Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2015. május 15. péntek

Óriásmecset épül Budapesten?

mecset

Legelőször a „Világ mecsetei” blogon” találkoztam még május elején azzal a hírrel, hogy a török vallásügyi minisztérium vallási szervezete, a Türkiye Diyaneta nagymecsetet kíván építeni Budapesten. A hír ma megjelent az Index-en is. A téma számomra különösen érdekes, hiszen több száz év után mi terveztük az első mecsetet Magyarországon, amit aztán a szokásosan kicsinyes pártpolitikának sikerült megfúrni.

A videón látható épületegyüttes egy olyan túldimenzionált méretű komplexumot mutat, amit ma kizárt, hogy Budapesten az iszlám, mint szellemiség, vallás, kultúra képes lenne belakni, tartalommal, hívőkkel kitölteni. De legalább akkora kérdés, hogy Budapest belterületén hol találnak ehhez ekkora méretű telket?

[poll id=”36″]

Hozzászólások (28): megnézem

  • VZo

    2015. május 16. szombat 22:25

    #107198

    Az ellen semmi kifogásom nem lenne, hogy a magyar iszlámhívők, vagy akár egy tágabb kört véve a magyarországon élő iszlámhívők mecsetet építenének maguknak a hívek adakozásából összegyűlt pénzből. De a Török állam nem a maroknyi hívő kedvéért akar milliárdokat ide invesztálni. Ezen érdemes lenne egy kicsit gondolkodni.

  • Dorogi J. Géza

    2015. május 17. vasárnap 11:59

    #107200

    Én nemmel szavaztam. Meg is szavaznám, ha az iszlám államok területén, ugyan akkora alapterületű és magasságú keresztény/keresztyén templomok épülhetnének, mint amekkora mecseteket nálunk építenek, ezalatt értem egész Európát.
    Mert egyébként csak az iszlám terjeszkedésének tudom felfogni! Lásd Franciaország, Anglia. Ameddig a dolog nem kölcsönös, addig akár még tüntetni is fogok ellene. Én nem vagyok Csárli (direkt írtam így), és a C.H. által közöltek ellen is tiltakozom, mert az emberi aljasság ellen szólok, mindegy, hogy keresztény, v. mohamedán!!!!!

  • Daidalos

    2015. május 18. hétfő 15:45

    #107314

    „Csak a bal lábamat engedjétek be….”

  • jozsef.kepes

    2015. május 20. szerda 08:15

    #107397

    Nem az a probléma igazából, hogy iszlám hívők megtöltenének egy kisebb, nagyobb mecsetet, hanem hogy a keresztények szerte Európában egyre kevésbé töltik meg a saját templomaikat.

  • Gollum

    2015. május 23. szombat 21:47

    #107404

    „Ön szerint épülhet-e minden bejegyzett vallásnak temploma?” – HAZUG A KÉRDÉS! Magyarországon VAN mecset, méghozzá több is! Továbbá iszlám országokban is vannak természetesen keresztény templomok (tudniillik ezek számottevő része is keresztény ország volt valamikor, különösen a közel-keleten…), a kérdés nem ez, hanem hogy hogyan bánnak a keresztényekkel az iszlám országokban, illetve hogyan bántak velünk 150 évig az iszlám hódítók. Fájdalmas a tudatlanság, ami süt a hozzászólásokból, és a mecsetépítés haza- és nemzetáruló propagátorai éppen ezt a tudatlanságot tudják meglovagolni… Végtelenül szomorú…

  • Gollum

    2015. május 23. szombat 22:57

    #107406

    Gratulálok, bátor dolog kitörölni a nem tetsző hozzászólást! Méltó az egész ügyhöz és abban vállalt szerepéhez. Ha így döntött, viselje a kritikát!

  • Daidalos

    2015. május 24. vasárnap 01:59

    #107407

    Fejlett….)

  • Daidalos

    2015. május 24. vasárnap 12:58

    #107413

    Kedves Miklós! Próbáljuk, kérlek, megérteni az aggodalmakat, mert korántsem biztos, hogy rasszizmusból fakadnak! Szerintem az európai kultúra, vagy civilizáció három nagy alappilléren nyugszik: a hellenisztikus tudományelméleten, a római jogon és a keresztény erkölcsön. Ezek formálták olyanná a világunkat, amilyen. Mindent, ami ma körülvesz bennünket, a társadalomszervezeteinket, közéletünket, oktatásunkat, művészetünket, benne az építészettel, hétköznapi emberi viszonyainkat, ünnepeinket, világképünket, stb. ezeknek az eredőjében találod. Az iszlám mindhárom dolog tekintetében többé-kevésbé elutasító. Mindemellett, amint napjainkban láthatjuk, meglehetősen offenzív is. Ha teret hódít Európában, valószínű hogy nem a biológiai létünket fenyegeti, hanem a civilizációnk fog lassacskán eltűnni, vagy legalábbis visszaszorulni. Semmi nem lesz már olyan, mint azelőtt volt. Szerintem a gondolkodó emberek (itt is) emiatt fogalmazzák meg a félelmeiket, nem pedig elvakult idegengyűlöletből. Szerinted?

  • Daidalos

    2015. május 24. vasárnap 18:27

    #107415

    Igen, kétségtelen, hogy ez is jelen van. (Természetesen rossz érv a 150 év, a protestantizmus megmaradása hazánkban például sokat köszönhet a török hódoltságnak, hogy csak egy példát mondjak.) Valamelyest talán így nyilvánul meg az ösztönszerű félelem az ismeretlentől, amit felerősít a saját (és itt gondolhatunk akár Európára is) gyengeségünk frusztráló tudata. De nézd csak meg bármelyik nagy, ismert civilizáció bukását: akkor következett be, amikor az őt létrehozó, közös megegyezésen alapuló princípiumok érvényüket veszítették, vita és vélemény tárgyává váltak, elfakultak, viszonylagossá lettek. Korábban, mikor még erős közösségek voltak, nem fenyegette őket a közöttük létező idegen kultúra, annak szabadságot pontosan a saját erejük birtokában tudtak biztosítani, anélkül, hogy ezzel kockázatot vállaltak volna. Ma Európában más a helyzet. Elveszítettük a stabilitásunkat és általunk (pontosabban a gyarmattartó országok) által hosszú századokon át kizsákmányolt és tönkretett, minket egyáltalán meg nem értő, sőt, erre nem is törekvő idegen civilizáció árad be a reménytelenségből és életveszélyből. És mi sem értjük őket. Nem kevesebbek nálunk, de teljesen mások. Kétségeim vannak, hogy az ő világképük, meg a miénk meg fog férni egymás mellet. Nem azért, mert xenofób vagyok, hanem mert a kettő alapvetései nem hozhatók egy platformra. Hajdan volt néhány muszlim diáktársam, akikkel beszélgettünk erről is. Egy teljesen más világba pillanthattam bele általuk. Az Általad említett véleményvezérek szerintem ezt a jelenséget lovagolják meg, hogy a hátán a hatalomba juthassanak. Az említett író a paranoia határáig volt meghasonult, bántott, kirekesztett. Az utolsó éveiben már csak a dac, meg a sértődöttség hangján szólt. És a félelemén. Azt meg sokan megértették, mert maguk is jól beszélik. A Nagy-Magyarország kérdése ebben az országban érzelmi jellegű, ezt Te is tudod. Az is marad. Egyik álláspont sem képes objektíven vizsgálni. Túl sok errefelé a fájdalom, pro és kontra. A nemzetállam létjogosultsága pedig, szerintem, még nem eldöntött, a kinyitott határok, a szabadon áramló tőke, a multikulturális diszciplina, a vámúnió, a közös pénz előnyei, stb. ellenére sem. És nem csak szubjektív okoknál fogva. A mecseted kapcsán rádzúdított kritikák… Ne mondd, hogy nem sejtetted? A puskaműves tehet-e az általa készített fegyver által később esetleg elkövetett gyilkosságról? (Bocs a szélsőséges hasonlatért! Gratulálok egyébként a tervhez, annak hatására néztem utána a muszlim liturgiának, a szükséges funkcionális és formai elvárásoknak, amennyire beleláttam, európaiként is remekül megoldottad!)

  • Daidalos

    2015. május 24. vasárnap 18:37

    #107416

    Egyébként elbizonytalanodtam kicsit. Ha a „legújabbkori”-t a történettudományi terminológia szerint, nem pedig a rendszerváltás utáni időkre értetted, én bizony legalább öt jelentős magyar írót tudnék felsorolni, aki ebben az értelemben munkálkodott és hatott.

  • Daidalos

    2015. május 24. vasárnap 19:23

    #107420

    Ahogy elnézem Nagy-Britanniát, meg Franciaországot (főleg a déli részeit), egyre kevésbé tetszik nekik, hogy a fogadó ország határozza meg azokat a szabályokat. Sőt, egyes negyedekben azok a szabélyok már nem is érvényesek. Mindezt a korábban írtak fenntartása mellet mondom.

  • Daidalos

    2015. május 24. vasárnap 19:47

    #107423

    A szlovákiai éhséglázadások a szerencsétlen sorsú cigánysághoz köthetők, akik -szerintem- bizonyos, sajátos értelemben (a hosszú európai tartózkodásuk ellenére is) a mai napig „bevándorló” jegyeket mutatnak.

  • Daidalos

    2015. május 24. vasárnap 22:36

    #107424

    A válasz valahogy megelőzte a mondandódat :), szóval feljebb egyetértettem a segélyekkel (vagy inkább segítséggel) kapcsolatos gondolatoddal.

MÉB
MÉB 33. | Világ mecsetei

A következő blog és a szerzője több szempontból is figyelemreméltó, számomra pedig aktuálisan is, lévén a világban található mecsetekkel foglalkozik. De ez nem minden,a Világ mecsetei nevű blog szerzője Jakab György mindezt hívő muszlimként, sőt imámként teszi. Mi a bloggal a célod, küldetésed? A blog célja egy többéves képgyűjtési tevékenység országonkénti bontásban való közlése volt. […]

MÉB 33. | Világ mecsetei
2010. május 27. csütörtök
SAJÁT
Az első magyarországi mecset tervtanácsi fogadtatása

Az engedélyezési eljárás előtti állapotban lévő tervet benyújtottuk a XI. kerületi önkormányzat tervtanácsa elé, mely azt megvitatta. Magával az épülettel nem volt érdemi, alapvető kifogásuk, bár volt aki a sok (?) iszlám jelképet sokallotta, többen észrevételezték a hátsó, kizárólag menekülésre használható tűzlépcsőt illetve vitatták, hogy a telek közlekedése (ki és behajtás) megoldható-e egyáltalán? Időközben a […]

Az első magyarországi mecset tervtanácsi fogadtatása
2010. május 21. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább