Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. február 13. szombat

Az olvasók kérték: tervkritika kategóriák

tervkritika-119-3D-2

Pár napja egy olvasói észrevétel nehezményezte, hogy nincsenek pozitív példák a tervkritikán. Nos, mivel itt mi hozott anyagból dolgozunk, nincs befolyásunk a beérkező tervek minőségére. A beérkező tervek mennyisége pedig sajnos nem teszi lehetővé, hogy csak pozitív példákat mutassunk be. Így fogtam mind az eddig megjelent (most éppen 142 db) tervkritikát és pár napot rászánva, átfutottam őket, és ahol kellett, ott címkével láttam el őket. Így könnyebb lesz keresni a jót és a rosszat is. A tervkritikákhoz kapcsolódnak különféle „címkék”:

  • tervkritika NEM a terv olyan alapvető hiányosságokkal bír, hogy nem javítható, csak a teljes újratervezés (esetleg egy alkalmasabb tervező) lehet a megoldás
  • tervkritika ha a tervkritika szó mellett nem áll más, akkor ott általában áttervezést, az igények újragondolását javasoljuk
  • tervkritika IGEN a példaértékű és a csak szimplán jó háztervek kerülnek ide, amikben még apróságok lehet, hogy javítani kellene
  • ismételt tervkritika a korábbi tervkritikák alapján áttervezett tervek
  • építész küldte nem az építtető, hanem maga az építész küldte be a tervet
  • tervező saját háza a tervező a saját házának a terveit küldte be

Végül pedig idemásolom a Tervkritika fő oldalán olvashatókat:

A Tervkritikát tekintsék egyfajta kontrollnak, a “több szem többet lát” bölcsességének, melyet sok esetben a hozzászólók is alakítanak. A Tervkritika nem jelent tervezést vagy áttervezést, nem készülnek tervváltozatok, csak véleményezés és kizárólag írásbeli javaslattétel. A fenti besorolások (címkék) nem konszenzusos vélemények, hanem kizárólag sajátjaim, amikkel természetesen vitába lehet szállni.

Az általános vélekedés szerint a tervkritikába jóformán csak rossz tervek kerültek, a fenti címkézés eredményeképpen a jelenleg 142 tervkritikából 37 db a tervkritika NEM és 30 db a tervkritika IGEN címkéjű épületterv, ez utóbbi cca. 20%-ot tesz ki.

És ha már statisztikázunk, íme a legtöbbet olvasott tervkritikák (természetesen a régebbi tervkritikák e tekintetben előnyben vannak):

A legtöbb hozzászólással rendelkező tervkritikák:

Hozzászólások (7): megnézem

  • Németh Klára

    2016. február 15. hétfő 16:55

    #109336

    Kedves Miklós!

    Köszönöm a munkáját amivel szétválogatta az eddigi tervkritikákat, így sokkal könnyebb a keresés!:-) Megértem, hogy a tervkritika hozott anyagból dolgozik, így nem is Önnek szólt a kritikám a sok rossz terv miatt, hanem a bátortalan építészeknek akik eddig még nem éltek a felajánlott lehetőséggel hogy még több jó példát mutassanak be. De ezt a 141. tervkritika alatt részletesen le is írtam. Lehet nem vagyok a szavak embere, de őket sem kritizálni akartam elsődlegesen, hanem éppen inkább bátorítani, hogy bemutassák a jobb példákat is. Lehet elég lett volna csak annyit írni, hogy: Hajrá építészek, több szem többet lát és egymástól is sokat lehet tanulni!:-)

    Nekem például nagyon tanulságosak azok a jó tervek amik a nehéz oldalhatáros építkezésre mutatnak jó példákat. De ezzel például sok olvasó, leendő építtető is biztos így van. Újra végignéztem a jó tervként cimkézetteket is, és a pációs megoldás mellett nagyon érdekelne a „valami Amerika” című megoldása is. Tudom, hogy az alaprajzát már nem lehet megjeleníteni, de ha jól értettem a leírást, lehet „oldalhatárra” is normál ablakot tenni bizonyos esetekben?
    Itt az adott esetben az volt a megoldás, hogy a háznak gyakorlatilag csak kis felülete esett oldalhatárra? Az épület „fő tömege” (ahogy a leírásból én elképzeltem) meg egy gondolom nem akármilyen méretű visszahúzásnak köszönhetően távolabb esett az oldalhatártól ezért kaphatott normál ablakot is?

    Ezt sokan nem tudják szerintem és ha nem jó építészt fognak ki akkor lehet nem is fogják megtudni soha, hogy lehetett volna rossz kompromisszum helyett a ház „elhelyezése ötös” is akár.
    Ez a kérdés azért fontos szerintem mert a telkek java oldalhatáros általában és telekvásárlás előtt jó lenne tudni, ha ilyen megoldással is lehetne számolni. Az OTÉK nekem laikusként önmagában nem egyértelmű, és persze minden eladó telek megnézéséhez sem lehet mindig egy építészt elcipelni, akármilyen jó is lenne:-)

    Köszönöm olvasóként az eddigi „felvilágosító” munkáját is, szerintem nagyon sok értelme van! (Még ha esetleg kevés is a visszajelzés vagy nem mindig jó, mint pl. a 142.-nél) )Biztos, hogy nagyon sok olvasót megtanított felismerni a jó terveket, építészt, vagy a rossz hibákat, vagy legalább arra, hogy jobb legyen a kommunikáció az építtető és építész között, akárcsak azzal is hogy a tervkritikáknak és a többi szakmai cikknek a koos.hu-n is köszönhetően jobban megértik ezt a folyamatot.

    Jó munkát és sok örömet a továbbiakban is!:-)

    Üdvözlettel:
    Klára

  • Varga Péter

    2016. február 15. hétfő 21:55

    #109339

    Kedves Miklós, kedves Klára!
    Ha sehol máshol, csak itt lehetne egy kicsit szakmaibban beszélni egy kérdésről, az jó lenne.
    Két épület szembe néző homlokzatai között hagymányosan két oldalkertnyi távolság van. A két homlokzaton ablakok nyílnak, az ablakok mögött lakószobák vannak.
    Ha oldalkertes beépítésű telket választunk, akkor a szembenéző homlokzatok közelebb kerülnek, de ezért cserébe biztosak lehetünk, hogy az oldalkertünkbe a szomszéd nem lát be, éjszaka ha felkapcsolja a villanyt, az nem világít az arcunkba. Ezért az oldalkertes beépítés meghatározásánál pontosan definiált, hogy milyen helyiségek, milyen ablaka nyílhat a szomszéd felé. Okoskodhatunk persze, ha 3 méterre teszünk egy ablakot, az már tulajdonképpen megfelel, de a szomszéddal örökre kitolunk és a szakmaiságot is erősen zárójelbe tesszük. Ne erőltessük, nem lesz hosszútávon hasznos. Egyetlen jótanács, ha telket választunk, tudjuk, hogy az oldalhatáros beépítés ezzel jár, ne próbáljuk meg unortodox módon kiforgatni, kiokoskodni, válasszunk másikat.

  • Kiss András

    2016. február 23. kedd 17:55

    #109381

    Kedves Miklós!
    A 66. kritikánál futottam ebbe a megjegyzésbe, a tervek osztályozása terén egy következő fejlesztésként „érdekes lenne, ha a tervkritikában megjelent házakat, lehetne pontozni egy 1-től 10-ig terjedő skálán. így év végén, vagy bármikor össze lehetne hasonlítani a házakat egymás között és lenne egy toplista is a véleményezett házakról”
    De köszönet már ezért is!

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább