Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
dr. Jámbor Attila
2014. július 4. péntek

Az építésügy 3 minisztérium alá tartozik

epitesi-jog

A Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014 (VI.6.) kormányrendelet megjelenéséről a kooseptar.hu is beszámolt Ismét új felügyelője van az építésügynek, azonban a teljes építésügy igazából 3 minisztérium hatásköre lett.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett feladata maradt továbbra is a belügyminiszternek és a nemzetgazdasági miniszternek is.

A pontos feladatkörökről az építésijog.hu oldalon olvashatnak

 

Hozzászólások (8): megnézem

  • Kelemen Zsolt

    2014. július 4. péntek 01:12

    #90757

    hol vagyunk már attól mikor külön építésügynek külön minisztere volt?!

  • Avatar photo

    Koós Miklós

    2014. július 4. péntek 09:29

    #90777

    friss hír:
    A miniszterelnök június 25-i hatállyal Füleky Zsoltot nevezte ki az építészetért felelős helyettes államtitkárnak. Az építészet ezzel a miniszterelnökség stratégiai államtitkárságához került, amit dr. Sonkodi Balázs vezet.

  • Tóth Szilveszter

    2014. július 5. szombat 22:09

    #90830

    akár ötfelé is vághatjuk a semmit…
    de Füleky Zsolt legalább valószínű látott már betont meg tervet, merthogy végzettségét tekintve szakmabeli – azthiszem ez már önmagában egy pozitív kezdet ahhoz képest, hogy volt „író” meg „szakközepet végzett nagymama” a bedobott nevek között.

  • Dorogi J. Géza

    2014. július 24. csütörtök 12:18

    #91328

    Tisztelt Koos úr!

    A 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet ; – 88. § (4) Közvetett természetes megvilágítás nem létesíthető. Ezzel a kivétellel nem tudok mit kezdeni. Én lazán el tudok képzelni egy közvetett természetes megvilágítást (sem nem drága, sem nem bonyolult) … de mire gondolhatott itt a törvényalkotó, hogy ezt tiltja?

    Tisztelettel
    djg

  • Avatar photo

    Koós Miklós

    2014. július 24. csütörtök 12:43

    #91330

    [re=91328]Dorogi J. Géza[/re]: valószínüleg olyasmire, hogy saját lakáson belül magam tudom szabályozni az esetleges árnyékolást (pl. az ablak elé tolok egy szekrényt), de abban az esetben, ha az nem az én kizárólagos használatomban van (pl. társasházi közlekedő, szomszéd lakás) akkor ezt nem tudom befolyásolni és hiába van ablakom a közvetett bevilágítással, tőlem függetlenül bárki beárnyékolhatja. Azt gondolom ez elég életszerű korlátozás

  • Dorogi J. Géza

    2014. július 25. péntek 09:54

    #91346

    Tisztelt Koós úr!

    Ezek szerint, ha két elegendően nagy 45°-os prizmával, a megfelelő szögben állítva őket, világítok meg egy más természetes megvilágítással nem rendelkező helyiséget, akkor az alkalmazlható?

    Tisztelettel
    djg

  • Avatar photo

    Koós Miklós

    2014. július 25. péntek 10:54

    #91348

    [re=91346]Dorogi J. Géza[/re]:
    a jogszabályok magyarázatára egy AB döntés miatt nincs mód, a jogszabály pedig csak annyit ír elő, mint amit Ön is beidézett. A jogszabály nyilván nem követi az összes termékcsoportot, így pl. nem tudom minek minősítenék pl. a tetőről lefutó fénycsatornákat, ami már hasonlóan kiegészítő eszköz, mint a prizma.

  • Tóth szilveszter

    2014. július 25. péntek 12:53

    #91352

    [re=91348]Koós Miklós[/re]: [re=91346]Dorogi J. Géza[/re]: azért lehet magyarázni a jogszabályt, csak semmi haszna 🙂 – nem mellesleg, azt az AB döntést amúgy már eltörölték, de más formaszöveggel ugyan, viszont ma sem adhat hivatkozható jogértelmezést, állásfoglalást minisztérium.
    a lényeg meg szerintem a következő: közvetlen megvilágítás kell oda, ahova előírják, ahova meg közvetlen nem kell, oda nem kell természetes megvilágítás (pl belső fürdő). Ha viszont mégis adunk ilyet, adhatunk lichthofon, függőfolyosón keresztül, de nem adhatunk lépcsőházon vagy szomszéd lakáson keresztülit. (ez alól az üvegszálas fénybevezetés szerintem amúgy kivétel kéne legyen, mert az „gépészeti vezeték”, ami haladhat lépcsőházon át)
    szóval az adott prizmákon vezetett fény nem haladhat át a kivételekben említett helyiségeken, viszont máshol annál inkább.
    értelmezhető úgy is, hogy a nappalimba kötelező nyitni az előírt minimum ablakot, de ha netán több fényt akarok, akkor azt már prizmával, lámpával és tábortűzzel is létrehozhatom, de ezek nem jöhetnek a… stb.

    amúgy tavalyelőtt felszerelt az egyik szomszéd a lichthofba egy fém gázkéményt a délnek néző falra. felettünk még 25 métert folytatódik a légudvar, de a wcnk egész évben fényárban úszott, amíg nem kezdett koszolódni a kémény. Jelenleg azon gondolkodom, hogy hogy lehetne letisztítani, mert nagyon jó szolgálatot tett, mint fényvisszaverő tükör :p

ÉPÍTÉSI JOG
Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen

Az elmúlt több, mint 10 évben számtalan jogszabályról írtunk itt a kooseptar.hu oldalon, most ezek közül a legfontosabbakat csokorba szedtük, leporoltuk és aktualizáltuk. Egy helyre gyűjtöttük össze mindent, amire gyorsan szükség lehet: Étv, OTÉK, Épkiv, 312-es, a szakmagyakorlásról, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről szóló  és más jogszabályokat. Mostantól kezdve a jogszabályok eredeti (kooseptar.hu) […]

Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen
2017. január 17. kedd
TECH
Alapjaiban újult meg az e-epites.hu portál

Az e-epites.hu portál eddig is a legfontosabb állami információforrás volt, amit most teljesen újraterveztek és lényegesen hatékonyabbá tettek. A navigációt alapvetően a lehetséges felhasználók szerint strukturálták (lakossági, hatósági, közmű). Az oldal eddig is számos állami adatbázist tett elérhetővé, ez most majdnem teljessé vált. Lássuk, melyek ezek! étdr, e-naplo | A különféle alkalmazások, mint pl. az […]

Alapjaiban újult meg az e-epites.hu portál
2016. november 12. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább