Regisztráció/Belépés

további cikkek

Szabóbácsi
2014. április 22. kedd

Tervkritika 112 | Szabó bácsi nyaraló átalakítása

tervkritika-112-02

Szia Miklós,

Ha esetleg érdekel, tervkritikára elküldöm egy nyaralóm tervét. Mára már ez is nagy munka! Vagy 5-6 hónapig folyt az engedélyezési eljárás! :-)))

A nyaraló teljes átalakításon esett átt. Megkérdőjelezhető a gazdaságossága, de tulajdonosait érzelmi okok is vezérlik nem pusztán a racionalitás. Az egyszerű hetvenes évekbeli házikó igen szűkös, mára igénytelen lett a háromgyermekes családnak. A feljáró lépcső egy balesetveszélyes meredek tákolmány volt, szokás szerint szűk lyukon át ért a felső szintre. Ha valamihez hozzányúltak volna, amúgy is magával vonta volna a következő és következő munkákat, így a teljes átépítés mellett döntöttek.

tervkritika-112-meglevo-alaprajz

Ráadásul kinézetre – mivel az északi parton van hátrébb – szerették volna a Balaton felvidék régi stílusát ráhúzni az épületre. Mutatták ilyesmi épületek hangulati képeit melyeket kinéztek stílusban maguknak, azonban azok történelmi épületek voltak más szerkezeti arányokkal.

tervkritika-112--alaprajz

Hosszas konstruktív egyeztetés, visszajelzés és megelőző vázlatok után alakult ki ez a külső, mely véglegesnek tekinthető. Egy látszólag egyszerű ház elé tervezendő terasz sem kis feladat. A belső sokkal gördülékenyebben ment. A déli fekvésű fedett terasz a lakóterület kibővítése, egyaránt hasznos jó és rossz időben is.

tervkritika-112-alaprajz-tetoter

Felmerült ezen eléépített terasz alápincézése, de az utolsó pillanatban a bekerülési költségek és talajvíz viszonyok miatt kikerült a programból, a kerti tároló felújítása nagyságrendekkel kevesebbe fájt.

A mély földpadlós garázsból konyha, bejárat lett. A bejárathoz a legközelebbi, valamelyest kitekintéssel a kerti bejáratra. A legnagyobb helyiségből, a volt konyhából hozzányitott nappali kis kandallóval lett. Hátul megmaradt a vizes helyiség szekció. A lépcső a tetőtéri hálószobáknak itt tényleg csak a lefekvés előtt használatos, igazából a család a kertet, teraszt, konyhát használja, esténként a nappalit. A megnyújtott tető a nagy teraszt is alaposabban lefedi és az épületnek is más arányt ad.

tervkritika-112-metszet

A kisgyermekek fürdéséhez a lenti fürdőszoba a lényeges, a fenti csupán szükségzuhanyzó. Az épület közepes mértékű szigetelést is kapott hogy a szezont megnyújtva lehessen használni, ill. esetenként télen is a tetőteret. Rendes fűtésre nincs igény, kizárólag nyaralási célokat szolgál a megújított épület, de kicsit nagyobb méretekkel akár lakóépületként is megállná a helyét.

Mostanra szerkezetkész, belső munkák folynak. Nagyon örülnek már most hogy szemük láttára vált a rút kiskacsából egy kis hattyú 🙂

A tervhez

nyaralót tervezni alapvetően más mint családi házat, bár látszólag olyan, mint egy kisebb családi ház. Alapvetően nyári használatra szánják, ahol ráadásul az élet is alapvetően más, mint egy lakásban. A nyaralóban kevésbé fontos a szeparáltság, sokkal fontosabb, hogy legyen hely, ahol össze tudnak gyűlni a családtagok és a vendégek, mert hogy ez itt alapfunkció. Másik általános adottság, hogy a terület általában kicsi, ergo kicsi házat kell tervezni, márcsak a szűkös anyagi keretek miatt is. Ergo itt luxus a holttér, a sok előtér. legyen mindennek helye, de a lehető legkisebb helyen.

Egy nyaraló legfontosabb helye a terasz, ami ha fedett, akkor szinte be sem kell menni a házba, egész nap kinn lehet tölteni a napot. Így aki ezt megoldja, minden más másodlagossá válik. Ilyenkor az sem baj, ha sötét lesz az un. nappali, hiszen oda legfeljebb este mennek be.

Ha innen nézem, akkor e funkcióknak és vélhető elvárásoknak tökéletesen megfelelt a terv, annak ellenére hogy mindenki találhatna benne olyasmit, hogy az egyes ajtó hová tegyük, merre nyissuk, de ez itt most tényleg másodlagos.

Köszönet érte, hogy megosztottad velünk a tervedet!

Hozzászólások (2): megnézem

  • bobo

    2014. április 22. kedd 21:37

    #88022

    Becsapós az elején a 3D rajz, de utána a tervek és a leírás helyesbíti.

    Szerintem kihozták a lehetőségekből a maximumot. Egyedül a nyugati oldalon lévő ablak megszüntetését nem értem. Ha megmarad, onnan is kapna némi fényt a nappali, habár elég árnyékos hely, ha a mellékelt fotót is megnézem.

    A felső terasz nekem picit zártnak tűnik és elég hirtelen ér véget, némi játékosságot még elviselne.

    Szép munka!

  • ger82

    2014. április 23. szerda 20:53

    #88035

    huuu….

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább