Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. március 24. csütörtök

Gyorstalpaló építkezőknek 5. | Kijön az építésfelügyelet

rajz

Kaptam egy értesítés, hogy kijön az építésfelügyelet ellenőrizni. Mivel utoljára a rokikártyám miatt ellenőriztek és az nagyon szívatós volt, gondoltam azután ez bakfitty lesz. Mindenesetre szóltam a tervezőmnek, hogy ő is legyen kéznél, hátha vele is szeretnének beszélgetni meg minden.

Azzal indított a felügyeletis, hogy bár ez nem az ő dolguk, meg semmi közük hozzá, de a helyszínrajzon az áll, hogy a kerítés mellett van 2 db 350 cm átmérőjű mamutfenyő. Ilyet nem látni sehol! Pedig ott vannak a bokrok alatt. De ezek nem 350 cm törzsátmérőjüek. Persze hogy nem, de jogszabály a meglévő és a tervezett növényzetet kérte feltüntetni. Hát ez a tervezett. 2-300 év és akkorák lesznek. Na nem szórakozzon, de egyébként sem látom őket. Pedig ott vannak a dzsindzsa között. Nem látom. Vágja ki körülötte a dzsindzsát és akkor látni fogja. De ez a szomszéd telke, oda nem mehetek be és nem vághatom le a növényeit. Hát ez pech, de ez már a maga gondja.

Kérdezi az ürge, hogy hol vannak a tervek, mutatom neki. Azt mondja, de ezek itt csak homlokzatok, mondom, hát ezt kellett beadni az önkorihoz, viszont a tervezőm szerint a helyszínrajz az baromi részletes. De hát így nem lehet kivitelezni!!! Dehogynem lehet, minden le van papírozva. Mi benyújtottuk (mondjuk az igaz, hogy 18szor), mondták hogy frankó, két hét is építkezhetünk. A kivitelező megkapta a terveket meg a részletes költségvetést, megállapodtunk és most itt tartunk. Nem értem mi a gond?

De hol van az alaprajz, meg a metszetek? Nem készült, azt mondta a tervezőm, hogy nem előírás, és ami nem muszáj, azért én nem szeretnék pluszban fizetni, csak azért, hogy legyen magának mit nézegetni. Higgye el jogilag tök frankó, meg lett nézetve. De így hogyan ellenőrizzük az építkezést? Jóember, még én mondjam meg magának, hogyan talál fogást rajtam? Törödjön bele, hogy magát félreinformálták.

Csóválták a fejüket, de mivel muszáj találni valamit (tudom, mert már volt apeh ellenőrzésem), kiszúrták, hogy néhol a 30 cm-es téglák jó 14 cm-t lelógnak az alapról. A kivitelező a markolóst hibáztatta, mert szerinte az nem jó helyen kapta ki a földet. Mentségére legyen mondva nem volt terve, csak a földre szórt mész csík alapján csinálta. És már emlékszem, az egyik alkalommal elfogyott a mész, ott csak bekarcoltuk a földbe, úgy, hogy egy szakaszon kénytelen volt emlékezetből csinálni. Azt is mondta a kivitelező, hogy azáltal, hogy a téglafal lelóg az alapról, kevésbé terhel rá, meg lesz kímélve az alapom. Ez nekem megnyugtatóan hatott.

Szóvá tették, hogy a tégla nem a műleírásban szereplő porotherm 30 N+F-es, mondtam nekik, hogy még jó hogy nem az, mert az baromi drága, ez viszont majdnem ingyé vót. Igaz egy kicsit használt. Bontott B30-as, a 60-as évek csúcstéglája volt, kerámia anyagú ez is, vannak benne lyukak is, sokkal nagyobb a teherbírása, egy korábbi házba beépítve már tökre bevált, nem értem mi a baj vele? Erre ő, de ehhez már a statikus jóváhagyása kellett volna, erre én: kapja már elő a lézeres centijét, 538 cm a fesztáv, minek ide statikus. Erre ő: ezt be kellett volna jelentenie egy újabb bejelentési eljárásban, mert változás történt. Erre én: jó akkor majd a tervezőm beírja, hogy kerámia falazóanyag, és akkor soha többet nem kell ezzel foglalkozni. Erre ő: és mi lesz akkor az energetikai számokkal? Erre én: mi lenne, lenyilatkozza, hogy rendben és kész, nem kell ezt túlspilázni.

Mondták, hogy átlátni a fugáknál a falon. Mondja a kivitelező, hogy direkt. Kívül belül levakolják. Középen a fugákban ott marad a levegő, az meg jobb hőszigetelő, mint a habarcs, meg egyébként is ha lezárjuk a pára útját, akkor benn fog lecsapódni és nem kinn. Olvasta valahol. Mondjuk én is olvastam valami ilyesmit a facebookon, de már nem emlékszem, hogy hol is kellene lecsapódnia annak a párának, no de őszintén, nem tök mindegy, hogy hol? Kifogásolták, hogy nem egyenesek a téglasorok. Az volt a válasz, hogy vakolva lesz, nem látszótégla burkolat lesz. Való igaz, nem kértem olyat.

Azt kérdi a felügyeletes muksó, hogy mik azok a hengerelt festési nyomok azon a vakolt téglán. Hát mondom bontásból vannak, biztos rajtuk maradt. Ha bontás után is ennyire ragaszkodnak a téglához, az biztos jó vakolat lehet. Nem értem ezeket az ürgéket, a csomón is kákát keresnek.

Az sem tetszett nekik, hogy az egyik 150 cm széles ablak felett egy vastag deszkára falaztak a nyílás fölé, először be is hajlott a deszka (szerintem vékonyat tettek be) aztán a javaslatomra középen megtámasztották. Mondta a kivitelezőm, hogy idővel átboltozódik, vagy mi. Az alsókat meg majd felkötik azokhoz. Nem értek hozzá. A felügyeletis kiszúrta (baromi éles szemük van), akárcsak azt a két ablakot, ahol félbevágott E gerendát tettünk be áthidalónak. Persze elfektetve, mert különben csak billegett rajta a B30-as. Mert nekünk fontos a biztonság. Mondta a felügyeletis, hogy ezt ő nem tudja elfogadni. Mondtam neki, hogy nem is magának kell, nekem kell elfogadni, mert én fizetek. Azt mondta erre, hogy ez nem úgy van, neki is el kell fogadnia. Mondtam, ha beszáll a költségekbe, akkor dirigálhat.  Láttam az arcán, hogy nem fogta, mi a szitu.

Aztán azon is fennakadt, hogy az összes ablaknál bepárásodott az üveg, töröljék le, mondta, mert ha így szárad rá, nehéz letörölni és megkarcolódik az üveg. Nem lehet. Miért nem lehet letörölni? Mert a két üveg között párásodott be, nem férünk hozzá. Az gond, de ilyet nem lehet beépíteni. Azt tudjuk, de amikor beépítettük, akkor még nem volt ilyen, azóta lett ilyen. Valószínüleg nagyon párás az idő meg minden. Szerintem ilyen extrém időjárásra nem vonatkozik a 3 hónapos garancia. Ez egyértelműen vis major, mondta a kivitelezőm. Én nem tudom az mi, de olyan köszönésfélének tűnt.

Azt javasolta a kivitelező van egy üveges haverja (tényleg mindenre van embere) azt mondta, ő szét tudná szedni egymástól az üvegtáblákat és akkor le lehetne törölni belülről őket. Ha meg nem, akkor legfeljebb oldalt megfúrjuk az üvegtávtartót és ha meleg lesz azon keresztül távozni tud majd a pára. Aztán benyomunk egy kis PB gázt neki és ledugózzuk. Ilyeneken kár rugózni, ennél nehezebb ügyeket is megoldottak már.

Félrehívtam a felügyeletist, hogy nézze, borítsunk fátylat a mai napra, mindkettőnknek éppen eléggé megterhelő volt, felnőtt emberek vagyunk, biztos maga is családos meg minden, találjunk meg a közös hangot. Nem akarok semmi rosszat, de magának is jó lesz, nekem is jó lesz, közös az érdekünk. Senkinek sem lehet az az érdeke, hogy itt álljon ez az egész. Mindent, amit kérnek mi kijavítunk, kijönnek újra (fizetem a taxijukat, idefele) és ellenőrizhetik, hogy mindent kijavítottunk, amit kértek. Mit szól hozzá?

Ha folytatja, hívom a 107-et. Mondom neki, minek hívni a mentőket, mire ő: a rendőrséget hívom maga idióta, meg akart vesztegetni!

Mondták, meg fognak bírságolni és nem lesz kevés. Mondtam nekik, a számlát a kivitelező nevére állítsák ki, mert én tök hülye vagyok az egészhez, csak egy laikus építtető vagyok, azért vannak itt ők, hogy az ilyesmit megoldják. Nekem mindenki csak azt mondja, hogy mikor mennyit fizessek és ha kérdésem van, azt mondják, az nem rám tartozik, ha szólok valamiért, akkor leugatnak, hogy bízzam rájuk, ők értenek hozzá. Ők a generál, én azt sem tudom,  hogyan kell…

Amikor elmentek a felügyeletis ürgék, odajött a tervezőm azzal, hogy

nézze a héten kint voltam három nap, délelőtt és délután is, azaz 6 alkalommal, az 180 ezer + áfa. Mit akar??? Erre mutatja a jogszabálytervezetet és tényleg ott van. Hát az agyam eldobom. Azt mondja, hogy sajnos csak a készpénzes számlatömb van nála. Meg hozzáteszi, hogy állami, nyomott áron ennyi, de ha további művezetést is kérek, az valamivel több lesz.

Aztán meg azt mondja a tervezőm, hogy jaj bocs, ezer mega bocs, vissza az egész, adja vissza a számlát! Most látom, hogy ez egy másik ház és másik építkezés … hiába, ez van no, ha az embert túlhajszolják és a saját típusterveiből kell dolgoznia. Összekeveredik…. ez tényleg egy másik házam. Na szóval, ha már úgyis itt vagyok, akkor itt ez volt az első művezetésem. 30+Áfa. Még szerencse, mert ezt nem mondanám VALÓDI vezetésnek. Eléggé művezetés szaga van. Mondtam neki, lehet hogy magának csak készpénzes számlatömbje van, nekem viszont csak bankkártyám van itt. Hol húzhatom le?

Már húzott is elfelé.

Mondanom sem kell, ennek az ellenőrzéses izének azért lett folytatása, de arról, majd legközelebb!

***

…ha kíváncsi az előzményekre és a következményekre, kit-kat ide!

 

 

Hozzászólások (0): megnézem

KÖZÉLET
Kikerültek a koos.hu óriásplakátjai (5.rész)

(fake news) Egy kampányból nem szabad/lehet kimaradni. A kooseptar.hu megjelent immáron óriásplakátokon is. Íme a sorozat záró darabjai: aki szeretne saját óriásplakátot, itt tudja letölteni:plakat-09 plakat-10 plakat-11

Kikerültek a koos.hu óriásplakátjai (5.rész)
2018. április 7. szombat
KÖZÉLET
Kikerültek a koos.hu óriásplakátjai (4.rész)

(fake news) Egy kampányból nem szabad/lehet kimaradni. A kooseptar.hu megjelent immáron óriásplakátokon is. Íme a sorozat következő darabjai: aki szeretne saját óriásplakátot, itt tudja letölteni: plakat-07 plakat-08

Kikerültek a koos.hu óriásplakátjai (4.rész)
2018. április 6. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább