Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. június 30. csütörtök

E-napló | egy nappal az új rendszer indulása előtt nem tudni, hogyan kell majd használni

e-naplo

A címben felvetett probléma ma reggelre okafogyottá vált, megjelentek a várt tájékoztatók

 

Hozzászólások (8): megnézem

  • Pető János

    2016. június 30. csütörtök 12:43

    #110666

    Teljesen jogos felvetések, várjuk az e-naplót üzemeltető leiratát, amit persze a jogszabálynak kellene tartalmazni, mondjuk a 191/2009 korm. rendelet naplófejezeteinél.

    Most csak egy pontjához szeretnék hozzáfűzni egy ajánlást.
    Az lenne jó, ha a naplóba történő feltöltéssel a tervezési folyamat ezen szakasza lezárható lenne, de a kivitelezésre nyitva álló idő nem indulna be, vagyis itt is lehetne akár két év múlva is kezdeni, anélkül, hogy a tíz éves végső megvalósítási időt ez lerövidítené.

    • Kiss Csaba

      2016. június 30. csütörtök 15:29

      #110672

      Jelenleg a készenlétbe helyezés után 180 napon belül meg kell nyitni a naplót különben a készenlétbe helyezést megszüntetik. A kivitelezés az első főnapló megnyitásával indul amikor a kivitelező átvette a munkaterületet. (elfogadta a szerepkört,visszaigazolta a munkaterület átvételt, és mindezt eseti bejegyzésben is rögzítette az adott napon.)

      191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet
      V. Fejezet
      ÉPÍTÉSI NAPLÓ

      (6)214 Az elektronikus építési napló készenlétét megszünteti
      a) az építésügyi hatóság
      aa) – az üzemeltető erre irányuló megkeresésével – ha az e-főnaplót az építésügyi hatósági engedély hatályossága alatt nem nyitottak meg és az engedély hatályának hosszabbítását sem kérelmezték, vagy
      ab) a használatbavételi engedélyhez előírt kikötés esetén, ha a teljesítés igazolás feltöltése megtörtént,
      b) az építésfelügyeleti hatóság – kormányrendeletben meghatározott feltételek szerint –
      ba) az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építőipari kivitelezési tevékenységek esetén, ha a készenlétbe helyezést követő legfeljebb 180 napon belül az e-főnaplót nem nyitották meg,
      bb) az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építőipari kivitelezési tevékenység esetében az épület elkészültét igazoló hatósági bizonyítvány feltöltését követően.
      (7)215 Az elektronikus építési napló készenlétének megszüntetését követően az elektronikus építési naplóba dokumentumok feltöltésére, e-főnapló megnyitására már nincs mód.

      25. §220 (1)-(2)221
      (3)222 Az e-építési napló része az elektronikus építési főnapló (a továbbiakban: e-főnapló) és az elektronikus építési alnapló (a továbbiakban: e-alnapló).
      (4) Az építésügyi vagy építésfelügyeleti hatóság megszünteti az e-építési napló készenlétét, ha223
      a) e-főnaplót nem nyitották meg és az építési vagy bontási engedély hatálya lejárt,
      b) bontás tudomásulvétele esetén egy év eltelt,
      c)224
      d) az e-főnapló megnyitására sor került, és
      da) – az (5) bekezdésben foglalt kivétellel – az építtető az elkészült építményre jogerős és végrehajtható használatbavételi engedéllyel rendelkezik, vagy a használatára tudomásulvétellel jogosulttá vált, vagy
      db)225
      (5)226 Ha a használatbavételi engedély rendelkezik hiányzó építési tevékenységek elvégzésének kötelezettségéről, akkor az építésügyi hatóság e tevékenységek befejezését követően szünteti meg az e-építési napló készenlétét.
      (6)227 Az építtető a fővállalkozó kivitelező e-főnaplóját a fővállalkozói szerződés adatainak rögzítésével párhuzamosan állítja készenlétbe.
      (7)228 A fővállalkozó vagy megrendelő vállalkozó kivitelező, a vele szerződésben álló alvállalkozó kivitelező e-alnaplóját az alvállalkozói szerződés adatainak rögzítésével párhuzamosan állítja készenlétbe.
      (8)229
      (9) A fővállalkozó kivitelező az e-főnaplót, az alvállalkozó kivitelező az e-alnaplót az építési munkaterület átvételekor az átvétel időpontjának rögzítésével nyitja meg, és az építőipari kivitelezési tevékenység befejezését követően az építési munkaterületről levonulás időpontjának rögzítésével zárja le.
      (10)230 Az építésügyi vagy az építésfelügyeleti hatóság a (4) bekezdés a)-c) pontja szerinti e-építési napló készenlétbe helyezésének megszüntetését és a (4) bekezdés d) pontja, valamint az (5) bekezdés szerint az e-építési napló lezárását az LLTK ilyen tartalmú megkeresésével teljesíti.

      Mit jelent a készenlétbe helyezés?
      Megnyitás előtt készenlétbe kell helyezni minden e-naplót, e-fő naplót és e-alnaplót. A készenlétbe helyezés annyit jelent, mintha vásárolnánk egy üres építési naplót aminek egyelő re csak a címlapját
      töltjük ki, ezzel rögzítjük, hogy mely beruházáshoz használható majd fel.
      A készenlétbe helyezés nem jelenti a kivitelezés megkezdését, az az építési napló megnyitásával, azaz a munkaterület átadásával egyidejűleg történik.
      Mikor nyílik meg az e-építési napló?
      • A készenlétbe helyezett e-építési főnapló/alnapló megnyitása a munkaterület átadás átvétel visszaigazolás időpontjának rögzítésével történik.
      • Az e-építési napló megnyitása, egyben az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdése az első e- főnapló megnyitásának idő pontja.

  • Csaba

    2016. július 14. csütörtök 13:37

    #110855

    Szívesen olvasnék arról, hogy az építtető maga hogyan vezessen építési naplót saját kis házának építéséhez, ha nincs fővállalkozója.

  • Pető János

    2016. július 16. szombat 10:34

    #110883

    Az e-főnapló nyitásakor (ez kötelező, mert ide lehet beírni a napi jelentéseket) a vállalkozói szerződést is csatolni kell.
    Itt van a „Szerződés rögzítése” résznél egy olyan opció, hogy „A saját vagy hozzátartozó részére végzett építési tevékenység”

    Ezt ki kell pipálni és akkor nem kell további adatokat és szerződést se feltölteni.

    Ez csak a technikai része a dolognak, de azt azért meg kell nézni, hogy jogosult-e saját magának kivitelezési munkát végezni, vagyis van-e ilyen szakképesítése.

    A régi értelemben vett házilagos kivitelezés már nem létezik (régóta), de a fenti módon lehet saját (vagy közeli hozzátartózó) részére építeni, bár bizonyára nem minden szakmához van jogosultság a családban.

  • Pető János

    2016. július 16. szombat 10:36

    #110884

    Egy kiegészítés:
    „Saját vagy hozzátartozó részére végzett tevékenység esetén csatolni kell az e-napló készenléti tárhely dokumentumai közé a naplóvezetéssel megbízott szakképesítésének igazolását, és az arra vonatkozó szerződést! (129)”

  • Pető János

    2016. július 16. szombat 12:28

    #110885

    A kiegészítés előtti beírásom sajnos még nem jelent meg, de most nem akarom megismételni. A lényege, hogy az e-főnapló megnyitásakor van egy opció, ami saját részre történő kivitelezésnél használandó. Egy négyzetbe kell pipát tenni.

  • Csaba

    2016. július 18. hétfő 09:16

    #110898

    Köszönöm szépen az eddigi válaszokat.
    Nincs semmiféle építőipari végzettségem.
    Szakmák szerinti fővállalkozók lennének, alvállalkozók nélkül.
    Pl. a kőműves brigádnak van felelős műszaki vezetője, a villanyszerelő brigádnal szintén van FMV-je, de egy másikszemély, stb. De nincs jelenleg olyan FMV, aki az egészet felvállalja. Én akartam vezetni az e-naplót, szakmák szerint főnaőlókat nyitva, munkaterületeket átadni nekik. De úgy olvasom, nem tehetem. Szerződjek egy műszaki ellenőrrel, akire az e-napló vezetést is rábízom? Nem-e FMV szerepkör kell ahhoz, hogy az építkezés végén nyilatkozzon, hogy az épület használatba vehető? Ha igen, melyik szalma szerinti FMV? Ezek a dolgok még homályosak nekem.

  • Pető János

    2016. július 19. kedd 08:31

    #110905

    Ha több vállalkozóval szerződik az építtető kötelező a műszaki ellenőr.
    Az e-főnaplókat a kivitelezőknek kell vezetni, persze megbízhatnak valakit vele.

SAJÁT
Az első egyszerű bejelentéses családi házam

2018 közepén mond még valakinek is bármit a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet?  Ez vezette be az un. egyszerű bejelentéses – nem – eljárás módot. Erről szólt egy írásom, mely a megjelenése óta több mint 36.800 olvasásnál tart. 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet | Megerőszakolták az építési törvényt Ezt csak azért írom, mert a most bemutatandó […]

Az első egyszerű bejelentéses családi házam
2018. augusztus 3. péntek
SZAKMA
Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre

Az egyszerű bejelentési eljárás előtti időkben, amikor a helyi építéshatóságok bírálták el az építési engedélyeket és végezték el a szükséges ellenőrzéseket, többnyire minden területnek ’volt gazdája’, azaz egy-egy építéshatósági előadó egy-egy területre ügyelt. Ma, amikor az erősen lecsökkentett létszámú járási építésfelügyeleti hatóságok végzik az építéshez kapcsolódó ellenőrzések többségét csak és kizárólag azt tudják ellenőrizni, ami […]

Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre
2018. március 25. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább