Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2014. június 2. hétfő

Nem kell a kiviteli terv és a +hőszigetelés sem

Képernyőfotó 2014-05-29 - 11.19.45

Nem kaptam meg egy megbízást, mert akit rajtam kívül még megkérdeztek (kivitelező, építész tervező) azok pont az ellenkezőjét mondták annak, amit én. Így aztán őket bízták meg. Az alábbiakban az építtetőknek írt utolsó levelem szerkesztett változata.

Kedves ……,

1. falak

mivel évek óta foglalkozom passzívházakkal és alacsonyenergiájú házak tervezésével, eléggé ismerem ezt a területet és ez alapján mondtam korábban azt, amit. Mindez nem jelenti azt, hogy nem tervezek másmilyen házat is, aki azt kéri, hogy legyen 38 cm vtg porothermből  háza, természetesen megtervezem abból, nincs gond, de előtte elmondom, amit elmondtam nektek is. Ma aki azt javasolja nektek, hogy felesleges a falakra a +hőszigetelés, mert drága és főképpen így megakadályozzuk a pára eltávozását, az nyilvánvalóan nem ért hozzá, fogalmazhatok úgy is, kb. 10 évvel lemaradt a szakmában.

2. kiviteli terv

félreértés ne legyen nem azért javaslom a kiviteli tervet, hogy több pénzt lehessen elkérni, hanem mert ellenőrizhetővé válik nemcsak a kivitelezés, hanem még a tervezés is, hiszen, amikor ellenőrzik és valami gond támad, akkor nem csak a kivitelezőt veszik elő, hanem a tervezőt is.

Amelyik kivitelező direkt azt javasolja, hogy nem kell kiviteli terv, azzal én egészen biztosan nem szerződnék a helyetekben, mert már most tudni ebből, hogy egészen biztosan elszámolási vitátok lesz vele, mert nyilvánvalóan fix árban fog leszerződni veletek, aminek az lesz a vége:

  1. mindenből a legolcsóbbat fogja beépíteni, ami még megfelel és ráadásul ti nem is fogtok tudni róla, mivel ehhez ismerni kellene a szóbajöhető többi terméket
  2. úgy fogjátok aláírni a kiviteli szerződést, hogy nem lehettek biztosak benne, hogy minden benne van, aminek benne kellene lennie
  3. ilyenkor szokott aztán “kiderülni” hogy amit hiányoltok, az nincs is benne a szerződésben, pedig Ti beleértettétek, nyilvánvalónak vettétek
  4. 20-23 millió nagyon sok pénz, hacsak 10%-ot tévedtek vagy a kivitelező téved, 2-2,5 millió Ft-totok bánja
  5. mert mindent veletek fog megfizettetni, mert nem tudjátok, hogy minek kell benne lennie egy adott munkafázisnak.
  6. akármilyen közeli is az ismerős, hónapokig nem tud ingyen/haszon nélkül dolgozni nektek, mert neki is vannak költségei (munkások…stb) és ha megszorul valamiért (mert pl. rosszul mérte fel a munkát) akkor a mélyen ár alatt vállalt munka nem hogy nyereséget, de veszteséget fog neki hozni, amit nyilván nem fog hagyni és elkezd trükközni, ha ügyes úgy, hogy szintén nem veszitek észre.

Tisztában vagyok azzal, hogy a magántervezők döntő többsége nem készít kiviteli tervet, mert a kiviteli tervekben részletesen kell foglalkozni a házzal, megoldani a csomópontokat és mindazt, amire az eng. terv nem elég. Legvégül pedig az a tervező, aki azt mondja, hogy nem kell kiviteli tervet készíteni, az nyilvánvalóan sohasem csinál abból az egyszerű okból, hogy így a kivitelezésre vonatkozóan nem kell semmiféle felelősséget vállalni. Ő csak addig vesz ebben részt, amig jogerős építési engedélyt kaptok. Onnantól kezdve már semmi sem az ő felelőssége. Innen nézve érthető ez a mentalítás.

Érdemes volna megkérdezni azt a jóbarátot – akik engemet ajánlottak nektek – arról, hogy ők is feleslegesnek tartották-e, hogy készítettem a házukhoz kiviteli terveket?

Nem ragozom tovább. Arra hallgassatok, akiben megbíztok.

(az elmúlt 20 évben talán csak 4 olyan családi házat terveztem, amihez nem készült kiviteli terv. Soha senki sem panaszkodott, hogy hiába csináltatta meg vagy hogy pénzkidobás lett volna)

[poll id=”24″]

Hozzászólások (7): megnézem

  • bobo

    2014. június 2. hétfő 17:53

    #89553

    Nehéz úgy véleményt nyilvánítani, hogy ne turkálna az ember a másik zsebében.

    De mondjuk nagyságrendileg, ha az engedélyezési terv x, akkor a kiviteli mennyi? 1,5x, 2x, 5x?

    A +hőszigetelést én is feleslegesnek tartom, de más okból.

    Mivel kb. az építkezés 2/3-nál el fog fogyni a pénzük, valószínűleg még bevakolva sem lesz a ház, nem hogy szigetelve. 🙂

  • Tóth szilveszter

    2014. június 4. szerda 10:23

    #89630

    kedves bobo: igen, a mérnöki munkát meg kell fizetni, de a kérdés nem az, hogy mennyit fektetünk be, hanem, hogy megéri-e?
    mivel más szereplő is van az ügyben, csak névtelenül: nemrég felkértek, hogy készítsek más által készített engedélyezési tervből kiviteli tervet. korrekt kis engterv volt, de csak engtervi kidolgozottsági szint. jópár szerkezetre javasoltam olcsóbb megoldást, így már első körben megtérült az a 2x. Egészen biztos vagyok benne, hogy a statikus x-e is megtérült (bár kötelező monolit szerkezetekhez statika, szóval az nem kérdés).
    mivel jópár szerkezetet megváltoztattam, illetve a megrendelő is módosított a pincén, ezért mód.engterv-et kellett beadni, amihez készítettem energetikát és itt jön a tanulság: az eredeti -mondom korrekt- engedély 120kWh éves fűtési költséget hozott ki m2re vetítve. Az átdolgozott, másként – és némileg olcsóbban – hőszigetelt terv 86ot! (igaziból a részletes számítás szerint csak 74, de nem lenne fair azt hasonlítani a 120szal, ami akkor saccra csak 110)

    az a 2x pár év alatt a fűtési költségben is visszajön majd, de ha el kell adni, akkor se mindegy, hogy A+ vagy A kategóriába esik az ingatlan.

    persze, ahogy Miklós is mondja, sokunk úgy kalkulál, hogy az engtervbe több energiát fektet, hogy ilyen különbségek ne legyenek, de hát ezt is meg kell valahol fizetni. Vagyis kéne.

  • Rezsnyák Péter kivitelező épitész

    2014. június 7. szombat 17:45

    #89797

    Én is azt gondolom, egy jó kivitelezőnek nem kell kiviteli terv. Mert legalább 10 megoldást tud egy problémára, tehát miért kellene neki ezt megmondja valaki! :-). Kérlek olvasd tovább! De vegyük azt, hogy épitészet, fűtés, viz, villany,statika témában van 10-10 felmerülő izgalmasabb csomópont. Ez az öt téma 10 az ötödiken számú problémát és bajt jelenthet, ha nincs rendszerszinten és összességében kezelve.
    Tehát ezért kell a kiviteli terv, hogy a sok lehetséges megoldásból kijelölje a legoptimálisabb egyet-a mérnök! Ehh, kár is füstölögni, de bosszantó, mert ez a házaspár 3 év műlva a szörnyű építkezésükről,a lehetetlen mesterekről, és egyebekről fog mesélni…És kinek is köszönhetik??

  • Tóth Szilveszter

    2014. június 8. vasárnap 02:57

    #89808

    [re=89797]Rezsnyák Péter kivitelező építész[/re]: nem, nem ezért kell kiviteli terv, hanem azért, mert amikor az ácsszerezetnél kiderül, hogy a falazásnál rosszul döntöttünk, akkor mi építészek radírozunk, a kivitelező meg bont vagy elsunnyogja a dolgot.
    ennyire egyszerű: vannak olyan problémák, amiket csak a teljes szerkezetet (át)látva lehet látni, ehhez pedig vagy egy kész terv vagy egy kész ház szükséges.

  • Rezsnyák Péter kivitelező épitész

    2014. június 8. vasárnap 19:50

    #89846

    A nemrégen bevezetett CPR renszer előtt is általános volt, de most is az, hogy pl. egy párazáró fólia az csak „fóliaként” van megnevezve, de vegyük a jobbik esetet, egy olyat, mikor az alapos tervező pontosan kiirja. Gondos épittető versenyeztet,de maikor rákédezek, hogy pl. ez a fólia az ő tudomása szerint az ellenajánlatban ragasztóval felületfolytonositva van-é, igen nagy meglepetést okozok.
    Szóval úgy versenyeztetni nekiállni, hogy alapvető műszaki fogalmakkal nem vagyok tisztában, azért engedtesség meg…Az ilyen épittető ne csodálkozzon, ha jó esetben is egy újrhasznositott, 5 év alatt lebomló fóliát kap..és esélye sem lesz reklamálni!

JÓTANÁCS
Honnan tudná egy építtető, hogy az építésztől kapott terv megfelelő-e?

Ha azt feltételezzük, hogy az építtető teljeséggel laikus, akkor nagy az esély rá, hogy nem sok fogalma lesz arról, igazából mit is kellene kapnia a tervezőjétől. Márpedig – jó esetben egy szerződés teljesítése után – az átadott tervek után fizetnie kell, nem is keveset. Birtokában lesz egy halom papírnak, azzal az ígérettel, hogy „az megfelel […]

Honnan tudná egy építtető, hogy az építésztől kapott terv megfelelő-e?
2018. január 2. kedd
ÉPÍTÉSI JOG
4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM : Az egyszerű bejelentéssel épülő házakhoz is kell biztonsági és egészségvédelmi terv

Ma reggel kaptam: Tisztelt Koós Úr! Családi házat terveztünk 2016 júliusi bejelentéssel ….on. Ma volt építéshatósági helyszíni ellenőrzés, ahol biztonsági és egészségvédelmi terv feltöltésére adtak 3 napot, különben csúnya nagy bírságot fognak kiróni – valakire. Szerintünk ez jogtalan. Ön hogy látja? Érdemes elindítani egy vitát a hatósággal? Természetesen 300 m2 alatt, egyszerű bejelentéssel….. ez kimaradt az […]

4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM : Az egyszerű bejelentéssel épülő házakhoz is kell biztonsági és egészségvédelmi terv
2017. április 7. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább