Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2015. december 13. vasárnap

Tervkritika 138 | beadás előtt?

A küldője szerint egy beadás előtt álló tervre kértek véleményt:

Kedves Koós Miklós!

A kooseptar.hu weboldalát párommal nagyon szakszerűnek és hasznosnak találjuk. A tervkritikái különösen tanulságosnak bizonyultak számunkra.

Építtetés előtt állunk, jövő héten fogunk szerződést kötni. A terveket ezután adják be még idén engedélyezésre. Lenne-e esetleg arra mód, hogy megtekintse és véleményezze a ház alaprajzát, ami alapján még esetlegesen finomhangolhatjuk a végleges tervet. Mellékelten csatlom az alaprajzot és a helyszínrajzot, a telken két külön épített ikerház épül, ebből az A jelű lesz a miénk. Ami még jelölt az alaprajzon, hogy nappali-konyha résznek a belmagasságát egy 2,95 méterre tervezzük megemelni, a ház többi részét 2,65-ön hagyva.

A homlokzati kép annyiban változott, hogy azóta beraktunk a garázsba egy ablakot. Pár szót írok a tervről:

Most költözünk ki Budapestről az agglomerációba, két gyereket tervezünk. Először a D-i sarokban lévő szobát szeretnénk szülői szobának, és a K-i szobát gyerekszobának. Majd ha második gyerek is megérett egy saját szobára, akkor a szülői szobát át tervezzük rakni a garázs feletti, Ny-i szobába. Esetlegesen egy gardróbbal hasonló méretűvé alakítva a Ny-i szobát mint a másik gyerekszoba.

Nagy kedvtelésem a sörfőzés, a garázsba ezért került egy fali kút és egy beugrás elhelyezve (egy esetleg előszobai beépített szekrény helye helyett). Ide tervezünk kialakítva egy kisebb sörfőző sarkot. (A beugrás méreteit nem haladja meg a sörfőző berendezés)

A telken egy különépített ikerházzal osztozunk, a mi telekrészünk 480 m^2. Műszaki tartalom röviden: 30-as Porotherm + 15 cm szigetelés, belső tégla válaszfalak, 3 rétegű ablakok, hővisszanyerős központi szellőztetés, napkollektor előkészítés, hidegburkolt helyiségekben padlófűtés, melegburkoltakban radiátor, valamint a későbbiekben még egy kandalló szeretnénk elhelyezni.

Az ingatlanbiznisz mohóságára jellemző, hogy 400 m2-es telkeket alakítanak ki építési telek céljára, amire jószerivel szinte alig lehet építeni. Ez nyilván eleve megnehezíti a beépítését, de ugyanakkor nem lehet felmentés számos fontos szempont alól.

tervkritika-138-helyszinrajz

Ekkora telek esetén már eleve meggondolandó volna a garázs, különösen ennyire a házba integrált változatban, no meg a gyerekek növekedésével együtt járó esetleges későbbi szobacserék. A szobacserék legnagyobb baja az, hogy mindkét felhasználásban meg kell felelnie az elvárt követelményeknek.

És itt van mindjárt az első és az egyik legnagyobb gondom. A garázs melletti, külön elhelyezett hálószoba – akárki is fogja használni – ebben az elrendezésben nem töltheti be a funkcióját, mert egy fogmosásárt is végig kell menni az egész lakáson, hogy eljussanak a fürdőszobába.

Ha viszont a garázs melletti maradna a szülői háló, akkor a két másik lenne a gyerekszoba. Ismerve a gyerekek igen fejlett igazságérzetét a 10 m2 és a másfélszer nagyobb, 15 m2-es szoba garantáltan feszültséget fog okozni, igazolva azt, hogy a 10 m2-es szoba csak igen-igen kompromisszumos esetben felel meg gyerekszobának.

tervkritika-138-alaprajz

 

A garázs a garázskapu miatt ha nem is külső légállapotot jelent, de mindenképpen fűtetlen, intenzíven lehűlő helyiséget jelent, így a garázs melletti hálószoba ebben a formában garantáltan hideg lesz, lévén csak egy 10-es válaszfal választja el. A másik gond a garázsba tervezett sörfőző tevékenységet érinti. A garázs a kipufogógázok miatt szagos helyiségnek minősül, így ott csomagolatlan élelmiszert nem lehet tárolni, sem feldolgozni, a sörfőzés pedig ezek közé tartozik.

A fentiekhez tartozik még, hogy a garázst nem célszerű közvetlenül az előszobával, no pláne azzal egy légtérbe kapcsolt lakóhelyiségbe nyitni, mert állandó lesz a veszekedés a beáramló füstgáz szaga miatt. Garázst lehetőleg zsilipen keresztül célszerű megközelíteni.

Az étkező konyha étkező része a lehető legrosszabb helyre került, úszik valahol a konyha és a nappali között, ráadásul a hálóblokkba igyekezve ráadásul pont útban is van.

A továbbiak csak felsorolásszerűen:

  • a garázs melletti hálóban a fal melletti ajtó miatt a fal nem bútorozható, feleslegesen nagy a közlekedő, miközben az ágy végében épp hogy el lehet oldalazni
  • a fürdő túlzottan nagy, miközben a kisebb háló túl kicsi
  • a nappali használhatóságát egy tervezett bútorozási terv esetén lehetne érdemben vizsgálni
  • a kis hálóban nem lehet nekitolni egy ágyat a gardrób szekrénynek, met az a felület használhatatlan lesz
  • a leírás szerint 30+15 cm-es lesz a falszerkezet, de a rajzon 30+5 cm szerepel, ami nagyon nem ugyanaz. Ennek ráadásul a beépített terület számítására is van hatása

tervkritika-138-homlokzatok

Összefoglalás | bár a levél szerint a terv beadás előtt áll, de remélhetőleg ez nem karácsonyt jelent. Érdemes volna az egészet újragondolni, de ha nem ragaszkodnék a kötelező udvariassághoz, akkor azt javasolnám, keressenek egy alkalmas tervezőt. Ez a ház nincs megtervezve.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy ha Ön éppen családi házat terveztet, de bizonytalan abban, hogy amit kapott, az valóban megfelelő-e, ha valamiért bizalmatlan vagy nincs megelégedve, amit terv címén kapott, nos , akkor küldje meg nekünk. Mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. A Tervkritika teljesen anonim, így nem jelenik meg sem a telek címe, sem az építtető, sem a tervező neve, elérhetősége. A Tervkritika nem jelent tervezést vagy áttervezést, nem készülnek tervváltozatok, csak véleményezés és kizárólag írásbeli javaslattétel.

… és Önnek mi a véleménye? Kérjük írja meg itt alul, a hozzászólásokhoz!

[poll id=”18″]

Hozzászólások (7): megnézem

  • ger82

    2015. december 14. hétfő 21:18

    #108612

    Szia Miklós

    Ezt annyira nem érzem jogosnak, hogy az ingatlanbiznisz miatt szabdalják szét a telket, hogy a maximális profitot szedjék ki a telekből.
    Miért nem fizet többet az építtető? vagy miért kér ennyit a telektulaj a telekért? Belvárosba 7-10nm-es lakásokat adnak el! Miért nem kér kevesebbet a tervező, amikor csak vonalakat húzogat? Érted?!

    Mindenkibe bele lehet rúgni, ok mindig lesz.

    Az észrevételek jogosak.

  • Bardóczky Péter

    2015. december 15. kedd 19:33

    #108618

    No, ilyen házak fognak épülni tömegével, ha nem kell építési engedély 300m2 alatt. 🙁

  • bp57

    2015. december 15. kedd 20:22

    #108620

    Azért akad kritikus szem és hozzászólás a hivatalok részéről és minimum három jól képzett szomszéd és sógor is látja 🙂 .
    De ez a ház az előírásoknak sem felel meg*. Engedély nélkül pedig mindig lesz „kolléga”, aki a kockás papíron lévő vonalakat a használatbavételig valamilyen formába hozza.
    * Ez nem igaz, de akkor is szar!

  • Szabóbácsi

    2015. december 15. kedd 20:59

    #108621

    Az egyik részen nyomorúságosan hiányos, szűk, viszont több helyen meg pazarló a térszervezés. A garázst így bevinni a termikus burokba akkor szokták ha abba sosem áll autó. Akkor viszont kár garázsnak minősíteni és pluszban fizetni hozzá még építményadót is. De ha kocsinak lenne, akkor így , ez, teljesen alkalmatlan. Egyszerű lett volna a feladat. Ehhez képest a terv teljesen átgondolatlan.

  • Tervkritika 137 | tanácstalanság - koos.hu

    2015. december 19. szombat 12:20

    #108631

    […] akkor számomra az derül ki, hogy korai még a homlokzattal foglalkozni, mert ahogy az előző tervkritikában is írtam, ez a ház sincs megtervezve. Ha ez volt a 25-ik megoldás, akkor milyen lehetett az […]

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább