Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2014. január 14. kedd

A MÉK nyomatékosan kér

mek

… de most tényleg, valóban 2 mérnök 2 teljes hónapja kellett ennek a langyi közleménynek a megfogalmazásához?

A Kormány 1731/2013 (X.11.) sz., a következő uniós költségvetési időszak programjainak alapelveiről szóló határozatához. Készült a 2013. november 15-én tartott MÉK Küldöttgyűlés felkérésére.

1) A Magyar Építész Kamara 2013. november 15-én tartott tisztújító küldöttgyűlése egyetért a Kormánnyal abban, hogy az eddigi uniós programok lebonyolítása, mind az intézményrendszer, mind az eljárások, mind a szellemi hozzáadott érték, azaz a végeredmény szempontjából nem működött megfelelően és európai színvonalon, s ezért ennek újragondolása szükséges. Az elmúlt időszak diagnózisához a Magyar Építész Kamara tagjainak az elmúlt 7 évben szerzett tapasztalatait szívesen összefoglalja, s azt a Kormány rendelkezésére bocsájtja.

2) Alapvetően helyesnek tartjuk, hogy az értelmetlen jogszabályi káoszt, bürokráciát, korrupciót és verseny-kerülést a Kormány fel kívánja számolni, s helyette professzionális – a valamikori Közmunka Tanácsra emlékeztető – hatékony intézményrendszert szándékozik létrehozni. Az új eljárásrend szakmai színvonala érdekében a Magyar Építész Kamara tagjainak tudásával és felelősségével hosszú távon rendelkezésre áll, s az eddigi gyakorlatból hiányzó folyamatos konzultációkkal és javaslatok kidolgozásával, kreatív munkával kíván bekapcsolódni a következő 7 év fejlesztési elképzeléseibe.

3) A Magyar Építész Kamarának – mint a tervező építészek törvény szerinti érdekképviseleti szervének – egyértelmű célkitűzése, hogy tagjainak cégei, cégtagjai a 2014-2020-as időszakban könnyen átlátható, gyors, szakmai szempontokat maximálisan figyelembevevő EU-konform eljárásokon, nyílt versenyben, építészeti tervpályázatokon keresztül jusson megbízáshoz és munkához, így biztosítva a jelenlegi magántulajdonú tervező irodák fennmaradását és folyamatos fejlődését. Megítélésünk szerint fentieknek ellentmond a Kormányhatározat 5. pontja – mely szerint „a nagy infrastrukturális projektek, valamint az állami tulajdonokhoz kapcsolódó ingatlan beruházások esetében a tervdokumentáció összeállítása állami szolgáltatásként, állami kapacitással történik meg”. Mivel a Kormányhatározat előzetes szakmai konzultációja sajnálatosan elmaradt, ezért – utólag – nyomatékosan kérjük ennek feloldását, s a vitatott 5. pontban foglaltak újragondolását.

Összeállította:
Bodonyi Csaba DLA és Gelesz András

forrás : éf   éf (azt mondanom sem kell, a MÉK elfelejtette a saját honlapjára feltenni)

 

Hozzászólások (5): megnézem

  • Pató Károly

    2014. január 15. szerda 06:29

    #87324

    A tagdíjakat felemésztő, valódi érdekképviseletet nem végző kamarára semmi szükség nincsen.

  • Fogta Gábor

    2014. január 15. szerda 11:11

    #87325

    Már ott sem található, a forrás hivatkozáson sem.
    A hivatkozásra kattintva a következő üzenet jelenik meg az epiteszforum.hu-n:

    az oldal nem található
    Az ide mutató link rossz, vagy más hiba történt.
    Ha erről értesítést kíván küldeni, írjon a szerkesztőségnek.

    Nálunk ‘gépészeknél’ sem egyszerű a helyzet… de azért ez már tényleg sok…

  • Szabóbácsi

    2015. január 31. szombat 11:41

    #100357

    Valamiből meg kell élni szegényeknek. Az építészetben mindig is igaz volt hogy holló hollónak kivájja a…. báránybőrbe bújt farkast.

SZAKMA
Kedves Iparkamara!

Idén februárban regisztráltam Önöknél, mint egyéni vállalkozó és fizettem meg a kötelező tizedet (mármint az építész kamarai tagdij tizedét). Az elmúlt 7 hónapban nem hallottam Önökről, majd egy hete kaptam egy kedves invitáló levelet Önöktől „Pályaorientációs rendezvényükre”. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara ingyenes pályaorientációs, szakmaválasztási rendezvényt szervez az érettségivel rendelkező fiatalok számára 2017. augusztus 23-án. Gyere […]

Kedves Iparkamara!
2017. augusztus 15. kedd
SZAKMA
MÉK választások 2017 | 5. rész – Mi lehet az új MÉK vezetés programja?

A MÉK-ben 2017-ben választások lesznek, ennek kapcsán a kamara jelölő bizottsága felkérte a tagságot, hogy mondja el, milyen kamarát szeretne. Nem kell új javaslatok után keresgélni, nem kell feltalálni a spasnyolviaszt, ha már egyszer készen van szinte a teljes program: „… Meg kell fordítani a kamarák működésének irányát!… A jelenlegi MÉK > területi kamara (küldöttek) > kamarai tag […]

MÉK választások 2017 | 5. rész – Mi lehet az új MÉK vezetés programja?
2017. július 30. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább