Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2014. augusztus 24. vasárnap

Tervkritika 115 | mosókonyha a lakás közepén

tervkritika-115-4

A tervkritika következő áldozata még a nyár első felében érkezett, de a tervkritika sajnos csak most készült el. Rajtam múlt, nincs mentség.

Tisztelt Koós Miklós Úr!

Mióta rábukkantunk az Ön oldalára, nagyon szívesen olvassuk az újabb és újabb cikkeket és a hozzájuk kapcsolódó „kritikákat”.
Szeretnénk, ha a mi tervünket is véleményezné, amely most még engedélyezés előtt áll. Hosszas keresgélés után egy éve vásároltuk meg a telkünket egy zöldövezeti, új parcellázású lakóparkban.  A telek egy közel 1000 m2-es sík saroktelek (kb. 25X40 m), az északi és a nyugati telekhatár utcával határos.

A tervezőnk felé az alábbi fontosabb kérésekkel fordultunk:

  • – földszintes épület legyen, egyszerű tömegformálással, a fő helyiségek benapozása szempontjából a minél kedvezőbb tájolásra
  • – az étkező egy légtérben legyen a nappalival, de a konyha különüljön el (tolóajtóval)
  • – a nappalihoz részben fedett, részben nyitott terasz kapcsolódjon a kert felé
  • – szülői háló, 2 gyerekszoba
  • – kétállásos garázs (a helyi építési szabályzat szerint a lakással egy épülettömegben kell elhelyezni)
  • – mosókonyha, tároló helyek

A tervezőnkkel nagyon meg vagyunk elégedve, de kíváncsiak vagyunk az Ön és a hozzászólók véleményére is a házzal kapcsolatban.
Köszönöm a lehetőséget!

Rövid leszek.

A kapott alaprajz szinte minden szempontból rendben is lenne, ha nem lenne a lakás bejáratának az útjában, a ház geometriai középpontjában egy oda nem illő mosókonyha. Nem is igazán értem, miért nem jó megoldás az, ha szemből megyünk be egy étkező-nappaliba? Miért nem csúszik be a nem túl nagy mosókonyha a kazánház blokkjába? Mindkettő vizeshelyiség és még a funkció sem zavaró. MIÉRT? MIÉRT?

tervkritika-115-alaprajz

A konyha vonalában lezárt előszoba továbbra is alkalmas maradna a garázs és azon keresztül a háztartási/gépészeti helyiség megközelítésére. Ugyan nagyobb lenne az étkező, de tisztább és egységesebb lehetne a tér, a két kémény is egymás mellé kerülhetne. Nyilván oka volt ennek az elrendezésnek, de véleményem szerint ez így nem igazán szerencsés.

tervkritika-115-1 tervkritika-115-2 tervkritika-115-3

Összefoglalás | Ha a mosókonyha elkerülne középről, akkor egy minden szempontból jó elrendezésű, funkciók szempontjából jól csoportosított lakást kapunk.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (10): megnézem

  • bobo

    2014. augusztus 25. hétfő 00:06

    #92080

    Két apróságot említenék még meg:
    – az első a hűtő, ami most „el van dugva” a konyha végébe, ezt érdemes lenne a tolóajtóhoz közelebb átrakni.
    – a második már komolyabb dolog, a két gyerekszoba között holt tér. Persze biztos jól néz majd ki, viszont a látvány miatt értékes négyzetméterek vesznek el a szobák alapterületéből. Az a folyosóvég a méretei miatt tulajdonképp semmi értelmes dologra nem lesz használható. Ha a közlekedő megvilágítása a cél, arra inkább a tetőn keresztül találnék megoldást. Az itt lévő gardrobót is bevinném a szülői hálóba, a gyerekszoba fal mellé. Valószínűleg senki sem a folyosón fog öltözködni, ahhoz túl keskeny, és amúgy sem hinném, hogy mindenki holmija elférne benne.

  • tanúsító

    2014. augusztus 25. hétfő 19:36

    #92113

    Van, ahol a Házioltár kerül fő helyre, van, ahol a mosókonyha… mindenkinek gusztusa szerint!;-)
    Ugyan ez vonatkozik a belső elrendezésre, ha a tulajnak jó, engem nem zavar, de a helyében megfontolnám, hogy
    -egy kupacba gyűjtsem-e a hálószobákat.
    -Ez az elrendezés lehetetlenné teszi a tájolásból adódó előnyök kihasználását:szobaablak északra, garázsablak keletre, étkező-nappali délre (bár itt azért van valami árnyékolás…), biztosan így akarják?
    -A két gyerekszoba akár négy gyermeket is jelenthet, a két szülővel együtt kevésnek tűnik az egy fürdőszoba.
    Ami viszont ízléstől független:
    -egy tömbben való elhelyezés esetén is célszerű a garázst a hőszigetelő burokból kihagyni
    -lehet, hogy csak a látványszerkesztő program automatizmusa helyezte oda, de a csapadékvíz ejtővezetékeket -ahol csak lehet- célszerű eltávolítani a homlokzattól, legalább kettő, de lehet, hogy több esetben is pl. pillér mellett lehetne levezetni. Még egyetlen ejtővezetéket nem láttam, amelyik egyszer se dugult, vagy fagyott volna el!
    -bevilágítói vannak a padlásnak, de van-e szellőzése?
    Sok sikert, és örömet az építkezésben!

  • Bianka

    2014. augusztus 25. hétfő 21:35

    #92116

    A garázsra figyelni kell, mivel egy csomó karcinogén (rákkeltő) anyag kerülhet belőle a lakásba, ezért jobb, ha nem közvetlenül nyílik a lakótérbe.

    A gyerekszobák között tényleg van felesleges terület, amit semmire se fognak használni. A másik probléma ezekkel a helyiségekkel a sarki ablakok; jártam más több olyan helyen, ahol így oldották meg, de mindegyik szoba jóval sötétebb lett, mintha a fal közepére kerültek volna a nyílászárók.

  • meregzsakk

    2014. augusztus 26. kedd 22:35

    #92153

    Üdv, a gardróbos közlekedô egy tévút, a folyosó végi megvilágítás pazar, nem a szûkmarkú tervezésrôl tanúskodik. A szekrények helyén vezetném a folyosót, akkor is, ha az az étkezônél levô közlekedést akadályozza is. A folyosó így egy kanyar (sikán) nélküli egyenes lehetne, a szekrények pedig besûllyeszthetôk lennének a fürdô oldalába.

  • Ikon

    2014. augusztus 27. szerda 07:45

    #92160

    üdv
    A legfontosabbat senki nem vette észre. Egy meglévő háznál adottság. Egy panelnál szintén adottság. De amikor még bármit lehetne, de nem teszik, akkor hiba. Az étkező. Az étkező asztal felett mindig kell egy lámpa hogy már reggel, amikor mindenhova besüt a nap, lámpát kelljen kapcsolni….az étkező egyszerűen rossz helyen van. Az egész nappali-konyha-étkező blokk, mint valami sorházbéli adottság be van feszítve a garázs és a szobák közé. Jómagam a szobablokkot felcserélném a nappalis blokkal és lőn világosság. Lőn déli konyha-étkező.

  • ger82

    2014. augusztus 27. szerda 08:32

    #92162

    nappali-étkező sötét lesz, ekkora házban a kocsik több helyet foglalnak el mint a saját szobáik, amik egyébként elég kicsik a ház méreteihez képest, mosókonyha borzasztó helyen van, mindenképp azt el kellene tüntetni. újra kellene az egészet gondolni

  • ger82

    2014. augusztus 27. szerda 08:33

    #92163

    [re=92160]Ikon[/re]: én észrevettem 🙂

  • Szabóbácsi

    2014. szeptember 1. hétfő 09:21

    #92339

    Nem rossz, de nem ártana még egy változat.
    Tele van apró ablakokkal. A sok apró ablaknak sok ablaktokja van. Az ablaktok 1: nem engedi át a fényt, 2: rosszabb hőszigetelő mint az üveg, 3: többe is kerül.
    Pl. a nappaliban az a két sorolt 120/240 helyett lehetne egy 240/240-es fix üvegfal és kész. Olcsóbb, szebb, jobb. A hálók sarokablakai is feleslegesek. Egy rendesebb elég és az amúgy nem túl nagy szobák jobban bútorozhatóak lesznek.
    Divatos volt 5-15 éve a házat telerakni sok kis lyukkal, talán lehetne lapozni.
    A Z alakú előszoba és szintén Z alakú közlekedő tényleg elég esetleges. Ezek az állandó fordulgatások utáltatják meg a tulajdonossal titokban a lakását. (nem tudja miért, de valahogy elege lett belőle)
    Az étkező így elég sötét. Szabadonálló háznál tiszta lappal meg lehet oldani másképp is. Konyha is kissé suta. Nagy asztal ahová csak 2 fő fér. nem véletlenül vannak a székek is betolva az asztal alá a rajzon, mert különben az a 2 fő sem férne.
    Hőszivattyúban nem gondolkoztak? Akkor nem kell gáz. A napelem amúgyis csak a villanyszámlát tudja csökkenteni.
    Hőszigetelés. Itt is vastag, gyakorlatilag rossz hőszigetelésű fal, kevés hőszigeteléssel. Fordítva kéne. 20-as fal, 20-as hőszig vagy még több. Tetőre meg annál is.

  • meregzsakk

    2014. szeptember 1. hétfő 11:13

    #92344

    Sza Szabobácsi! Milyen 20-as falra gondolsz? Melyik gyártó ad olcsóbb 20-as falat, mint 30-ast? Általában közel azonos árban mennek, vagy Régi az értesülésem?

  • Szabóbácsi

    2014. szeptember 1. hétfő 11:27

    #92345

    Futóba kell rakni a 30-as falat. Már 14 éve a korábbi házamnál ami Ytong volt, így használtam a 30-as blokkot. Azt a lapjára fektetés helyett élére állítottam. Persze statikus felügyelettel, nem ész nélkül és emeletes háznál. Kerámiatéglánál egyszerűbb. Nem a téglának kell hőszigetelni. nem is tud. Az a szuper 0,4 körüli U érték mára szánalmas túl vastag fallal, lőrés szerű ablakokkal.
    2000-ben 20-as Ytong+8cm EPS volt U=0,28.
    Most 30-as Poroton (adottság) +20 cm grafitos EPS U=0,13.

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább