Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2015. március 2. hétfő

Kényes témák | szerződésbontás 1. rész

Az építészeti tervezés folyamatában vannak olyan részek, amikről egyáltalán nem vagy nagyon keveset beszélünk, pedig kellene, akkor is ha kényes témát érintenek. Az egyik ilyen kényes téma a szerződésbontás. 1. rész

Bár a szerződés felbontási igénye mindkét fél részéről felmerülhet, az építtetők részéről szokott gyakrabban előfordulni. Az oka sokféle lehet:

1. nincs megelégedve a tervezővel akár a határidő, akár az épület szempontjából
2. más tervezővel kívánja folytatni (az okok nem érdekesek)
3. az építtető tervezés közben rájön, hogy a kívánt épületet nem tudja, nem akarja vagy éppen nem lehet megépíteni
4. nem kívánja megindokolni
5. az építtető jóhiszemű, de vitában áll a tervezővel és emiatt nem akar fizetni
6. az építtető rosszhiszemű és indoklás vagy érdemi indoklás nélkül nem akar fizetni

A szerződés felbontása természetesen a tervező részéről is felmerülhet, ilyen lehet pl.

1. az építtető mást akar terveztetni, mint amiben szerződés szerint megállapodtak
2. az építtető a megállapodáshoz képest jóval több változatot kér ugyanazon tervezési díjért
3. az építtető nem fizet vagy vélelmezhetően nem fog fizetni
4. az építtető olyasmit szeretne terveztetni, amit a tervező nem akar/nem tud elfogadni
5. a tervező indoklás nélkül nem szeretné folytatni a tervezést.

Aki több évtizedet eltöltött ezen a pályán – főképpen, ha azt vállalkozói oldalon töltötte el – számos ilyen helyzettel találkozik. Ez alól magam sem vagyok kivétel, igaz olyan nem fordult elő, hogy én kezdeményeztem volna a szerződésbontást, ha esély lett volna rá, inkább visszamondtam a felkérést még előtte. A végeredmény szempontjából azokat az eseteket is idesorolom, ahol elkészült a megbízás szerinti munka, el is fogadták, meg is voltak vele elégedve, de a végén mégsem fizettek.

Az első ilyen eset, még pályakezdő koromban történt, amikor a frissen alakult cégünk első munkáját mindjárt nem fizették ki. Az óbudai Bécsi út és Kolosy tér közötti átmenő telekre tervtem egy vendéglőt és az  ide átelepőlni szándékozó óbudai Veress Cukrászdát. Akkor anno megátkoztam a helyet és bár egyáltalán nem hiszek az ilyesmiben,  az a „vicces”, hogy a telek azóta is üresen áll.

kolosy-ter

Ezután volt pár eset, amire nem emlékszem pontosan, aztán jött egy furcsa megbízás egy biatorbágyi házra, ahol az előrehaladott tervezés közben az építtetők olyasmire akartak rávenni, hogy egy 6*6 m-es garázsfödém közepére terheljek rá egy pillérrel. Ha nagyon akartam volna persze, meg lehetett volna oldani, no de ilyet ki rajzol le? Felbontották a szerződést. Erről itt írtam: … egy ház, ami nem kellett a megbízónak

2005-218-8

A következő esetről részletesen is írtam már Építési engedély némi korrupcióval címmel, ahol a nemfizetéshez korrupció is társult.

2003_191.jpg

A következő példa Bp. II. kerület igencsak régi villaszerű épület átalakítása, bővítése, ahol az extra kívánság az volt, hogy olyan manzardtető kerüljön rá, aminek a tetején legyen egy kilátóterasz is!  Két ilyen megbízásom is volt, egyikkel sem volt szerencsém. az írás címe ez volt: Kilátó a családi házon

Ebben az esetben a megrendelő bár nagyon nem részletezte, de nyilvánvalóan engemet okolt a kudarcért, majd egy korrekt elszámolás keretében bontotta fel a szerződést. Némi kárpótlás az ügyben, hogy az ügy nélkülem sem oldódott meg, hiszen sok év után a telek felé járva az épület pont ugyanolyan állapotban volt, mint, amikor felmértük, láthatóan nem lakták.

kilato-budapest-4

A következő pécsi épületről is írtam már a Körpanorámás ház Pécsre címmel. A kilátó iránti vágyódás kapcsán részben a fentihez kapcsolódik. Hónapok mentek el azzal, hogy az építtető belássa, hiába szeretne egy majdnem körpanorámás telken megépülő ház tetejére kilátót, ott azon a telken nem tudja megvalósítani a szigorú építménymagassági előírás miatt. Itt sajnálatosan nem történt elszámolás, az építtető tartozást hátrahagyva távozott, viszont itt is ugyanaz történt, hogy azóta sem került semmiféle ház sem a telekre.

321-latvanyterv-4

A következő épület Győrben épült volna meg passzívházként, a története különösen tanulságos, de mivel perben vagyok az építtetővel, így majd csak a per lezárása után akarok erről részletesebben írni.

334-1

2014-ben terveztem Kaszópusztára egy épületbővítést, aminek során a családi házuk bővítményeként un. falusi szálláshelyek jöttek volna létre. Elkészültek az engedélyezési tervek, de elfelejtettek fizetni. Elismerték a teljesítés tényét abban a közjegyzői fizetési meghagyási eljárásban, amit elindítottam. Még a végrehajtó is kiment a helyszíre, de nem tudott végrehajtani, mert olyan családtaggal kellett szerződnöm, akinek éppenségel nem volt semmi sem a nevén. Az összeg pedig nem volt akkora, hogy ezért bíróságra mehettem volna, bár az eredmény valószínüleg ugyanez lett volna. A máskor kötelező óvatosságomat az altatta el, hogy egy 30 éve ismerős hozott össze minket.

331-kaszo-vegvarine-kis-iren

Az összeállítás nem teljes, de a tanulság elég egyetemleges. Rosszak voltak a tervezési szerződéseim, mert számos építtető úgy vélte, hogy csak akkor kell fizetnie, ha a végeredmény NEKI tetszik, miközben éppen ők voltak sok esetben, akik lehetetlen kérésekkel véglegesen eltorzították a tervezési szerződésben foglaltakat.

Erről és egy alakuló megoldásról fog szólni a téma 2. része, amit hamarosan olvashatnak

 

Hozzászólások (4): megnézem

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2015. március 3. kedd 07:46

    #104841

    Koós Miklós megtörte a hallgatás sötét falát, hogy ezzel a súlyos képzavarral indítsak, de más nem tud eszembe jutni. Van egy rossz beidegződés, hogy a kudarcokról nem szoktunk beszélni. Miklós ezt most bátran megtörte, köszönet érte! Azt hihetjük, -nagyon rosszul- hogy az jár igy csak, aki rosszul dolgozik.Hát nem…Remélem a közös gondolkozás mindenki hasznára válik majd!

  • Daidalos

    2015. március 3. kedd 11:31

    #104854

    Velem háromszor történt meg, mindegyik esetben kudarcként éltem át, meg is viselt. Nem voltak egyszerű ügyfelek, mégis, ma is úgy látom, nagyrészt rajtam múlt, talán a helytelen kommunikáció miatt, hogy nem ment végig a folyamat. A háromból egy esetben egy Kolléga hibátlanul megoldotta a helyzetet, egyszer még két építészt rúgott ki a megrendelő, míg végül született egy borzalom (talán itt hibáztam a legkevesebbet), egyből pedig azóta sem lett ház. Ez a dolog érzelmi része. Jogilag… Hát, nem tudom, mi a nagyobb kár: patvarkodni (még ha teljesen meg is vagyunk győződve az igazunkról) és ezzel kétes hírnevet szerezni a környéken, vagy oppurtunista módon, szép csendben lelépni. Szerintetek?

  • Kényes kérdések | szerződésbontás 2. rész

    2015. március 4. szerda 14:30

    #104889

    […] A cikk első részében a legelején felsoroltam, hogy leggyakrabban milyen esetekben történik szerződésbontás. A tervezési megállapodások, szerződések kritikus része, hogy miképpen szabályozzuk a szerződésbontás anyagi kérdését.  A probléma felfedésén túl az írás második részében egy lehetséges javaslatot is elmondok, ami mindkét fél számára előnyös lehet. A téma elsősorban a magánlakásépítés területét érinti. […]

  • Tóth Ákos

    2016. október 21. péntek 11:26

    #112964

    …min.70000 ft előleg…családi háznál…
    Ez már elég pénz ahhoz, hogy egy családi házat terveztető már meggondolja az ugrálást, de még nem olyan nagy hogy elriasszon embereket. A tapasztalat az, hogy az ilyen családi házas építtetők gyakran 10-20ezer ft-ért is alkudni akarnak, tehát ez már egy olyan összeg aminél már meggondolják eldobják-e. Más kérdés, hogy én addig csinálok vázlatokat amíg nem jó az alaprajz 100%-ig, tehát akár 8-10 vázlat is születhet…(általában nem kell persze ennyi..)

    Ugyanakkor volt egy pozitív csalódásom is egy családi háznál. A megrendelők egy nagyon, már-már túlságosan leszűkített m2-t akartak a házhoz, de a tetőt esztelenül meg akarták bonyolítani, mondván vmi extrát szeretnének. Jó párszor próbáltam rávenni őket egy sima tetőre és az így felszabadulandó összegből 4-5 m2 plusz alapterület építésére, de nem akarták… A terv elkészült, és jellemző, hogy a földszintes családi háznál 8 metszet kellett a tető miatt… Amikor elvitték kivitelezőkhöz a rajzot akkor megmondták nekik, hogy csak a tetőszerkezet hány millió ft… és akkor jöttek vissza, hogy hát ezt elbaszták… De teljesen -és nekem meglepően- korrekten azt mondták, hogy akkor most elszámolnak velem, kifizetnek, mert én többször is kértem őket, tehát ők hibáztak, de legyek olyan kedves és mondjam meg, hogy akkor egy egyszerű szerkezetű házat mennyiért tudék akkor most megrajzolni…(persze a második árnál már jóval alacsonyabb árat mondtam, mert nem akartam hogy nyerészkedésnek véljék a dolgot, így a belefeccölt munkát tekintve még jó esetben is csak nullszaldósnak vehetem a dolgot…)

ÉPÍTÉSI JOG
Kényes témák | Saját példák a tervezési szerződés felbontásáról

A tervezési szerződés felbontásáról pár éve már készült egy írás, ahol néhány saját példát is közreadtam. Kényes témák | szerződésbontás 1. rész A téma ismét előkerült a napokban, – Kényes témák | Tervezési szerződés felbontásának okairól – címmel, amit azzal zártam, hogy bemutatok pár példát a tervezési szerződés felbontására. Nem mondanám, hogy gyakori lenne az […]

Kényes témák | Saját példák a tervezési szerződés felbontásáról
2018. november 25. vasárnap
ÉPÍTÉSI JOG
Kényes témák | Tervezési szerződés felbontásának okairól

A témáról már többször szó esett itt a kooseptar.hu-n is, de nem lehet elégszer elmondani a legfontossabbakat illetve mindig vannak más szempontok is, amik mentén érdemes végigvenni a leglényegesebbeket. A szerződésbontás általában nem jelent jót és legtöbbször valamilyen zavart jelez a felek együttműködésében. A tervezési szerződés felbontását legtöbbször az építtető kezdeményezi, de előfordul, amikor a […]

Kényes témák | Tervezési szerződés felbontásának okairól
2018. október 30. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább