Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2014. február 10. hétfő

Pécs 2030? Nem, Pécs 2014

Emlékezik még valaki a Pécs 2030 nevű kezdeményezésre? Nekem akkor arról elég lesújtó véleményem volt, no nem a civil vonal miatt, az teljesen rendben is lett volna, hanem amiatt a végtelen naivitás miatt, amivel számosan belefogtak abba, hogy úgymond társadalmasítsák az egész előkészítési és döntési folyamatot. Anno azt írtam:

E hosszú bevezető talán érthető, ha arra keresnénk a választ, hogy mi alapján is akarhat itt bárki 5-10-15 évre előre tervezni? Nemcsak a korábbi előkészítetlen döntések kerülnek bele ilyenkor a pixisbe, hanem a rosszul megtervezett vagy éppen kivitelezett épületek, közterek, a végletesen elrontott városrendezési megoldások.

Így aztán kifejezetten irritáló olyasmiről olvasni, hogyan kellene ISMÉT fellendíteni a helyi kisipart, amikor előzőleg a város nyakára hozták a hiányolt kisipart, kiskereskedelmet teljességgel tönkretevő Árkádot. Elég ránézni a város hajdan jól működő áruházára, amiből mára olcsó zoknit árusító kínai bazáráruház lett.

A Pécs 2030 projektre a szerződést a város kötötte a tervezőkkel. De volna ennél egy sokkal fontosabb szerződés is vagy inkább kötelezettségvállalás is, aminek a város és a városlakók között kellene megszületnie. Csakhogy az egész a bizalmon és a hitelességen múlik. Ki garantálja, hogy a most kidolgozásra kerülő (remélhetőleg igen remek) koncepció bárkit is kötelezne?

Illetve egy másik cikkben arról írtam, hogy:

Budapesten és az ország szinte minden Nagyvárosában – így természetesen Pécsen is – az történik, amit a város PILLANATNYI politikai vezetése valamiért fontosnak tart és nem azt, amit várostervezők szeretnének. Fontosabbak a lobbiérdekek, mint a lakosság szempontjai. Talán a Városliget beépítését városépítési szempontk indokolják? A fenét! A hatalom eldöntötte, hogy múzeumnegyedet hoz létre, ha kell erővel is. Pont ezért volt olyan lesújtó véleményem arról a már most láthatóan kidobott rengeteg pénzről és energiáról, amit a Pécs 2030 nevű projektre fordítanak. Időközben ugyan látszólag megfelezték a város 46 milliárd forintos adósságát, de mindenki tudja, hogy ez a jótékonykodás a központi költségvetés terhére történt, tehát mindenki fizetheti, nem csak a pécsiek. A megmaradt 23 milliárdos tartozás visszafizetésének pedig nem látszik a vége, de azért egyesek mernek nagyokat álmodni. No ezért tartunk ott 25 éve, ahol, ne legyen senkinek sem illuziója!

Nos, most már a fentebb említett, meg nem kötött szerződésnek is annyi! Aki a „városkooperáció” honlapjára téved,  azt látja,  a honlap megszünt, a helyén egy marketinges cég nyitólapja látható.

varoskooperacio

Város-kooperáció: kísérlet a várostervezési folyamatok mintaértékű megújításához . A Város-kooperáció egy kísérlet, amely szeretné megvizsgálni, hogy milyen eséllyel tudnak a legkülönbözőbb szakmai, civil, társadalmi, piaci és városházi szereplők együttműködni Pécs város fejlesztéspolitikájának megújításában.

Másutt ez olvasható az egész projekt civil vonatkozásáról:

“… A honlap a részvétel lehetőségein túl tájékoztatási szerepet is be kívánt tölteni. A menüpontok alatt a tervezési folyamat megismertetéséhez szükséges alapinformációkat, dokumentumokat és a birtokunkba jutott aktuális információkat tettünk közzé. A kezdeti időszakban ez egyszerűen biztosítható volt, a FAL elválása a tervezéstől azonban már csak azon információk közzétételét tette lehetővé, amelyekhez hozzájutottunk. 2013 júniusától ez lényegében nullára csökkent. Ennek következtében a honlap ma már nem ígéri egyetlen látogatójának sem, hogy véleményével a tervezés folyamatát befolyásolhatja, pusztán egy folyamatot dokumentál, annak is csak egy szakaszát. A rovatokat nem fejlesztjük, tartalmat a jelen helyzetben nem szerkesztünk. …”

Vagyis akik döntési helyzetben vannak, azok köszönik szépen nem szeretnének holmi honlapon bekiabáló és akadékoskodó civilekkel beszélgetni. Mikor arról írtam jó régen, hogy mindenféle civil párbeszédnek kizárólag akkor van értelme, ha a város önkormányzat kvázi szerződést köt a lakóival, vagyis hogy ígéretet tesz, hogy betartja a szavát, akkor mindenki csak azt vágta a fejemhez, hogy persze bekiabálok.

Mellesleg hasonló ugyanez volt a radarügyben is (a pártok konkrétan magára hagytak minket, akik elmentünk szavazni), de ugyanez volt a civil kezdeményezéssel indult EKF-vel, amiből csak a civileket és a város lakosságát hagyták ki és most ebből is.

Tényleg van még olyan, aki ezeknek hisz?

Ema egyik posztbejegyzéséhez az alábbi kommentárt fűztem:

amiről írsz, az politika és mint ilyennek helyből nem lehet hinni. Itt és most legalábbis így van. Ezért vagyok szkeptikus. Pécsen CSAK ROSSZ TAPASZTALAT van. Itt kevés a civil kezdeményezés, mert nem véletlenül írtam fent, hogy nézd meg mi lett a pecs2030-ból. Én előre szóltam, a kezdeményezők is lehülyéztek és ellendrukkernek neveztek, pedig csak naívak (???????) voltak !? Tételezzük fel hogy naivak voltak és nem mások.
A városfejlesztés MINDENÜTT gazdasági érdekek mentén valósul meg. Ha egy város meghatározza a fejlődése területi irányát, ott az az első, hogy a megfelelő érdeklobbi – amelyik ezt az egészet támogatja – az lecsap az adott területre és várja a balekokat, akiket a városfejlesztés egyszerűen oda terel, mert csak ott lehet beruházni.
Vegyük észre már, itt mindent a korrupció irányít.
Sajnos meg kell várni, mire egy bűnös múlttól mentes új politikus generáció felnő, aki képes a változtatásra.

Pécsnek volt a legnagyobb adóssága, 43 milliárd. Egy tollvonással eltüntették (magyarul a költségvetés, vagyis most már mindenki fizeti), majd pár hónapra rá kapok egy képviselői levelet, hogy „kitartó szorgos munkával legyőzték az adósságproblémát és most már jut fejlesztésre is” !!! Értik? LEGYŐZTÉK.
Majd eltelik pár újabb hónap és bejelentik, hogy átveszik a pécsi fociklubot a sok százmilliós adósságával együtt.

Miről beszélünk????

Hozzászólások (1): megnézem

  • Pécs 2030

    2014. március 28. péntek 12:30

    #87871

    […] Utóirat 2014: Pécsnek volt a legnagyobb adóssága, 43 milliárd. Egy tollvonással eltüntették (magyarul a költségvetés, vagyis most már mindenki fizeti), majd pár hónapra rá kapok egy képviselői levelet, hogy “kitartó szorgos munkával legyőzték az adósságproblémát és most már jut fejlesztésre is” !!! Értik? LEGYŐZTÉK.  […]

KREATÍV
Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018

Tegnap kezdődött és 4 estén/éjszakán át folytatódik a Pécsi Zsolnay Fényfesztivál. A fél belvárost világítják be statikus és animált fotókkal, fényekkel. Ezek mellett számtalan egyéb program (zene, tánc, kézművesség, performansz…) is lesz ezen a hétvégén. Külön gondoltak a gyerekekre, nekik külön programokat szerveznek. A dolog természetéből adódóan az attrakciók este 21:00-kor kezdődnek, a fő attrakció, […]

Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018
2018. június 29. péntek
HÁZ-TERV
Milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után?

Új strand, új pályaudvar, új ipari park, új vásárcsarnokok, átépített Petőfi tér, rendelőfelújítás, óvodafelújítás – egyebek mellett ilyen részei vannak az Új Főnix Terveknek Debrecenben. A 200 milliárdos, uniós pénzből finanszírozott programhoz látványos animációt készítettek, amelyben minden tökéletesnek tűnik. Forrás: Gazdaság: Utópisztikus videón mutatják meg, milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után – HVG.hu

Milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után?
2017. február 14. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább