Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2015. április 19. vasárnap

Tervkritika 128 | belső átalakítás, bővítéssel

tervkritikára egy meglévő épület átalakítására vonatkozó tervet kaptunk, elég szűkszavú kisérőlevéllel:

Üdvözlöm! Kérem véleményezzék a tervrajzunkat! Mi konkrétan: a konyha és a fürdő méreteit kicsinyeljük. A belső pincelejáróról lemondanánk már, de még mindig nem tetszik a konyha,és fürdő mérete. 3D tervnek is nagyon  örülnék :). Véleményét előre is köszönöm!

kezdem azzal, hogy a 3D-s megjegyzést nem igazán értem, de talán nem is ez volna a lényeg. A képlet viszonylag egyszerű. az épület elég kicsi ahhaoz, hogy az igányelt funkciók elfárjenek, így fontos, hogy új épületrész is hozzáépüljön. a problémát a középső sávba kerülő vizes blokkok jelentik. Joggal érzik úgy, hogy szűkösek ezek a helyiségek. Egyszerűen azért, mert a meglévő épület ezen traktusába több nem fér el. Ha az eredeti cél az volt, hogy ebben a traktusaban kell mindennek elfrni, akkor a tervező ezt megoldotta, de csodákra nyilván ő sem képes. nyilván lehetne apróbb változtatásokkal javitani a helyzeten, de alapvetően ez akkor is szűkös marad.

tervkritika-128-alaprajz-fszt

Jelen esetben két megoldást látok: az egyik a bővítésbe kell áttenni a konyha-étkező funkciót. Ha viszont takarékosabb megoldást igényelnek, akkor a hálóblokk rovására kellene kialakítani egy közlekedőt. Ebbe a sávba kerülhetne bele ugyanúgy az oldalkert felé tájolva a WC is. A mostani WC helyére tudna kerülni a konyha normál ablakkal és kevésbé szűkös elrendezéssel. Ez nyilvánvalóan csökkentené a hálószobák területét, hiszen így két hálószoba csak 3,45 m mély lenne, egyedül a 10 jelű maradhatna meg ezzel a területtel.

tervkritika-128-alaprajz-pince

 

 

tervkritika-128-metszet

Összefoglalás | Kevés az információ ahhoz, hogy többet tudjunk mondani, de egy helytakarékos megoldás sajnos a legtöbbször sok kompromisszumot is jelent egyben.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (1): megnézem

  • bobo

    2015. április 22. szerda 21:04

    #106930

    Vajon mi lehet az uralkodó szélirány (értsd: van értelme ennek az egésznek)?

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább