Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Tóth Szilveszter
2016. február 15. hétfő

Tervbemutató | Tóth Szilveszter ikerháza

tervbemutató-toths-homlokzat-k3 esti

A kétlakásos lakóépület ideális tájolású, trapéz alakú telken egy Budapest környéki lakóparkba valósul majd meg. A megrendelő részben magának, részben üzleti céllal kíván építkezni, határozott elképzelésekkel rendelkezett, így a stílus – tervezési program adott volt -pl a gépkocsi tároló elhagyása -, ugyanakkor az építészeti kérdésekben maximálisan szabad kezet adott, mondhatni ideális megrendelői hozzáállás ahhoz, hogy egy jó épület születhessen.

A síknak tekinthető telek észak felől tárul fel, innen érkezik az ember gépkocsival és gyalog is, a használható kertek dél felé esnek. A szomszédok hasonló stílusú épületek, így a modern, lapostetős épület egyáltalán nem tájidegen. A telek déli szélén és a szomszédos telkeken ősfák állnak, így a megfelelő bevilágítás a déli tájolás ellenére is problémás, ez a magyarázata a kifejezetten nagy nyílászárók alkalmazásának. Természetesen mindegyikre kerül redőny vagy zsaluzia is.

A lakások alapterülete kereken 150m2 85m2 földszinti és 65m2 emeleti alapterülettel. A beépítésbe még belefért lakásonként ~30m2 fedett terasz is. Bár ez csak egy vázlatterv egyelőre, standard műszaki megoldásokat gondoltam alkalmazni: beton sávalap, Porotherm 30K fal és 14cm grafit hőszigetelés, amire ragasztott kőburkolat illetve kompaktlemez burkolat kerül. Monolit vasbeton födémek, vasalás alá bebetonozott felületfűtéssel és hűtéssel készülnek, lapostető lejtésadó hőszigeteléssel és átlagosan 30cm vastagságban EPS N100, így kb. 0,13W/m2K a fal és a felfelé hűlő födémek U értéke is. A fa nyílászárók 3rétegű üvegezéssel készülnek majd, valószínűleg inkább a hőszigetelésre mint a g értékre optimalizálva, tekintettel a környező fák árnyékoló hatására. A két lakás között duplázott hangszigetelő téglafal készül 10cm kőzetgyapottal dilatálva.

A terveket készítette:

Tóth Szilveszter
okl. építészmérnök É01-0497
tel.: 20 598 2200
tothszilveszter@gmail.com

Bár sokan értetlenkedve fogadják, hogy egy építész miért mutatja be egy másik építész munkáját, én eddig nem érzékeltem, hogy nekem ebből eddig bármilyen hátrányom is származott volna. Cserébe viszont az olvasók megismerhetnek sokféle építész gondolkodásmódot, építész eszköztárat és persze különféle épületstílusokat.

Köszönöm Szilveszternek, hogy közreadta ezt a munkáját, mert sok tervkritika után végre egy igazán nívós tervet is be tudunk mutatni. Pár dologgal szeretném kiegészíteni az épület bemutatását.

Nem is olyan régen esett szó az egyenes, egykarú lépcső alkalmazhatóságáról. Nos itt láthatunk rá egy jó példát. Ennél kevesebb közlekedővel már nem nagyon lehet megoldani egy ekkora épületet.

Az ikerház két fele közel azonos, a telek ferdesége egy izgalmas homlokzati játékot eredményezett. A nagy méretű, osztás nélküli üvegfelületek eleganciát adnak az épületnek.

A fszt-tel kapcsolatos észrevételem annyi csak, hogy a bejárati ajtó kissé rányílik a lépcsőre illetve, hogy a konyha melletti bejárás csak a jobb oldali étkező elhelyezést teszi lehetővé, a bal oldalinál ez problémás lehet. A teljesen egyterűen kialakított nappali-étkező-konyha vélhetően szándékos döntés eredménye. A belső fotó tanúsága szerint ezt még az is fokozza, hogy az előszobától (lépcsőtől) is egy osztás nélküli üvegfal választja el, ezáltal az épület teljes mélységében átláthatóvá, egyterűvé válik.

 

tervbemutató-toths-alaprajz-fszt

A nappaliból a konyhába való direkt belátást itt a konyhasziget akadályozza meg. A konyhaszigetre mellesleg igen sokan vágynak, de igazából konyhában ritkán van rá mód, mert akkora helyiséget eredményezne, viszont egy egyterű konyha-nappaliban simán beleférhet.

A rajzok alapján nem teljesen tiszta a nappali és a szülői háló előtti pergola pontos árnyékvetése, mert kérdés, hogy télen mennyire engedi be a napsugarakat.

Az emelet faék egyszerűségű, ebből következően kellően nagyvonalú is. A homlokzati játékot az utcai homlokzat kialakítása okozza, mélyre visszahúzott üvegfelület kiváló megvilágítást tud adni a lépcsőháznak.

tervbemutató-toths-alaprajz-em

Nyilván tudatos tervezői döntés volt mind elől, mind hátul a kijárás biztosítása, de mivel sehol sem látni korlátot, ez inkább tűnik szervizmegoldásnak, mint használatinak. Különösen a hátsókert irányában – használat közben – bizonyára fel fog vetődni a tényleges emeleti terasz igénye, ez viszont valamiféle korlátot fog igényelni, jelen esetben vélhetően egy keret nélküli üvegkorlátot.

Az épület alaprajzi kialakítása, tömegformálása igazán nagyvonalú és elegáns, őszinte gratulációm a házhoz. Még sok ilyet kérünk!

További tervbemutatók

tervbemutató-toths-homlokzat-b1

tervbemutató-toths-homlokzat-k1

Hozzászólások (9): megnézem

  • Németh László

    2016. február 15. hétfő 07:51

    #109329

    Volt időszak, mikor az OÉSZ (OTÉK leánykori neve) a konyhának közvetlen természetes világítást írt elő, illetve belső étkező-konyhát nem lehetett tervezni. Nos, egyre divatosabb a tárgyi tervben is látható belső konyhai megoldás, ami véleményem szerint egy ötszobás, ikerházas kialakításnál nem elfogadható! Hogyan lehet egy jó kis vasárnapi ebédet ilyen konyhában elkészíteni, ahol csak a nappalin keresztül lehet szellőztetni folyamatos lámpafény mellett?

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2016. február 15. hétfő 09:01

    #109330

    Az előző felvetés a belső konyhával kapcsolatban technikailag teljesen igaz akkor, ha nincs központi szellőzés! Ha létesül egy folyamatos üzemű hővisszanyerős központi szellőzés, akkor az ételszag nem áramlik a lakásban szerteszét. Ezt kiegészitheti egy aktívszenes ernyő a tűzhely felett, és technikailag ok a dolog. De ez valóban kell. A másik, hogy aki oldalast süt, fokhagymásan, zsírban, az nem fog ilyen házat építeni vélhetően, és ezért képtelenség neki azt megmagyarázni, hogy ebben ez egy rizikófaktor.

    • ger82

      2016. február 15. hétfő 12:58

      #109332

      Nem ertek egyet, tehat aki ilyen hazat vesz az nem sut oldalast (se) ezt ugye nem gondoltad komolyan?
      a szelloztetes mukodhet de feny attol nem lesz.

  • Tóth Szilveszter

    2016. február 15. hétfő 10:08

    #109331

    Kedves Miklós! Köszönöm szépen a kiegészítésben megfogalmazott pozitív kritikát!

  • ger82

    2016. február 15. hétfő 13:00

    #109333

    Na ez mar valami, gratula, nekem nagyon tetszik. A konyha sotetsegen kivul en nagyon jonak talalom!

  • Bartha László

    2016. február 15. hétfő 13:20

    #109334

    Véleményem szerint a földszinti háló és nappali közötti közvetlen átjárás helyett sokkal indokoltabb lenne a fürdő irányából való megközelítési lehetőség a háló fele (ha ez a helyiség valóban ezt a szerepet látja el), mégpedig olyan módon, hogy az amúgy is közlekedési felületként használt részt a fürdőszobából a közlekedővel kellene egyesíteni. Előnyei a háló jobb szeparáltsága, a fürdő egy ajtón való megközelítése, hátrányai a kisebb felületű fürdőszoba lenne. Emellett a bejárati teret kissé szűkösnek látom. Gratulálok a tervhez!

  • Szabóbácsi

    2016. február 15. hétfő 14:58

    #109335

    Átgondolnék bizonyos dolgokat. Kívülről tetszetős, hibátlanul mai.
    A konyha sötét, kicsit szűk, az étkező így gyakorlatilag nem fér el, ez csak rajzi trükk.
    A nappaliban a lakberendezés működik, de csak tévézésre. A kert biztos csúnya, mert gyakorlatilag szinte mindenki háttal ül az üvegfalaknak. 🙂
    Szóval a nappali szekció igencsak el van zárva a kerttől. Szemben a hálórésszel ami meg túlságosan is kertbeágyazott. Javasolnám a két funkció felcserélését. És a bejárat és lépcsőirány felcserélését is. Ezáltal szeparáltabban, távolabbra kerülne a két bejárat. Érdekes dolog egy kilométer hosszú beépített szekrénysor az elválasztó falon, de talán túlzás ezt tenni a ház koncepciójának rendezőelveként.
    Emelet. A szülői háló keskeny. Az ággyal szembe semmi sem fér. Ide kevés. A hatalmas üvegfallal megnyitott emeleti közlekedőben aki épp elmegy dolgát végezni, mivel jó magasan van, még a tömör kerítés sem takarja. Igazán kellemetlen érzés. Kádas fürdőszoba helyesen, ötletesen, nem az utcára nyílik. De akkor a zuhanyzós miért mégis, hiszen ugyanaz a szituáció?
    Szóval látványos, jól eladható, de belakva azonnal kijönnének ezek a kellemetlenségek. melyeket mindenféle sebtiben tákolt segédszerkezettel tudnának csak orvosolni.

    • joterv.hu

      2016. november 14. hétfő 03:34

      #113407

      Igen, ez tipikus. Látszik, hogy olyan ember tervezte a konyhát, aki nem túl sokat van benne 🙂

      A terv viszont szép, reméljük még nem kezdték építeni és esetleg megfogadja a tervező úr 🙂 a kritikákat.

  • Kiss András

    2016. február 17. szerda 13:39

    #109347

    Laikusként én a földszinti vizesblokkok megközelítését nem értem egészen. A jobb oldali lakásban meg kell kerülni a „fél házat”, hogy az ember a nappaliból elszaladjon mosdóba? A bal oldaliban pedig miért szükséges/praktikus a fürdő-háló-konyha-előszoba közötti kis közlekedő telerakása ajtókkal? A konyha és az előszoba felől én biztos nem tennék ajtót oda.
    Egyébként tetszik nekem is!

TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap
ÉPÍTÉSI JOG
A homlokzatmagasság számítás BÜNTETI a lapostetőt

Az „építménymagasság, épületmagasság, homlokzatmagasság” című írásunkban épp azt kellett megállapítani, hogy a homlokzatmagasság számítással a korábbi építménymagasság számítás helyett egy olyan szabályozást vezettek be, aminek a célja nem látható, az oromfalak és a tűzfalak esetében teljességgel érthetetlen a megkülönböztetés, ez pedig számos esetben káoszt eredményezhet majd 2018. december 31. után. Nem nehéz belátni a címbeli állítást, miszerint […]

A homlokzatmagasság számítás BÜNTETI a lapostetőt
2017. július 9. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább