Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2014. május 29. csütörtök

2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja

expo2015-alakor1

Súlyzó, hot dog, bálnatetem? − Mi lesz az új expó magyar épületével? kérdezi a Mandiner blog, 

Beszólt Szőcs Gézának a kigolyózott világkiállítási győztes írja az Index.

Az eredeti győztesek is a Facebookról tudták meg, hogy a sámándob-épületet építi meg a kormány tudósít a 444.hu.

A Milánóba tervezett „szittya szájenszfiksön” építészeti kritikája MNO tervkritika

Valószínüleg kevesen lehetnek a nem építészek közül is, akik ne halottak volna a 2015-ös milánói világkiállításra tervezett magyar pavilon körüli anomáliákról. A pavilon vélhetően nem érte volna el a közvélemény ingerküszöbét, hacsak nem a várható 1,5 milliárdos becsült költsége (ami a szokások szerint a végére a többszörösére emelkedik majd), ha nincs az a Magyarországon lassan megszokottá váló ügyintézés, hogy kihirdetik a tervpályázat győztesét, aminek nem csak a szakmán belül örülnek, mert tényleg jó terv, hanem szélesebb körben is elfogadott, majd jön egy magát Istennek képezelő megmondóember és kicsemegéz valakit a futottak mezőnyéből és azt teszi meg befutónak.

Ez nem organikus, nem magyaros, hanem ahogy a köznyelv egyből elnevezte: bálnatetem, Flinstone jármű.

Innentől kezdve pedig közröhej tárgya, ha megépül, akkor ez egy minimum 1,5 milliárdos emlékműje lesz a mostani kultúrpolitikának, amit ezek szerint Szőcs Géza testesít meg. Nem először és valószínűleg nem utoljára avatkozik hozzánemértő kívülálló építészeti kérdésekbe, ismerős ez már a Nemzeti Színház óta, lásd Szépművészeti, Múzeumi Negyed Ott egy drámaíró garázdálkodott, itt pedig egy leváltott államtitkár.

Egy világkiállítási épület embléma, egy ország emblémája, hogyan gondolhatja valaki, hogy ebből viccet csinál?

Sajnálatos, hogy ehhez hasonló megmérettetések során a páláyzók képtelenek elszakadni a szittya magyar múlttól, úgy általában a múlttól, nem képesek semmi előremutató vagy éppen a jelenről szóló üzenetet megfogalmazni.

Hogy tovább fokozódjon az értetlekedésünk, zavaros magyarázatot olvasni arról, hogy a pályázatot jegyzők közül Ertsey Attila majdhogynem elhatárolódott saját tervétől is, mondván ez nem az ő szellemi terméke, „ő csak az ötletgazdát kiszolgáló építész”. az ötletgazda mellesleg partvonalon kívüli, lévén filmes, így nem is igazán értem, hogy lehet ő az ötletgazda?

A Tilos megkereste az Alakor alkotóit, Ertsey Attilát és Sárkány Sándort is. Az egyébként a fenntartható építészettel, autonóm házakkal, régiókkal, közösségekkel foglalkozó, azokat kutató, tisztességes és neves építész, Ertsey Attila a Tilosnak azt mondta: a pályázat nem az ő szellemi terméke, az életművében ez nem mint saját alkotásként szerepel. A pályamunka szellemi alkotója szerinte Sárkány Sándor, így ő csupán mint a megvalósításért felelős építész. A Tilos megkereste Sárkányt is, aki előbb időt kért, hogy tájékozódjon, majd visszahívta a rádiósokat, hogy ő, mint alkotó nem nyilatkozhat, csak Szőcs Géza kormánybiztos beszélhet a pályaműről.forrás

Meglepően gyorsan reagált a MÉK is, a MÉSZ-szel együtt teljesen elhatárolódott a 2. dijas tervtől. Várjuk a fejleményeket, nekem már most az a tippem, hogy nem a „bálnatetem” fog megépülni, mert annyira lejáratná Magyarországot a világ előtt.

expo2015-malom01

fotók a expohungary.com oldalról

petició az Alakor megvalósítása ellen

Hozzászólások (9): megnézem

  • Fenyvesi Péter

    2014. május 30. péntek 11:07

    #89399

    Remélem Miklós, nem vagy túl optimista, és tényleg nem az valami épül meg, ami semmi. Gagyi, szittyamagyar, életfás katyvasz, ahogy a napokban emlegetik. TótaW írása is telitalálat a témában.
    Remélem, a szakma egyszer végre a sarkára áll!
    Üdv: F.P.

  • nzse75

    2014. május 30. péntek 14:52

    #89407

    Kedves Miklós!

    Én fiatal építészként nagyon vártam, hogy Schwajda György „főnöke” meginti emberét és leállítja a Nemzeti körüli eszelős eseményeket. Semmi nem történt.

    Sajnos majdnem biztos vagyok, hogy most sem fog.

    De nagyon-nagyon bízom, hogy Önnek lesz igaza!

    Üdvözlettel:
    nzse

  • Márta Károly

    2014. június 1. vasárnap 11:00

    #89500

    https://www.youtube.com/watch?v=mOZyIIOl2Bg

    A pályázat maga a kontraszelekció (!), mondja Makovecz a 11.perc környékén…!!
    Végre akadt egy terv amire csettinteni lehet, ez igen!!
    Fúrásban nagyhatalom lehetünk (kellemetlen tapasztalataim vannak, ezért is mondom ezt) ha már egy ilyen tervet is meg lehet fúrni…!??
    A szakmai érveket, ellenérveket a pályázat elbírálásakor kell elbírálni, a pályázat végeredményét illik tiszteletben tartani, nem…!?

  • Szabóbácsi

    2014. június 2. hétfő 06:58

    #89533

    Szerintem mellőzni kéne az egész expó dolgot. Kétlem hogy jó volna valamire is a kiadásokon kívül. Nem kell mindenben benn lenni.

  • uvegszaj

    2014. június 3. kedd 17:49

    #89584

    Szeretném felhívni honfitársaim figyelmét arra, hogy Szőcs Géza döntésével, miszerint nem az I. díjas pályamunkát építteti meg a 2015-ös világkiállításon, hanem a II. helyezett munkát, az egész világ előtt egy kultúrálisan és építészetileg elmaradott ország képét festi le rólunk. Nem szeretném a megépíteni kívánt ALAKORT lefitymálni, viszont meg kell jegyezzem, hogy azzal az épülettel tovább csökkenne magyarország presztizse. És nem a tervezőket, vagy az építészetileg dilettáns Szőcs Gázát érné ez a diszkrimináció, hanem minket magyarokat, akik engedjük, hogy hozzá nem értő emberek képviseljenek minket egy fontos világszemlén. Kérek mindenkit, akit érdekel hogy Magyarország milyen megítélést kap, álljon ki amelett, hogy az amúgy is nyertes pályamunkát, a malmot -amely tervei magukban hordozzák a magyarság szellemiségét egy kortárs köntösben- építsék meg a 2015-ös Milánói Világkiállításon!

  • Tóth Szilveszter

    2014. június 5. csütörtök 20:28

    #89706

    azért megérne egy komoly érdemi vitát, hogy mi számít „nem megfelelő jogosultságú személy által készített terv”-nek, mert szerintem, hogy ha egy díszlettervező megálmodja a formát és az építészbarátja órákat, napokat tölt a terv felett, az ugyanis messze nem ez a kategória. De ha igen, akkor a „kockáspapíron” hozott mediterrán családi házat sem rajzolhatjuk át?
    amúgy mindannyian így kezdtük valószínűleg: ültünk az irodában és a főnök ránk bízott egy tervezési feladatot, hogy „na akkor most ezt egyedül” – és ha elég jó volt, akkor aláírta és megépült – ez lenne a minősített eset? ugyanmár!
    Szóval ha E.Attila kettőnél több munkaórát töltött a dobbal, akkor elvtelen támadás ezzel a passzussal támadni. (senkit nem ismerek az ügyben személyesen és igaziból az ügy részleteit sem nagyon)
    de a többi sem állja meg a helyét: az 5ös meg egyenesen megvalósult, hiszen direkt a felelős építész tervezői minőség miatt volt szükség E.A. közreműködésére. Felelős építészként pedig az ő szellemi alkotása IS lett, hiszen nyilván sokmindent meghatározott benne, ahogy az alkalmazottai is, akik meg építész munkatársak voltak, meg statikus stb… ők mind szerzőtársak, csakmert munkaórákat töltöttek a tervvel.
    a 10es baromság: had képviseljek már olyan elvet, amilyet akarok, ebbe a kamara nem hiszem, hogy beleszólhat. simán alkotmányellenes ezt előírni – sose állná meg a helyét egy tisztességes bíróság előtt. (a jogi csűréscsavarás miatt meg valószínű, hogy a pályázat nem kötötte a kiíró kezét, de ehhez nem értek)
    a 14es teljesen más eset, a történethez köze sincsen.

HÁZ-TERV
Karcagiak örvendjetek, tiétek lesz a Sámándob!

Szombathely megmenekült. Eredetileg úgy volt, hogy a szelektív hulladékgyűjtő helyett a várost tartották megfelelő lerakónak arra, hogy letárolják ezt a kulturális hulladékot. A sors kifürkészhetetlen akaratából mégis inkább Karcagot büntetik vele, így ez a város kénytelen befogadni az ősi magyar múltat szimbolizáló bálnatetembe oltott sámándob kettőst. A felállítása után vélhetően tízezrek fogják megtekinteni. A vizuális környezetszennyezésre […]

Karcagiak örvendjetek, tiétek lesz a Sámándob!
2016. január 2. szombat
HÁZ-TERV
Miláno 2015 | magyar pavilon

A sokat vitatott magyar pavilon megépítése utáni fotó mindent elmond. Ráadásul erről az oldalról korábban nem fotózták. Az a két beleerőszakolt lift…. hát mit lehet erre mondani? Ilyen az, amikor egy építészetileg értékelhetetlen giccset még el is rontanak, mi több le is egyszerűsítenek. Nem csodálom, hogy az eredeti alkotók elhatárolódtak, bár az is igaz, az […]

Miláno 2015 | magyar pavilon
2015. május 12. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább