Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Nagy Zoltán
2015. december 21. hétfő

Kandalló alacsony energiaigényű és passzívházba

hotarolos-kandallo-1

avagy Kandalló másképp

Passzívház vagy nagyon alacsony energiaigényű ház építtetőiben is gyakran felmerül az igény, hogy az otthon melegét kandallóval (is) teremtsék meg.

Ilyenkor hozzáértőkben rögtön felmerül az aggály: egy kandalló hőlökéseivel pont a passzívház egyenletes hőkomfortját fogja elrontani. Amikor ég benne a tűz 5-10 kW teljesítményt ad le, amikor nem ég akkor meg semmit. Hogyan egyeztethető ez össze a néhány száz W-tól 1-2 kW-ig terjedő fűtési teljesítményigénnyel?

hotarolos-kandallo-3

Szerencsére erre is van megoldás, a hőtárolós kandallók formájában. Ausztriában, Németországban már évtizedek óta terjedőben van, nálunk még szinte teljesen ismeretlen műfaj.

Köszönhetően a működési elvnek, a hőtárolós kandallók teljesítménye egészen korlátozott is lehet, illeszthető a passzívházak teljesítményigényéhez. Ráadásul még a tüzet sem kell a természete ellenében fojtogatni, mint a folytonégő típusok esetén. Szabadon hagyhatjuk természetes módon, intenzíven égni.

Ugyancsak a működési elvből következik, hogy a hőtárolós kandallók üzemeltetése a hagyományos kandallókhoz képest töredék időráfordítást igényel, és ezelőtt nem tapasztalt hőkomfortot nyújtanak tulajdonosuknak.

HMS

Az Austroflamm épített kandallók hőtárolós működésűek, tehát a tűz kialvása után akár 12-24 órával is fűtenek. A hőleadásuk a szokványos légfűtéses kandallókkal ellentétben nem forró levegő áramoltatásával, hanem egészséges, komfortos infra sugárzás formájában történik, a kandalló átmelegedő burkolatának teljes felületén keresztül. A hőtárolást a speciális, hőálló-hőtároló anyagból épített burkolat, valamint a burkolat mögötti, belső hővisszanyerő-hőtároló rendszer végzi.

Az eredmény: nagy, kandallós látvány – kellemes, egyenletes, sugárzó hőkomfort.

hotarolos-kandallo-2

(x)

Hozzászólások (2): megnézem

  • Szász Tamás

    2018. október 1. hétfő 20:04

    #118698

    A fent leírtak alapján számomra nem egyértelmű hogy az Austroflamm kandallók valóban teljesítik-e a passzivházakra előírt követelményeket. Gondolok itt a légtömőrségre, és más hasonló előírásokra.

  • Nagy Zoltán

    2018. október 1. hétfő 20:56

    #118699

    Az Austroflamm kandallóbetétek légtömörségét a Deutsches Institut für Bautechnik vizsgálja, és tanúsítvánnyal rendelkeznek erről.

SZAKMA
Kályhás Akadémia indul

Kedves építész-tervező, épületgépész-tervező, műszaki ellenőr és vezető, generálkivitelező Kollegák! Volt már rá példa, hogy ügyfeletek jelezte nektek, hogy tervezés / építés alatt álló házába majd cserépkályhát vagy kandallót is szeretne? Előfordult, hogy műszaki megvalósítási kérdések merültek fel bennetek, és jó lett volna valakihez fordulni velük? Bemutatjuk a Kályhásakadémiát, Magyarország eddigi legnaprakészebb és legátfogóbb cserépkályhás továbbképzését, […]

Kályhás Akadémia indul
2017. augusztus 14. hétfő
JÓTANÁCS
Használati útmutató cserépkályha használatához

Egy kis ismeretterjesztés …

Használati útmutató cserépkályha használatához
2017. január 12. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább