Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. március 18. péntek

Gyorstalpaló (nem) építkezőknek | hogyan szerezzünk magunknak szomszédjogot?

betonkerites

Tisztelt Koós Úr!

Nagyon tetszik a „gyorstalpaló építkezőknek” címen írt jótanács sorozat. A 312 és 456 sz. ismert rendeleteknél sokan kifogásolták a szomszéd jogok hiányát. Én most egy igazán hatásos szomszéd-jogi megnyilvánulást szeretnék megosztani a lapot olvasó közösséggel, nevezetesen:

Gyorstalpaló (nem) építkezőknek, avagy hogyan szerezzünk magunknak szomszédjogot?

Ha a rendelet nem biztosít számomra szomszéd-jogot, majd szerzek én magamnak! Erre jutottam azután, miután tudomást szereztem róla, hogy a mellettem lévő üres telekre a szomszéd a közös oldalhatárra lakóépületet kíván építeni. Ezt pedig nem hagyhatom. Nem olyan fából faragtak engem, hogy holmi jött-ment emberek (ráadásul fiatalok) építkezését elviseljem, hiszen én már 15 éve itt élek, ráadásul kamarai tagsággal rendelkező építőmérnök vagyok 30 éve. Össz-családi összejövetelen az összes gondolkodó ember együtt kisütötte, hogy ezt bizony meg kell akadályozni. De csak fizikálisan lehet, mert a szellem azt diktálja, hogy bizony egy építkezés mégis csak fontos. Meg hát az igazságot megvallva, jogunktól megfosztottak bennünket, így nem tudunk hatósághoz fordulni.

Hosszas töprengés után úgy döntött a jogszerző családunk, hogy a tervezett épület helyére építünk egy bazi nagy kerítést. De hogy az épületnek biztosan útjában legyen, így a szomszéd telkére építettük teljes terjedelemben. Megvallva az igazságot, azt is tudtuk, hogy az építésfelügyelet kíméletlenül megbünteti az építkezésre vetemedő szomszédot, ha 10 cm-nél nagyobb eltéréssel építi meg az épületet. Meg hát az az igazság, hogy elég keskeny a telek, így nem tudja felépíteni a házát, mert a másik oldalon elfogy az oldalkert. Megkezdtük a kerítés építését. Biztosra mentünk, mert a jogunknak biztos alap kell, betonelemekbõl építettünk a telek teljes szélességében 2,50 m magas kerítést. Ilyen építménnyel már csak meg tudjuk védeni a jogainkat. Igen ám, de a szomszéd tudomást szerzett az építésről és ott ugrándozott, meg kiabált, hogy ez az ő telke, meg nem tud majd építkezni, de erre mi csak még gyorsabb ütemben építettük a kerítést. Nem csoda, hogy ilyen körülmények között, felárral építették meg a kerítésemet. Úgy is kértem a számlát, hogy az jó magas legyen. Legalább olyan, mint a kerítés. El is készült 2 nap alatt.

A szomszéd, akinek az építés volt a mániája, rohangált a hivatalba, hogy védjék meg a birtokát. De hát én nem vettem el tőle. Csak azt akartam, hogy az alapvető agyréméről mondjon már le, és ne akarjon mindenáron építeni.

Tudtam, hogy a hivatal velünk van. Mindig is bíztam az önkormányzatokban. Főleg úgy, hogy én már 15 éve ott laktam, ez meg egy nagyvárosi betolakodó volt. Elküldte őket a …(nem oda), hanem a bírósághoz, mert még azt is kifogásolta, hogy az ő telkére építettem a kerítést. Tulajdonképpen neki építettem, vagy nem? Ne lássa állandóan a kárörvendõ képemet, amit azért vágok, mert sikerült megakadályozni a ház építésében.

A haveromtól tudtam, aki az albérletet kiadta a számára, hogy havi igen komoly összeget fizet neki az albérletért. Mondtam is neki, hogy elintézem én, hogy hosszú bérlõ legyen, mert a bíróságnál a birtokvita eltart vagy 4-5 évig. Addig nyugodtan sörözhetünk a bérleti díjból. De ez az ember annyira ragaszkodott az építéshez, hogy egy szép nyári reggelen elbontotta a kerítést, az anyagot az én telkemre átdobálta. Még jó, hogy nem lopta el. Azon nyomban elkezdte építeni a házát, mára már be is fejezte. Nem ment bíróságra. Ha te nem, majd én! Bepanaszoltam, hogy elrombolta a szép új kerítést, pedig én csak jót tettem neki. A kerítés alatt ugye nem kell nyírni a füvet, meg az építés is egy nagyon nehézkes és pénzes dolog. Ettől akartam megkímélni.

A bíróság gyorsan dolgozott, négy és fél év alatt 5 tárgyalást is tartott, volt köztük olyan, amelyik több mint egy foci félidõnyi idõt is igénybe vett. (hosszabbítással) Más dolgom nem volt, csak tárgyalásonként négyszer, ötször elmondtam, hogy rongáló, rongáló….rongáló. Azt is hangoztattam nagyon keményen, hogy nekem a kerítés nagyon sokba került, térítsék meg a káromat. Képzeljék erre az az építés-mániás azt mondta, hogy nincs károm, mert a kerítés helyett épített házat, ami kerítésnek megfelel. Igen ám, de az én kerítésem igen jól meg volt építve, továbbá szép friss szürke színe volt. A bíróság is látta ezt a fényképen, és mondta, hogy szebb volt, mint az új ház. A kemény munka meghozta gyümölcsét. A bíróság rongálásért elítélte az építés-mániást, továbbá megfizettette vele a kerítésemre költött (jól felszámlázott) összeget kártérítés gyanánt. Csak azért sajnálom a kerítésemet, mert olyan szép szürke színe volt…. De már nincs semmi dolgom, csak a családommal elmenni valami külföldi nyaralásra. Pénz az van, futja a kártérítés föle. Mindenkinek ajánlom az írásomat, aki összeakad egy építeni szándékozóval. Építeni kell egy jó nagy kerítést, a szomszéd leendő háza helyére, a többi a bíróság dolga.

Tisztelt Koós Úr!

Ez valójában egy megtörtént eset. A családom volt a szenvedő fél. Én egyszerűen felháborítónak tartom, hogy ma egy ilyen előfordulhat. A teljes történet még inkább tanulságosabb, mint ez a humorosnak szánt írás, de az előző bejegyzések stílusában próbáltam elővezetni.

Ez ma, 2016-ban Magyarországon így működik. Így kell szomszédjogot meg egy kis plusz pénzt szerezni. Egy építésellehetetlenítési céllal, mérhetetlen rosszhiszeműen megépített kerítést a szomszédnak (nekünk) kárpótolnia kell, továbbá minket ítélték el rongálásért. Hiába építettünk új házat a kerítés helyére, a bíróság szerint a kár nem térült meg.

Én 25 évig építéshatósági ügyintéző voltam, de ilyet még nem hallottam. Nagyon kíváncsian várnám az építészek, építők, olvasói reagálását, véleményeit.

Üdvözlettel: egy olvasó

(szerk. megjegyzés) természetesen senkit sem akarunk arra biztatni, hogy a fenti módon tegye lehetetlenné a szomszédos építkezést, pusztán egy olyan anomáliát próbáltunk bemutatni, amikor a rosszindulat ellen még jogi eszközökkel sem tudunk harcolni.

Hozzászólások (19): megnézem

  • Szabóbácsi

    2016. március 18. péntek 17:02

    #109604

    Az ügyvédem szerint gyakran egyszerűbb továbblépni. Meg olcsóbb mint igazunkért hadakozni.

    • A cikk Írója

      2016. március 19. szombat 16:59

      #109622

      Nem tudom, jelen esetben mi a továbblépés?
      Nem kellett volna építkezni?
      Ön tervező, tudja, hogy mennyi idő és pénz megszerezni egy jogerős építési engedélyt.
      Másfél év után lett jogerős, mert még a közigazgatási bíróságon is megtámadta a szomszéd, a kerítés építő.
      A HÉSZ szerint oldalhatáros beépítés volt előírva, kötelező építési vonal nélkül. Ebben az esetben az épületet közös telekhatárra kell elhelyezni. Nem lehet távolabb!! A kerítést akkor építette, amikor tudomást szerzett az építési engedély jogerőre emeléséről.
      Tisztelt Szabó Bácsi! Nem értem, hogy jelen esetben mit akart mondani a bejegyzésével. Sok tervkritikához való hozzászólását olvastam már, és nagy részben egyet is értettem vele.

      • Varga Péter

        2016. március 19. szombat 20:51

        #109628

        Oldalhatáros az a beépítés, ami (ha nincs kötelező építési vonal) közelebb van a telekhatárhoz, mint 3 méter. Azaz az építész geodétával felméreti a telket, egyezteti a földhivatali térképpel, kiderül az anomália: a telek használata és a földhivatali adatok között eltérés van. A szomszéd nyilván védi az igazát, körültekintően az építész ilyenkor keskenyebbre tervezi a házat. Így mindenki jól jár: a beépítési százalék a földhivatali méretből származik viszont a másik oldalon megmarad az oldalkert. (ami esetleg egy újabb jogvita forrása tud lenni a másik szomszéddal 🙂 )
        Ebben az esetben mindenki elment a falig.

  • Éva néni

    2016. március 18. péntek 17:55

    #109607

    Mélységesen elítélem a kerítés építőjét!

  • Varga Péter

    2016. március 19. szombat 14:11

    #109616

    Ez a történet egyik fele, és így egyúttal az igazságé is.
    Ha az író valóban ép. hat ügyintéző volt, miért nem tudta, hogy azonnali birtokvédelemmel kell a kerítés építését építést megakadályozni?
    Ha pedig a telekhasználat – telekhatár – kerítés nem stimmelt, az egy másik történet.

    • A cikk Írója

      2016. március 19. szombat 16:43

      #109621

      Tisztelt Varga Péter Úr!
      Valódi építéshatósági ügyintéző valódi dolgokat írt. A jogtudomány csúcsán álló önkormányzat birtokvédelmi hatósága a rendelkezésére álló határidőig nem döntött. Később azt mondta, mivel a telekhatár is vitás, nem dönt, elutasítja a kérelmet, bírósághoz kell fordulni. A telekhatár a kerítés építéséig, kb 100 év, nem volt vitás. A birtokvédelmis szóban közölte, hogy volt ott egy kb. 1 méteres sövény, az sem zavarta az építkezést, nyilván a kerítés sem zavarhat. (2,50 m magas, zsalupresszből készült.) A birtokvédelmi kérelmet azért utasította el, (kapaszkodjon meg!) mert a kerítés építője semmilyen iratot nem tudott felmutatni a kerítés jogosságát illetően.
      Bírósághoz lehetett volna menni; annak döntési ideje 4 év 8 hónap, mert ugyanezen eljárást kellett volna lefolytatni, mint a bontás miatt. Ön beleállna-e egy pereskedésbe, aminek öt év a kihordási ideje, miközben kezében a jogerős építési engedély és albérletben lakik. A kerítés akkor épült, amikor jogerős lett az építési engedély, és azért, hogy az épület ne épülhessen a telekhatárra. Más építési lehetőség nem volt. (HÉSZ)

      • Varga Péter

        2016. március 19. szombat 20:22

        #109625

        5:6. § [Önhatalom]
        (1) A tilos önhatalom ellen a birtokos – a birtok megvédéséhez szükséges mértékben – önhatalommal is felléphet.
        (2) Az elveszett birtok visszaszerzése érdekében önhatalommal akkor lehet fellépni, ha a más birtokvédelmi eszköz igénybevételével járó időveszteség a birtokvédelmet meghiúsítaná.

        • A cikk írója

          2016. március 19. szombat 22:48

          #109629

          Tisztelt Varga Péter Úr!
          Első és másodfokon sem tudta 2 ügyvéd bebizonyítani a bíróságon, hogy a kerítés bontás jogos önhatalom volt. Rongálásért ítélték el az építtetőt. Azonosnak ítélték azzal, ha megyek az utcán látok egy számomra csúnya kerítést, neki esek és lebontom. A bíróság igazságérzetét nem zavarja.
          Ön is említi a jogos önhatalmat. A telek kerített volt, senkinek nem volt birtokvitája. A közös kerítést az építtető bontotta le a lebontandó régi épülettel együtt. Sőt érdekes módon a kerítés helyére épített ház miatt a közel ötéves bírósági eljáráson a kerítést építő soha nem kért kártérítést, telekdarabot, tehát nem követeli a kerítés által elfoglalt területet.
          Az oldalhatáros beépítésről annyit, hogy az épület homlokzata kerülhet a telekhatárra, az építési hatóságnak azt a kérelmet kell elbírálni, amit az építtető benyújt. Sem az elsőfokú, sem a másodfokú építési hatóság nem emelt kifogást, a közigazgatási bíróság a kerítés építő keresetét elutasította, az építési engedélyt jogerőre emelte. A beépítést a főépítésszel és a hatósággal is egyeztettük, még elvi építési engedély is volt.
          A kivitelezés megkezdésekor az elsőfokú építési hatóság osztályvezetője a helyszínen ellenőrzött, és az épület helyét terv szerintinek találta.
          Az építés helyszínén a HÉSZ jelenleg úgy határozza meg az oldalhatáros beépítést, hogy 0,6-1,00 m-re kell az épületet elhelyezni. 3 m-ig nem igen engedik el az oldalhatáros beépítéseket, akkor inkább szabadonálló övezetbe sorolják. Ez az előírás akkor nem volt.
          Nagyon egyszerű a jogállás: A kerítésépítő nem akarta, hogy a házat a közös telekhatárra építsék. Miután építéshatósági úton nem tudta megakadályozni épített egy bazi nagy kerítést. Műszakilag a házat emiatt kb. 80-100 cm-rel arrébb kellett volna tenni. A házat újra kellett volna tervezni, közben változott a HÉSZ, megemelték a maximális építménymagasságot 50 cm-rel, tehát az oldalkertnek még nagyobbnak kellett volna lennie. Az arrébb helyezéssel, a megnövelt oldalkert mérettel a telek gyakorlatilag beépíthetetlenné vált volna. (Keskeny telekről van szó.) A kerítést építő háza egyébként saroktelken helyezkedik el, mintegy 8,50 m-re az épített kerítéstől, és a helyére épített 4,50 m-es építménymagasságú háztól, tehát semmilyen jogsérelmet nem okozott az épület felépítése. Már négy és fél éve áll a ház, nincs is semmilyen problémája. Most már meg főleg, mert megítélték neki a kártérítést.
          Bocsánat, hogy ilyen részletesen írom, de így érthető igazán.
          A rosszhiszemű kerítésépítő járt jól, mindenféle jogos sérelme nélkül
          További szép napot, örülük, hogy meghallgatott. (elolvasott)
          l

          • Varga Péter

            2016. március 20. vasárnap 12:24

            #109634

            Rossz szomszédság török átok 🙂
            Az első hozzászóló jól és tömören fogalmazott: „Az ügyvédem szerint gyakran egyszerűbb továbblépni. Meg olcsóbb mint igazunkért hadakozni.”
            Az új hozzászólásában újabb körülmények merültek fel: ha az építési engedélyezési eljárás indításakor a telken bizonyíthatóan (fotók, geodézia) nem állt kerítés, akkor annak elbontásához semmiféle engedély és hozzájárulás nem kell. Ugyanis jogszerűtlenséggel nem lehet jogot szerezni. Több hiányzó láncszem szükséges még, amit a sorok között keresek: az, hogy nem volt 100 évig telekhatár vita, az nem jelenti azt, hogy az elbontott ház jó helyen állt. Azt sem lehet tudni, hogy az elbontás után, annak helyén miért nem készült ideiglenes kerítés. Ha igen, akkor azt ki és miért bontotta le. Említés van egy sövényes szakasztól, ami ismerten nem jó helyen volt…

  • Tóth Elvira

    2016. március 19. szombat 18:29

    #109624

    A fő kérdés: Vajon ki a kerítésépítő? Kinek a rokona, ismerőse, haverja? A bíróé? A jegyzőé? Vagy valamilyen kedvezményezett kisebbséghez tartozik?
    Ma Magyarországon az önvédelem és tulajdon védelme a legnagyobb bűn. Híradásokból kiderül, hogy állami, bírósági asszisztenciával csinálnak bűnöst ártatlan emberekből, csak azért, mert a tulajdonukat védik.
    Aki a kerítés bontójának cselekedetét ítéli el, annak vélhetően nem számít néhány millió forint kár. Ezek irigylésre méltó emberek.
    A történetnek egyszerű az üzenete: Építeni bárhova, bármilyen aljas céllal, másnak nagyértékű kárt okozva is lehet. Bontani viszont tilos, még ha a telkem közepére is épít egy idegen. Remélem hamarosan beépül a köztudatba ez az új bírói jogértelmezés és elszabadul a pokol.
    Ez az újmagyar szomszédjog.
    Hajrá magyarország, Hajrá magyarok!

    • Varga Péter

      2016. március 19. szombat 20:40

      #109626

      A cikk írójának a válaszából is kiderül, hogy nem erről van szó. Ha a vásárló a vásárláskor kitűzeti az ezek szerint kerítetlen telket – és nem a telekkönyvi térképre terveztet házat – akkor már az elején kiderült volna a jogvita. Úgy tűnik, ez odáig fajult, hogy a kerítés építtetője a saját (akár vélt) birtokvédelme érdekében megépítette a kerítést. És úgy tűnik az események alapján, hogy ezt mégis jogszerűen tette. A jóhiszeműségét én még ott is felfedezem, hogy ezt a kérdést nem fűzte be az építési engedély fellebbezésébe. Hiszen az jogerős lett, bíróság nélkül.
      De ez NEM szomszédjogi kérdés! Ez BIRTOKJOG.

      • Varga Péter

        2016. március 19. szombat 20:42

        #109627

        Bocsánat: most olvastam el az első bejegyzéshez a választ. Így viszont megerősített benne, hogy a szomszéd az utolsó eszközeként élt a birtokvédelemmel.

  • A cikk írója

    2016. március 20. vasárnap 15:29

    #109635

    Tisztelt Varga Úr!
    Az építési telken a közös telekhatáron egy 100 éve fennálló drótkerítés volt.
    Azt a régi épülettel egy időben a ház építtetői bontották el. Helyére (ism. h e l y é r e ) építettek egy ideiglenes kerítést acélhálóból, melyet később az aljazatbetonhoz használtak fel. A kerítés építőjének ez teljes egészében megfelelt, egészen addig, amíg meg nem bizonyosodott róla, hogy az építési engedély jogerőre emelkedett. Utána elbontotta, és megépítette a saját maga kerítését úgy, hogy az a kerítés szélességével az új ház építői telkére átlógott.
    Mivel az építési engedély jogerejét nem tudta megakadályozni, kitalálta, hogy épít oda egy kerítést, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi az új ház felépítését. A kerítés alapozásakor már tiltakoztak az építése ellen. Ennek ellenére 2 nap alatt befejezte. Az ügyészség szerint ez az ember jóhiszemű volt. Ha valóban jóhiszemű lett volna, akkor előbb lefolytatja a telekvitát, ha már neki most keletkezett ilyenje, bejegyezteti a telekhatár módosítást a földhivatalban, majd utána épít kerítést. A régi, elbontott épület nem érintkezett a közös telekhatárral, tehát ebből a szempontból irreleváns.
    A sövény az a kerítésépítő telkén volt, a közös telekhatártól saját maga felé kb. 35-40 cm-rel beljebb. Az vitathatatlanul az ő tulajdona volt. A birtokvita során a jegyző arra úgy hivatkozott, hogy az sem zavarta az építkezést, akkor miért zavarta az újonnan épített masszív, magas kerítés. Nem merte felvállalni egy ilyen kerítés elbontatását, holott az eredeti állapot helyreállítását kellett volna elrendelni, mert a kerítés építője nem tudta igazolni az építése jogosságát, jogosultságát.
    (Az eset egy nemrég várossá nyilvánított helyen történt, tehát feltételezhetően még a községi tudomány volt az ügyintézők fejében.)
    A bírósági tárgyaláson az építész szakértő megállapította, hogy a kerítés építés lehetetlenné tette volna (ha nem bontják el a házépítők) az építkezést. (alapozás mélysége, életveszély, szigetelhetetlenség, homlokzati vakolat kivitelezhetetlensége stb.) Elmondta továbbá, hogy a megépített ház közös telekhatáron álló fala minőségében, kivitelezésében, céljában legalább annyira megfelel a kerítés kritériumainak, mint az elbontott kerítés. Ebből következik, hogy a kerítésépítőt kár nem érte. (kapott új kerítést) A károkozásnál az elsődleges bírói és kártalanítási cél az eredeti állapot helyreállítása, a kárt szenvedett ilyen kártérítése. (Függetlenül a károsult kérelmétől) A bíróság a szakértő álláspontját nem vette figyelembe. Így a kerítésépítőnek a kerítése is meglett (ház) és még a saját maga által jogtalanul épített kerítés összegét is megítélték neki kártérítésként. A bíróságot nem érdekelte a károsult közrehatása. Akkor sem, ha teljes egészében tudatában volt a jogtalan cselekményének következményeivel. A károkozás és a kártérítés összegét a bíró bemondásra ítélte meg, elfogadva a kerítésépítő minden kártérítésre vonatkozó beadványát. A másodfokú bíróság bírái annyira voltak tisztában az üggyel, hogy kérdezés esetén nem tudták volna elmondani az eset történésének a 10 %-át sem.
    Szóval, így lehet megakadályozni és kártérítést szerezni egy szomszédos építkezés folyamán. Ez a bíróságok felületessége miatt működik.
    Ezért nem áll az Ön mondása, mi szerint; jogtalansággal nem lehet jogot szerezni. Úgy tűnik, mégis!

    • Varga Péter

      2016. március 20. vasárnap 19:12

      #109636

      Szépen megyünk bele a részletekbe 🙂
      Úgy tűnik nekem egyre erősebben, hogy sem a régi kerítés, sem az elbontott ház nem a jogi határon állt és ezt az állapotot akarta szomszéd konzerválni, az építtető pedig az elbirtoklást akarta megszüntetni az építéssel. Ezért van mindkettőjük számára védhető jogi igazságérzet.

      • A cikk írója

        2016. március 20. vasárnap 19:53

        #109637

        Ne haragudjon, nekem meg úgy tűnik egyre erősebben, hogy az eddigiekből nem értette meg a lényeget.
        Üdvözlettel a cikk írója

        • Varga Péter

          2016. március 21. hétfő 12:56

          #109640

          A bemutatott példa lényegileg nem a szomszédjog gyakorlásáról szól.
          Ha láthatnánk az építési engedély mellékletét képező helyszínrajzot (amelyen szerepel a jogi telekhatár, a bontandó épület, a régi kerítés és a tervezett épület), a bontás bejelentésekor készült fotó – amelyen ezek szerint nem szerepel a az új kerítés, addig véleményem szerint ez egy olyan birtokvita, ami nem tervezői kompetencia.

          • a cikk írója

            2016. március 21. hétfő 16:35

            #109643

            Tisztelt Varga Úr!
            Senki nem mondta, hogy ez tervezői kompetencia.
            A kerítésépítő viszont úgy szerzett magának „jogot” (nem területi követelése volt) hogy az új ház építtetőjének telkére épített egy kerítést. Ezzel megakadályozta a jogerős építési engedély alapján építendő épület megvalósítását. Tehát „jogot” szerzett magának galád módon. Mint már említettem, ha a saját telkére építette volna a kerítést, akkor is műszakilag lehetetlenné tette volna az épület terv szerinti megvalósítását. A helyszínrajzon természetesen nem szerepelt az új kerítés, mert azt a jogerőre emelés idejében építette. A cél megakadályozni az építtetőt, hogy a telekhatárra építse az épületét. Sajnos ma a bíróságok ezt támogatják, semmibe véve az építtetők jogait.

  • Varga Judit

    2016. március 22. kedd 12:21

    #109653

    … valami rémlik: mostanában történt, hogy fegyveresen kereste valaki az igazságot az igazságszolgáltatásnál??
    Hagyatéki pernél (ingatlan) kérdezte az ügyvéd, milyen eredményt várunk? – Tudjuk, hogy a Bíróság kiszámíthatatlan. – elvállalta.

  • Balogh Antal

    2016. április 23. szombat 17:41

    #109872

    ….háááát…kérem ez egy nagy disznóság volt…én,mint elméleti lakás építő,a keritést, siiiimán beépítettem volna a házamba,majd jó pénzért reumatológiai rendelésre tanácsoltattam volna a kedves szomszédot,rossz arcú bácsik által…

ÉPÍTÉSI JOG
156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet | A bejelentés és a kivitelezés módosított szabályai

A Kormány 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelete egyes építésüggyel összefüggő kormányrendeletek módosításáról Ismét egy un. saláta rendelettel módosították az építőipart érintő jogszabályok  jelentős részét. A korábban várt, sokkal átfogóbb és mélyebb változások helyett kevesebb lett a változtatás, azok nagyobb része is az egyszerű bejelentés, mint új fogalom okozta koherencia zavarok kiküszöbölését szolgálják. Azt látni összeségében, […]

156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet | A bejelentés és a kivitelezés módosított szabályai
2016. június 14. kedd
OFF
Tanácsok egyszerű bejelentési eljáráshoz :-)

Egy hűséges olvasónk küldte: Nyisson egy bankszámlát és különítsen el jelentős összeget a tervezési díjra, a tervezői művezetésre, a leendő bírságokra és a várható ügyvédi költségekre. Tájékozódjon, hogy hol talál egy jó pszichiátert a környezetében. Keressen egy jó referenciákkal rendelkező tervezőt, majd szerződjön azzal, aki a másiknak a legjobban alákínál. Hallgasson a kivitelezőre, hogy nem […]

Tanácsok egyszerű bejelentési eljáráshoz :-)
2016. június 2. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább