Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2015. április 7. kedd

8-ik születésnapján teljesen megújult a koos.hu

kooseptar.hu-2

A kooseptar.hu 8 éves fennállása alatt többször is lényeges változáson esett át, legutóbb 3 éve. Több menetben készült az új „ruha”, ezen közben pár funkció félkész lett vagy egyáltalán nem is működött az utóbbi időben, amiért utólag is élnézést kérek.

Menet közben többször is csapatot kellett váltani. Végül a StarGeckos készítette a programozást, kihegyezve a gördülékeny működésre. Most is csak a wordpress blogmotor maradt meg, minden más kicserélődött. A változtatás legfontosabb követeleménye az volt, hogy mindenféle változtatás csak akkor vezethető be, ha a régi tartalom (szövegek+fotók) a továbbiakban is teljes egészükben megmaradnak.

A dizájnt és a navigációt a legapróbb részletekig magam terveztem, mégpedig ArchiCAD-ben, amire ez tökéletesen alkalmas is volt. Ezt tették aztán át a grafikusok (IceWeb)) sitebuild formára, ami alapján kezdődött az oldal programozása.

kooseptar.hu-2015

Az átalakítás legfontosabb egyik oka a mobil (és tablet) használók igényeinek való megfelelés. Ez a Google hosszútávú elvárása, olyannyira, hogy a mobil használhatóság elsődleges kiválasztási szempont a keresési algoritmusaiban. Magyarán a mobilbarát honlapok előbbre kerülnek a keresés találati listáin.

mobilbarat

Mivel a mobilnézet meglehetősen sokféle eszközt jelenthet (mobiltelefonok, tabletek, netbook-ok…) így kérem az olvasókat, hogy ha használnak ilyet nézzék meg, hogy megfelelően működik-e minden funkció?

kooseptar.hu-kategoriakA változtatás másik oka a cikkek tartalmának jobb kiemelése. Ennek érdekében elhagytunk minden felesleges dobozt, linket, naptárt, alternatív navigációt, sőt a teljes jobb oldali sidebar-t is.

Egyszerűsítettünk a dizájnon is, kiemelve a cikkek tartalmát és azokat a kapcsolódó oldalakat, amik hozzákapcsolhatóak az adott íráshoz.

Formai újítás, hogy ezzel a doboz megoldással gyakorlatilag megszűnik a vízszintes scrollozás, hiszen a böngésző szélességétől függ, milyen tartalmat (hány dobozt) látunk éppen.

Ennek egyik szélső változata a legkeskenyebb nézet, maga a mobilnézet. A másik véglet a nagyképernyős használat, ahol a nyitólap 10 doboza 2 sorban látszódik.

A formai megújulás része az új fejléc és logó. A menüsorban csak a legfontosabbak láthatóak, minden felesleget leszedtünk. Részben ennek okán a hozzászólások is alapból nem láthatóak, csak ha külön bekapcsoljuk őket (nagyon sok cikknél nincs hozzászólás, feleslegesen ne foglaljanak helyet az űrlapok).

kooseptar.hu-fejlec

A cikkhez kapcsolható un. „kapcsolódó oldalak” mostantól a cikkek mellett jelennek meg, de egyszerre csak 6 db, a többihez a jobb felső nyilacskákat kell használni.

Honlap cikkei az alábbi fő témák köré csoportosulnak (a kategóriákhoz színeket rendeltünk, hogy könnyebben meg lehessen különböztetni őket):

saját | saját korábbi és futó tervezési munkáink, referenciáink

ház-terv | más építészek által készített tervek és megépült házak bemutatása, rajzokkal, fotókkal, videókkal. Itt található meg többek között a nagysikerű HAZAJÁRÓ sorozat, az OROSZ FAÉPÜLETEKET bemutató sorozat is

tervkritika | az olvasók által beküldött tervek kritikája, a kooseptar.hu legnépszerűbb rovata

passzív | passzívházak és energiatudatos épületek komponenseivel, megoldásaival, tervezésével, kivitelezésével, megvalósult épületekkel, a témába vágó oktatással, továbbképzésekkel, konferenciákkal és kiállításokkal foglalkozó cikkek.

jótanács | szubjektív tanácsok építtetőknek, vélemények építőanyagokról, szerkezetekről, tervezőkről és építtetőkről.

jog | az építőipart érintő új jogszabályok ismertetése, jogszabálybogozó magyarázatok, tallózás az ÉPÍTÉSI JOG cikkeiből

szakma | a szakmáról, a szakmai közéletről, tervpályázatokról, a szakmai kamarákról, továbbképzésekről szóló írások

zöld | minden, ami környezetvédelmi, öko, bio és zöld témában érdekes lehet. Itt találhatóak meg a kert- és tájépítészeti írások is

méb | MÉB = Magyar Építészeti Blogok, blogfigyelő, interjúk a bloggerekkel

off | bútorok, közlekedés, fotó, zene és minden ami a többi kategóriába nem fért bele

tech | a tervezéssel, építéssel kapcsolatos hardver és szoftver hírek

patchwork | kakukktojás, Rita által készített patchwork munkák

Észrevételeket, esetleges hibákat szívesen vesszük!

[poll id=”65″]

 

A blog 2009-es képe, az átalakítás előtt

A blog 2010 júniusi képe, az átalakítás után

A blog 2015. április képe

kooseptar.hu-2015-2

Hozzászólások (0): megnézem

TECH
Ma 10 éves a koos.hu blog és 15 éve van honlapunk

  1996 A legelső internetes honlapom az azóta már megszűnt geocities.com oldalon volt geocities.com/koosm név alatt. 1999 Az index.hu égisze alatt indították el az index topikjait, köztük az Építkezés-felújítás nevű fórumot. Hacsak Tamást lehet tekinteni a hazai internetes építészeti tanácsadás ősapjának, ezt a műfajt ő teremtette meg és űzte elég sokáig igen magas színvonalon. Én […]

Ma 10 éves a koos.hu blog és 15 éve van honlapunk
2017. április 5. szerda
TECH
Ma 8 éves a koos.hu

Lassan már talán unalmasnak is tűnhet ez a sok évforduló, gondolhatja bárki és persze ehhez joga van, ezért ígérem a 10-ik után abbahagyom:-) Ennek ellenére 8 év igen hosszú, különösen egy szakmai blog életében. Ezt azért fontos kiemelni, mert ebben a műfajban már ritkaságszámban mennek a 3-5 éves blogok is. Pl. a Magyar Építészeti Blogok (MÉB) […]

Ma 8 éves a koos.hu
2015. április 5. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább