Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2015. július 22. szerda

SEGÉDLET | Esztrichpadozatok – Tervezés, kivitelezés, követelmények

Ezen műszaki irányelv az idevonatkozó MSZ EN, MSZ, DIN, BS, SIA és ÖNORM szabványok, az EFNARC (Európai Adalékszer- és Betonszövetség), a BEB (Német Esztrich és Burkolószövetség) és a VÖEH (Osztrák Esztrichszövetség) műszaki előírásainak figyelembevételével készült.

Bevezetés

A műszaki irányelvet kiadó Egyesületek fontos célkitűzése a hazai padozatkészítési munkák szakmai színvonalának emelése, az elkészült padozatok minőségének javítása, a padozatokkal összefüggő burkolat-meghibásodások és a vitás esetek számának csökkentése.

Az elmúlt években az Esztrich és Ipari Padló Egyesület lefordította, a Magyar Szabványügyi Testület pedig kiadta az esztrich témakörben legfontosabb MSZ EN európai szabványokat.

Tekintettel arra, hogy az anyagvizsgálati szabványokon kívül jelenleg nem készülnek európai szabványok az esztrichek és az ipari padlók tervezésére, kivitelezésére, sem pedig az elkészült felületek minőségi követelményeire, így ezeknek a műszaki szabályozási dokumentumoknak a hiánypótlását vállalta fel a két Egyesület azzal, hogy nemzeti hatályú műszaki irányelveket készítenek és bocsátanak ki.

Az esztrichpadozatok témakörében a mechanikai teljesítőképességi és a geometriai követelmények egyértelműsítésének szándéka vezette a kiadót, hogy – a hazai szakmával közösen, felhasználva az európai, valamint a különböző nemzeti műszaki szabályozási dokumentumokat – kidolgozzanak egy műszaki irányelvet.

A Padló MI jelzetű műszaki irányelvek közül ez az irányelv útmutatásokat tartalmaz az esztrichpadozatok tervezéséhez, kivitelezéséhez, a felületekkel szemben támasztott minőségi követelmények meghatározásához.

Jelenleg az alábbi Padló MI jelzetű műszaki irányelv van kidolgozás alatt:

Padló MI 02 Ipari padlók. Tervezés, kivitelezés, követelmények

A műszaki irányelvek célja, hogy irányelvként szolgáljanak a magyar szervezetek, vállalkozók egymás közötti szerződésének megkötéséhez, ezért felhasználhatók a tervezés, kivitelezés, költségvetés-kiírás, szerződéskötés során.

A műszaki irányelvekben a minőségi fokozatok jelölése kapcsolódik a hazai tervezési, költségvetéskiirási és kivitelezési gyakorlatban már ismert és jól bevált, az ÉVOSZ Szárazépítő Tagozata által 2003 decemberében kiadott „Útmutatások és irányelvek gipszkarton lapok glettelésére és felületképzésére” című kiadvány minőségi fokozatainak (Q1-Q4) jelöléséhez. Ebben a műszaki irányelvben a „Q”-jel előtti „E”-jel jelzi az esztrich szerkezetet.

A jelenlegi hazai építési gyakorlat egyik problémája, hogy az ajánlatkérésekben és kiírásokban újra és újra feltűnő olyan fogalmak, mint pl.”burkolásra kész”, „burkolásra előkészített”, „felületkész” vagy más hasonló szubjektív meghatározások teljességgel alkalmatlanok az elvégzendő munka minőségének leírására. Ez a gyakorlat ellentmond az építési termékek forgalmazására vonatkozó EU rendeletnek (305/2011/EU) is, melyek szerint „a szerződésben az építőipari szolgáltatás és a teljesítés leírásának egyértelműnek és kimerítőnek kell lennie”, ill. „meg kell határozni azokat az alapvető jellemzőket, amelyek a tervezett felhasználási mód(ok) szempontjából relevánsak.”

A kiadó hálás köszönettel tartozik a műszaki irányelvet lektoráló tudományos szakembereknek, az elkészítést és kiadást szakmailag támogató oktatási intézményeknek, tudományos intézeteknek és szakmai szervezeteknek.

Reméljük munkánk segítséget fog jelenteni a megrendelőknek, tervezőknek, műszaki előkészítőknek, kivitelezőknek és szakértőknek, hogy a sokszor zűrzavaros helyzetekben egyértelmű álláspontot tudjanak kialakítani az igényszint meghatározásától, az ajánlatkérésen, árajánlatadáson, szerződéskötésen keresztül a munkák átvételéig.

  • Burkolástechnika Egyesület, Brassnyó László elnök
  • Esztrich és Ipari Padló Egyesület, Spránitz Ferenc elnök

letöltés: https://www.burkolastechnika.org/letoltes/Padlo_MI-01_06.16.pdf

Hozzászólások (0): megnézem

SZAKMA
Padló MI 01:2017 műszaki irányelv

Az év elején nyomtatott kiadványként megjelent PADLÓ MI 01:2017 MŰSZAKI IRÁNYELV (Esztrich padozatok) pdf változata a múlt héten felkerült a honlapunkra, és regisztráció nélkül letölthető a követkwző címről: https://www.burkolastechnika.org/letoltes.php Az irányelv olyan jellemzőket ad meg az MSZ 04-803 szabványsorozatban megadott követelmények kiegészítéseként, amelyek megkönnyítik az aljzatok (esztrichek) és burkolóanyagok kiválasztását, méretezését és kivitelezését. Ilyenek például […]

Padló MI 01:2017 műszaki irányelv
2018. december 28. péntek
SZAKMA
Gondok lehetnek a települési arculati kézikönyv (TAK) és a településkép védelmi rendelet (TVR) finanszírozásával

Levelet kaptam Rápli Páltól a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény miatt megalkotásra váró települési arculati kézikönyv és településkép védelmi rendelet kapcsán. Tisztelt Állami Főépítész, Több heti munkával, a felkeresett tovább képzések és a Miniszterelnökség által rendelkezésre bocsátott útmutatók (stb.) tapasztalatai alapján irodám összeállította a Települési arculati kézikönyv és a településkép védelmi rendelet megalkotására vonatkozó szerződés tervezetét […]

Gondok lehetnek a települési arculati kézikönyv (TAK) és a településkép védelmi rendelet (TVR) finanszírozásával
2017. április 5. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább