Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2014. augusztus 30. szombat

Csontvázak a városban | Foghíjbeépítés

foghijbeepites

A 2008-as válság óta új kategória jelent meg tömegesen az urbanisztikában, a megkezdett és félbehagyott épületek. Van tulajdonos, de nincs befektetési szándék, viszont a nyers épületcsontvázak immáron majd egy évtizede ott éktelenkednek számos város forgalmas útja mellett. Nem ritkán ezek igencsak óriásira nőtt beruházási szándékok lenyomatai, közülük is kiemelkedik a már többször emlegetett Tópark ingatlanfejlesztése, amiről már mi is többször írtunk.

Tópark. Fotó: portfolio.hu

Tópark. Fotó: portfolio.hu

Ez a probléma nem kíméli a fővárosnál kisebb városokat sem, Pécs egyik frekventált pontján áll a félig megépített szállóépület, a bevásárlóközpont része elmaradt és nem tudni, mi lesz a 4 éve kiálló rozsdásodó betonvasak jövője? vele szemben fűvel benőtt gödör jelzi, hogy itt fog megépülni a Lares ház.

Lassan foglalkozni kellene a jog és az urbanisztika oldaláról is ezen házak sorsával. Elbontatni vagy hasznosíttatni valaki mással …

 

Hozzászólások (6): megnézem

  • NSZ

    2014. szeptember 1. hétfő 11:27

    #92346

    Kedves Miklós!

    Annyiban pontosítanám a a fogalmat, hogy volt valaha tulajdonos, azaz projektcég, volt valaha kivitelező, volt valaha projekt támogató bank. Az első kettő bedőlt, tartozásokba zuhanva, így ezek az épületek többszörös felszámolási eljárások alatt vannak, és még évek, amíg kiderül, a teleknek és az épületnek ki milyen százalékban tulajdonosa, hiszen ilyenkor a tervezők, kivitelezők, a bank, az előértékesített lakások tulajdonosai állnak sorban a pénzükért.
    Vagyis nincs tulajdonos és nincs befektetési szándék.
    A nyitó képen látható Rákóczi út 66. házzal volt szerencsém kapcsolatba kerülni, sajnos.

    Üdvözlettel:
    N.

  • NSZ

    2014. szeptember 1. hétfő 12:01

    #92349

    Ezek az épületek valamikor egy valósnak hitt piaci igény alapján kezdtek el épülni. A jelenben ezek a piaci igények nincsenek, mert pl. nincs rá kereslet. Vagyis befejezni nem lenne érdemes, hiszen a lakásokat nem venné meg senki, a hotelt nem üzemeltetné senki, mert ráfizetéses.
    (ráadásul ki nem fizetett eredeti tervek esetén, az áttervezéshez szükséges szerzői/tervezői jogok megszerzése is problémás)
    Innentől csak bontási költség és a telek ára, mint érték marad, ami gyakran lehet, hogy kisebb, mint a fennálló tartozások összessége.
    Itt talán az állam inkább kedvezményekkel tudná támogatni a folyamatot, pl. ha elbontod és parkosítod, akkor pl. adókedvezményt kapsz, finanszírozóként az államot nem szabadna terhelni, szerintem.

  • Tóth Szilveszter

    2014. szeptember 2. kedd 10:04

    #92385

    [re=92348]Koós Miklós[/re]: „De mit fognak csinálni egy tópark méretű betondzsungellel?”
    nem akarsz ugye a MNB-nek ötleteket adni, ugye?
    vagy épp múzeumnegyed (a 2000es évekről) a Föld szívcsakrája mellett? 😉 + plusz ha ezután is marad bontandó épület, akkor az megy útalapba a Biatorbágy-Felcsút autópályába.

  • Szabóbácsi

    2014. szeptember 8. hétfő 21:48

    #92554

    NSZ: Pl. a Tópark sosem volt szerintem valósnak hitt igény. Legfeljebb megpróbálták beetetni a néppel. Az építészetben is gyakran kínálnak tényleges megoldás helyett illúziót, csakhogy mindenáron kicsalogassák a vevő pénzét. Mint a legtöbb plázánál is. A legjobban az építők, „fejlesztők” jártak. Utána vesződjenek az üzemeltetéssel. Pl. Lurdy ház.

  • Csontvázak a városban | Foghíjbeépítés 2.

    2014. szeptember 12. péntek 01:00

    #92628

    […] Miklós cikkéhez kapcsolódva egy valós, folyamatban lévő esetet szeretnék bemutatni. […]

SZAKMA
Az országban hol épülnek új lakóházak?

Érdekes interaktív térkép került fel a Lechner Tudásközpont honlapjára, amely a lakóingatlanok korösszetételét mutatja (a legsötétebb zöld a legújabb). Jól látszanak hol épültek az utóbbi években lakások: Budapest agglomerációja Balaton, kiemelten Siófok környéke szombathelyi agglomeráció győri agglomeráció A világos színű területeken  háború előtti lakások, családi házak a jellemzőek. Ebbe néhol komplett megyék tartoznak bele Az […]

Az országban hol épülnek új lakóházak?
2017. január 29. vasárnap
HÁZ-TERV
Így kell ingatlant hirdetni

Így kell hirdetni, ha eladó a házunk. A sok rettenetes, magamutogatós celebvilla után felüdülés egy ilyet látni. aki érdekel, az igyekezzen, mert 12,5 millióért elvihető (mármint dollárban számolva) Azért van ehhez hasonló magyar is, igaz a tulajdonos rejtve marad: Madárként repülheted körbe az eladó házat

Így kell ingatlant hirdetni
2017. január 25. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább