Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2014. március 2. vasárnap

Ne vegyen részt a Városliget tönkretételében!

Az éf-en jelent meg az alábbi felhívás, amit magam is fontosnak tartok

varosliget-terkep

Kérjük, ne vegyen részt a budapesti Városliget tönkretételében!

A Világörökség részét képező Hősök tere körül elhelyezkedő budapesti Városliget a világ első közparkja volt. A Liget Budapest nemzetközi tervpályázat öt új múzeumépületet és számos további turisztikai létesítményt kíván felépíteni itt. Ezt a barbár beépítési tervet élesen ellenzi sok civil aktivista, építész és urbanisztikával foglalkozó szakember. Ezúton kérjük, hogy amennyiben Ön is egyetért érveinkkel, írja alá és terjessze kérésünket saját ismerősei között, hogy együtt meggyőzzük a döntéshozókat és a potenciális pályázókat, hogy ne vegyenek részt a Városliget tönkretételében!

  1. Ellenezzük a Városliget meglévő zöld területeinek drasztikus csökkentését, amely a projekt megvalósításával elkerülhetetlen. Budapestnek szüksége van a Városligetre, mint KÖZPARK-ra a következő kétszáz évben is!
  2. Ellenezzük, hogy a Városliget múzeumpark, pusztán turisztikai látványosságlegyen, amely nyilvánvalóan fenntarthatatlan;
  3. Budapestnek nincs szüksége hat új múzeumra egy helyen. Turisztikai szempontból a feladat inkább a látnivalók átgondolt térbeli elosztása, nem pedig koncentrációja. Mutassuk meg az egész várost az ide látogatóknak!
  4. Alulírottak felhívjuk az építészek, urbanisták, tájépítészek figyelmét a fentiekre, és kérjük, hogy ne vegyenek részt a pályázaton, mert ezzel hozzájárulnak a Városliget tönkretételéhez.

A több mint 1000 válaszoló aktív részvételével megrendezett közvélemény-kutatásszerint 90% ellenzi, hogy bármiféle új épület épüljön a Városligetben. Csupán 8% ért egyet azzal, hogy létező múzeumokat a Városligetbe kéne áttelepíteni és csak 5% gondolja úgy, hogy ha múzeumot telepítünk a Városligetbe, azt ott új épületben lenne célszerű elhelyezni. További szakmai vélemény a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökségének állásfoglalása a Múzeumi Negyedről.

  • Bardóczi Sándor, tájépítész, publicista, egyetemi docens
  • Beleznay Éva, építész urbanista
  • Körmendy Imre, Palóczi-díjas építész, a Corvinus Egyetem tudományos munkatársa
  • Pákozdi Imre, villamosmérnök, közíró
  • Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője
  • Ráday Mihály, művészettörténész, újságíró, városvédő

Hozzászólások (9): megnézem

  • Garay Klára

    2014. március 10. hétfő 14:51

    #87740

    [re=87620]Koós Miklós[/re]: Akárki akárhová költözhet, de miért kellene ezért éppen egy közparkot beépíteni? Csak nem azért, hogy ha nem építhetett bele az előző ciklusban Nemzeti Szinházat, hát most beépíti az egészet? Szánalmas nyomorult.

  • Lazzlo

    2014. március 10. hétfő 18:16

    #87744

    [re=87742]Koós Miklós[/re]: Az biztos, hogy nem az UIA írta ki a pályázatot, az UIA-t is felkérték, és mivel jó pénzt kap érte, nyilván csinálja.
    A probléma talán ott van, hogy
    1. Törvényileg nem garantált a Városliget közparki státusza
    2. Úgy tűnik, nincs gazdája a Városligetnek
    3. Nincs egy karakteres zöld víziója a főpolgármesternek

  • Szabóbácsi

    2014. június 18. szerda 17:22

    #90268

    Annak borzasztóan örülnék ha a királyi vár visszakapná eredeti pompáját.
    Viszont ha kikerülne onnan több múzeum, minek azokat olyan messzire vinni? Sosemvolt helyre újabb MűPa-szerű csarnokokat húzni? Nein, danke 🙂

    Sokkal egyszerűbb lenne ha ebből a pénzből visszaépítenék a Duna parti, javarészt Ybl tervezte palotasort. A volt 2 minisztériumi épületet és a Lipthay, Zichy, Széchenyi palotákat + Fiume szállót. Ez a 3 tömbnyi terület a sok szintjével szerintem sokkal, de sokkal klasszabb hely lenne minden szempontból. A háború óta csonka dunaparti térfal is sokat javulna és eltüntetné a Lánchíd utca eredetileg nem Dunára néző, csúnya, vegyes térfalát. Ez is szép tervezési feladat lenne, nem csak új, tört hasábok elszórása mindenütt. A pesti belváros szép példája hogy mennyi igényes, de lepusztult régi épületet értékeltek át és tettek minden újnál is értékesebbé. (Wellisch palota teteje, Szabadság tér, hotel…) Ok, itt az eredeti homlokzatokat is vissza kéne építeni, de ez ma egyszerűen nem lehet téma.

SZAKMA
FAKRO fusion – befor & after – 10.000 euró összdíjazású nemzetközi építész pályázat

A FAKRO és a BIMobject nemzetközi építészpályázatot hirdet tetőterek felújítására és átformálására. Sötét és elfeledett tetőtéri terek, tele felesleges kacatokkal, ez már a múlt – a jelenlegi divatnak köszönhetően a tető alatti élettér népszerűvé vált a belsőépítészek és építészek számára világszerte. Az elrendezés és kialakítás sokfélesége a szokatlan alaprajzoktól és a különböző tetőszerkezeti formákból ered. […]

FAKRO fusion – befor & after – 10.000 euró összdíjazású nemzetközi építész pályázat
2018. január 4. csütörtök
SZAKMA
E-Tervpálya | a Lechner Tudásközpont kérdőívének eredményei

Vajon a terv- és ötletpályázatokkal szemben támasztott igények azonosak a pályázóknál, a bírálóbizottsági tagoknál és a kiíróknál? Mindhárom szereplő közérthetőbb és egyértelműbb szabályozási környezetet szeretne, mely biztosítja a versenyt és a minőséget – derül ki a Lechner Tudásközpont által elkészített kérdőíves felmérésből. További tanulság, hogy a pályaművek elkészítésében egy gyorsan és áttekinthetően működő online rendszer […]

E-Tervpálya | a Lechner Tudásközpont kérdőívének eredményei
2017. november 15. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább