Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. december 29. vasárnap

Hazajáró | Puchner kastély és az Élménybirtok

Kedves Olvasó, Ön az igent választotta, így engedje meg, hogy megosszuk Önnel az élményeinket. Anélkül, hogy az egész épületkomplexum filozófiáját elmagyaráznám, elég annyit tudni, hogy ez egy un. „historical hotel”, ami jelen esetben Mátyás korával célozza meg az erre fogékony vendégeket.  A kastélyrészben klasszikus, elegáns szobák találhatóak, melyek szerencsére stílusban is igazodnak a barokk kastélyhoz.

Komplex vendéglátást kap az ide érkező: többféle szállásfajtából választhat, található itt sportcentrum, profin kialakított, különálló fürdőház, konferenciaterem, gondosan kialakított park…stb és természetesen a fő látnivaló: az un. Élménybirtok.

Előre kell bocsájtanom, hogy a vendégfogadás, a vendégekkel való foglalkozás, törődés, a kiszolgálás, a felszolgált ételek, a tisztaság, a felszereltség, a rend mind-mind kifogástalanok, e tekintetben nem érheti kritika a házat.

Amiről inkább szót ejtenék, az inkább a megvalósítás (a koncepció) módja és „szellemisége”. Építészként volt sejtésem arról, mi fog ránk várni, tiltakoztam is ellene, de mivel ajéndékba kaptuk és mivel megígértem, hogy igyekszem jól érezni magamat, elmentünk.

20131218-puchnerkastely-koosmiklos-04

Kezdjük a szállásunkkkal, ami a mi esetünkben az „Udvarház” nevű épület egyik földszinti appartmantja volt. Mátyás korának a megidézéséről szól a Puchner birtok, azonban a megépített épületekben jól látható módon nem tudtak mit kezdeni ezzel a korral. Hangsúlyozom, hogy megépített, mert a többség újonnan épült, tehát nem kellett igazodni meglévő kötöttségekhez.

20131218-puchnerkastely-koosmiklos-05

Ha olyan hotelt néznék ki magamnak, ami a középkor hangulatával szeretné megfogni a látogatót, akkor elsősorban kőre és fára asszociálnék, mint lehetséges és szóbajöhető enteriőr anyagokra. Minimum  kőpadló és a fagerendás mennyezet, robosztus ajtók és robosztus bútorok, kandelláberre emlékeztető világítótestek, hangulatfokozónak gyertyafényt vagy fáklyát imitáló lámpatestek, boltívek és boltozatok.

Na most ezek mind hiányoznak, helyette valami igencsak „érdekesen rusztikus” vakolás található a falakon és a mennyezeten és hogy a műélvezést ne csökkentsék a mai kor vívmányai – mint a radiátor vagy a split klíma -, ezért ezek is megkapták a fal festését valami ritka borzasztó végeredménnyel.

20131218-puchnerkastely-koosmiklos-07

20131218-puchnerkastely-koosmiklos-08

Még a fentieken is túltettem magamat, de hogy egy sarokba került a rusztikusnak szánt faszék, a rusztikus hajlítottlábú (!!!) asztalka, egy századfordulós asztali lámpa és egy arany színűre festett blondel keretes tükör, az nálam kicsapta a biztosítékot.

A dolog azért is furcsa, mert láthatólag rengeteg burkolatot, bútort, kiegészítőt, lámpát egyedileg terveztek meg és gyártattak le, ennyi erővel egy, a lakberendezéshez és persze a történelmi korok berendezéseihez is értő tervezőt is találhattak volna. Ha ezt valaki valóban tervezte és nem csak úgy kerültek ide dolgok, annak nem sok fogalma lehet arról, amit pl. egy színházi díszletmunkás is profin kivitelezett volna.

20131218-puchnerkastely-koosmiklos-10

A rusztikusnak szánt ajtók (egyáltalán nem azok) fölé a folyosóra egy könyvtári olvasólámpa féleség került, tovább fokozva a stílustalanságot.

20131218-puchnerkastely-koosmiklos-13

A környezet viszont szerencsére szép, rendezett. A sok épület jól van elhelyezve a területen, az épületeket összekötő gyalogutak este mozgásérzékelős megvilágításuak. Építészetileg is rendben van a fürdőház, funkcionálisan sem érheti kritika. Tiszta, rendezett, jól felszerelt. Egyetlen apróság tudta csak elvenni a kedvemet az un. Marokkói fürdőban található girlandok között erősen szemmagasságba belógó (és emiatt szemet is szúró) kovácsoltvas imitáció (itt megtekinthető), ami valójában egy meghajlított fi 10-es betonacél arany színűre lemázolva. Ezt nem kellett volna.

20131218-puchnerkastely-koosmiklos-19

 

Sajnálatosan nem tudtam levetkőzni a foglalkozásomat, igy valószínüleg csak engemet zavart az egmás melletti épületekn látható fémanyagú cserepeslemez, a deszka és a hódfarkú cserép megjelenése,

20131218-puchnerkastely-koosmiklos-25

… de talán mág ennél is zavaróbb (legalábbis számomra) ugyanazon az épületen a cserép és bitumenes zsindely, amik ráadásul még színben sem passzoltak

20131218-puchnerkastely-koosmiklos-18

A nagy dobás persze az un. Élménybirtok, ami a turistaszezon idején nyilván nyüzsgő, pezsgő életet él a sok kézműves, apród és mutatványos miatt, most csak körbe lehetett sétálni. Az Élménybirtok pontosan olyan, mint amire számíthat az ember, csak azoknak ajánlott, akik magukkal tudnak vinni valakit, aki még nem töltötte be a 12- életévét és így legalább ő tud őszintén rácsodálkozni az ott látottakra. Magyar Disney park középkori filinggel.

20131218-puchnerkastely-koosmiklos-24

Ilyen helyre ki kellene írni, hogy „építőiparban dolgozók számár a belépés nem ajánlott”. Az alábbi fotó azt mutatja, hogy az OSB lap már a középkor istállóépítészetének is szerves része volt, akárcsak a lábazatnál használt betonból készült zsalukő, amit gondosan NEM vakoltak le, hogy látszódjon!

20131218-puchnerkastely-koosmiklos-35

Ilyen faházak – mint itt lent – egészen biztosan nem épültek Mátyás korában, és itt nem csak arról van szó, hogy valamirevaló asztalos, ács ekkora felületen így biztosan nem told meg deszkaburkolatot, hanem minimum eltolva, de ez a minta inkább csak utalni szeretne a boronafalas házakra (amik persze nem így néznek ki).

20131218-puchnerkastely-koosmiklos-40

Az élménybirtok meglepően nagy, ha itt nyűzsgés van, akkor valószínüleg simán el lehet tölteni egy teljes napot is. Az egész vállalkozáson látszik, hogy fel vannak készülve a nagyszámú látogatók fogadására, mint szálláshely, mint étkeztetés, mint a szórakoztatás tekintetében.

Akinek nem sikerült elvennem a kedvét, az nyugodtan vigye el a gyerekét ide, ő biztosan hálás lesz és biztosíthatok mindenkit, nem fogja szóvátenni az OSB lapokat. Egy Disney féle park nem skanzen.

A többi képért kattintson ide

Get the flash player here: https://www.adobe.com/flashplayer

Ha esetleg nem látná itt fenn a képgalériát, kattintson ide:

Hozzászólások (6): megnézem

  • Tanúsító

    2013. december 29. vasárnap 05:48

    #87286

    Hát ilyen az, amikor egy építész irigykedik, mert neki ez nem jutott eszébe…
    Idősebb vagyok, én tudom, hogy Mátyás korában így építkeztek, lakberendeztek, minden a helyén van! Legjobban az összemocskolt klíma, és lapradiátor tetszett. 😉

  • Dulácska Zsolt

    2013. december 29. vasárnap 13:46

    #87289

    Uramfia. Már csak azt nem tudom bizonyosan, hogy a sokrétű építőanyagok megfeleltek-e a közkedvelt CPR rendeletnek, mi jött ki az energetikai besorolásban, 40 szakmai műemlékiszakértőipontot elért szakértő készített-e a zsírúj értékleltárt, a tervező szakmai biztosítékot nyújtott-e, kamarás belsőépítészetet látunk-e avagy az előző évek kamaranélküli lakberendezőbelső korszaka-e, továbbá az ÉTDRben fellelhető építészeti-műszaki tervdokumentáció vonalról vonalra megegyezik-e a kivitelezési dokumentációval és a fizikai megvalósulással. Továbbá EU-s pénz igénybevétele esetén a tervezésiszolgáltatás kiválasztásánál az előírt 60%-os értékelési arányt elérte-e a tervezési díj kérdésköre. Valószínűleg mindenben megfelel és kiváló tükör ez a precíz adminisztratív szabályozás mentén megvalósítható építési beruházásnak. Mintaszerű, tananyagnak alkalmas: építészettörténet, bútortörténet, építéstechnológia történet, korszerű épületgépészet, a hozzáadott érték, vállalkozásismeret, stb. A használatbavételi engedély helyett a hatóság azt az új rendnek megfelelően vsz mély hallgatással tudomásul vette. Az élő példa arra,hogy miért is leszend korszerű a sokat szidott tervtanácsok bezárása. Az alkotást, egyedi jellegénél fogva pedig védi a szerzői jogi tv. Kifeledtem valamit? És ezzel zárjuk is le a avíttas évet, s kezdjünk már végre új esztendőt.

  • Kocsis Krisztian

    2013. december 29. vasárnap 19:48

    #87292

    Nem rossz ez …. csak másra lesz jó 😀

  • Tóth József

    2013. december 30. hétfő 21:36

    #87293

    No hát…A baj az, h. a különféle szabványoknak, a komfortérzésnek, az egyéni ízléseknek megfelelni a korhűséghez való ragaszkodás mellett manapság majdnem lehetetlen. Emellett – gondolom – talán a szakértők bevonásának szükségességét is lebecsülhették az építtetők, vagy pénzük nem volt rá…Tetszik Koós úr szelíd, de lényeglátó véleménye, sok mindenben igazat adok neki. Tegyük azért hozzá: szerencsére(?)nem mindenki építész, azért sokan jól fogják érezni magukat ott, észre sem veszik az efféle anakronizmust. Bárcsak ott tartanánk, h. nincs anakronizmus!…

  • Szabóbácsi

    2014. január 1. szerda 20:34

    #87297

    Ezt szemmel láthatóan háziasszony, vagy háziúr tervezte, az építész max. besegített kis baksisért. Érdekes hogy a padlófűtést elvetették. Azzal megúszták volna a radiátorok elförtelmesítését.

  • Garamvölgyi Vilmos

    2018. május 9. szerda 15:24

    #117908

    Nyilván senki nem várhat ilyen atrakcióktól korhű lenyomatot.
    Még a szakma ismerői is bizonytalanok e korral kapcsolatban, bútorzat, ruha, ételek, stb.
    Múzeumokban is találkozni megmosolyogni való dolgokkal.
    Itt pláne nem a korhűség az első, mert a középkorinak hitt szobában nincs szalmazsák és kell a lapos TV is.
    Ez egy mesebirodalom, magyar Disney, magyar lehetőségek között, ahol a gyerek más korba képzelheti magát és biztos nem érdekli az OBS lap, beton vas és egyéb ilyesmik.
    Ha a kicsiknek tetszett, anyu, apu is jól érezte magát akkor minden OK!

HÁZ-TERV
Hazajáró | Tisza-tó 1. rész

Idén nyáron már a második alkalommal jártunk a Tisza-tavon, Tiszafüreden nyaraltunk egy hétig. Idén is annyira jól éreztük magunkat, hogy eldöntöttük, ebből bizony rendszer csinálunk. Megyünk jövőre is. A tó tiszafüredi része abszolút vadregényes, keresztül kasul be lehet járni, leginkább kajakkal és motorcsónakkal. A motorcsónak bérlés kb úgy zajlik, hogy „melyikkel akarnak menni? Ha visszajöttek, […]

Hazajáró | Tisza-tó 1. rész
2017. november 26. vasárnap
HÁZ-TERV
Hazajáró | a sarródi Kócsagvár

„…Az egykori, a Fertő tó összezsugorodása következtében megszűnt révátkelő helyén áll az 1993-ban épített Kócsagvár. Tervezői a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet követői, a hegykői születésű Zámbó Terézia és férje, Koller József. Nevét a helyi madárvilág egyik jellemző képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta, a madár alakja a díszes bejárati kapun is megjelenik. A kócsag a természetvédelem […]

Hazajáró | a sarródi Kócsagvár
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább