Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. május 18. szerda

Tervkritika | sokadszorra: a tervezés az egy szakma

kontar

Nem tudom, hogy az elmúlt időszakban milyen Nap- tevékenység lehetett, de valamiért megszaporodtak azok a tervkritikára szánt tervek (12 nap alatt 6 db), amiket az építtetők maguk készítettek, nem építész tervező. Mint ezt már számtalanszor leírtam, ilyet nem vállalok, sőt évek óta fenn van a Tervkritika főlapján is. Ennek ellenére van, akit ez cseppet sem zavar:

(…) Az alaprajzot egy ingyenes programmal terveztem, nézze el nekem, hogy nem CAD programmal dolgoztam, remélem így is elég látványos és érthető lesz (…)

Igyekszem minden ilyen alkalommal udvariasan válaszolni, mert azt feltételezem, hogy nem olvasta az alábbiakat:

Kedves Építtető,  kérem olvassa el a tervkritika lapján https://kooseptar.hu/temak/tervkritika/ irottakat:

a Tervkritika célja nem az, hogy az építtetők által készített terveket, vázlatokat bírálja el,sem az, hogy egyfajta gyorstalpaló keretében megtanítsunk bárkit is a tervezésre, ezért kérem ilyen rajzokat, terveket ne is küldjenek nekünk. Sokan bizonyára elismerésre méltó dolognak tartják, ha egy laikus megpróbál különféle programokkal terveket készíteni, de ez maradjon meg a programadás, a tervezési feladat meghatározásának a szintjén, magát a tervezést hagyják meg azoknak, akiknek ez a foglalkozásuk. Ha egy építészt csak arra tartanak jónak, hogy az építtető ötleteit pusztán lerajzolja (és adja hozzá a tervezési jogosultságát), akkor abban mi nem tudunk partnerek lenni (többek között erről írtunk a 2. hiba | amit az építész elkövethet c. írásunkban is). 

Ezzel általában le is szokott zárulni a levelezés. De nem úgy legutóbb. Jött még egy levél:

Tisztelt Koós Úr!

Valamit nagyon félreértett a vázlatommal kapcsolatban. Miért baj az, hogy én szeretném meghatározni, mekkora legyen a nappalim, a hálószobám, hol helyezkedjen el a WC. stb? Az hogy milyen falból, milyen rétegrenddel, milyen áthidalóval, milyen födémmel, statatikai tervvel lesz kivitelezve az a tervező feladata.

Amit elküldtem egy vázlat, természetesen nincs kőbe írva, lehet rajta változtatni. Ez csak egy iránymutatás a tervezőnek, hogy ne a nulláról kelljen kezdenie a tervezést.

Olyan mintha elmondtam volna az igényemet csak nem szóban, hanem lerajzoltam, mert nekem 10x több időm van rajta agyalni, mint a tervezőnek, így akár majdnem kész koncepciót is kitalálhatok. Természetesen, ha ez bántja a szakmaiságát, akkor elnézést kérek miatta.

Mit mondhatok ezek után? Ezen nem tudok még mit magyarázni. Mi nem világos a kérésemben?

Arra kérek mindenkit, hogy ne küldjenek olyan tervet, amit nem arra jogosult tervező készített, mert egy fentihez hasonlóval tudok csak válaszolni. 

a témával foglalkozó cikkek:

Miért ne tervezhetné meg egy építtető maga a házát?

A bizalomhiányról és a házi tervbarkácsolásról

Tervkritika | Re: velemenyezes egy almodozonak

Tervkritika helyett

Hozzászólások (2): megnézem

  • Hegedűs Sebastian

    2016. május 18. szerda 09:20

    #110056

    Kedves Koós Úr!
    Az én meglátásom az, hogy az ilyen terveket egy külön blog keretében a megadott alaprajzzal és vázlattal együtt amit Ön megkap, be kellene dobni a közösbe. Sokat tanul belőle az aki idegenektől(laikusoktól és szakmabeliektől egyaránt) megkapja a nyers és igazán velős negatív kritikát. Természetesen semmilyen garancia sincs arra, hogy tanul is belőle. Ön mint szakmabéli olyan, mint egy tanár vagy sok esetben szülő. Hiába ad jó tanácsot, a hallgatóság úgy cselekszik ahogy akar. Szeretem ezt a blogot, a jó és rossz tervekkel együtt is. Ha valaki nem képes arra, hogy elolvasson egy teljesen egyértelmű kérést, akkor Ön engedje meg magának, hogy a megfelelő helyre szelektálja a terveket. A tervek közül sok esetben nekem is komoly kételyeim vannak, hogy mit látott tervező, de sajnos volt szerencsém néhány önmagát nagyra tartó tervezővel együtt dolgozni, akinek a kapkodás hevében kidolgozatlan és átgondolatlan tucat munkát sikerült kiadni a kezéből. Reménykedem, hogy a jövőben ez változni fog. A hozzá nem értés nem mindig eredményez rossz végeredményt, de a tájékozatlanságnak komoly következményei lehetnek. Néha engedni kell, hogy a gyerek megüsse magát ahhoz, hogy tanuljon belőle. Ha valaki azt hiszi, hogy ez könnyű szakma, akkor fizessen egyszer egy kóklernek aki aláírja a terveket és fizesse meg utána a rendes tervet készítő tervezőnek a munkáját. Mindenkinek szíve joga, mire dobja ki a pénzét.
    Önnek sok sikert kívánok!

    • Szabóbácsi

      2016. május 18. szerda 10:57

      #110058

      Sokat tanul…. Visszaélni más hivatásszeretetével, hogy ingyen képezzék. Egyébként úgysem fog menni, mert ez annál jóval összetettebb. A tanulást az eddig beküldött tervek alapos, egyenkénti elemzésével is meg lehet lépni.
      Sajnos a profik sem mindig adnak ki tökéletes válaszokat, de ez akár az építtető általi átgondolatlan, nem letisztult igényrendszerének is köszönhető.
      A hozzánemértés minden esetben rossz végeredményt szül. Ha máskor nem, majd amikor egy ilyen ingatlan a piacra kerül. A laikusok is egyből meglátják hogy ha valami kerek egész, vagy megbicsaklik, csikorog a gondolatmenet.
      Érdemes tapasztalt, jó építészhez fordulni. Hasonló okból mint amiről ismertes a jó sebész is, egy kisebb temető áll mögötte. A tanulási, érlelődési folyamat nem ugorható át.

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább