Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2016. január 28. csütörtök

Felmentettek mindenkit a vörösiszap-perben

800px-Ajka_accident_2764e8d13a_b

A Veszprémi Törvényszék első fokon minden vádlottat felmentett minden vádpontban a vörösiszap-katasztrófa miatt indult, 15 vádlottas büntetőügyben. Az ítélet indoklása szerint a katasztrófát még a kilencvenes években elkövetett tervezési hibák okozhatták, nem a Mal Zrt.-nél 2010-ben dolgozók gondatlansága. 

A 2010-ben tíz ember halálát okozó vörösiszap-katasztrófa mind a 15 vádlottját felmentették. A 15 ember ellen különböző vádpontokban, így halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, vagy a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emeltek vádat. A közös az volt, hogy mindenkit megvádoltak közveszélyokozással, de most mind a 15 vádlottat az összes vádpont alól felmentették.  forrás: Index

40 hónapnyi tárgyalási anyagot nem lehet pár szóval vagy mondattal elintézni. A 10 halott, a több száz súlyos és könnyebb sérült, egy élet alatt összegyűjtött javak teljes elvesztése nem pótolható és nem kárpótolható. Olyan trauma, ami hosszú ideig élni fog az ország kollektív emlékezetében, de nyilván sokkal fokozottabban a helyiekben.

A kooseptar.hu is számos cikkben boncolgatta a tragédia körülményeit

A tragédia után időszakban sokak első gondolata – akármennyire is tagadnánk -, a bosszú, a bűnösök azonnali és példaértékű megbüntetése volt. Ne tagadjuk, sokan szerették volna a mostani, felmentett vádlottakat börtönben tudni és rájuk mutatni, hogy igen, Ő MIATTUK volt minden.

Nem így történt. Nem vagyok jogász, hogy megítéljem a bíróság munkáját, legfőképpen nem vagyok ismeretek birtokában. Ebből következően nem mondhatom, hogy az ítélet felborító, mértéktartó, igazságos vagy éppen rossz. Ezt majd megteszik a hozzáértők.

Természetesen megjelentek a bíróságot elítélő hangok, miszerint micsoda ítélet született, nincs is felelős? De van.

A bíróság ugyanis nem állított olyat, hogy nincs felelős. A bíróságnak nem az a feladata, hogy egy mindenre kiterjedő szakvéleményt készítsen, ő csak afölött tud ítéletet mondani, akit vádlottként elévezetnek. A bíróság nem vádhatóság, nincs joga senkit sem perbe fogni. Jelen esetben az ügyészség nem végezte el a munkáját és ezt mondta ki a bíróság.

A tanulságok viszont megmaradnak és a tanulságok egy része korántsem rózsás. Itt elsősorban az állam szerepére gondolok.

Ha nem lennének törvények, állami ellenőrző hatóságok, akkor itt bárki bármit bármikor megtehetne, mert senki sem védené a környezetünket, az itt lakókat, az üzemekben dolgozókat. Ha valaki romlott húst árul, azt tartoztassák le, zárják be az üzemét. Ha egy ellenőrzési mechanizmus jól működik, akkor ezek az esetek napvilágra kerülnek. Nem számíthatunk mindig arra, hogy egy vállalkozás vezetője, tulajdonosa majd mindenben jogkövető lesz és emberbarát. Ezért kellenek a megfelelő szabályozások.

Úgy vélem egy demokráciában a választók azért bízzák a sorsukat az államra, hogy bizonyos dolgokban vigyázzon rájuk (rendőrság, hatóságok…stb), mert számos dologhoz nem értünk, nem ismerjük, nem is tudunk róluk.

Az Illatos úti mérhetetlen környezetszennyezésre még mindenki emlékezhet. Szándékosan citálom ide. A hatóságoknak, a helyi polgármesternek nem volt vele semmi gondja, csak éppen egy egész kerületnek. A főváros szégyene volt, immáron évtizedek óta, egy ketyegő vegyibomba a város közepén.

Akikre rábíztuk az életünket, azok ezzel nem törődtek. Újságcikkeknek kellett ahhoz megszületni, hogy annyira nagy legyen a felháborodás, hogy már ne lehessen a szőnyeg alá söpörni. Amikor nagy nehezen felismerték, akkor viszont cselekedtek. A probléma nagyobb része meg lett oldva. Mármint a közvetlen életveszély elhárítása.

Érdekes volna megismerni a kolontári tárgyalás 40 hónapjának azokat a részleteit, mely az állam és az ellenőrző szervek felelősségét tárták fel. Ha ugyanis a feltételezett vádlottak nem büntethetőek, de a tragédia mégis bekövetkezett, akkor itt valami nem stimmel. Nem lehet mindent egy 50 évvel ezelőtti tervezési hibára visszavezetni. Azóta változtak a szabványok, az ellenőrzések műszaki színvonala, eszközrendszere…stb.

A vörösiszap tároló nem Budapest belterületén van, kevesen találkoznak vele, de az Illatos úti teleppel is igen hosszú ideig nem történt semmi érdemleges.

Vajon még hány ehhez hasonló rejtett bomba ketyeg a talpunk alatt hatósági, emberi hanyagságból, nemtörödömségből, az ellenőrzési protokoll esetleges alkalmatlansága miatt?

Beszélhetnénk arról is, hogy ilyen esetben miért nem az állam kártalanítja a jogosultakat, megelőlegezve, hogy lesz kin behajtsa. Ha viszont nincs felelős, akkor ez miben különbözik egy átszakadt vízügyi gát okozta árvíz következményeitől? Ott sincs személyi felelős, mégis az állam jótáll valamilyen formában.

És akkor nem beszéltünk még arról, hogy a közadakozásból összegyűlt közel 2 milliárdos összeg sorsa ismeretlen, az hogy nem lett kiosztva ahhoz a „vérforraló” igen enyhe kifejezés.

Hozzászólások (5): megnézem

  • dp66

    2016. január 29. péntek 01:40

    #109158

    A kormány megtette a szükséges intézkedéseket.
    – egy nap alatt kormányzati felügyelet alá vonták a MAL-t. Nem a műszaki részét, hanem a gazdaságit. Azért, hogy el ne tüntessék a pénzt a kártalanítás előtt.
    – felszólították a megjelenő ügyvédeket, hogy mivel az állam képvisel mindenkit, hagyjanak fel a zugügyvédkedéssel.
    – a károsultaknak felajánlottak 15-15 millió Ft-ot, cserébe az államot nem perlik, és ha bármilyen egyéb kártérítést kapnak, azt az államra engedményezik.
    – ígéretet tettek a szennyezett területek teljes talajcseréjére.
    – a segélyszervezeteknek megtiltották az adománygyűjtést, mert azok csalók, önmagukat jelölték meg kizárólagosan jogosultnak az adománygyűjtésre.
    – építettek egy körgátat, amit a szakma nem tartott indokoltnak, mert ami kifolyhat, az már kifolyt, ha meg mégis folyik, az megkerüli a gátat. Ellenben jó sok kő kellett hozzá… Melyik bányából is?
    – kb két hét múlva levonultak a területről, azóta kormányzati szinten Kolontár nem téma.

    Az egyik robbantási szakértő álláspontja szerint a gátszakadás helyéből és módjából következtetve egyszeri, nagyerejű behatás kellett okozza a gátszakadást.

ZÖLD
Kolontáron jártunk

Október 4-én volt a vörösiszap tragédia évfordulója. A Somló hegyre kirándultunk az október végi hosszú hétvégén és ha már ott voltunk átmentünk Kolontárra. Remélhetőleg ma már nem számítunk katasztrófaturistának. A tároló átszakadt sarka ma is ugyanolyan, de csak távolból lehet szemlélni, mivel a környezete le van zárva. Az első hullámban elöntött területen meghagytak egyetlan házat […]

Kolontáron jártunk
2014. november 5. szerda
ZÖLD
Vád a zöldhatóság lemondott elnöke ellen

Hűtlen kezelésért vádat emeltek a zöldhatóság lemondott elnöke ellen forrás NOL Ugye emlékeznek még, hogy a kolontári vörösziszap katasztrófa idején ki volt – akkor már fél éve – a legfőbb környezetvédelmi hatóság felelős vezetője? Eltalálták! Védték védték, majd kitüntették, … majd amikor kiderült róla hogy szinte mindenben (végzettség, dr-i cím, stb) hazudott, akkor  próbálták eltussolni az ügyet, […]

Vád a zöldhatóság lemondott elnöke ellen
2014. január 7. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább