhában a tűzhely az ablak alatt nem biztos hogy szerencsés:
    – függöny nem kerülhet rá (bár ha a kertbe néz akkor talán nem is hiányzik).
    – szagelszívó is csak az ablak fölé (2,10m-re) kerülhetne.
    – az ablak elég sok gőzt és zsírt kapna.
    Az ablakpárkány ráadásul a pulttal egy magasságban lenne (90 cm magas pultot feltételezve), ami szerintem elég érdekesen nézne ki és később 1 centivel sem lehetne már megemelni a pultot. Hozzáteszem, hogy én eleve az 1 m magas pultot preferálom, ami már egy 180 cm magas embernek is sokkal kényelmesebb.

    Az ÉNY-i gyerekszobában a gardrób előtt miért van 2×2,1m-es falnyílás jelölve? Ez azt jelenti, hogy ott nem lesz teljes a belmagasság. A közlekedőknél is vannak hasonló falnyílások. Javaslom ezek megszüntetését, mert feleslegesen csökkentik a teret és ha később mégis ajtót akarnak oda, akkor gipszkartonnal még mindig el lehet falazni az ajtó feletti részt. Az áthidaló teherviselését a födémben nyilván ki lehet váltani, így statikailag szerintem nem indokolt, utólag pedig már lehetetlen kiszedni.

    Nem véletlen az sem, hogy csak az egyik gyerekszobában van berajzolva szék+asztal, mert a többiben nem nagyon fér el, legfeljebb az ágy végébe, a sötét sarkokba

    • beküldő

      2016. július 11. hétfő 11:04

      #110816

      Köszönjük!

      A gépészeti helység vegyes tüzelésű /faelgázosító kazán/ és tároló is egyben. Gépészek javaslata volt a ház „középső” részére tenni, praktikusabb. ( a bejárat, gépészet, háztartási helyiség kérdés volt a legproblémásabb) .
      A 3 szobához a fürdő mellé egy +WC-n gondolkodtunk/ gondolkodunk 🙂
      Konyha: 160cm -es anyukáknak is kell konyha 🙂 a berendezés csak rajz, a mosogató és a gáz helyet cserél…
      A szobákat mi kértük kicsire, mert a nappaliban töltünk több időt,tanulás stb a szobát egy kis alvó „kuckónak” használják..igen igen, majd ha nagyobbak lesznek …. 🙂 majd meglátjuk. a 110 nm-t minimálisan szeretnénk csak átlépni.

  • Tóth Ákos

    2016. július 10. vasárnap 22:03

    #110809

    Hi!

    Valóban vannak gondok, de az alaprajzi elrendezés gondjainak legnagyobb okozója, hogy a bejárat az „L” belső sarkában van. Sajnos ezt a saját tapasztalat is alátámasztja, ilyen bejárati pozíció mindig megzavarja az alaprajzi elrendezést. Ha a bejárat az „L” külső oldalán lenne, azaz a védett „L” belső nézne az udvar felé, könnyebb lenne jó alaprajzot összehozni.
    Más: Nagyon rondák a gardróbok felett átfutó áthidalók. Ezek kényszeredett, nagyon rossz megoldások. A ÉNY-i szobában lévő 2m-es áthidalónál az ajtó melletti pillér nem falazható ki 30-as PTH téglából, a gyártó előírása szerint tilos! Persze ettől még meg fogják csinálni, de….de gondoljunk bele 25 cm hosszú tégla mellé 5, azaz inkább csak 3,5-4 cm vastag szeletecskét kell odamalterozni, ami gyakorlatilag a teherhordásban nem vesz részt, de vmelyik oldalon mindenképp egy ilyen téglatörmelékre terhel majd rá az egyik áthidaló… A másik ilyen a bejárati gardrób feletti kb. 3,5m-es áthidaló. Ott meg már csak egy 20-as fal van tervezve, aminél eleve nem is lehet a 12 cm vtg. PTH áthidalót berakni. Bár van már 10-es, meg 8-as elemmagas is…. na jó. Ráadásul a 20-as falra a kétoldali födémgerendázást sem lehet felrakni, hiszen azt legalább 12 cm-re kell felfektetni. Valamint a 20-as tégla az nem is teherhordó tégla, hanem válaszfal elem, azaz ezt középfalként nem lehet alkalmazni. A 6,5m fesztáv ugyan megoldható egy támközzel is, de minek erőlködni a 6,5-es gerendákkal, amikor fele akkorák is elegek lennének 30-as falon, és nem kéne még a 30-as mellé külön két raklap 20-as téglát is venni, ami szintén nem költséghatékony. Szóval ezek a szerkezeti nyomorúságok is a bejárat rossz pozíciójából fakadnak…az pedig már csak hab a tortán, hogy a lakás berendezését, vagy későbbi átalakítását is nagyon megnehezítik.

    üdv

    • beküldő

      2016. július 11. hétfő 10:54

      #110815

      Köszönjük!

      Gondolkodtunk abban a megoldásban is hogy az „északi” oldal legyen egyenes, a nappali étkező nyúljon ki az udvar felé délre..aztán erre indultunk el.. akkor a nappali nyugati falára is tennénk ablakot és talán bútorozhatatlan lenne..?? a bejárat helye is kérdéses volt.. de a fedett kocsibeállóból adódott, hogy azon az oldalon legyen.
      Az áthidalókat átgondoljuk!

  • Juhász Dávid

    2016. július 11. hétfő 08:13

    #110812

    Üdv!
    Nem bírom nem megkérdezni, hogy miért nem javasolnak az építtetőnek és tervezőjének egy valós szabadonálló beépítést, holott erre az építési módra hivatkozik a levél írója a negyedik sorban. Erre itt csak a rajzot lesve kivesézzük a már koncepciójában rossz, oldalhatáros beépítési módra szerkesztett épületet…

    • beküldő

      2016. július 11. hétfő 11:11

      #110817

      Köszönjük!

      Kedves Dávid ha van valami meglátása egy jobb koncepcióról szívesen olvasnánk 🙂

      Szándékosan nem akartunk az „északi” oldalra több ablakot, ha klasszikus oldalhatáros lenne, nem lehetne ott a bejárat?
      Egy tervezőnek a 20-30 év tapasztalatot meg kell szereznie, ez 20-30évet igényel , mindenki a kezdetektől indul és tanul 🙂

  • Szabó Adrienn

    2016. július 11. hétfő 10:08

    #110813

    Szerintem is az áttervezés lenne a megoldás. Pár további észrevétel, hogy mi még a gond ezzel az alaprajzzal:

    A közlekedő terület valóban túl nagy, amit tovább növel az, hogy az egyébként sem túl széles nappali szélső sávja, illetve az étkező terasz felőli része is rejtett közlekedő. A jó tájolású hátsókert megérdemelne egy jobb kertkapcsolatot. Ha a terasz felé egy nagyobb üvegfelület nyílna, akkor nem az étkező asztal mögött lévő ajtón kellene kimenni a kertbe. Ez az ajtó egyébként sem túl nagy, és az sem lesz kedvező a homlokzaton, hogy az étkező-nappaliban 2,10 m a nyílások záródása, máshol pedig 2,40.

    A nappali használatát nagyon zavarja, hogy innen nyílik a gyerekhálókhoz vezető közlekedő és a konyha. Növelné a nappali használhatóságát, ha a konyha az előtérből is megközelíthető lenne, illetve a nappali és az étkező helyet cserélne.

    Az élelmiszer tárolás nincs megoldva, kellene egy kamra vagy legalább egy kamraszekrény az ÉK-i vagy ÉNY-i homlokzaton. Szükség lenne egy külön WC-re is, kézmosóval, amiatt, hogy a 2. fürdő a szülői hálóhoz tartozik.

    A használat szempontjából célszerű lenne megcserélni a gépészetet a háztartási helyiséggel. A házt. helyiségben túl magas az 1,80 m-es parapet, praktikusabb lenne egy nagyobb ablak, pl. a vasaláshoz. A kezelhetőség szempontjából a gyerekfürdőben is problémás az ablak.

    Ha nincs kötöttség, jobb, ha az ajtók nem közvetlenül a fal mellett vannak (házt. helyiség, gépészet, egyik hálószoba), mert jobban bútorozhatóak a helyiségek. Szintén praktikusabb lenne áttenni a szülői háló előterének az ajtaját a közlekedő másik felére, akkor kialakulna egy gardrob. Ha a fürdő is az előtérből nyílna, akkor az ággyal szemben lenne hely a TV-nek. A szülői háló alapterületét szerintem növelni kellene.

    • beküldő

      2016. július 11. hétfő 12:00

      #110818

      Nagyon köszönjük!

      Teljesen nulláról kezdeni már nem szeretnénk 🙁 minden észrevételt átgondolunk!
      A nappali és az étkezőt azért terveztük így, mert jobban szeretem ha a vendég a nappaliba érkezik nem az étkező-konyha részre..(ami 3gyereknél és háztartásnál nem makulátlan minden pillanatban)
      A hálóban nem lesz Tv 🙂 a közeledőből nyitást fontolgattuk.

      • Bálint

        2016. július 15. péntek 18:09

        #110873

        Kedves beküldő!

        Én laikus vagyok, hamarosan felújítunk. Meglátásom szerint, ha ennyien ennyi sok kisebb-nagyobb hibát fedeznek fel a tervben, akkor nem kell félni az újratervezéstől. Vagy pár hónappal több időt rászánnak most, vagy később bosszankodás lesz a hülyeségeken minden egyes nap. Minden. Egyes. Nap. Ez nem vicc szerintem. Meg hogy mennyivel jobbat ki lehetett volna hozni belőle.
        Szóval én azt csinálnám, hogy több építésszel beszélnék, és kérnék vázlatokat. Ki kell fizetni, ez igaz, de lesz több, akár teljesen eltérő vázlat, amiből rengeteg ötlet kipottyan. És számomra az aranyszabály ilyen esetekben: nem számít, hogy van egy építész ismerős, ha nem elég jó, vagy még nem elég tapasztalt, akkor tilos egy élet vagyonát kockáztatni miatta. Ez egyáltalán nem a személy ellen szól, hanem a vagyon helyes elköltése mellett. És hogy egy értékálló házuk legyen.
        A legjobbakat kívánom Önöknek!

  • Szalai Péter

    2016. július 11. hétfő 12:43

    #110819

    Szerintem jó/kezelhető ez az alaprajz, de össze kell rázni, keményen. Nyílásokat (helye, mérete), szerkezetet (kell e ennyi főfal?), és hiányzik a nagyon utált alaprajz esztétika.
    Ha a bejárati ajtó és gépészeti helyiség főfalát 1 vonalba húzzuk (akár az előtér, házt.h. csökkentése árán is) jobb helyzetbe kerülünk. A közlekedő beépített szekrénye átkerülhet a gépészet fala mellé (hosszabb lesz). A konyha megnyílhat a közlekedő felé (sokkal közelebb lesz a bejárati ajtóhoz, és a hűtő, a leggyakrabban használt konyhaberendezés is könnyen elérhető lesz). Az L alakú konyhapultot hanyagolnám. Jelen esetben a sarokkal annyit vesztünk, mint az L rövid szárával nyerünk. Egyszerűbb, olcsóbb a 2 párhuzamos pult, és akár a konyha saját teraszajtót is kaphat. Még az előtérben lévő szekrényeket kell rendezni, igazítani. A szülői szoba előterét meg kell szüntetni, felesleges, kényelmetlen, drága. Akár a házt.h. és szülői fürdőt is meg lehet cserélni.

    • beküldő

      2016. július 11. hétfő 14:27

      #110820

      Nagyon Köszönöm!

      Ha a házt. h. és a szülői zuhanyzó helyet cserél talán még a + WC is beférhet a bejárathoz…

  • Szabóbácsi

    2016. július 15. péntek 13:43

    #110870

    Azért lenne célszerű elölről kezdeni, mert ezt folytatva a hibás alapok továbbtákolását eredményezné. Több munka + rosszabb végeredmény. Elsőre ijesztőnek tűnik, de ha rájönnek a helyes képletre, onnan magától oldódnak meg a dolgok karikacsapásra. Ilyen kéményes kazánozás helyett egy jól szigetelt házban javaslom a levegő-víz hőszivattyút. Nekem bevált, saját tapasztalat. Megéri. A teraszt is célszerű lefedni. Lehet ennél egyszerűbb, olcsóbb, célszerűbb házat építeni. Sok sikert kívánok hozzá, Szabó Zsolt építész.

    • beküldő

      2016. július 15. péntek 19:30

      #110875

      Köszönöm!

      Esetleg egy alaprajzot példaképp linkelne? Nem sajàtot pl a netről egyet ami ön szerint egyszerű olcsó és célszerű?

      • Szabóbácsi

        2016. július 18. hétfő 16:26

        #110902

        Rendben, keresek.

      • Szabóbácsi

        2016. július 24. vasárnap 14:27

        #111045

        Kedves beküldő! Gondolom ha ennyire érdeklődik a színvonalas alaprajzi megoldások iránt akkor egyéb információkat is fölhasznál. Ezek a javaslataim nem az ön igényeinek megoldására szolgálnak, csupán azt mutatják, mennyivel egyszerűbb, tisztább gondolatokkal mennyire tisztább, rendezettebb alaprajzok, szerkezetek, házak építhetők. melyek később mind használatilag, mind ingatlanpiacilag lényegesen értékesebbek.
        Anton Graf: passzívházak (Terc kiadó) 34. oldal, 44. oldal, 50. oldal, 56. oldal, 64. oldal, 82. oldal.
        Vagy kifejezetten egyszintes estében ez egy egyszerű, áttekinthető alaprajz. https://www.fr.hanse-haus.ch/uploads/pics/Bungalow-109_08.png
        Legfeljebb balra meg kell nyújtani és fönt-lent 1-1 szobát közbeiktatni mert itt csak 2 háló van a 4 helyett.

  • Szabóbácsi

    2016. július 15. péntek 14:16

    #110871

    Voltam nemrég egy ilyesmi, eladásra kínált házban nemrég Telkin. Kívül egyszerű, belül széttagolt, bonyolult, sötét. Mint ez. Egy jelző ugrott be: hódvár. Érdemes tiszta, világos és átgondolt tervezési programot lefektetni. Abból következve egy logikus szerkezetet elegáns elrendezéssel. Ugyanennyiből kihozhatóan.

  • Ramkin

    2016. július 15. péntek 23:52

    #110880

    Én különben nem értem azt, hogy mi a baj az észak-nyugati gyerekszobával. Nekünk az egyik fürdőnk teljesen észak-nyugati, egy darab 90×150-es ablakkal az is az egyik sarokban(!) és még így is tök világos egész nap. Pattanásnyomkodáshoz, szemöldökszedéshez, mindehez. Egy szobára meg azért nagyobb/több ablakot raknak az emberek és úgy is lehet világos, ha nem tűz be a nap. Amíg a gyerek kicsi, úgyse a jó tájolású szobájában üldögél, vagy nem tudom más hogy csinálja, mi napközben a kicsikkel nem a szobájában kuksolunk, ha otthon vagyunk, hanem inkább a játékot, mesét stb. hozzuk ki a közösségi térbe. Aztán később a gyerek leckeíráshoz napközi, edzés, haverokkal csavargás után így is, úgy is inkább lámpát használ. Főleg mivel amúgy se azzal akarja kezdeni a dolgait, hanem halasztja, amíg lehet. Na meg, mivel a radiátor miatt az ablak alá úgyse teszi senki az íróasztalt, mellé meg (ráadásul a megfelelő irányból) max. akkor, ha a gyerek különben is oda akarja tenni. Legalább is onnantól, hogy a gyereknek önálló akarata van folyamatosan beleszól a szobája berendezésébe felénk, sőt, mikor már elbír a bútorokkal, akkor tologatja is őket és fütyül arra, hogy ő jobb kezes és akkor merről kéne érkezni a fénynek az íróasztalra. Az íróasztal ott lesz, ahol neki tetszik. Akkor is, ha annál csak lámpával lehet tanulni délben is, mert neki az az ötlete támadt, hogy kipróbálja a gardrób szekrény mögött. A nagyobbak meg.. Na azok délig alszanak mikor lehet, és este kelnek életre, nekik aztán tök mindegy, az is, ha nem süt be a nap, sőt, ha meg véletlen mégis besüt, az valódi katasztrófa mert úgy kell velük veszekedni, hogy ne üljenek tök sötétben egésznap, húzzák fel a redőnyt, ki a sötétítőt… Nekem dél-nyugati gyerekszobám volt, ez állítólag az ajánlott és mindig utáltam. Napközben, mikor a ház más részein tök jó volt a fény, nálam le kellett engedni a redőnyt, és égetni a villanyt, különben úgy éreztem, hogy kivilágít a nap a kuckómból. Pedig nem is volt túl nagy az ablak. Szerintem elég nagy üvegfelülettel egy „nem ideális” tájolású szoba sokkal jobb is, mint amit elvileg preferálni kellene, mert lesz elég fény, de nem egésznap érzi azt a gyerek, hogy megöli a fény. Én legalábbis nem láttam kamaszt, aki arra vágyik, hogy neki fényárban ússzon a szobája. Az otthon töltött évei közül, amikor a legtöbb időt a szobájában tölti, akkor pont azt az időszakát éli, mikor mindenre vágyik, csak a nap nagyrészében besütő napocskára nem. Főleg érdekes, mikor azt mondják, hogy a szülői hálónál megengedhető a legrosszabb tájolás is. De miért? Főleg mikor már megszületett, akár 10 év körüli gyerekekkel költözik a család. Hát nem a szülő fog ott élni még akár 40 évet is, a gyerek meg lehet már 14 éves korától kollégiumba megy, mikor meg már az egyetemet is elvégzi az ország másik végében, utána már csak látogatóba jön haza, mert ott talált munkát?

TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat
TERV KRITIKA
Tervkritika 178 | cikkcakkos ház

Tisztelt Koós Miklós! Ismerem a felteteleket, kerem az ingyenes tervkritikat. Építkezés előtt állunk (2018 tavaszán kezdenénk) és régóta olvasgatom a tervkritika sorozatot. Igen hasznosnak találom laikus szemmel. Néhány gondolat az igényeinkről… Az új családi házunkat 3 gyermekünk (2, 4, 6 évesek), a feleségem és jómagam részére szeretnénk építeni CSOK felhasználással. Külön szobákat és fürdőszobát szeretnénk […]

Tervkritika 178 | cikkcakkos ház
2017. január 10. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább