Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2015. október 20. kedd

Valós 3D dokumentáció készítése lézerszkenneres felméréssel

MI LESZ AZ INGATLANOK SORSA, AVAGY A MEGLÉVŐ ÉPÍTETT KÖRNYEZET RÖGZÍTÉSÉNEK LÉTJOGOSULTSÁGA

Információs társadalmunkban a számítógépekkel segített munkavégzés már természetes. Építészetben és építőiparban is számos rendszer, szoftver és módszer nevezhető meg, melyek megkönnyítik a tervezést és a kivitelezést.

Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett a kérdés mellett sem, hogy a meglévő épített ingatlanállományra milyen sors vár? A világ folyamatosan változik, és az emberek is. Mostanság talán ezt még jobban érezni, mert a fejlődés egyre gyorsabb. Az évtizedes épületeink még mindig állnak, ilyenekben lakunk vagy dolgozunk. Az épületek megújulása lassabb folyamat, mint ahogy a társadalom változik.

burken-koszeg_Koos_7

A probléma adott, mit kezdjünk azokkal az épületekkel, amelyek még állnak, állapotuk romlik, de nincs mód arra, hogy helyükre más épüljön, mert például laknak benne, műemlékek, vagy egyszerűen nem éri meg lerombolni.

Mi az, ami támogatni tudja a meglévő épületek, építmények feljavítását és hasznosítását? Hogyan lehet a változásnak egy biztos pontot, egy szilárd táptalajt adni, hogy a folyamatok követhetőek, az eredmények pedig ellenőrizhetőek legyenek.

Ehhez az kell, hogy a valóság megbízhatóan rögzítve legyen! Nem elég a hagyományos tervdokumentálásra gondolni. Igaz, hogy egy fénykép is nagyon beszédes lehet. A kérdés az, hogy ezek a formátumok a mai információs társadalomban elegek-e?

burken-lako_epulet

Van olyan helyzet, amikor a megszokott elégséges, de egyre többször már kevés lesz, mások lesznek az elvárások, bizonyos feladatok automatizálva lesznek. Nem minden esetben a szobrászmester fogja a tojásléces kímát megfaragni és visszatenni a lepusztult épület falára, hanem előtérbe kerül a 3D nyomtató vagy épp a lézervágógép vágja ki milliméteres pontossággal az adott figurát az anyagból.

Ki milyen adatból dolgozik, fontos, hogy megbízható forráshoz nyúljon minden szakterület

Egyik kardinális kérdés, hogy milyen inputot kapnak a számítógép-vezérelt gépek? Másik szempont a különböző területről érkező szakemberek helyzete. – Milyen információkat kapnak a szereplők, akik más-más szakmákból érkeznek? Összetett kérdésekre sokszor összetett a válasz, vagy csak túlbonyolított, mert már a problémafelvetés sem volt világos és közérthető. Hogyan tudnának együtt dolgozni ezek a szakemberek, ha nemcsak egymást, de a feladatot sem értik.

burken-koszeg_Koos_1

Másik fontos kérdés, hogyan lehet a leghatékonyabb és legpontosabb kommunikációt elérni?

A fenti kérdésekre a választ nem egy eszköz biztosítja, a pontos információk begyűjtését és felhasználását nem csak egy szoftver teszi lehetővé. A módszer az, amely egyedi és előremutató: az eszközök, ötletek és folyamatok összehangolása és egy rendszerbe integrált használata az, amely segíthet az épített környezetünk változó társadalmunkhoz való igazításában.

KŐSZEGI KRAFT-PROJEKT – MŰEMLÉK ÉPÜLET DOKUMENTÁLÁSA A HATÉKONY FUNKCIÓVÁLTÁS, FELÚJÍTÁS TÁMOGATÁSA

A Burken Kft. által elvégzett munka három Kőszegi műemlék épület teljes felméréséről és dokumentálásáról szólt. Kőszeg történelmi jelentőségű város, már 1248-ban említik írásos források. Az idők során iskoláiról vált híressé, a kulturális élet központja volt. A gazdasági válság éreztette hatását ezen a településen is, így a városvezetés új városfejlesztési stratégia kidolgozását sürgette.

Állami és uniós forrásokat sikerült megnyerni a világon egyedülálló új városfejlesztési stratégiai modell Kőszegen való kipróbálására.

A három épület léptékében és stílusában is eltér egymástól. A Chernel utcában található Festetics palota (Chernel-ház) barokk stílusú ugyanakkor visszafogott díszítésű, utcára néző homlokzata jellemző, hátsó homlokzata a szintben lejjebb elterülő füves-fás parkra néz és gótikus stílusjegyeket mutat. A Bálház késő barokk stílusú, udvart körülölelő U alakú alaprajzú épület. Legkisebb a Művészetek Háza, mely egy zártabb kubus, saroképület, utcai homlokzatait lekerekítéssel kapcsolták össze. Szecessziós stílusban épült.

Mindhárom épület műemlék és a városközpontban található, a város képéhez jellegzetesen és elválaszthatatlanul hozzájárulnak. Az új funkciók elhelyezése miatt szükségessé vált, hogy megbízható aktuális dokumentáció álljon rendelkezésre ezekről az épületekről.

burken-koszeg_Koos_2

Épületek felmérése, dokumentálása szakmai precizitással

A munkát a korábban említett módszerrel végeztük el. Első és legfontosabb része az információ begyűjtése. Az épületállományt helyszíni felméréssel lehetett volna rögzíteni, az épületek léptéke, és elhelyezkedése alkalmas lett volna a szokásos módon, mérőszalag, lézeres távolságmérő, mérőlécek használatára. Azonban ez túl sok időt vett volna igénybe, és nem hozta volna a műemléki környezetben kívánt pontosságot.

Mivel ma már lehetséges kisebb épületekről is lézerszkenneres eljárással felmérést készíteni, így Kőszegen is ezt a megoldást tartottuk előnyösnek. A mérésnek két típusát alkalmaztuk, melyek jelentősen eltérnek egymástól alkalmazási módjukban és paramétereikben.

Hogyan készül el a pontfelhőkből a 3D modell és az elkészült építészeti modellek mire használhatóak a cikk folytatásából jövő héten kiderül.

A felmérésről részletesebben olvashat a Burken Kft. weboldalán, ahol a teljes cikk megtekinthető: https://ocuplan.com/

(x)

Hozzászólások (0): megnézem

TECH
BIM | 3. BIM (GDL) könyvtárak

A BIMről szóló sorozatunk első részében sok szó esett az objektum könyvtárakról. Idemásoltam egy kis listát, ahonnal paraméterezhető tárgyakat lehet letölteni. A BIM annyiban is különbözik a GDL-től, hogy a nagyobb honlapokon ugyanaz a tárgy több szoftver platformra is letölthető. Ezek persze sohasem teljesek, így gyakran fordul elő, hogy pont nem abban a változatban található […]

BIM | 3. BIM (GDL) könyvtárak
2018. július 26. csütörtök
TECH
Elérhető az első magyar BIM-kézikönyv

(sajtóközlemény) Június 22-től letölthető az első magyar BIM-kézikönyv. A négyrészes sorozat első kötete nem csupán az épületinformációs modellezéshez kapcsolódó legfontosabb fogalmakat ismerteti, hanem a technológia széleskörű felhasználási lehetőségeit is részletesen bemutatja. A nemzetközi viszonylatban is hiánypótló, hazai BIM-kézikönyv sorozat első kötete június 22-től ingyenesen letölthető a Lechner Tudásközpont honlapjáról. A BIM többértelmű betűszó, mellyel utalhatunk az […]

Elérhető az első magyar BIM-kézikönyv
2018. június 29. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább