Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2014. március 19. szerda

Ijen hejett hejesen …

Nekem nem főfoglalkozásom az írás, ennek ellenére a nagy átlaghoz képest igen sokat írok. Sokszor rossz helyesírással, a gyorsnak ható gépelés közben rendszeresen  felcserélek betűket vagy éppen kihagyok egyet-egyet, máskor rövid i-vel írom, amit hosszúval kellene, szóval tévesztek, de ha átnézem, rendszerint észreveszem őket.

A minap kaptam egy blogcímet, mondván építészeti témájú, biztosan érdekel. Megnéztem. Igazán érdekes témák, különösen a mai. De nem tudok napirendre térni afelett, hogy valaki gyakorlatilag negligálja  a magyar nyelvből az LY-t és helyette, pontosabban HEJETTE pontos j-t ír a legtöbb HEJRE. Egyetlen dolgot tudok elképzelni: az illető nem magyar.

Ezek nem lehetnek véletlen elütések, mert így olvasható a pája, az eséj, az ijen, a komojan, a pájázat a találkozóhej és még sorolhatnám. Ilyennel még nem találkoztam.

batthy-1

batthy-2

batthy-3

Hozzászólások (5): megnézem

  • Fenyvesi Péter

    2014. március 20. csütörtök 15:53

    #87792

    BRRRR.

  • Lazzlo

    2014. március 20. csütörtök 16:03

    #87793

    röhej 🙂

  • biosolar

    2014. március 20. csütörtök 19:13

    #87797

    Volt egy nyelvújító köztársasági elnökünk. Én titkon abban reménykedtem, hogy – részben a hivatala védelmében is – eltörli a ly-t. Sajnos arra már nem maradt ideje!

    Határozottan tetszik a blogger következessége, amivel megközelítőleg 5%-al növelte az írás hatékonyságát. Már ő is jobban teljesít 🙂

  • Írj pontosan

    2014. március 21. péntek 15:50

    #87808

    Létezik egy Facebook közösség: https://www.facebook.com/irjpontosan

    Csatlakozzanak, csatlakozzatok! Szerintünk könnyebb az élet, ha pontosan írunk. Grétsy tanár úr vagy Lackfi János szerint is ez a jövő.

    Érdemes kipróbálni. 🙂

  • BEszter

    2014. március 21. péntek 22:32

    #87809

    Gondolom az angolokat, franciákat, németeket és a többi másként mondó, de nem azt író nyelveket beszélőket is ráveszik, hogy adják fel hagyományaikat. Ha megtették és feladták a szavak másként való írását, akkor elgondolkozhatunk a magyar nyelv kopaszításán is.Holnap meg már hosszú magán – és mássalhangzó, írásjelek se legyenek? Ha egyszer elindulunk ezen az úton, hova érünk el és miért ?

SZAKMA
Építészek és vállalkozók nemzetközi portálja | share-architects.com

elindult a share-architects.com honlap,  az építészek és vállalkozók közösségi portáljat! Látogasson el a share-architects.com közösségi portálunkra és értesüljön a 2016-os építészeknek és vállalkozóknak szánt rendezvényekeinkkel kapcsolatos legfrissebb hireinkről! Meghívjuk, csatlakozzon eseményeinkhez és ossza meg velünk véleményét közösségi hálózatainkon, a Twitter –en és a Facebook -on. Építészek és tervezők, világszerte a legrangosabb kitüntetések nyertesei, osztják meg majd velünk tapasztalataikat és ismereteiket, építészeknek és […]

Építészek és vállalkozók nemzetközi portálja | share-architects.com
2016. január 15. péntek
TECH
Ma 20 éve használok számítógépet

Ez nem valamiféle óriási szenzáció, sem egy ünneplésre való különleges alkalom, puszta tényrögzítés. Erről már írtam itt. Amikor kezdtem, még nyomtatóm sem volt, egy utcával arrébb jártam át nyomtatni a műszaki leírásokat. Mert jóformán csak arra használtam, azután később jött a modemes web a betárcsázós kapcsolattal, ma pedig Elképzelhetlen sebességnövekedés .. és ez csak az […]

Ma 20 éve használok számítógépet
2015. augusztus 15. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább