Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2014. április 1. kedd

Betemetni!

A Városligetet „aljas indokból”, „előre megfontoltan” tönkretevő építészeti pályázat kapcsán írt levelet Mónus János, amire megérkezett a MÉK+BÉK közös nyilatkozata (részlet):

Szakmai feladat

A bevezetőben említett kormányzati döntéseket nem előzte meg a szakma véleményének kikérése. A hely kijelölő pályázat zsűrijében való részvételkor a szakmát képviselők arra törekedtek, hogy a már kormányzati szintű döntés megvalósításakor mind zöldterületi, mind környezetvédelmi szempontból a legkedvezőbb megoldás szülessen.

Mindezek figyelembevételével a tervpályázaton történő hazai részvétel fontos, mert az UIA előírásainak megfelelő kiírás közzététele után bizonyos, hogy nagyon sok külföldi építész indul a pályázaton. Véleményünk szerint a magyar építészek nem mulaszthatják el az esélyt, hogy – az adott körülmények között is jó tervvel részt vegyenek az épületek megvalósulásában.

MÉK Elnöksége, BÉK Elnöksége  forrás

Nyilvánvaló, hogy a kormányzatnak nincs nagyobb befolyása az UIA-ra, mint egy építész szövetségnek, kamarának, mégis ennek ellenére, sokadszor a kamarával mossák fel a padlót. A kamara vezetői széttárják a kezüket, miközben az U az I és az A betűket mormolják magukban, velünk pedig mindezt végignézetik.

Azt gondolom, hogy ezek után nem marad más hátra, mint a Magyar Építész Kamarát megtestesítő eredeti alapító okiratnak készíteni egy rozsdamentes tartályt, abba azt beletenni, a levegőt kiszivattyúzni, a helyére tömény kénsavat beleönteni, majd fúrni egy 100 m mély lyukat, abba ezt a tartályt beletenni, a teljes lyukat bebetonozni, a tetejét egy 1 méter vastag acéllappal lezárni, annak a tetejére 3 méter humuszt hordani, teleültetni bűzös szagot árasztó virágokkal, majd bekeríteni 2,5 méter magas szögesdróttal, amibe áramot vezetnek és kiírni a táblára, hogy a terület 200 évig nem megközelíthető.

Talán akkor …

akinek esetleg nem volna egyértelmű, hogy miért  is „aljas indokból” és „előre megfontoltan” ? Ugye arra emlékeznek, hogy miért nem épült meg az Erzsébet téren Bán Ferenc Nemzeti Színháza? Nos ismét csak a politika tette be a szőrős mancsát oda, ahová nem való. A Budai Vár jelentős részét elfoglaló Nemzeti Galéria helyét  – a legkevésbé sem titkolva – ugyanis kinézte magának a kormányzat. Így a Nemzeti Galériának új hely kell. A Megoldás: tegyük bele egy még nagyobb beruházási csomagba – kerül, amibe kerül – és adjuk elő úgy, mintha itt égető szükség volna arra, hogy a múzeumok tömegének kell helyet találni.

Ennyike …

Hozzászólások (1): megnézem

  • Fenyvesi Péter

    2014. december 22. hétfő 23:26

    #97368

    A kormány(fő) a Várba akar költözni, ezért kell(?) a tervezett múzeumi negyed. Vagyis, az egésznek semmi értelme, de lehet, hogy elmegy rá egy négyes metrónyi pénz. Eközben Mo-on…
    Nem tudom, melyik a jobb, ha egyikre sem lesz pénz, vagy ha csak az utóbbira, mert az urakat az kevésbé zavarná, ha a műtárgyak kiállítóhely híján raktárba kerülnek?

SZAKMA
MÉK választások 2017 | 5. rész – Mi lehet az új MÉK vezetés programja?

A MÉK-ben 2017-ben választások lesznek, ennek kapcsán a kamara jelölő bizottsága felkérte a tagságot, hogy mondja el, milyen kamarát szeretne. Nem kell új javaslatok után keresgélni, nem kell feltalálni a spasnyolviaszt, ha már egyszer készen van szinte a teljes program: „… Meg kell fordítani a kamarák működésének irányát!… A jelenlegi MÉK > területi kamara (küldöttek) > kamarai tag […]

MÉK választások 2017 | 5. rész – Mi lehet az új MÉK vezetés programja?
2017. július 30. vasárnap
SZAKMA
MÉK választások 2017 | 4. rész – Mit kritizáltak és mit ígértek a MÉK elnökjelöltjei 2013-ban?

A MÉK-ben 2017-ben választások lesznek, ennek kapcsán a kamara jelölő bizottsága felkérte a tagságot, hogy mondja el, milyen kamarát szeretne. Újabb javaslatok helyett úgy vélem 4 év elteltével érdekes olvasni arról, hogy 2013-ben a tisztújításon mit kritizáltak és mit ígértek a MÉK elnökjelöltjei ? ” … Hajnóczi Péter elnökjelölt „belügyekre” és „külügyekre” osztotta a tennivalókat. A belügyek terén szerinte a […]

MÉK választások 2017 | 4. rész – Mit kritizáltak és mit ígértek a MÉK elnökjelöltjei 2013-ban?
2017. július 28. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább