Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2014. november 14. péntek

Tervkritika 119 | családi ház lejtős telekre

A tervkritikára beküldött anyagok közül azok feltétlenül felkeltik a kíváncsiságomat, amikhez igényes látványterveket is mellékelnek, ez általában azt is jelzi, hogy a terv másban is igényes.

Tisztelt Koós Miklós,

Jövő tavasszal szeretnénk kezdeni az építkezést, Szentendrén egy gyönyörű ősfás telken. Most kaptuk meg a tervezőnktől a tervet és érdekelne az Ön véleménye is, mert a honlapján láttam, hogy nagyon hasznos dolgokra hívja fel a figyelmet. Nagyon köszönöm: …

A fenti rövid levélkéről nem lehet azt mondani, hogy eláraszott volna tengernyi tudnivalóval az előzményekről, az elképzelésekről és az elvárásokról. Így főzzünk abból, ami kéznél van!

tervkritika-119-3D-1

A ház jó! … és itt akár be is fejezhetném, de ennyivel nyilván nem úszhatom meg.

A terepadottságok miatt egy teljes szintugrást kellett megvalósítani az épületen, így logikusan az alsó szintre került a garázs, amit egy belső lépcső is összeköt a fszt-tel.

tervkritika-119-alaprajz-pince

Az alaprajz 3 fő funkciócsoportot tartalmaz: a nappali-étkező-konyha, a szülői hálóblokk és a gyerekszobák blokkját. Mindhárom csoport önmagában és összekapcsolódásuk módjában is remek. Jól elkülönülnek, kevés közlekedő területet igényelnek. A szülői háló teljes elválasztása a gyerekszobáktól általában azzal jár – ha jó a tervező –  hogy a szülői rész a nappali-étkező blokkból nyílik, így nem kell neki külön közlekedő, sőt, ha a hálóból nyílik a külön szülői fürdőszoba, akkor ezt a részt felelsleges közlekedő nélkül is ki lehet alakítani. Itt erre látunk egy jó megoldást. Külön pont a fürdőből leválasztott WC-nek, mert így a WC nem blokkolja a teljes fürdőt, más is használhatja egyidejüleg.

tervkritika-119-alaprajz-fszt

A gyerekszoba blokk hermetikusan le van zárva a lakás többi részétől, így minimális lehet majd a zavarás. A konyha és a vendégszoba közé elhelyezett kamra pedig megfelelő hangszigetelést jelent a két funkció között.

Két észrevételem van csak: 1. a fürdőszobákba elhelyezett letört sarkú zuhanyozók már eleve kicsinek tűnnek, ha ezt a vágott verziót építenék be, akkor garantáltan kényelmetlen lesz a zuhanyozás (de ez apró részletkérdés csak csupán).

2. Szőrszálhasogatásnak tűnhet még: az étkezőben élhelyezett üvegfal, ami remek térformáló elem a lakásban, csak az a kérdés, hogy valóban szükség van-e rá? Igazából nem indokolja, hogy úgymond „zavartalan” legyen a közlekedés a nappali felé. Ez talán csak akkor lenne indokolt, ha pont innen nyílna a hálószoba.

tervkritika-119-3D-2

Összefoglalás | A garázs feletti, konzolosan előreugró épülettömeget a kétoldalon felvezetett hosszú lépcső jól kiemeli, kihangsúlyozza. Mindehhez jó belső alaprajzi elrendezést is sikerült kialakítani, így azt gondolom, nyugodt szívvel vághatnak bele a megvalósításba, megfelelő építész kezébe adták a tervezést.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (12): megnézem

  • Zoli

    2014. november 15. szombat 07:44

    #94957

    Kedves Miklós!

    Jól látom, hogy 30 cm a falazat és 5 cm a hőszigetelés?
    A garázst fűteni szándékoznak?

    Elrendezése jó, de energetikailag nagyon korszerűtlen lesz a ház (10-15 éves épületekhez hasonló). Egy ilyen komoly épületet ezen paraméterekkel nem szabad megépíteni.

    Zoli

  • Fenyvesi Péter

    2014. november 15. szombat 12:02

    #94971

    Igaza van Miklósnak, szerintem az üvegfal helyett egy komód szervezhetné a teret az étkezőben, amit a fal mellé lehetne tolni, ha többen étkeznének.
    Igen, van, aki fűteni akarja a garázst. Ha a terepszint alatt lenne teljes egészében, akkor fűtés nélkül is 10-15 fok lenne benne.

  • Tóth Szilveszter

    2014. november 15. szombat 15:37

    #94981

    Hát furi, hogy ti nem tettétek szóvá:
    1.a garázsból feljövő lépcső a gyerekszoba blokkba érkezik, miközben annak szerintem nem ott a helye és egy ajtó áthelyezésével tökéletesen orvosolható. ez is a szőrszálhasogatás kategória amúgy.
    2. ahogy az is, hogy a kamra szélességét is végiggondolnám. 10-15cm-t adnék hozzá, a vendégszobából az nem hiányozna. cserébe egy 60as szekrény is végigmehet a kamrán. tudom, hogy az nagyon mély, de ha már ekkora kamrám van…
    3. ami pedig inkább ötlet: a kamraajtót a belső oldalra húznám, akkor a konyhapult L alakú része az ablakhoz közelebb esne, világosabb lenne és sokkal használhatóbb az egybefüggő munkapult. a másik immár egyenes szakaszt teljesen fel lehetne szekrényezni, szerintem fal se kéne mögé, a konyhaszekrényes simán megoldja. (apró trükk lehetne a folyosó felé egy amúgy nem értékes helyen lévő kis polc, vagy akár átlátás, ami feldobja az érkezést)
    a kamrát meg ez esetben meleg és hidegkamrává osztanám, az ablak felőli lenne a hideg, belső ajtóval leválasztva szintén valami bútorból megoldva inkább, mint építve.
    a kamraajtó áthelyezésének további indoka, hogy úgy a garázsból érkezve nem az egész kamrán kell átlépdelnem, rövidebb az út a konyhába.

    4. a gyerekfürdő berendezhetőségéhez talán hozzájárulna, ha nem a sarokban lenne az ajtó, hanem mögötte elférne egy fürdőszobaszekrény, min 40cm mélységben, de lehet a wc-bidét tenném inkább a lépcső mellé és a zuhanyzó-kézmosó lenne egy olyan tér, amire rányitok. elgondolkodnék a kádon, mert a szülőkhöz menni, ha kádban akarok fürdeni mégiscsak, az ciki 16 évesen. plusz tuti raknék mosógéphelyet valahova, főleg ha lány az egyik gyermek.

    5. ha a folyosóajtót a lécsőtől a szobák felé zárom le, akkor el lehet gondolkodni, hogy ebből nyíljon a vendégszoba-gardrób, de itt kérdés, hogy ennek mi lesz a valós funkciója. ha a gyerekeké lesz inkább, akkor a lezárt részről nyíljon, ha meg egy tartalék helyiség, ami a családi gardrób, vasalós-házt. helyiség meg ilyesmi lesz, akkor meg inkább a lépcső térből.

  • Fenyvesi Péter

    2014. november 15. szombat 17:32

    #94983

    [re=94981]Tóth Szilveszter[/re]:
    1. Szerintem, azért nem került beljebb a folyosó ajtaja, mert akkor a garázst már csak egy ajtó, a lenti garázsajtó választaná el. (OTÉK-ellenes is)
    2. 60 cm mély szekrény csak a vállfáknak kell, polcnál sok, mert már két sorban lehet csak kihasználni, de a hátul lévő dolgokhoz meg nehéz hozzáférni. A kétoldali keskeny polcozást favorizálnám.
    3. 🙂
    4. Én is minimum fogasnyi helyet hagynék a fürdőajtó mögött (általában is kerüljük a sarokba épített ajtót) pl. fürdőköpenyeknek. Kádat inkább a gyerekek használnak, inkább nekik tervezném, de persze vannak „kádas” felnőttek is. Az épített, pl. üvegfallal leválasztott, ajtó nélküli zuhanyzót mindenki jobban szereti, mint a kis csapottat, v. negyedkört, ahogy Miklós is jelezte. Ha elég hosszú, marad egy szárazon maradó rész a belépő felőli nyitott végén, ahol lehet törölközni, nem fröcskölik, vizezik össze az egész padlót.

  • Tóth Szilveszter

    2014. november 15. szombat 18:05

    #94988

    [re=94983]Fenyvesi Péter[/re]: azért mi gyerekkorunkban nagyon szerettünk a második sorból lopni lekvárt a nagymamámtól, mert esetleg csak később vette észre 😉
    mindenesetre a kétoldali polcozás is csak akkor opció, ha szélesítenek a kamrán. a mondandóm lényege az, hogy egy 130as helyiség használhatóságán rengeteget dob +10cm, amit a vendégszobán meg észre sem veszel igazából.

  • Fenyvesi Péter

    2014. november 16. vasárnap 09:36

    #95030

    [re=94988]Tóth Szilveszter[/re]:
    🙂 Magam is szélesebb kamrával gondoltam.
    Még annyit megjegyeznék, hogy bár tudom, ma divatosabb az ilyen minimális eresz, de ezzel lemondanak a szélesebb párkány adta árnyékhatásról, ami jól kiszámolt méret esetén nyáron árnyékol, télen, a fényhiányos időben viszont beengedi a kis szögben érkező napsugarakat.

  • bobo

    2014. november 17. hétfő 10:45

    #95092

    Tényleg tetszetős, jól átgondolt terv. Ha sikerül hőhídmentesen megépíteni (gyerekszobák), lakni is jó lesz benne.

    Apróság, de a befele nyíló WC-k így elég kényelmetlenek, a mosdó használata után sokat kellene forgolódni, kifele nyitnám őket.

    A kamra 2 ajtaját sem értem elsőre, de ha a gyerekek feltűnés nélkül tudjanak dézsmálni, arra tényleg jó. 🙂

    A garázs 1 autónak nagyon kényelmes, de kettőnél más szűknek tűnik a bejárata.

  • bobo

    2014. november 17. hétfő 13:45

    #95099

    [re=95093]Koós Miklós[/re]: igen, én is erre gondolok. Csak – már elnézést – olyan cseléd bejárat hangulata van. Akkor inkább legyen kisebb a kamra, L alakú polcozással, és előtte lehessen befordulni a konyhára (rágyújtani a pipára stb.)

  • Tóth Szilveszter

    2014. november 17. hétfő 21:01

    #95120

    [re=95099]bobo[/re]: nekem kifejezetten tetszik a megoldás, főleg ha a konyha-kamra ajtó a belső oldalon lenne. 🙂

    ja és amit nem mondtam el elsőre, pedig nem csak negatív a kritika: a lépcsőház külső megjelenése 10/10pont

  • bobo

    2014. november 18. kedd 11:04

    #95132

    [re=95120]Tóth Szilveszter[/re]: az elképzelés, hogy a konyhát rövidebb úton is meg lehet közelíteni, nekem is tetszik. Csak a megvalósítás nem annyira. Egy kamra normális esetben tele van mindenfélével, és ezen kéne átevickélni mondjuk bevásárlás után a csomagokkal. Amit a két 75 cm-es ajtó sem könnyít meg.

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább