Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2014. december 21. vasárnap

Tervkritika 120 | első vázlat

Tisztelt Koós Úr,nagyon megörültem amikor rátaláltam az oldalára, és rögtön tudtam hogy ez kell nekem! 🙂 Nagyon jónak találom a leírásokat, a kritikákat, sokat figyelembe is vettem már.Párommal és 6 éves kisfiammal alacsony energiájú (A, A+)családi házunk építését tervezzük, és az ehhez elkészült saját gyártású alaprajzot és 3D ábrát küldeném el önnek véleményezésre. Az elképzelésünkre egy kivitelező jó árajánlatot adott, ezért hamarosan szerződnénk vele. Mindent megcsinálnak, a tervezéstől a kulcsrakész állapotig 160e Ft /nettó nm-értA kérésem az lenne, hogy véleményezze a tervrajzot, illetve lásson el olyan tanácsokkal, ami alapján a vázlatomból jó tervdokumentáció készülhet. Ez egy igazi laikus elvárás, nem ? 🙂 Bízom önben !A projekt néhány műszaki paramétere:
  • Telek 666m2, Kecskemét (műholdkép csatolva, háromszög alakú telek)
  • kb 80-85 nm nettó lakótér
  • Alap 0,8 x 0,3m sávalap
  • Poroterm 30NF főfalak, nem hőszigetelt habarcsal
  • Válaszfalak gipszkarton 10cm
  • Födém 5×20 fafödém + Bramac betoncserép
  • Padló szerelőbeton + Villas +6cm padlószigetelés (esetleg 10cm ?? +150e Ft) + PE fólia + 6-8 cm aljzatbeton
  • 10cm polisztirol homlokzatszigetelés (esetleg 15 cm ?? +200e Ft)
  • 20cm födém szigetelés (esetleg 25 cm ?? +150e Ft)
  • Padlófűtés Turbó kazánnal (esetleg kondenzációs ?? +150e Ft)  + fatüzelésű kandalló rásegítésnek illetve látványelem
  • Ablakok 5 kamrás 3 rétegű Kömmerling profilú

A fenti „esetleg” pontokhoz szeretném javaslatát kérni érdemes-e több pénzt a szigetelésbe/fűtésbe invesztálni, hogy az max 5-10 év alatt meg is térüljön. A padlófűtés önmagában elegendő egyáltalán? Sok ellentétes véleményt olvastam!
Nagyon sokat formálgattuk, ízlelgettük az alaprajzot, szerintem most már jó…. Csatoltam alaprajzot közelítő méretekkel, illetve 3D látványterveket is. Előre is köszönöm válaszát.

(mivel csak tervező által készített tervekről írunk kritikát, így nem sokkal később kaptam egy újabb levelet és egy tervet)

Csatoltam a tervezőnk által készített első változatot. Feltüntettem rajta a tájolást, a telekhatárt és az utcát, ami probléma felmerül, az a nappali benapozottsága…. Félő hogy az indirekt illezve szórt napfény kevés lesz egy világos nappalinak. Javasolta, hogy esetleg cseréljük meg a nappalit és az étkező/konyhát! Ön hogyan látja ezt?

A tervkritikára beküldött tervek jelentékeny hányada már majdnem teljesen kész, engedélyezésre való benyújtásra vár. Ha ilyenkor alapvető hibák kerülnek elő, akkor az bizony komoly konfliktust okozhat. Számos, általunk javasolt módosítás a koncepció, az alaprajzi elrendezés lényegét érinti, ami egy késznek vélt munkánál senkinek sem öröm. A legtöbb munka estén – és itt most jobbára csak családi házra kell gondolni – a tervezett koncepció, a lehetőségek és előírások mellett az első, amit érdemes vizsgálni, hogy melyek lehetnek a „kényes pontok”. Ez sok minden lehet: pl. beépíthetőség, épületmagasság, tájolás … stb. Ha ezt megtaláljuk, akkor a tervezési koncepció kigondolásakor elsődleges prioritást kaphat és nem feledkezhetünk meg róla.

tervkritika-120-alaprajz

Ha az elsővázlat kapcsán az merül fel, hogy a telek tájolási adottságai miatt nem kellene-e megcserélni a nappalit és a konyhablokkot, akkor egy ilyen, alapvetően fontos dologra gondolok. Egy nappali benapozottsága – hacsak nem egy zártsorú beépítésről van szó, ahol kicsi a tájolhatósági szabadság – elsődleges prioritású. Ha viszont így van, akkor minden más csak ezután következhet. Ez úgy értendő, hogy a többi, esetlegesen kifogásolható megoldás csak másodlagos és viszonylag könnyen orvosolható. gondolok itt a hálóblokk megközelítésére, amit a hálóblokkelcsúsztatásával, akár a háztartási helyiség vonalában is meg lehetne oldani és akkor nem kellne keresztül menni a nappalin.

Összefoglalás | Ha viszont a nappali helyet cserélne a konyha-étkezővel, akkor  olyan alapvető elrendezési változás következne be, amit csak ezen áttervezés után volna érdemes megvizsgálni.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (6): megnézem

  • bobo

    2014. december 25. csütörtök 17:21

    #97555

    Kíváncsi lennék, a turbó kazán merre lesz, mert a terven nem találom.

  • Szakértő

    2014. december 25. csütörtök 18:15

    #97558

    én nem fedném be a teraszt. vagy bonthatósra csinálnám, vagy egyáltalán semmit. nagyon sötétit. ott a 90×150es ablak kicsi.

    szerintem ne csak gázzal fűtsél, külön kazánház javasolt. háztartási helyiségbe egy egy 2-300 literes hmvnek legyen hely, amit tudsz a kazánházból fűteni meg a gázkazánról is. én nem vennék kondenzációs kazánt, +150e ft gázt mikor sporol meg? a turbós is jó simán.

  • Szabóbácsi

    2014. december 30. kedd 22:17

    #97863

    A középnappali elég sötét lyuk lesz így, ráadásul közlekedő csupán. Nem értem az ablakok duplázását a déli szobában. A tok sokkal rosszabb hőszigetelő mint az üveg, ráadásul jóval drágább is. Igen kedvező a Gealan M-9000-es hatkamrás profil tripla üveggel, meleg peremmel. Javaslom utánanézni. Meg az egészet újratervezni. Ez így csak tervnek kinéző.

  • Tervkritika

    2015. január 27. kedd 16:30

    #99872

    […] 2014. december 21. Tervkritika 120 | Tervkritika 120 | első vázlat […]

  • Tervkritika 124 | másodszorra a tervkritikán

    2015. január 31. szombat 01:00

    #100269

    […] tervkritikára egy olyan terv került, ami már volt itt terítéken. Lássuk hol tart […]

  • Daidalos

    2015. január 31. szombat 08:29

    #100330

    Teljesen egyértelmű, hogy meg kell cserélni. Ezen kívül szerintem el lehetne játszani az alaprajzi téglalapok tologatásával is, hátha kellemesebben lehetne tájolni a teraszt. Persze előfordulhat, hogy a kilátás miatt került ebbe a nem túl szerencsés, északnyugati csücsökbe, vagy talán az utcán járók kiváncsi szemei ellen kellene megvédeni, de arra jó egy ügyes kerítés is, vagy növények. A szigetelésből mindenütt a vastagabb lenne jó, a homlokzatra még a 15 is kevés! Az ablakot én sem dupláznám, bár a 90*150 csinos és népszerű, jó lenne látni egy homlokzatot. Az ágyakból úgy látom, talán az északi lehet a gyerekszoba, márpedig a srácnak kéne a több fény. A terasz megközelítését a nappaliból (is) biztosítanám, arról nem beszélve, hogy már a berajzolt, négyszemélyes asztal esetén is nehézkes kijutni az étkezőből. Szerintem érdemes lenne emészteni még egy kicsit ezt az alaprajzot.

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább