Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. március 8. kedd

Gyorstalpaló építkezőknek 1. | Hogyan adjunk be bejelentési doksit?

gyerek

Megcsináltam a tervet, ahogy kell.

A Megrendelőm kicsit csodálkozott, hogy nem kell alaprajz, de mondtam neki, hogy higgye el, ezt így kell csinálni, itt a rendelet, nézze. Rám hagyta. De 8 nap múlva sajnos kivágtak. Az indoklásba belemásolták a 456-os teljes mellékletét. Szó szerint. Tyűűű. Hívom az építéshatósági fószert, hogy akkor hogyisvan? Mondja, hogy pótoljam. De mondom, az mind benne van a rajzokban. Úgy nem jó. De hogy jó? Azt ő nem tudja, de így nem jó. Rendben, kezdjük elölről, mit kell beadni? Hát ami a mellékletben van, csak annyit. Látom, nem érthető a problémám. Mit kell csinálnom, hogy megfeleljen és elfogadják? Tartsa be a rendelet 1. mellékletében foglaltakat és ígérem másnap megkapja a jóváhagyást. Látom, hogy ez így nem fog menni. Beküldöm a Megrendelőt, talán neki sikerül jutnia valamire. Az éphat-os csávó neki is elmondja, majd a végén hozzáteszi, azt javasolja, hogy olyan tervezőt keressen, aki képes egy tervet az előírásoknak megfelelően megtervezni. Jön vissza a Megrendelő, hogy gáz van, mert én állítólag hülye vagyok, mert nem bírok pár előírást sem betartani. Mondom neki, hogy nyugi, megoldom. Azt mondja, reméli, mert különben bizalmi válság lesz, vagy mi.

Egy ekkora ház csak nem foghat ki rajtam, újra nekigyürkőzöm. De én ravasz vagyok, mint az állat, így felhívom az éphatos kollégáját, hátha segítene. Azt mondja, ha mindenre ráírom, hogy az micsoda, akkor úgy jó lesz. Mármint minden vonalra? Azt mondja ja. Írjam rá hogy ez egy fa? Igen. Hmmm. És mit csináljak a szomszéd nőjével, izé … zöldjével? Rajzoljak oda fákat. Csak úgy összevissza? Aha. Tök mindegy hova? Igen, az a lényeg, hogy legyen ott valami, akkor ki lehet pipálni. És ha a fák speciel eltakarják a házat? Hát az pech. Ilyenkor is odarajzoljam? Igen, De akkor eltakarják a házat és nem fog látszani? Ja. Rajzolja oda. Most mit csináljak, nem én találtam ki ezeket  hülye előírásokat, értsem meg, neki ki van adva az ukáz, ha valami megvan, akkor pipa, ha valami hiányzik, akkor mehet ki az elutasítás. De mondom, ez most miért jó? Azt ne tőlem kérdezze!

Így is teszek, mindenre ráírom, hogy az mi. Biztos ami biztos, a kótavonalra is ráírom, hogy „méretvonal”, nem szeretném, ha valami ilyesmiért megint elkaszálnának. A szomszédban ugyan van egy bazi nagy bokros izé, azt se látni hol az eleje és hol a vége, nem hogy a törzse, ezért inkább odarajzoltam 2 fenyőt. Jobban is néz ki. Rájuk is írtam, hogy 350 cm átmérőjű kanadai óriásfenyő. Mivel úgysem mennek ki ellenőrizni, gondoltam legalább legyen valami frankó dolog is a terven. Persze akkor még nem gondoltam, hogy ezek a fák bazira megnőnek, így az utca kép jó, ha egy A0 méretben ráfért. Persze álló formátumban (a legfelső 81 m így is lemaradt). De nagyon pöpecül néz ki. Ilyen szép tervem talán még sohasem volt. Persze később ráfaragtam, mert amikor negyedszerre adtam be, akkor jelezték, hogy  terveket alá kell írni. Na mondom, most gáz van, mert csak A3-as nyomtatóm van, de nem gond kinyomtattam az A0-s terveket A3-okban és mondtam a Megrendelőmnek, hogy írja alá őket. Persze a két mammutfenyő miatt bazi sok üres A3-as is adódott, de már nagyon szerettem volna túl lenni az egészen, így azt javasoltam, hogy ne szarozzon. Aláírta, elvittem és jó sok pénzért beszkenneltettem. Beadtuk papíralapon. Mondták ez nagyon klassz, de be kell adni PDF/A formátumban is. Bakker!

Már nagyon szerettem volna túl lenni, hazavittem a szkennelt A3-as rajzokat, majd az egészet egy internetről gyorsan letorrentezett photoshoppal ismét összeraktam A0 rajzokká. Még szerencse, hogy csak 4 db homlokzatot érintett. Igaz amikor összeraktam, addigra már 350 MB-os lett a fájl, amitől már beszaggatott gépem. Nem bírta. Akkor vettem észre, hogy ezek a hülyék a fénymásoló szalonban 7000*4500 felbontásban szkennelték be. No gyorsan elrohantam a sarki számtech boltba és vettem még 8 GB RAM-ot, hogy ne szaggasson az a kurva gép. Sikerült is, aztán a végén, hogy kisebb legyen a fájlméret, az egészet megpróbáltam optimalizálni, de ennek meg az lett a következménye, hogy a vonalak fele eltűnt. Sebaj, viszont a 350 MB-ból sikerült 3 MB-ot csinálnom, ami azért valljuk be nem rossz. Büszke is voltam magamra. Az egészet vissza az archicadbe, majd pdf/a export és már fel is tölthettem azétdrbe. Nagy kő esett le a szívemről.

Egy hét múlva jött a levél, hogy sajnos nem tudják elfogadni, mert az utcaképre nem az van írva, hogy utcakép, hanem hogy homlokzat, és az nagyon nem jó így. Basszus… Javítom és már töltöm is fel. Még szerencse, hogy sorszámoztam a sikertelen próbálkozásokat. Talán húsz alatt megállok.

Igazából az nehezíti a dolgot, hogy ha az éphatosnak mondjuk van 6 kifogása, akkor azt nem egyszerre mondja meg, hanem 6 alkalommal, ezzel garantálja a 6 elutasítást és a hosszan tartó örömszerzést. Persze magának. Most várjuk az újabb eredményt. A huszadik elutasítás után valószínűleg kezdeményeznünk kell egy közig felülvizsgálatot, a jegyzőnek pedig kinéz egy polgári per. 

Közben a Megrendelőmmel találkoztam és felvetette, hogy nem teljesen tud kiigazodni a terveken. Mondtam neki, hogy nézegesse a helyszínrajzot, azon tényleg minden rajta van, sőt rá is van írva, hogy „ez a szám a fal vastagsága cm-ben”. Mit nem ért? Hát hogy miért van rajta a szomszéd majd egy hektáros birtoka? Mert mondom, ezt így kell. De mi ez a sok vonal szomszéd telkén? Mondom rétegvonalak. Fel kellett mérnünk. Ne is mondja, tudja milyen nehéz volt, mert a szomszéd hülye kutyája állandóan ott ugatott, amíg az egyik geodéta meg nem etette valamivel, attól lenyugodott. De ezért engemet a szomszéd nem fog feljelenteni? Hát azt nem tudom, de ez már a maga baja. Mi felmértük, mert ez a szabály. Azt mondja, hogy a helyszínrajzot és a homlokzatokat már érti, bár az egyiken nem látja a házat. Mert mondom előtte fák vannak és az éphatos azt mondta azokat mindenképpen rá kell rajzolni. Jó de ő nem tudja mi van ott, hát mondom peche van. De ha kivágatja a fákat, akkor majd berajzolom. Aztán meg azt mondta, hogy úgy tudja, hogy szoktak a tervekhez alaprajzot is adni. Mondom neki, bocs, de „bejelentési doksiban” állapodtunk meg és a kamarai díjszabás szerinti 1,8 milliós tervezési díjban ez nincs benne. Azt mondja erre, de ő nem tudja, hogy mi van az épületen belül. Mondom neki ott van a műleírás, ott szépen le van írva, meg persze a helyiséglista, az elég részletes, még alapterületi adatok is vannak benne, ráadásul szintenként van megadva, sőt direkt neki még össze is adtam (ennyi pénzért). Csak egy kis fantázia kell hozzá. Mutattam neki, hogy van még benne hivatalos építményérték számítás is: a 100 m2-es háza pont 14 millióba fog kerülni. Nem akarta elhinni, mutatom neki, hogy nekünk 140 eFt-tal kell számolni, ez állami előírás, nem térhetünk el. Mondtam is neki, hogy a 25 millióból még marad pénz extrákra is. Megnyugtattam, hogy teljesen jogszerű dolog, de aztán előjött a kivitelezővel, hogy a doksit megmutatta neki is, aki ugyan csóválta a fejét, de állítólag nagyon rutinos és azt felelte, hogy végül is megoldható. Alaprajz és metszetek nélkül kicsit bonyolultabb lesz, de megoldható. Igy persze egy kicsit feláras lesz, de a CSOK-ból fogja erre is futni. Még azt mondta, hogy mivel az állam nem akar beleszólni, hogy mi legyen belül (falak, meg ilyesmi), ezért a bejelentési tervek alapján megépíti az épület külsejét, de a belsőt nem. Azt rám hagyja és ott azt építhetek, amit akarok. Mondja a Megrendelőm, hogy gyorsan vett is a tesco-ban egy ilyen szuper cad programot, most akciós volt, csak 1990 Ft (áfával!!!).

Most itt tartunk, várjuk, hogy az éphat végre elfogadja a 16-ik próbálkozásunkat. Bizakodó vagyok. A Megrendelőm is. Élete nagy kalandja előtt áll.

A folytatásról majd beszámolok.

***

…ha kíváncsi a következményekre, kit-kat ide

Hozzászólások (12): megnézem

  • Kelemen Zsolt

    2016. március 8. kedd 17:14

    #109527

    Egyik kollégámnak azt tette szóvá a főépítész, hogy ha már nem kötelező a településképi vélemény, akkor legalább beadás előtt megmutathattam volna neki, véleménykérés céljából. (Nem tette, ő sem hülye!) Erre most bosszút állt! Most egy engterves háznál 2. körben is elkaszálta a házat. Elsőre azért mert lapostetős volt, most azért mert magastetős. A fene se érti, de lassan a megrendelő se, ezért aztán továbbáll és nem fizet.
    Ez valóban jó? Ezt akarták?

  • KK

    2016. március 8. kedd 17:21

    #109528

    En megcsinalom a korabbi engtervet mindenestol.
    Helyszinrajz, alaprajzok, tetofelulnezet, metszetek, homlokzatok, idomtervek, muszaki leirasok.
    Majd ezt alairatom veluk, es ez alapjan elkeszitem a bejelentesi dokumentaciot, amiben szovegesen visszautalok a tervre, valamint rairom, hogy kiviteli terv nelkul kivitelezesre nem alkalmas .

    Mar kettot befogadtak ilyenbol, jovo heten beadok 3at.

    Most van olyan ugyfelem, akinek az epitesze nem hajlando a teljesen kesz tervet beadni bejelentesi eljarasba, inkabb atadta az egeszet.

  • KK

    2016. március 8. kedd 17:23

    #109529

    Jah, meg annyit, hogy en eadom az archicadbol keszitett pdf/a-t, valamint kinyomtatom, alairja mindenki, es beviszem az ephatosagra. Szkennelgessenek ok, ha annyira kell nekik.

  • Németh László

    2016. március 8. kedd 19:22

    #109530

    Kedves Kollégák! Ezen már csak nevetni lehet, komolyan venni nem!

  • Kovács Szabolcs (Garda-Ház)

    2016. március 8. kedd 19:31

    #109531

    Miklós, ezt nem tudom ki fogalmazta meg.

    Szenzációs!! Ez volt a mai nap fénypontja, köszönjük!!! Felolvastam az irodában….ilyen jól régen nem szórakoztunk, szó szerint ironikus de mit lehet tenni. Szerintem olyan komor a hangulat, hogy sokan észre sem veszik ez a (humor) kategóriához tartozik. 🙂

  • Huszti István

    2016. március 8. kedd 21:00

    #109532

    Miklós
    A címlap „terven” a homlokzat színkódja nincs megadva. Ez ahhoz kell, ha összedől az épület, akkor lehessen a felügyeletnek ellenőrizni a városképi illeszkedést.

  • Kovács Szabolcs (Garda-Ház)

    2016. március 8. kedd 22:44

    #109533

    Tisztelt Miklós.
    Egy gondolat, mindenki a HÉSZ, OTÉK, ÉTV, 456-312-191 stb. Jogszabályokat böngészi mostanság. Miért nem nézi meg, vagy miért nincs közzé téve, ” kivesézve” PTK. felelősséggel kapcsolatos jogszabály. Az élet nem állhat meg! A felelősséget át lehet ruházni a kivitelezőre, építtetőre, és rengeteg lehetőség és opció van még! Valamerre el kell-kellene mozdulni.

  • Pató Károly

    2016. március 9. szerda 06:56

    #109534

    Jó.

  • Áts László

    2016. március 9. szerda 07:45

    #109535

    tecccett a történet… 🙂
    további sikereket!

    hál’ Istennek nyugdíjas építésügyi hatósági dolgozó

  • Pető János

    2016. március 9. szerda 23:35

    #109536

    Jól sikerült szöveg, persze a rosszul sikerült jogszabályokból és az ezekkel bevadított építésügyisekből csak ilyen vidám történetek jöhetnek ki.

    Ahogy persze a már hozzáférhető 456-os módosítási tervezetéből jól látszik, ez az „egyszerűsítési” törekvés most már olyan szörnyszülötteket eredményez, aminek már az égvilágon semmi értelme, egyszerűbb lenne, ha maradna a sima engedélyezési eljárás.

    Aki ilyen rendeleteket képes kodifikálni, örökre el kéne tiltani a közügyektől. (Én a szavazati jogukat is megvonnám.)

  • Daidalos

    2016. március 11. péntek 20:42

    #109548

    :)))))) a felső nyolcvanas méter…))))

  • Daidalos

    2016. március 11. péntek 20:43

    #109549

    Nyolcvanegy.

.
Búcsú

Kedves weboldal látogatók! Fájó szívvel tudatjuk, hogy a weblap tulajdonosa és szerkesztője, Koós Miklós hosszú betegség után elhunyt. Miklós hosszú éveken keresztül nagy elhivatottsággal szerkesztette a honlapot, válaszolt a blog-ban feltett kérdésekre és üzemeltette a legtöbb látogató által keresett tervkritika panelt. Sok építtető kérte a tanácsát. Gazdag életművet és nagy űrt hagyott maga után. Amennyiben […]

Búcsú
2019. március 5. kedd
SZAKMA
Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül

A magánlakásépítés legfontosabb szereplőjének mind a mai napig az építész tervezőt tekintik, hiszen az építtető az ő kezébe teszi le azt a bizalmat, amivel úgy véli a folyamat végén olyan házat, lakást kap, amit eredetileg elképzelt. Általában ő az első, akivel találkozik, akivel szerződik, akinek feltárja családja tervezett életvitelét, az elképzelt környezetet. Az építész – […]

Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül
2019. január 15. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább