Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
dr. Jámbor Attila
2014. január 26. vasárnap

E-közmű – fogalommagyarázati anomáliák

e_kozmu_600_keret

A közmű és az e-közmű fogalmát tartalmazza-e az Építési törvény?

A közmű- és nyomvonal jellegű építmények egységes elektronikus nyilvántartásának létrehozásához kapcsolódóan több jogszabályban is találhatunk rendelkezéseket. A 2010. évi CXVI. törvény a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvényt, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosította, egyebek mellett az e-közmű bevezetése érdekében. Több fontos fogalom – például a közmű meghatározása – 2014. január 1-jei hatállyal jelenik meg az Építési törvényben (ha megjelenik), részben sajnos az OTÉK szabályaitól eltérően. A nyomvonal jellegű építményre viszont maga az Étv. tartalmaz két egymástól eltérő fogalmat. Jelenleg azonban az sem biztos, hogy egyáltalán léteznek az Építési törvényben ezek a fogalmak.

Magyar Közlöny: 2010. évi 176. szám, 2011. évi 176. szám
Érintett jogszabály:
 1997. évi LXXVIII. törvény
Módosító jogszabály: 2010. évi CXVI. törvény, 2011. évi CLXVI. törvény
Hatályos: 2014. január 1.

1.
Jogszabály-értelmezési problémák. Melyik jogszabálynak lehet hinni?

Mielőtt az új fogalmakról készített tájékoztatót elolvasnák, közölnöm kell, hogy nem vagyok biztos abban, hogy megfelelő jogszabályi rendelkezéseket tartalmazza jelen anyag. Az alábbiakban megismerhetik, hogy milyen lépéseken keresztül próbáltam megfelelő összefoglalást készíteni az Építési törvény új fogalmairól.

1. lépés
2010. évi CXVI. törvény 2. § (2) bekezdése iktatta be a 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ába az alábbi fogalmakat eredetileg 2012. január 1-től: Közmű, Közműpótló műtárgy, Nyomvonal jellegű építmény, Egységes közmű és nyomvonal jellegű építmény nyilvántartási rendszer (a továbbiakban: e-közmű), Építésügyi monitoringrendszer.

Legelőször ennek a jogszabálynak a tartalmát olvastam el.

2. lépés
A jogszabály feldolgozása során észleltem, hogy még az új fogalmak hatályba lépése előtt módosult a törvény. A Magyarország 2012. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CLXVI. törvény 74. §-a így szól: A területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosításáról szóló 2010. évi CXVI. törvény 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2) A 2. § (2) bekezdése, a 3. §, a 7. § és a 9. § 2014. január 1-jén lép hatályba.”

A költségvetési törvény tehát a fogalmak bevezetését 2012 helyett 2014. január 1-jei időpontra tolta ki. Az egyébként mindig bonyolítja a jogalkalmazást, ha olyan jogszabályban történik meg valamilyen változás, amelynek a címe nem is utal arra, hogy építésügyi előírást tartalmazna … a teljes cikk: epitesijog.hu

Hozzászólások (0): megnézem

ÉPÍTÉSI JOG
Fogalommeghatározások | építménymagasság, épületmagasság, homlokzatmagasság

Azt feltételezem, hogy a szakmánkból sincs mindenki tisztában azzal, hogy PONTOSAN mi a különbség az építménymagasság, az épületmagasság és a homlokzatmagasság között, de főképpen melyiket, mikor kell figyelembe venni. Eredetileg az általam fogalommagyarázatra szoruló kifejezések közül a „12/A Beépítési magasság„-t gondoltam megvizsgálni, de jött pár levél az építménymagasság kontra épületmagasság témában és úgy véltem, nagyobb látószögre […]

Fogalommeghatározások | építménymagasság, épületmagasság, homlokzatmagasság
2017. július 8. szombat
ÉPÍTÉSI JOG
Fogalommagyarázatok | terasz, erkély, loggia

A mostani írástól ne várjanak szigorúan szakmai meghatározást. Az index.hu oldalán jelent meg egy igen élvezetes fotóösszeállítás a Fortepan fotógyűjtemény felhasználásával. Korabeli privát fotók segítségével értelmezik a címben szereplő fogalmakat. Index – Fortepan – Szevasz, van nálatok terasz?

Fogalommagyarázatok | terasz, erkély, loggia
2017. április 7. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább