Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2015. május 27. szerda

Kis magyar felhőkarcológia

dubai__31__2

Előre kell bocsátanunk, hogy jelenleg nálunk a kisnövésű “felhőkarcolók” (mármint az un. toronyházak) 60 m-nél kezdődnek és 95 m-nél fejeződnek be. Ami pedig 30 m és 60 m közé esik, az a “magasház”. És azért 30 m, mert a rossz nyelvek szerint anno addig ért fel a tűzoltók leghosszabb, kihúzható létrája. Kéretik nem nevetni. Kicsi országnak alacsonyak a magasházai is (tessék megnézni a fenti fotó utolsó épületét, no az a Sote épülete).

Mivel több észrevétel is érkezett részben a magasságokra, részben a fotókra, így javítani kellett. Misinorbi jóvoltából használható, jó fotókat kaptunk a miskolci és a debreceni toronyházakról és ő hívta fel a figyelmünket a salgótarjáni toronyházra is. Mihályi Norberttől is szép fotókat kaptunk a szolnoki, a veszprémi és a salgótarjáni toronyházakról. Ez utóbbihoz érkezett egy részletes leírás Torák Oszkártól. További kiegészítéseket kaptunk raverdesigner-től és sándortól, aki a józsefvárosi toronyházakra hívta fel a figyelmünket. Mindenkinek köszönet érte !

1. Budapest | SOTE 89 méter

az 1976-ban emelt épület a hazai csúcstartó, hasonlóan a legtöbb magyar társához, az ötlettelenségével citromdíjas lehetne

sote

2. Pécs | Magasház 84 méter

a nem éppen hízelgő, “a leghosszabban üresen álló lakóház” cím tulajdonosa. Sokadszorra adta el, majd vásárolta vissza az önkormányzat, nemrég ismét elkelt. aztán ismét visszakerült, potom 1 milliárd kellene a lebontásához | Wikipédia szócikke és fotója

Magasház_Pécs

3. Szolnok | 22+1 emeletes emeletes toronyház 81 méter

vidéki párttitkárok versengésének eredményeképpen a kisebb városoknak is meg kellett mutatni, reszkessen a Nyugat, hamarosan utolérjük ! Minél kisebb volt a város, annál magasabbat kellett építeni, hiszen Szolnokon vagy Gyöngyösön nyilvánvalóan nem a csillagászati telekárak indokolták a megépítését. E státusszimbólumnak is beillő épületek mind a mai napig állnak. A fotókért köszönet Mihályi Norbertnek.

A szolnoki pályaudvar előtt álló 24 emeletes magasház Magyarország akkor legmagasabb lakóházaként 1975-ben épült (ezt a címet a következő évben a pécsi magasház elhódította). Tervezője Liszkai Károly, az épület előtti tér Kovács Dezsőné (ÉSZAKTERV) munkája.

A szolnoki toronyház csúszózsaluval épült, a Szolnok Megyei Állami Építőipari Vállalat kivitelezésében. Az épület érdekessége, hogy a liftek (2 személy, 1 teher) csak a 22.emeletig szállítja az embereket, onnan gyalog mehetünk a 23.emeletre és a valóságban nincsen 24.emelet. Ha megnézzük a gyöngyösi toronyházat mely ikertestvére a szolnokinak akkor láthatjuk, hogy a gyöngyösi épület magasföldszintes. A szóbeszéd szerint építéskor a szolnoki toronyház is magasföldszintesnek készült de az épület megsüllyedt majd az utána készülő gyöngyösi toronyház ebből kifolyólag három emelettel kisebb lett (20 emelet).

forrás: wikipédia

szolnok_24emeletes

4. Debrecen | Húszemeletes 79 m

Pongrácz Pál, aki akkoriban a városrendezési tervezést irányította, elsőként vázolta fel a magasház ideáját. Segítőre a település terv osztályát vezető, Borbai Kálmán személyében lelt, aki szinte emlékművét kívánta felállítani a sokemeletes panel újszerű alakjában. – Az óriás hajlék immár harminc esztendeje hever egyedi vasbeton cölöpjein, ekképpen tanúsítva a letűnt korszak maradandóságát – emlékezik a tervező, Mikolás Tibor [szöveg a DEOL cikkéből]. A fotókat misinorbi és Mihályi Norbert küldte, ezúton is köszönet érte.

debrecen_22em_26szintmagas

debrecen_79_meter magas

5. Budapest | Nyugdíjfolyósító 73 méter

NYFI

fotó: wikipédia

6. Gyöngyös | 19+1 emeletes toronyház 70 méter

7. Miskolc | 20 emeletes lakóház (70-80 m között)

A fotót misinorbi küldte, ezúton is köszönet érte.

miskolc_18em_22szintmagas

8. Budapest | Újpalotai lakóház 68 71 méter

ha szavaznom kellene, valószínűleg erre az épületre tenném a voksomat, a formája, tömege, arányai miatt. A legfelső szinten található víztorony karakteres felső lezárást ad az épületnek. Kár hogy az erélytelen önkormányzat hagyta, hogy a loggiák néhol beépüljenek, mert ezzel gyakorlatilag tönkretették az épületet. Forrás: víztorony.hu

Budapest-Újpalota_1

9. Budapest | Schönherz-kollégium 67 méter

Finta József hozzájárulása a magyar magasház történelemhez. Ma már talán ő is szívesebben kihagyná az életműjéből ezt az 1981-ben átadott kollégiumot. AGoogle Earth programban megtalálható az épület térbeli változata a 3D Warehouse fejlesztés keretében, koordináták: É 47°28′2282″ K 19°03′1151″ | Wikipédia szócikke  fotó forrása bme

sch1

 

10. Salgótarján | 20 és 18 emeletes ikertoronyház

Szintén olvasói (misinorbi) észrevétel alapján került be a salgótarjáni toronyház is.

20 emeletesnek indult, építés közben csökkentették le, az út melletti a magasföldszint felett 15, a vasút felőli 18 emeletes. 1970-1974- ig épült, monolit vb földszinttel, 4 méter fesztávú “PEVA” alagútzsalus technológiával,  264 db garzonlakással, fszt-en étteremmel- presszóval, üzletekkel. Ma már csak üzletek vannak. 62-65 méter között kell lenni a magasságának. Fszt+ szerelőszint+18 lakó emelet+2,5 szint tetőfelépítmény. Ami érdekes még róla, hogy a két lépcsőházi üvegfal üvegtéglából készült, amit késöbb le kellett cserélni keretbe foglalt drótbetétes hengerelt üvegre, mert a felső szinteken kitörtek az üvegtéglák. Állítólag nem bírták a magasban a meleget meg a szélnyomást | a szöveg forrása: Torák Oszkár, a fotókért köszönet Mihály Norbertnek

Salgotarjan_20em_felujitas_elott

salgotarjan_20em_felujitas_utan

Budapest | Europa Tower 64 méter

Europa_tower

forrás wikipédia

Budapest | Budapest Körszálló 64 méter

Az 1967-ben, Szrogh György tervei alapján épült szálloda kirí a többi közül és szerencsésen átvészelte az elmúlt 4 évtizedet. Mai napig is karakteres, meghatározó épülete a budai látképnek

Miskolc | Toronyház 63 méter

Janáky István által 1968-ban, a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem tervezett E-7 jelű toronykollégiuma [szöveg és fotók: építészfórum]

A bemutatott példák közül ezt teljesen felújították az elmúlt években, a visszabontásig a 17 szintes épület Miskolc második legmagasabb épülete volt.

Veszprém | Húszemeletes toronyház 62 méter

A fotókért köszönet Mihályi Norbertnek

veszprem_20emeletes veszprem

Budapest | Rendőrpalota 62 méter

Finta kárpótlása a Schönherz Kollégiumért. Az a styl szerencsére már a múlté, ez az újabb kori magasházak közül a jobbak közül való.

Szolnok, Zagyvaparti toronyház 61 m

szolnok_lakohaz(Zagyva part)_61_meter

Budapest | Vízmű-székház 61 méter

Mérnöki bravúrnak szánták azzal, hogy nem a falakra támaszkodik, hanem egy központi magra függesztették fel az egész épületet. Ugyan semmi értelme sincs, de e roppant innovatív megoldás nyilván 4x hosszabb tervezési időt és ennek megfelelő tervezési díjat igényelt. A kor mintegy pecsétlenyomataként is értékelhetőek a szintén gondolatgazdag előregyártott pecsétmintás betonpanelek.

vizmuvek

Budapest | Duna Tower 60 méter

a Sote épületének 30 évvel később épült méltó folytatása, az Europa Tower nevű társával az angyalföldi Duna-part emblematikus épületének, “Angyalföld kapujának” szánták. Hát sikerült …wikipédia

europa-tower

Budapest, Attila úti 15 emeletes lakóház (építész Boross Zoltán)

(fotó: városképp.blog) A kerületi építési szabályzat is így szól róla:

“Az épület funkcióváltása (lakás-funkció megszűnése) esetén, annak felső 8 szintje visszabontandó.”

Az összeállítás póttagja

A múlt század elején épített OTI székház (Országos társadalombiztosítási Igazgatóság) , ami – az azóta lebontott tornyával – elérte a 71 métert, tehát még ma is benne lehetne a az első hazai 10-ben.

400_php0zJxNJ_2

448_phpdDpmew_11

800_phpcBcdxJ_10

az OTI fotói az építészfórumról (egész pontosan KÖH Fotótárából és a Magyar Építészeti Múzeumból) származnak és ugyanott olvasható egy beszámoló a közelmúltbeli teljes belső rekonstrukcióról. Az épületről készült mozgófilm is, ami a filmarchívumban elérhető.

A múlt század első felének felhőkarcolóépítési elképzelései a szochalo.hun

Legvégül egy kakukktojás,

ami miatt anno némi fejmosást kaptam az Urbanistától, miszerint miért nem szerepel a listában a magyar Hugyecz László építész 1934-ben megépült igazi felhőkarcolója, a Park Hotel, mely 84 méteres magasságával korának Ázsai legmagasabb épületének számított? Az okot is megírta, azért mert ez Sanghajban épült meg.

Akit érdekel a sztori, olvassa el az Urbanistán (fotó: Wikipédia)

File:Shanghai Park Hotel 2007.jpg

Azt talán mondani sem kell, hogy e fenti listát messze lekörözik az un. történeti épületek és templomok, kezdve a Országház 96 m magasságával illetve azEsztergomi bazilika és a Szent István-bazilika 100 illetve 96 méterével.

források
 Magyarország legmagasabb épületei
 National Geographic
 NOL cikke a magasházakról
 3D-s városnézés a Googleval
 Toronymagasan

(a fenti összeállítás még 2008-ban jelent meg, de valamilyen oknál fogva megsemmisült, ez annak újraszerkesztett változata)

utoljára frissítve: 2015. május 24-én

Hozzászólások (4): megnézem

  • Szűcs Dániel

    2015. december 30. szerda 11:14

    #108663

    Ha már ennyi kiegészítés volt, súgok én is: Szeged, 17 emeletes (64 m)

    1977-ben épült, aljában rendőrség található, a 17. emelet pedig már szervizszint, két lift van, egy fő lépcsőház, ezek mind csak a 16-ikig érnek, egyedül a hátsó lépcsőház megy fel a tetőig.

  • zsolti

    2016. december 29. csütörtök 17:28

    #113763

    Sehol nem látom a Csepeli 20emeletes „Lottó”házat…Ady Endre út 13-15.

  • Monostory Péter

    2017. január 27. péntek 10:52

    #114273

    A szegedi kimaradt a magasházak közül. Dolgoztam ennek befejezésénél, átadásánál 1977-ben. Megjegyzem, hogy a 30 m-es magassági érték az utolsó lakószint padlószintjét jelentette tüzrendészeti szempontból, nem az épület magasságát. A (feltételezett) létrahossz mellett számos más műszaki körülmény is indokolta a kategóriahatárokat.
    Az épület egyébként középfolyosós rendszerű, így a lakások belső konyhás kialakításúak, a tűzhelyek elektromos üzemelésűek, talán Szegeden elsőként (ami nem feltétlenül előny…)

EGYÉB
Szélrózsaház

A Green Press blogon olvastam erről a házról és egyből az jutott eszembe, hogy az energiatudatosság követelményeinek nem feltétlenül a sivár kockaházak fognak megfelelni, hanem azok, amik kellően kreatívak tudnak lenni. Mármint a tervezőjük. Az itt látható megoldással találkoztam már folyón átívelő hídon is, ahol nem csak a szél energiáját fogják be, hanem az aszfaltba […]

Szélrózsaház
2011. június 23. csütörtök
TECH
Kérdőív | Toronyházak Budapesten?

Régóta élő kérdéskör, legyen-e, és ha igen hol, milyen formában lehetőség Budapesten magasházat építeni. Magasház alatt ebben az esetben a legalább 90 m magas 30 szintes épületek értendők. Décsy László építész egy szakmérnöki „házifeladathoz” állította össze a következő kérdőívet, amit mi is közzéteszünk. Kérem az olvasókat töltsék ki az alábbi helyen: Toronyházak Budapesten? Kérdőív

Kérdőív | Toronyházak Budapesten?
2011. június 4. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább