Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. április 10. vasárnap

Tervkritika 145 | faék egyszerűségű alaprajz

Alábbi levelet kaptam:

Tisztelt Miklós!

Régóta olvasója vagyok az oldalnak, már akkor, amikor még nem is gondoltuk, hogy valaha építkezni fogunk. Most mégis így hozta az élet. Örülnék, ha érdemesnek tartaná a mellékelt alaprajzot kritikára bocsájtani, noha nincs benne semmi különleges, és (számomra is nyilvánvalóan) nem tökéletes. 

Az anyagi keretek meglehetősen szűkösek, és sürget az idő is. Többek között ezért is döntöttünk a könnyűszerkezetes (gerenda) ház mellett. A mellékelt terv egy típusterv átdolgozása, ami megfelelőnek tűnik számunkra.

A telek 20×40-es, oldalhatáros beépítésű, 1 m-t kell elhagyni a telekhatártól, az utcafronttól pedig 5-öt. Enyhén lejt az utcától befelé, a legmagasabb és a legmélyebb pont között kb. 3 m a szintkülönbség, ami a házat érinti, az kb. 1 m.

Tudom, hogy nem javasolt az intim zónán keresztül a nappaliba jutni, de ezek lennének a gyerekszobák (3-an vannak, 1 fiú, két lány, kis korkülönbséggel: 5, 3 évesek és egy kisbaba), és a későbbiekben, amikor barátokkal / barátnőkkel jönnek haza, talán szerencsés, ha rögtön el tudnak vonulni. A két egymás melletti szoba egyelőre egybe lesz nyitva, mert kicsinek még szeretnek együtt aludni, játszani. Kamaszkorban viszont igény lesz az elvonulásra. A különálló szülői hálóhoz mi ragaszkodtunk. 

Ami nekem fejtörést okoz, a nappali-konyha-étkező berendezhetősége, ill. hogy 35 m2 nem kicsi-e egy 5 fős családnak. Sajnos mindenképpen kell valahol kompromisszumot kötni… a szobák mérete méretén már nem szeretnénk csökkenteni. A háztartási helyiséget és a WC-t egybe szeretnénk nyitni, egy ablakkal, ajtóval, úgy gondoljuk, így több tárolóhely nyerhető. Előző lakásunkban is a mosókonyhában volt az egyik WC, ami nem volt zavaró.

Ezen kívül arra gondoltunk, a bejárati ajtó kifelé nyílna (szintén az előző lakásunkban volt így), amivel nyerhetnénk valamennyi tárolóhelyet az előszobában, mert a szélessége (1,6 m) amúgy megfelelő. Köszönöm előre is, üdv.

(A bejárat oldala ÉK)

Bár a levélíró kérdése a nappali-étkező bútorozhatóságára vonatkozott, engedelmével nem tudok úgy tenni, mintha más helyiségek nem lennének a lakásban. Értem én hogy valaki számára nem jelent semmit, hogy a hálóblokk ne legyen kitéve a bejárati ajtón betoppanók figyelmének, azért ez nem lehet felmentés minden alól.

Az az érzésem, hogy itt felvázoltak egy rém egyszerű alaprajzi sémát, aztán belegyömöszölték az egyes helységeket. Ami jobb oldalra került, az pl. kihasított egy szeletet a hosszú keskeny sávból. Így történhetett, hogy bár az összes gyerekszoba közvetlenül ez egyetlen folyosóról nyílik, de a szülői hálót mégiscsak egy külön előtérből lehet megközelíteni. Elég végiggondolni, hogy a szülői hálóból akarunk eljutni az egyetlen fürdőszobáig, akkor az mennyire körülményes és a legkevésbé sem praktikus. Kiderül, hogy a szülői háló előtér nem a háló miatt kellett, hanem a WC előterének, más ugyanis nem indokolja.

tervkritika-145-alaprajz

Innen nézve vagy a fürdőszoba vagy a háztartási helyiség nincs jó helyen. Megoldás lehet még a kamra és a fürdő felcserélése, legalább a fürdő is ebből az előtérből nyílhatna.

Az étkezőasztal valóban nincs jó helyen, sokkal szerencsésebb lenne áthelyezni a konyhapult mellé, szervesebben kapcsolódna a konyhához, némiképp meggátolná a belátást és a nappali felé vezető úton sem képezne akadályt. Nem kell semmit sem áttervezni, csak áttenni az étkezőbútort. A nappali-étkező-konyha alapterülete rendben van.

Összefoglalás | ha az építtetőnek valóban csak az étkező bútorozása az egyetlen gondja, akkor nincs tennivalónk. Ha valaki így szeretné berendezni az otthonát, akkor ezt a döntését fogadjuk el.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy ha Ön éppen családi házat terveztet, de bizonytalan abban, hogy amit kapott, az valóban megfelelő-e, ha valamiért bizalmatlan vagy nincs megelégedve, amit terv címén kapott, nos , akkor küldje meg nekünk. Mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. A Tervkritika teljesen anonim, így nem jelenik meg sem a telek címe, sem az építtető, sem a tervező neve, elérhetősége. A Tervkritika nem jelent tervezést vagy áttervezést, nem készülnek tervváltozatok, csak véleményezés és kizárólag írásbeli javaslattétel.

… és Önnek mi a véleménye? Kérjük írja meg itt alul, a hozzászólásokhoz!

[poll id=”18″]

Hozzászólások (6): megnézem

  • Tóth Tamás

    2016. április 10. vasárnap 13:55

    #109736

    Csak kérdezem.
    Muszáj a ház bejáratának ott lennie?
    Nem lehetne a SZOBA3 és a KONYHA között kialakítani egy előteret? A régi bejárat 2 m2-ét megkapná a SZOBA2. Miután az keskenyebbre vehető, a SZOBA3 balra tolható, így az új előtér nem igazán venne el a KONYHA-NAPPALIból.
    Meglenne a gyerekek intim lakrésze. A gyerekek és barátok-barátnők jobbra fordulnak az új előtérből, a felnőttek pedig balra a nappaliba, így az összes érkező nem korzózik a fürdőszoba és a gyerekszobák előtt.

  • Tóth Ákos

    2016. április 10. vasárnap 21:43

    #109737

    Gerendaház 8,5m födémfesztávval???
    Ezt nevezem!
    Téglaházba, vasbeton födémmel sem szoktunk ilyet tervezni….
    Biztos jó, hisz típusterv, de azért….

  • VÉRTES LÁSZLÓ ÖDÖN

    2016. április 11. hétfő 09:51

    #109739

    MIVEL NINCSTEHERHORDÓ KÖZBENSŐ HOSSZFAL, KÉRDÉSEM MILYEN FÖDÉMET ÁLMODOTT MEG A TERVEZŐ?
    8,52 FESZTÁVRA NINCS GERENDA, TALÁN A PROFIPANEL?
    A POROTHERM FÖDÉMGERENDÁK MAX. FALKÖZE 700 CM!

  • András

    2016. április 11. hétfő 11:53

    #109741

    Könnyűszerkezetes házra biztos nem lesz beton födém 😮

    Szeglemezes tető az egyszerű megoldás gondolom 🙂
    Tetőtér beépítés hiányában igazán nem kiugró ez a fesztáv.

  • Szabóbácsi

    2016. április 11. hétfő 14:21

    #109742

    Sajnos nem egyszerű. Igénytelen. Közben mégis nagyvonalú akar lenni, mert a nappalit telerakja vagy öt nyílászáróval. Végigvonul benne egy irdatlan folyosó. Ami semmire nem használható. bezzeg a szobák olyan szűkösek hogy na! Attól hogy Nappalinak vagy Kamrának nevezik némely részét, attól az még ezen folyosóhoz tartozik. Ronda lehet a kert, ha a nappali ülőgarnitúrája hátat fordít neki. Vagy miért is? Hiába nagy a konyha-étkező-nappali alapterülete, így egy helyiségként, amint az ábra is mutatja, elég rosszul bútorozható. Az étkező töksötét, ráadásul jól útját is állja az átközlekedésnek. A csőkamra fele, mint előbb is írtam, hazugság, alig tartalmaz hasznos tárolóterületet. Ráadásul kíválóan hűti a szomszédait.
    Gerendaház. Lehet hogy kicsit olcsóbb, de hosszabb távon drágább lesz. Továbbá számoltak-e hőtechnikai jellemzőket? Mert az ilyen az ósdi, elavult kisméretű téglához képest valamivel jobb, de gyakorlatilag nulla egy korszerű hőszigeteléshez képest. Akkor már inkább favázast.
    A szobák ajtóit lehetőleg ne falsarokra tegyük. Amúgy is kicsik a szobák, nem is igazolható berendezési feltüntetéssel, de így elvesznek azokból is egy berendezhető falfelületet.
    A fenti spórolás fog a legtöbbe kerülni. Talán egy építészt sem ártana megbízni. Annyira rossz az egész hogy még a fentieket leírni is erős émelygéssel, viszolygással kellett. Sajnos.

  • Építtető

    2016. április 11. hétfő 14:40

    #109743

    Köszönöm a kritikát (Miklósnak a ki nem mondottakat is…) és az észrevételeket.
    Laikus lévén, a födémhez nem tudunk hozzászólni, de rákérdezünk. A tetőtér nem lesz beépítve.
    A kamra és a fürdő felcserélésén mi is gondolkodtunk, ekkor a közlekedőből nyílna a fürdő. A bejárat áthelyezését is megfontoljuk.
    Egyébként még nem köteleztük el magunkat, úgyhogy tervek tekintetében valószínűleg lesz még pár kör.

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább