Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2014. április 24. csütörtök

Tervkritika 113 | igencsak vázlat

 

 

tervkritika-113-nyito

A  tervkritika rovatba most egy igencsak vázlatos tervet küldtek be

Tisztelt Koós Úr!

Már egy jó ideje figyelemmel követem az oldalát, ami mellesleg nagyon sok jó ötlettel látott el bennünket. Jelenleg a párommal a tervezési szakaszban járunk, lassan már fél éve csak tervezgetünk, gondolkodunk és nagyon örülnénk ha megosztaná véleményét a jelenlegi tervünkről. (mielőtt beadásra kerül)

Az elképzelés egy tetőteres ház, egybeépített garázzsal, nagy, egy légterű központi helyiséggel. A ház valószínű 2 szakaszban fog megépülni, így a földszintre is szerettünk volna egy kis fürdőt és egy hálót, ami a tetőtér beépítése után dolgozó szobaként funkcionálna, valamint öreg korunkra, mikor a gyerekek kirepülnek, ne kelljen lépcsőzni az emeletre, így az ismét háló lenne. A homlokzatnál fontos volt hogy a kontyolás helyett inkább tűzfalak legyenek, így nem szükséges tetőtéri „velux” ablakok beépítése, illetve  a tetőtérnek is lenne némi hőtároló tömege.

Fontosabb adatok:

Telek: 20mx40m szabályos téglalap, tájolása a mellékelt kép szerint, Főfalak: 30-as Porotherm klímatégla dryfix-el(U=0,25) + 15-20cm eps vagy közetgyapot (összesen U=0,1-0,15),  Ablakok: Rehau Euro86 3-as üvegezéssel, Tetőtér: Szintén több rétegben szigetelve (U érték 0,15 alatt).  Fűtés: Egyrészt tömegkályha a földszinten, ami a nappali és az étkező között helyezkedik el, valamint padló és falfűtés, végleges megoldás még nincs, vagy ionkazán+napelem, vagy levegős hőszivattyú (mivel a telken nincs gáz, illetve nem is szeretnénk, a megújuló energia pártján vagyunk) . Véleményét előre is köszönöm!

Amikor megláttam a szabadkézi rajzzal előadott vázlatot, azt gondoltam, hogy no ez vagány dolog, ennyire puritán módon prezentálni, ugyanakkor ez az állapot még elég messze van a „mielőtt beadásra kerül” állapottól, de ez legyen a tervező gondja.

tervkritika-113-helyszinrajz

Nincs min meglepődni, kaptam már Excellel, Corel Draw-val megrajzolt házterveket is, ha választani lehet, akkor inkább egy ilyen legyen. A formáról még annyit, hogy bár az alaprajzra rajzolt kivetített homlokzatoknak köszönhetően vélhetően egy db A4-es lapra elfért és így valóban költségtakarékos 🙂 Azért egy laikus számára ez az ábrázolási mód sokat segíthet, hiszen a „homlokzat”ot a nem szakmabeliek nem igazán szokták látni, érteni, csak legfeljebb nem merik bevallani.

Az egyterűség komoly döntés egy lakástervezés során, hiszen ezzel ugyan közlekedő területeket tudunk spórolni, viszont nem kellő átgondoltság miatt örökre rögzíthetünk olyan térkapcsolatokat, amiken aztán később nem tudunk változtatni. További fontos adalék a mostani és a 15 évvel későbbi elvárás egy lakással szemben. Alapvetően más életmód ketten lakni és más gyerekekkel együtt élni ugyanott (mi már tudjuk, gyakoroljuk).

És végül az egyterűség fontos eleme a lépcső, hiszen a későbbiekben, amikor ketten maradnak, akkor vélhetően a felső szintet nem fogják használni, csak amikor a gyerekek hazalátogatnak, a fennmaradó időben le fogják zárni. Már ha le lehet zárni. Egy térbe állított nyitott lépcső esetében ez közel sem egyszerű, mert ajtót tenni a lépcsőfokra vagy közvetlenül elé nem igazán elegáns megoldás, márpedig a szint lezárásához ajtóra lesz szükség.

A fürdőről, WC-ről ilyen kidolgozottság mellett nem igen lehet mit mondani, csak részletesebb tervek ismeretében. Annyi látszik, hogy az oldalhatárról elhúzott nappali lehetőséget adott, hogy a fürdőre ne csak egy 40×40 cm-es ablak kerülhessen.

tervkritika-113-alaprajz

Szintén az egyterűség és mostani-majdani használattal függ össze a lenti háló helye. Amíg ez háló, addig nem igazán szerencsés a mostani helye, mert át kell menni az egész lakáson, ha a fürdőt szeretnék használni. Ezzel nyilván tisztában vannak az építtetők is, mégis azt mondom, érdemes volna ezt átgondolni és megnézni, hogy pl. a nappali és a háló felcserélésével nem volna-e kedvezőbb a kialakítás. A szoba a fürdő mellé kerülne, a konyha a mostani szoba helyére,  a nappali  pedig a konyha-kamra helyére. Nyilván a méreteket ehhez kellene hozzáigazítani.

Érdemes talán még megemlíteni a lépcsőt abból a szempontból is, hogy ha az induló lépcsőkarra rátakar a tetőtérben a födém, akkor fontos tudni ennek mértékét, mert egy 300 cm-es emeletmagasságnál 3-4 lépcsőtakarás felett már gond lehet a lépcsőn való közlekedéssel, különösen lefelé, ha nem elég a szabad belmagasság

A tetőtér bár kicsit zegzúgosnak tűnik a külön kilalakított gardróbok miatt, alapvetően jó elrendezésű

tervkritika-113-alaprajz-tetoter

Összefoglalás | Bár beadás előtti állapotról történt említés, én azt hiszem, hogy ez azért még igencsak vázlat, ebből következően talán még beleférne egy tervvázlat más elrendezéssel is, másrészt egy pontosan megrajzolt tervnél még számos apróság előjöhet, hiszen egy ilyen vázlatnál akár 20 cm-rel el lehet valamit rajzolni, ha megszalad a filctoll…

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (10): megnézem

  • Kati

    2014. április 24. csütörtök 14:56

    #88042

    Sok helyen látni mostanában ezt a fajta kamra megoldást. (Hosszú, keskeny, és a végén az ajtó.) Elképzelni sem tudom, hogyan lehet használni egy ilyen helyiséget. Szembe berakja a hűtőt, fölé a külső falra egy polcot, aztán a többi üres? Vagy egy idő után feltelik az egész, és csak bakugrásokkal lehet megközelíteni a másik végét? Esetleg a hossszabb oldalon egy keskeny polcsor, és a lakók oldalazva mennek be, és keresgélik, amire szükségük van?

    A földszinti kis szoba tuti, hogy nem 12 négyzetméter, maximum 8,5 lehet. Az biztosan nem elég két idős embernek hálószobának.

  • meregzsakk

    2014. április 24. csütörtök 21:47

    #88043

    Miért, ha a konyha alatta 8 megvan, akkor a szoba jogosan 12 🙂

    Próbálom tisztelettel írni.. ahhoz képest, hogy építész segítség nélkül (?) rajzolták, jól átgondolt terv. Volt itt már ennél rosszabb terv is a tervkritikák között.

  • Tóth Szilveszter

    2014. április 24. csütörtök 22:34

    #88044

    [re=88043]meregzsakk[/re]: meglepődnék, ha ezt nem építész rajzolta volna.

  • OSman

    2014. április 25. péntek 12:37

    #88050

    Kíváncsi vagyok, hogy fér bele a jelölt 40 cm-es falvastagságba a 30-as tégla, meg a 15-20 cm-es szigetelés…? :)Még valóban „vázlatos”, de kiindulásnak jó lehet, nem kevés csiszolgatás után…

  • építettő-113

    2014. április 25. péntek 12:44

    #88051

    [re=88043]meregzsakk[/re]: A rajzokat építész készítette. Persze mi is próbáltunk otthon ‘kockás papíron’ de gyorsan rájöttünk, hogy azért ez nem olyan egyszerű 🙂

    A kamrán mi is gondolkodtunk, de mivel a hűtő nem ott lesz, így ha az egyik oldalát végig polcoljuk, talán elegendő.

    A lépcső okozta eddig a legnagyobb problémát, szinte már minden pontján volt a háznak de az elemzést olvasva valószínű még változtatunk rajta egy kicsit.:)

  • Tóth Szilveszter

    2014. április 25. péntek 21:21

    #88054

    [re=88051]építettő-113[/re]: amúgy jó ez a vázlat, kiszerkezstés után ha még mindig így jönnek ki a méretek (a gyakorlott kezeket látva ez valószínű), akkor a követekzőket lenne érdemes megnézni:
    – a fszt-i szoba 45fokos lecsapását elfelejtve az előszoba-étkező ajtót a lépcső orsóterével egyvonalba lehetne húzni. nagyobb szoba, előszobából felmenő lépcső. (kb a szaggatott vonalba kerülne, a kamra,szoba fal folytatásába az ajtó)
    – a kamra ebben a formában szerintem gáz, csak a teret és a konyhát szűkíti, homlokzaton is ciki az a kis ablak középen.
    – emelet kicsit zegzugos, szerintem a két gardróbot nyugodtan a szobák terévé lehet tenni. kevesebb fal, kevesebb ajtó, ha nem akarunk szekrényt látni, akkor gipszkartonból csináltassanak beépített szekrényt a szobába.
    – én azért elgondolkodnék egy-egy veluxon, érzésem szerint alul van világítva a tetőtér (bár én mindenhova jóval több ablakot teszek, de hálásak is érte)
    – a folyosó rövidítése végett a padlásra a lépcső-padlás fal vonalában raknék ajtót. és elé egy veluxot, hogy kapjon fényt a közelekdő, ami így jóval kisebb tér lenne és főleg sokkal kompaktabb. egy egészen kis ablak is megteszi.
    – a kéményt áttenném a főfal másik oldalára. így egy kicsit belógna a nappaliba, de cserébe nem a WC-t fűtené az emeleten a hulladékhővel, hanem a tetőtéri nagyszobát. illetve a wc-nek se ártana egy kis bővülés, a szobában is kialakulna egy gardróbfal.

    további jó tervezést és kitartást az építkezéshez is 🙂

    (40cm=p20 NF+20cm eps)

  • Szabóbácsi

    2014. június 25. szerda 11:19

    #90473

    Szétszabdalt, túlbonyolított, majdnem kereszt alakú épület.
    Teljesen következetlen. Azért kíván kíváló hőszigetelést alkalmazni hogy utána a megtakarítást az extrára megnövelt amőba-szerű külső felületekkel el is pazarolja?
    A szélfogó elég szűkös, utána meg kimarad a tényleges előszoba.
    Az étkező mint központi közlekedő rendkívül túlzsúfolt és sötét. A bonyolult és keskeny tetők látszólag tágas, de valójában csőszerű szobákat eredményeznek.
    Egy kevésbé széttagolt épületet akár 20%-al olcsóbban is meg lehet építeni ill. kifűteni.
    Javaslom a tetőfelületeket a falnál is jobban lehőszigetelni. PIR a szarufák fölött.
    Mivel az épület „pehelykönnyű”, földszintes, egy olcsóbb teherhordó tégla futóba rakásával a 20cm-es falvastagság is elegendő. Arra egy 20-25cm-es grafitos hőszigetelés hőtechnikailag jobb eredményt biztosít. A túl vastag fal hátránya hogy az ablaknyílások sokkal csőszerűbbek.
    Javasolnék még néhány alternatív vázlatot készíteni pontosított igény és lehetőségszinttel.

  • Tervkritika

    2014. szeptember 28. vasárnap 16:00

    #93043

    […] 2014. április 24. Tervkritika 113 | igencsak vázlat […]

  • Tervkritka 121 | kritika után módosítva

    2014. december 21. vasárnap 17:00

    #97243

    […] Koós úr! Szeretném  megköszönni Önnek a 113.-ként közzétett kritikáját, Illetve az összes hozzászólást, rengeteg mindenben segített. Többek […]

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább